Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Για μαθητές, γονείς και φοιτητές

Μαθητές, γονείς και φοιτητές μπορούν να δουν την επόμενη μέρα της κυβερνητικής εναλλαγής στους χώρους της Εκπαίδευσης, κοιτώντας μέσα από το διάφανο γυαλί της αντιλαϊκής πολιτικής που θα συνεχίζεται. Για παράδειγμα:

  • Μαθητές και γονείς που περνούν αυτήν την περίοδο την επίπονη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων ή πρόκειται να την περάσουν του χρόνου, μπορούν να δουν μπροστά τους το νέο σύστημα που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέποντας τη Γ' Λυκείου σε ένα αποστεωμένο και απωθητικό φροντιστήριο, οδηγώντας τους μαθητές σε διπλές πανελλαδικές εξετάσεις και τους γονείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
  • Οι γονείς που πάνε αυτήν την περίοδο να γράψουν τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία, μπορούν να δουν από τώρα το «μπάχαλο» που δημιουργείται στις πλάτες τους, μετά τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής χωρίς τη χρηματοδότησή της ούτε με ένα ευρώ. Ηδη στέλνουν νήπια και προνήπια στην άλλη άκρη της πόλης, όταν τα κοντινά τους νηπιαγωγεία είναι «υπεράριθμα», ενώ το μέτρο θα υλοποιηθεί και με κοντέινερ σε αυλές σχολείων, που κι αυτά θα φτάσουν καλό Δεκέμβρη!
  • Οι εκπαιδευτικοί που πέρασαν άλλη μια τετραετία να ακούν υποσχέσεις για διορισμούς που ποτέ δεν γίνονται, υποσχέσεις που έρχονται να προστεθούν στην κοροϊδία των προηγούμενων κυβερνήσεων, μπορούν να δουν καθαρά την επόμενη μέρα, όπου πάλι ως αναπληρωτές θα οργώνουν απ' άκρη σ' άκρη την Ελλάδα και οι ελλείψεις στα σχολεία θα παραμένουν μεγάλες. Η κυβέρνηση τάζει προεκλογικά προσλήψεις - σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων, όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες, με την αθλιότητα όμως της «ευελιξίας» και στην Εκπαίδευση να διαιωνίζεται.
  • Αν ψάξουν λίγο παραπάνω τις Οδηγίες του ΟΟΣΑ - που ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε για να επικαιροποιήσει την έκθεση για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και η ΝΔ πίνει νερό στο όνομά του - γονείς και εκπαιδευτικοί θα δουν σχολεία ακόμα πιο κατηγοριοποιημένα, μέσα από την «αυτοαξιολόγηση», την «αξιολόγηση», τις «καλές πρακτικές» του εξωτερικού κ.τ.λ. Θα δουν σχολεία των λαϊκών συνοικιών απαξιωμένα, που ίσα ίσα θα βγάζουν ένα μίνιμουμ πρόγραμμα και σχολεία που θα «τρέχουν» πολλαπλά προγράμματα, εκδρομές και δραστηριότητες, με τους γονείς πάντα να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
  • Οι φοιτητές που λιώνουν κάθε χρόνο στην αναζήτηση στέγης, που «τα βάζουν κάτω» και θέλουν πάνω από έναν μισθό για να σπουδάσουν σε άλλη πόλη, πρέπει να κρατήσουν ως κριτήριο ψήφου το σχέδιο που παρουσίασε μόλις την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - με το οποίο εύκολα θα συμφωνούσαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ κ.ά. - για: Επιβολή ενοικίων στις Εστίες, μείωση των δικαιούχων σίτισης και μείωση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων!
  • Και μπορεί μετά τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση όλοι οι φοιτητές πια να φοιτούν σε πανεπιστήμια, νιώθουν όμως ήδη ή θα νιώσουν πολύ σύντομα ότι αυτή η ταμπέλα σε τίποτα δεν έχει αναβαθμίσει τις σπουδές τους. Αντίθετα, η κύρια αγωνία τους, που είναι τι θα κάνουν αύριο ως απόφοιτοι, μεγαλώνει, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση προγραμμάτων και πτυχίων μέσα στα ίδια τα ιδρύματα, αποσυνδέεται ακόμα περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα, οι απόφοιτοι καλούνται να γίνουν όλο και πιο φτηνοί, πιο ανταγωνιστικοί.
  • Αυτήν την επόμενη μέρα δρομολογούν η περαιτέρω υποχρηματοδότηση της Παιδείας για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, για φτηνότερο κράτος, η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, με το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφόρας δράσης στην Εκπαίδευση και τη στενότερη σύνδεσή της με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων σε έρευνα και εργατικό δυναμικό.
* * *

Οι αγώνες εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών και γονιών το προηγούμενο διάστημα ενάντια στους νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον «νόμο Γαβρόγλου», οι διεκδικήσεις και οι κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση, στην εγκατάλειψη έχουν τη σφραγίδα της δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το μόνο κόμμα που παλεύει για πραγματικά σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία χωρίς αστερίσκους και υστερόγραφα. Που βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες του λαού στη μόρφωση και όχι τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων.

Γι' αυτό και έχει σημασία να είναι ισχυρό το ΚΚΕ την επόμενη μέρα, για να είναι πιο αδύναμα η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, που βάζουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα και τις ανάγκες της νεολαίας, των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