Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Απεργία σε Αττική και Κέρκυρα στις 19 Ιούνη

Από πρόσφατη κινητοποίηση του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής στο υπουργείο Εργασίας
Από πρόσφατη κινητοποίηση του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής στο υπουργείο Εργασίας
Σε απεργία την Τετάρτη 19/6 και συγκέντρωση στο υπουργείο Τουρισμού (Αμαλίας 12), στις 9.30 π.μ., προχωρούν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό στην Αττική. Την απόφαση που πήρε η διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής επικύρωσε η Γενική Συνέλευση που έγινε την περασμένη Δευτέρα.

Το κλαδικό Συνδικάτο, τα επιχειρησιακά σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα σχεδιάζουν τη δράση τους, ώστε να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα παντού, με συσκέψεις, συνελεύσεις, συλλογικές αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση, καθώς και παρεμβάσεις για οξυμένα προβλήματα σε χώρους δουλειάς.

«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στα ξενοδοχεία και την εστίαση, με τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν, ετοιμάζουν νέα επίθεση στα δικαιώματά μας! Νέο ξεζούμισμα, με ατέλειωτη δουλειά, με σπαστά ωράρια στις κουζίνες, 7ήμερο, μη υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ, ομηρία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και "δουλεμπορικά" παντού», τονίζει το Συνδικάτο.

Στο πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει διαμορφώσει, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής αιτήματα: Υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με δυο συνεχόμενα ρεπό. Επαναφορά και διεύρυνση των βαρέων και ανθυγιεινών και του εφάπαξ. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Κέρκυρα: Σήμερα η συνέλευση μπροστά στην απεργία

Απόφαση για απεργία στις 19/6 και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο έχει πάρει και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας.

Για την προετοιμασία της καλεί σήμερα Τετάρτη σε Γενική Συνέλευση, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο απαντούν με απεργία στην άρνηση της Ενωσης Ξενοδόχων να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ.

«Ξεκίνησε η τουριστική χρονιά στα ξενοδοχεία και μετά από 8 χρόνια αλλεπάλληλων ρεκόρ κερδοφορίας για τους ξενοδόχους δεν ήρθε κανένα όφελος για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους», σημειώνει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του. Στους χώρους δουλειάς, όπως καταγγέλλει, επικρατούν συνθήκες εντατικοποίησης, παραβίαση της κλαδικής ΣΣΕ και ασύδοτη δράση των «δουλεμπορικών» γραφείων ενοικίασης εργαζομένων, περιορισμός, ακόμα και κατάργηση του ημίωρου υποχρεωτικού διαλείμματος στη μέση της βάρδιας με ταυτόχρονη παροχή τροφής, παράνομη εργασία κατά τις μέρες των ρεπό και πέραν του 8ώρου, «τις περισσότερες φορές χωρίς αμοιβή και με κλεμμένη πάντα την Ασφάλιση».

Ο Σύνδεσμος διεκδικεί: Υπογραφή τοπικής κλαδικής Σύμβασης με επιστροφή των απωλειών της τελευταίας 10ετίας και ανθρώπινους όρους εργασίας. Υποχρεωτική εφαρμογή των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων με έγκαιρη καταβολή μισθού σύμφωνα με τον νόμο, τήρηση του 5ήμερου και του νόμιμου ωραρίου, σταθερή εργασία. Προσλήψεις εργαζομένων και πρόβλεψη της ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού. Απαγόρευση των «δουλεμπορικών» γραφείων. Ξήλωμα όλων των εγκαταστάσεων παρακολούθησης των εργαζομένων.

Την υποστήριξή του στην κινητοποίηση εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org