Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει θετικές διεργασίες στο εργατικό κίνημα

Καθημερινές περιοδείες σε τόπους δουλειάς πραγματοποιούν υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη του ΚΚΕ

Σε εργάτες της «Coca Cola» μίλησε ο Μ. Καραντούσας
Σε εργάτες της «Coca Cola» μίλησε ο Μ. Καραντούσας
Σε χώρους δουλειάς στη Δυτική Αθήνα, όπου θα είναι υποψήφιος, περιόδευσε την περασμένη βδομάδα ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Αττικής. Την περασμένη Τετάρτη, ο υποψήφιος του ΚΚΕ βρέθηκε μαζί με τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, στο ΙΚΑ και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, όπου συζήτησαν με προσωπικό και ασθενείς τις τεράστιες ελλείψεις στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, καλώντας τους να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα στις επερχόμενες εκλογές, στηρίζοντας το ΚΚΕ. Την ίδια μέρα, μαζί με τον Νίκο Σταματόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, ο Γ. Πρωτούλης περιόδευσε στο δημαρχείο Ιλίου, συζητώντας με το προσωπικό.

Συνεχίζοντας τις περιοδείες στη Δυτική Αθήνα, ο Γ. Πρωτούλης επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης το αμαξοστάσιο και υπηρεσίες του δήμου Πετρούπολης, μαζί με την Ανθή Ζορμπά, αντιδήμαρχο Παιδείας και επίσης υποψήφια βουλευτή, και τον Βαγγέλη Σίμο, δήμαρχο Πετρούπολης. Το κλιμάκιο του Κόμματος συζήτησε με τους εργαζόμενους του δήμου για την ανάγκη ισχυροποίησης του Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές. Τονίστηκε πως σημασία δεν έχει για το λαό ποιος θα συνεχίσει να διατηρεί το αντεργατικό πλαίσιο των προηγούμενων χρόνων, ποιος θα το επεκτείνει, αλλά την επόμενη μέρα η δύναμη του ΚΚΕ να είναι ακόμα πιο ισχυρή. Ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε τους παρευρισκόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα τους, ακόμη και από τη διοίκηση του ΚΚΕ στο δήμο, για το πώς οι κομμουνιστές βρίσκονται στο πλευρό του λαού για να δυναμώσουν η αντίσταση, η διεκδίκηση και ο αγώνας που θα δημιουργεί προϋποθέσεις αντεπίθεσης.

Το ΚΚΕ στήριγμα και συμπαραστάτης στους εργατικούς αγώνες

Από την περιοδεία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Από την περιοδεία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Να σταθούν μπροστά στην κάλπη με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα και να στηρίξουν το ΚΚΕ, που ήταν και θα συνεχίσει να είναι στήριγμα και συμπαραστάτης στους αγώνες τους, κάλεσε τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της «Coca Cola» στο Σχηματάρι, το πρωί της Τετάρτης, ο Μανώλης Καραντούσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το εργασιακό τοπίο που έχει διαμορφωθεί συνολικά, αλλά και ειδικότερα στις επιχειρήσεις του κλάδου, με την επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων στα δικαιώματα των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά υπογραμμίστηκε η επέκταση της εργολαβικής εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, των «δουλεμπορικών» γραφείων. Στο φόντο αυτό, ο Μ. Καραντούσας εξήγησε πως η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος για να δυναμώσουν το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ο αγώνας για να προσληφθούν εργολαβικοί και «ενοικιαζόμενοι» απευθείας από τις εταιρείες στις οποίες δουλεύουν, η διεκδίκηση για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Αντίστοιχα, όσον αφορά τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, υπενθύμισε πως το ΚΚΕ όχι μόνο έφερε στη Βουλή την Πρόταση Νόμου των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την επαναφορά των Συμβάσεων, αλλά οι δυνάμεις του πρωτοστάτησαν σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς στις σχετικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Καμία εργατική ψήφος στα κόμματα του κεφαλαίου

