«Οι ήδη εφαρμοζόμενες ή αποφασισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η μείωση των φόρων εισοδήματος σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πρέπει να διαφυλαχθούν και να μην αντιστραφούν».
Αυτό τονίζεται στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που με τη σειρά του ξεκαθαρίζει το σκηνικό της επόμενης μέρας, με άξονα τη διατήρηση του πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων της μνημονιακής περιόδου αλλά και τη συμπλήρωσή τους με νέα, όπως η περαιτέρω κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου.
Μεταξύ άλλων, η έκθεση του ESM εστιάζει στους παρακάτω άξονες:
-- «Για να εξασφαλίσει τα οφέλη σε οικονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο καθώς και για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, η Ελλάδα πρέπει να εδραιώσει και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος (μνημονίων)».
-- Επισημαίνει μάλιστα ότι «σε περίπτωση που δικαστικές αποφάσεις ανατρέψουν βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι τυχόν μόνιμες δημοσιονομικές επιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό από μεταρρυθμίσεις εντός του ίδιου τομέα πολιτικής», δηλαδή με περικοπές αντίστοιχου ύψους κατά κύριο λόγο από τους ίδιους τους «ωφελούμενους» και όχι μέσω άλλων παρεμβάσεων. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη «υπόδειξη» υπάρχει και στις εκθέσεις της Κομισιόν.
-- «Θα είναι σημαντικό για το μέλλον, η Ελλάδα να συνδυάσει τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις της με πολιτικές και δημόσιες επενδύσεις που να στηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας, να ενισχύουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και να οδηγούν σε διατηρήσιμη ανάπτυξη», αναφέρεται σχετικά με τις παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων σε συνδυασμό βέβαια με τα δημοσιονομικά και άλλα αντιλαϊκά μέτρα.
Επισημαίνεται ακόμη πως «παρά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων, η Ελλάδα αντιμετωπίζει βασικές προκλήσεις για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης και βιώσιμης ανάπτυξης». Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο ESM λέει πως «απαιτούνται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της παραγωγικότητας και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, συμπληρώνοντας την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας».
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις για «οικονομικό περιβάλλον περισσότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις», η αποτελεσματικότητα της κρατικής διοίκησης και μάλιστα με τη διατήρηση του σημερινού μεγέθους της (δηλαδή χωρίς αύξηση του σημερινού αριθμού δημοσίων υπαλλήλων) κ.ά.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο με επίκεντρο την «εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης» (ΟΝΕ) ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ στις 21 Ιούνη στις Βρυξέλλες.
Στα αντιλαϊκά παζάρια, μεταξύ άλλων, βρίσκεται και το ζήτημα της συμφωνίας σχετικά με τα κύρια χαρακτηριστικά του «δημοσιονομικού μέσου για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα», ένα νέο εργαλείο χρηματοδότησης για τη διοχέτευση φρέσκων κεφαλαίων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, με προϋπόθεση την τήρηση των κανονισμών της ΕΕ και την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.
Στο τραπέζι της χτεσινής συνεδρίασης αναμενόταν να συζητηθούν και οι τριβές με την Ιταλία, με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, να δηλώνει προσερχόμενος στη συνεδρίαση πως «είναι σημαντικό να αποσαφηνιστούν όλες οι πολιτικές αποφάσεις που χρειάζονται», προκειμένου η χώρα να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.