Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία», η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Να σταματήσουν το αίσχος των «αγροτοδικείων» και η ποινικοποίηση του αγώνα για την επιβίωση της αγροτιάς απαιτούν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας.

Σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ως άδικη και απαράδεκτη την καταδίκη σε 12μηνη φυλάκιση με 3ετή αναστολή από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, την Τετάρτη 12/6, του Ρίζου Μαρούδα, προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, και των Βαγγέλη Μπούτα και Κώστα Τζέλλα, προέδρου και γραμματέα, αντίστοιχα, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, που κατηγορούνταν για κινητοποιήσεις στο Μπλόκο της Νίκαιας το 2017, μετά από καθαρά πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον τους, με την προσχηματική κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών».

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, το κατηγορητήριο κατέπεσε πλήρως. Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή τους, αλλά το δικαστήριο τους καταδίκασε τελικά για «ηθική αυτουργία, με τον συντονιστικό ρόλο που είχαν στις κινητοποιήσεις». Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, σε δικαστήριο της Λάρισας για τις κινητοποιήσεις του 2019, η κατηγορία περί «ηθικής αυτουργίας» κατέπεσε πανηγυρικά και οι 10 κατηγορούμενοι από το Μπλόκο της Νίκαιας αθωώθηκαν.

Στην ανακοίνωση οι Ομοσπονδίες αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Καταγγέλλουμε τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που ακολουθώντας τα παραδείγματα των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διατηρεί ανέπαφο το νομικό οπλοστάσιο για ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων και σέρνει στα δικαστήρια ως κοινούς εγκληματίες τα μέλη των διοικήσεων των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων που λειτουργούν στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, δείχνοντας τη μισαλλοδοξία τους απέναντι στους αγρότες οι οποίοι αντιπαλεύουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους στο δρόμο και τα μπλόκα.

Εντάσσεται στα πλαίσια παραπέρα αυταρχισμού και τρομοκράτησης των αγροτών ώστε να σκύψουν το κεφάλι και να δεχτούν τις πολιτικές της ΚΑΠ της ΕΕ και των αντίστοιχων ελληνικών κυβερνήσεων (...) Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς, τα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία, τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια να καταδικάσουν το νέο φαινόμενο αυταρχισμού και ποινικοποίησης και να συμπαρασταθούν έμπρακτα στους αγρότες (...)

Είναι γνωστό ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών αποφασίζονται μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, τις Γενικές Συνελεύσεις και πανελλαδικές συσκέψεις. Η απόφαση του δικαστηρίου πλήττει το δικαίωμά μας να συνδικαλιζόμαστε και να αποφασίζουμε για τον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων μας, καθώς στοχοποιεί και καταδικάζει τους εκλεγμένους εκπροσώπους του οργανωμένου κινήματος. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να συνδικαλιζόμαστε και να διεκδικούμε, το έχουμε κατακτήσει με αγώνες και θυσίες και δεν πρόκειται να το εκχωρήσουμε σε κανέναν (...)

Είναι χαρακτηριστικό ότι η "ηθική αυτουργία" με την οποία καταδικάστηκαν οι συνάδελφοί μας δεν προέκυψε πουθενά από την ακροαματική διαδικασία. Ηθική αυτουργία σημαίνει ότι οι 3 συγκεκριμένοι συνδικαλιστές χρησιμοποίησαν πειθώ, φορτικότητα, δόλο, εξαναγκασμό, υποσχέσεις κ.λπ. για να πείσουν εκατοντάδες αγρότες της Θεσσαλίας να συμμετάσχουν με τα τρακτέρ στο Μπλόκο της Νίκαιας. Αυτό είναι προσβολή προς όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους που βγαίνουν στα μπλόκα και συμμετέχουν στους αγώνες επειδή έχουν προβλήματα επιβίωσης και όχι γιατί κάποιοι "καταφέρνουν να τους κοροϊδέψουν και να βγουν στα μπλόκα". Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν η κυρία Σούρλα.

Δεν μας τρομοκρατούν, δεν μας φοβίζουν, δεν πρόκειται να μας σταματήσουν (...) Ας το πάρουν χαμπάρι ότι θα βρουν μπροστά τους το αγροτικό κίνημα πολύ πιο ισχυρό, ενωμένο, μαχητικό και αποτελεσματικό σε κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για τα δίκαια αιτήματά μας και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Οι διώξεις και τα "αγροτοδικεία" δεκαετίες τώρα δεν έκαμψαν το αγωνιστικό φρόνημά μας, δεν θα το καταφέρουν ούτε τώρα!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση: Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των "αγροτοδικείων". Να πάψουν οι διώξεις, η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση των αγώνων μας. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δυναμώσουν τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και να δώσουν ηχηρή απάντηση στις διώξεις και την ποινικοποίηση των αγώνων μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο «αγροτοδικείο» στη Λάρισα(2/10/2019)
Σήμερα η συνέχιση της δίκης των αγωνιστών αγροτών(7/3/2019)
Κάτω τα χέρια από τους αγρότες που παλεύουν!(25/10/2013)
Καταδικάζουν και ερήμην αγρότες!(26/2/2004)
Επιχειρούν δικαστική εξόντωση της ΠΑΣΕ(17/3/1998)
4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα δικαστήρια(16/3/1995)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org