Η Λίλα Καφαντάρη περιόδευσε στην ΕΡΤ
Η Λίλα Καφαντάρη περιόδευσε στην ΕΡΤ
Το κάλεσμα του ΚΚΕ προς τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας, να ψηφίσουν με βάση την τεράστια πείρα τους και τις δικές τους ανάγκες, χωρίς προκαταλήψεις, «ρίχνοντας κόκκινο στην κάλπη», καταδικάζοντας ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τους συνοδοιπόρους τους, που με την πολιτική τους ρημάζουν εργασιακά δικαιώματα, θέσεις εργασίας και παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, προκειμένου να στηρίξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, απηύθυνε στη διάρκεια περιοδείας του την Παρασκευή στο Ναυπηγείο αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η περιοδεία συνέπεσε με τις εξελίξεις που «τρέχουν» αυτές τις μέρες στο Ναυπηγείο, που έχουν κορυφώσει την αγωνία και την ανασφάλεια των εργαζομένων για τα όσα προετοιμάζονται σε βάρος τους την επομένη μέρα. Εχει ήδη υπογραφεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του σημερινού ιδιοκτήτη του ομίλου, Ν. Ταβουλάρη, με την αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία ΟΝΕΧ, η οποία θέλει να αναλάβει όχι ολόκληρο, αλλά «μέρος του ενεργητικού και του παθητικού των Ναυπηγείων Ελευσίνας», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους και το ίδιο το Ναυπηγείο, το δεύτερο σε μέγεθος της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατ. Μεσογείου.

Παράλληλα, ανάμεσα στο μπαράζ των νομοθετικών ρυθμίσεων που ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και τροπολογία που προβλέπει τρίμηνη παράταση, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβρη, για την ολοκλήρωση του προγράμματος των δύο πυραυλάκατων (ΤΠΚ) του Πολεμικού Ναυτικού, στην οποία διευκρινίζεται ότι μόνο μέχρι τότε, δηλαδή έως τις 30 Σεπτέμβρη, είναι εξασφαλισμένες οι θέσεις εργασίας των 610 εργαζομένων, από εκεί και πέρα είναι «στον αέρα», προφανώς για να διευκολύνει τον νέο «επενδυτή». Ακόμα, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για το αν θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει ο πρώην «σωτήρας» όμιλος Ταβουλάρη, ποσό που αισίως έχει ξεπεράσει τα 17 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος σε κάθε παράταση του έργου που δίνει το υπουργείο Αμυνας, εισπράττει εκατομμύρια ευρώ παραπάνω. Μέσα σε έναν χρόνο από τις δύο παρατάσεις (πέρσι και την τωρινή), που του έχουν δοθεί, έχει τσεπώσει περίπου 32 εκατ. ευρώ. Χώρια τα προηγούμενα δεκάδες εκατομμύρια.

Ρεαλιστικό για τους εργαζόμενους είναι η ικανοποίηση των αναγκών τους

Ο Γ. Πρωτούλης με τον Β. Σίμο και την Ανθή Ζορμπά μίλησαν σε εργαζόμενους του δήμου Πετρούπολης
Ο Γ. Πρωτούλης με τον Β. Σίμο και την Ανθή Ζορμπά μίλησαν σε εργαζόμενους του δήμου Πετρούπολης
Ο Γ. Πέρρος συνομίλησε με τους διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ έγιναν συγκεντρώσεις στο ελαφρύ και βαρύ ελασματουργείο, με τη δεύτερη να είναι ιδιαίτερα μαζική. Από εργαζόμενους εκφράστηκαν αρκετοί προβληματισμοί, γύρω από τις θέσεις του ΚΚΕ, για το «αν είναι ρεαλιστικές», αλλά και για το μέλλον του Ναυπηγείου με την εταιρεία «που έρχεται να επενδύσει για να μην κλείσει».

