Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Σε αναστολή το «μπλόκο» στα διαγνωστικά, σε πλήρη ισχύ οι συνέπειες της εμπορευματοποίησης

Την αναστολή της «κινητοποίησης» που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες αποφάσισαν χτες το απόγευμα οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας. Ωστόσο, αυτό που... δεν αναστέλλεται είναι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν μόνιμα οι εργαζόμενοι και ο λαός για να μπορέσουν να κάνουν κάθε φορά τις απαιτούμενες διαγνωστικές εξετάσεις.

Αυτό που παραμένει σε πλήρη ισχύ, δηλαδή, είναι το γεγονός ότι εξαιτίας της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι και ο λαός αδυνατούν να πραγματοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος των εξετάσεων που χρειάζονται στον δημόσιο τομέα και αναγκάζονται να τις χρυσοπληρώσουν, για να τις κάνουν στις αλυσίδες της ιδιωτικής Υγείας.

Προετοιμάζονται τα νέα χτυπήματα σε βάρος των ασφαλισμένων

Πατώντας πάνω στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας και την συνακόλουθη αύξηση του κύκλου εργασιών τους, οι ιδιοκτήτες κατά βάση των μεγαθηρίων του ιδιωτικού τομέα πιέζουν για παραπέρα αύξηση των κερδών τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά της, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις τους, σπεύδει να δώσει διαβεβαιώσεις ότι οι συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα «είναι αναγκαίες», ενώ ταυτόχρονα εξαγγέλλει νέα δυσοίωνα μέτρα σε βάρος των ασφαλισμένων.

Χαρακτηριστικές είναι δύο από τις «προτάσεις» που έβαλε στο τραπέζι και χτες το υπουργείο Υγείας, κατά τη νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων:

  • Η πρώτη αφορά την «επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», η οποία όπως αναφέρεται «θα καθιστά το σύστημα βιώσιμο». Τα «διαγνωστικά πρωτόκολλα» ορίζουν πότε, πού και πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία (αξονική και μαγνητική τομογραφία, υπέρηχοι κ.λπ.), με κριτήριο όμως όχι τις ανάγκες των ασθενών και των ασφαλισμένων, αλλά τη «βιωσιμότητα» και τον «εξορθολογισμό των δαπανών» με βάση τους αντιλαϊκούς στόχους του κεφαλαίου. Για παράδειγμα, ένας γιατρός που έχει ενδείξεις για μια σοβαρή πάθηση του ασθενούς, αντί να καταφύγει στην αξονική τομογραφία, θα τον παραπέμψει πρώτα να κάνει μια ακτινογραφία επειδή έχει μικρότερο κόστος. Αν παρακάμψει αυτήν τη διαδικασία, τότε ο γιατρός θα έχει κυρώσεις για παραβίαση του «διαγνωστικού πρωτοκόλλου». Οι επιπτώσεις για τον ασθενή βέβαια μπορεί να είναι επικίνδυνες, καθώς με τον τρόπο αυτό δεν θα μπορεί να έχει έγκαιρη διάγνωση. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα αντιεπιστημονικό εργαλείο περικοπών που υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο, με επικίνδυνες επιπτώσεις για τον λαό.
  • Η δεύτερη «πρόταση» κάνει λόγο για «αλλαγή του τακτικού προϋπολογισμού με ανακατανομή εσωτερικών κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ». Δηλαδή, αντί να αυξήσει τον ρημαγμένο κρατικό προϋπολογισμό για τον ΕΟΠΥΥ, η κυβέρνηση θα πάρει κονδύλια από τον έναν κωδικό του Οργανισμού που προορίζεται για συγκεκριμένες παροχές προς τους ασφαλισμένους και θα τα μεταφέρει σε άλλον κωδικό. Επιβεβαιώνεται ότι το όποιο μέτρο θα πρέπει να έχει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, ενώ στην πραγματικότητα θα δημιουργεί νέα ζωτικά κενά στις ανάγκες των ασφαλισμένων για να μπαλώσει κάτι άλλο.
«Αναγκαία» για το κεφάλαιο η εμπορευματοποίηση

«Είναι αναγκαίες οι συμβάσεις με τους ιδιώτες, γιατί το Δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες», διαβεβαιώνει το κεφάλαιο ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, κάνοντας σινιάλο στους επιχειρηματικούς ομίλους για παραπέρα επενδύσεις.

