Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Οταν τα πραγματικά αφεντικά δεν έχουν διλήμματα και μοιράζουν εύσημα...

Eurokinissi

Ο καβγάς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για το ποιος αντιγράφει το πρόγραμμα του άλλου, στο «παρά πέντε» της κυβερνητικής εναλλαγής κάνει ολοφάνερο ότι υπηρετούν τους ίδιους αντιλαϊκούς στόχους, ότι αντιγράφουν από το πραγματικό σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί τα επιτελεία της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων (όπως άλλωστε αποτυπώνεται στον πίνακα που παρουσιάζεται στην προηγούμενη σελίδα 9). Γι' αυτό οι τελευταίοι δεν δυσκολεύονται να μοιράζουν «μπράβο» και «εύγε», να εκφράζουν τη σιγουριά τους ότι τίποτα δεν διαταράσσεται από την κυβερνητική εναλλαγή.

Αυτό άλλωστε ομολογείται και ανοιχτά. Δεν είναι τυχαίο ότι υποψήφιος βουλευτής ΝΔ προσδιόρισε με άλλο τρόπο το δίλημμα των εκλογών, λέγοντας τα εξής: «Τα προγράμματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι το εξής ένα. Το θέμα είναι ποιο θα εμπιστευτείς. Θα εμπιστευτείς το πραγματικό προϊόν να στο βγάλει πέρα, ή θα εμπιστευτείς το κατά μίμηση προϊόν και μάλιστα της τελευταίας στιγμής;»...

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που έκανε τον Αλ. Τσίπρα να πει τις προάλλες σε συνέντευξή του ότι κάτω από «ακραίες συνθήκες» οι δύο πόλοι μπορούν και να συνεργαστούν, αφήνοντας επί της ουσίας ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν το απαιτήσουν οι ανάγκες του κεφαλαίου.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που έκανε τον Μεϊμαράκη, τον Αύγουστο του 2015, να μελετάει το ενδεχόμενο ακόμα και «κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού» με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, όπως ο ίδιος είπε. Τέτοια κυβέρνηση βέβαια δεν έγινε, αλλά ψήφισαν μαζί (και μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι) το 3ο μνημόνιο. Οπως ψήφισαν μαζί και δεκάδες νόμους με μέτρα στήριξης στο κεφάλαιο.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που έκανε εφοπλιστές, βιομήχανους, μεγαλοεξαγωγείς και εκπροσώπους των διεθνών αγορών να αποδίδουν τα εύσημα στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αντιλαϊκές του επιδόσεις και σήμερα οι ίδιοι να στρώνουν το χαλί στη ΝΔ για να πιάσει το νήμα από εκεί που το αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που κάνει τον Βρούτση να ...ευχαριστεί θερμά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ψήφισε το δικό του νόμο για τον κατώτερο μισθό, χαρακτηρίζοντάς τον «λογικό, ρεαλιστικό, υπεύθυνο και αναγκαίο για τους εργαζόμενους». 'Η τον Γεωργιάδη να ανυπομονεί να πάει στη Βουλή για να ψηφίσει το νόμο ενάντια στην απεργία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. 'Η τους Νεοδημοκράτες βουλευτές να χαιρετίζουν την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ «στη δική τους λογική».

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που έκανε τον επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, να δηλώνει λίγο μετά το 3ο μνημόνιο ότι «η συνεννόηση ήταν καλή με τον Αλέξη Τσίπρα, τον επικεφαλής της ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς, που έγινε επικεφαλής μίας "υπεύθυνης" αριστεράς. Ο Τσίπρας προτίμησε να κάνει ρεαλιστική πολιτική»...

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που κάνει τον Πάιατ να δηλώνει βέβαιος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παίζει ρόλο μεντεσέ σε επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και να διαπιστώνει ότι «η θετική πορεία της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας (...) θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί σε περίπτωση που ο ελληνικός λαός επιλέξει τον κ. Μητσοτάκη ως τον επόμενο πρωθυπουργό (...) Η ΝΔ επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση του κόμματος για τον στρατηγικό διάλογο και τη σχέση με τις ΗΠΑ. Ετσι ως προς αυτό δεν ανησυχώ καθόλου» (βλέπε και σελ. 17).

Βέβαια, κανείς δεν πρέπει να πέφτει από τα σύννεφα. Γιατί όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εμφανίζονταν όλη την περασμένη τετραετία στην πασαρέλα του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων, όλοι είχαν κάτι καλό να πουν για το κοινό τους σχέδιο.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που έκανε τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλο, να λέει στη ΔΕΘ του 2018 ότι «σχεδόν όλα τα κόμματα, τόσο τα κυβερνητικά, όσο και αυτά της αντιπολίτευσης, έχουν υιοθετήσει, τουλάχιστον στο πεδίο της οικονομίας, σε μεγάλο βαθμό, τις θέσεις και τις προτάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας (...) για μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών και αποτελεί μεγάλη ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να συνεργαστούν φέρνοντας στο αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά νομοσχέδια».

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που περιέγραφε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, από το ίδιο βήμα, λέγοντας ότι «στη φετινή ΔΕΘ τα καθημερινά μας προβλήματα έγιναν αντικείμενο κοινού προβληματισμού, αφού όλοι υιοθέτησαν παρόμοια ατζέντα», εστιάζοντας στις φοροαπαλλαγές που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξήγγειλαν για τους επιχειρηματίες.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που έζησε και από την καλή και από την ανάποδη ο λαός. Αυτό τον έφερε ως εδώ και αυτό θα συνεχίσει αύριο η ΝΔ που ετοιμάζεται να αναλάβει κυβέρνηση. Κι απάντηση σ' αυτό το σχέδιο είναι μόνο ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ. Το μόνο κόμμα που διαθέτει ένα άλλο σχέδιο για το σήμερα, το αύριο, για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, στον αντίποδα των θυσιών χωρίς τέλος για μια μισοζωή, που εγγυάται το σχέδιο των άλλων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org