«Είναι ρεαλισμός εσύ που μπορείς να παράγεις εδώ μέσα τεράστιο πλούτο, από καράβια μέχρι μηχανήματα και βαγόνια τρένων, να δουλεύεις χωρίς να πληρώνεσαι, να ζεις μέσα στην ανασφάλεια, να μένεις χωρίς δουλειά; Είναι ρεαλισμός να διασφαλίζεται το μέλλον των εργαζομένων μόνο για 3 μήνες, να κρέμεσαι διαρκώς πίσω από έναν "σωτήρα" επενδυτή, ο οποίος λειτουργεί με βάση το κέρδος, που όταν δεν είναι αυτό που έχει προϋπολογίσει, τα κάνει όλα ρημαδιό και φεύγει, με τους εργαζόμενους να πληρώνουν κάθε φορά τα σπασμένα;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο Γ. Πέρρος, καλώντας τους εργαζόμενους να αναλογιστούν πόσο ακριβά έχουν πληρώσει τους «σωτήρες» και την αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, που τους στηρίζουν ακολουθώντας κατευθύνσεις της ΕΕ. «Πολιτική που θα είναι εδώ και την επομένη των εκλογών, ακόμα πιο επιθετική, με όποια κυβέρνηση».

Οπως τόνισε, το πραγματικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους είναι ότι τα κλειδιά της οικονομίας τα έχουν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι. «Και όσο κάνει κουμάντο το κέρδος, άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δούμε. Οι εργαζόμενοι θα είναι διαρκώς στην πρέσα», για να προσθέσει πως η λύση είναι «να πάρουν οι εργαζόμενοι, που είναι οι παραγωγοί του πλούτου, το τιμόνι της οικονομίας και της εξουσίας στα χέρια τους, είναι η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής για να γυρίζει σε μας ο πλούτος που παράγουμε, και σε αυτή την οικονομία "χωράει" και ο ενιαίος φορέας της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, που θα λειτουργεί για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Αυτό απαιτεί, επισήμανε, σήμερα γερά, ταξικά συνδικάτα, δυνατό εργατικό κίνημα, αλλά και ισχυρό ΚΚΕ. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι, για την επομένη των εκλογών «για ένα πράγμα να ανησυχούν. Μη και δεν βγει ενισχυμένο το ΚΚΕ. Αυτός θα πρέπει να είναι ο "φόβος" τους, γιατί τότε η θέση τους θα γίνει πολύ χειρότερη». Ισχυρό ΚΚΕ την επομένη των εκλογών σημαίνει, τόνισε, «ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση στη Βουλή, θετικές διεργασίες στο εργατικό κίνημα που μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για ριζικές ανατροπές υπέρ του λαού».

Δίνουμε δύναμη στη δύναμή μας με ισχυρό το ΚΚΕ

«Καλούμε το λαό να κάνει μια επιλογή, να δώσει δύναμη στη δύναμή του και αυτό είναι ένα ισχυρό ΚΚΕ, αυτή η ψήφος θα μετρήσει την επόμενη μέρα». Αυτά ήταν τα λόγια που απήθυνε η Λίλα Καφαντάρη, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, κατά την περιοδεία της στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης. Την Λίλα Καφαντάρη συνόδευε αντιπροσωπεία της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας αναπτύχθηκαν πλούσια συζήτηση και γόνιμος προβληματισμός.

Η Λίλα Καφαντάρη μιλώντας στους μουσικούς, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν δεσμεύει όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, ότι θα συνεχίσει στην ίδια ρότα, στην εφαρμογή δηλαδή όλων των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί. «Στρατηγικά κινούνται στην ίδια κατεύθυνση η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό η ουσία της πολιτικής τους δεν διαφέρει. Αυτό που έχει λοιπόν σημασία, για την επικείμενη μάχη των βουλευτικών εκλογών, σημείωσε, είναι η αντίσταση που θα διαμορφωθεί απέναντι στην υλοποίηση αυτών των μέτρων. Η αντίσταση με το ΚΚΕ μπροστά έχει να κάνει με την απόφαση του λαού να μην υποκύψει και να μη θεωρήσει μονόδρομο την υποδούλωσή του στα τεράστια κέρδη που απαιτεί ο διεθνής ανταγωνισμός για τους επιχειρηματικούς ομίλους», επισήμανε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org