Επιχειρούν να παρουσιάσουν σαν... φυσικό φαινόμενο το γεγονός ότι το 70% - 90% των διαγνωστικών εξετάσεων γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα και όχι ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης του δημόσιου τομέα, όχι ως αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων σε εξοπλισμό και έμψυχο δυναμικό.

Παραθέτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία:

-- Το «Θριάσιο», το μοναδικό νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής δεν έχει ούτε μαγνητικό τομογράφο.

-- Στο «Αττικόν» εδώ και 5 χρόνια είναι χαλασμένος ο μαγνητικός τομογράφος.

-- Οι 2 μοναδικοί αξονικοί τομογράφοι στον νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι σε βλάβη.

-- Στο νοσοκομείο Κιλκίς, ο μοναδικός αξονικός τομογράφος αξιοποιείται μόνο σε μια βάρδια, γιατί δεν επαρκεί το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό για τις υπόλοιπες.

-- Στο ΚΥ Νέας Μάκρης δεν υπάρχει ούτε αξονικός τομογράφος, ούτε καν υπέρηχος.

-- Στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης, όταν συνταξιοδοτήθηκε η παρασκευάστρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, η λύση που βρέθηκε ήταν να καταργηθεί η θέση και να κλείσει το Εργαστήριο.

-- Στο Ακτινολογικό Τμήμα του ΠΑΓΝΗ, οι 15 εργαζόμενοι καλύπτουν δύο αίθουσες για απλές ακτινογραφίες, μία αίθουσα για μαστογραφίες, μία αίθουσα για μέτρηση οστικής πυκνότητας και πανοραμικές, μία αίθουσα για τις ακτινογραφίες στα ΤΕΠ, τις αίθουσες με τα ακτινοσκοπικά μηχανήματα στα ορθοπεδικά και άλλα χειρουργεία και τα φορητά ακτινολογικά μηχανήματα ανά κλινικές και μονάδες.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, είναι προκλητική... έως επικίνδυνη η «λύση» που πρόβαλε χτες η κυβέρνηση με εγκύκλιο για κάλυψη των διαγνωστικών εξετάσεων εκτός ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας: Οταν τα ραντεβού διαμορφώνονται με κριτήριο τις δυνατότητες των δομών σε προσωπικό και μηχανήματα. Οταν οι λίστες αναμονής στα Εργαστήρια έχουν φρακάρει. Οταν εδώ και 7 μέρες επικρατεί συνωστισμός και χάος στις γραμματείες των εξωτερικών ιατρείων και στα εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων, με εκατοντάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να ζητούν διαγνωστικές εξετάσεις κι ελάχιστους εργαζόμενους να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τους εξυπηρετήσουν...

Με ισχυρό ΚΚΕ, πάλη για αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη και δωρεάν Υγεία

Ολα τα παραπάνω δεν είναι βέβαια πρωτόγνωρα, ούτε προϊόν «κακού σχεδιασμού». Τα παζάρια, οι εκβιασμοί και τα παιχνίδια σε βάρος του λαού, για την ανακατανομή και την αύξηση του κέρδους, είναι το σήμα κατατεθέν του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, που υποχρηματοδοτεί και υποστελεχώνει δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, περικόπτει θεραπείες, φάρμακα, εξετάσεις, διευρύνει ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, ξεπλένει τα εγκλήματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε «ευεργεσίες». Χαρακτηριστικά είναι τα αντίστοιχα παραδείγματα παζαριών και εκβιασμών για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και στον κρίσιμο χώρο του Φαρμάκου.

Αυτή η άθλια και επικίνδυνη πραγματικότητα είναι η... «βιώσιμη» και «δίκαιη ανάπτυξη», η οποία φέρει τη σφραγίδα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αυτή ακριβώς η πραγματικότητα πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους και το λαό: Με «μαύρισμα» όλων των δυνάμεων που υπηρετούν αυτήν την πολιτική και αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ, της εγγύησης δηλαδή για ενίσχυση του αγώνα για αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη και δωρεάν Υγεία, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Για άμεσους μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και για τον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τους. Για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση με επιστημονικά κριτήρια και όχι με κριτήριο το κέρδος για το κεφάλαιο. Για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και υγείας έναντι της βάρβαρης λογικής «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και το κράτος του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