Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αύριο η κινητοποίηση των μεταλλωρύχων

Σε πανελλαδική κινητοποίηση, με 3ωρες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας, προχωρούν αύριο οι μεταλλωρύχοι, μετά από ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), διεκδικώντας την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, απέναντι στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας, η οποία αμφισβητεί την εφαρμογή και της ισχύουσας ΣΣΕ. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, προγραμματίζεται συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στη 1 μ.μ.

Στην κινητοποίηση, με 3ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτ. Μακεδονίας, με συγκέντρωση στις 8 π.μ. στο Διοικητήριο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Το ΣΕΕΕΝ καλεί όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (οκτάμηνα και εργολαβίες) να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση και να απαιτήσουν: Πλήρη εφαρμογή της ΣΣΕ για όλες τις ειδικότητες σε ορυχεία και σταθμούς για όλο το έκτακτο προσωπικό. Να είναι η Σύμβαση κλαδική και όχι ομοιοεπαγγελματική. Μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Αύξηση 13% στους μισθούς με τη νέα ΣΣΕ.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Την αλληλεγγύη και την αγωνιστική συμπαράσταση δεκάδων Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στον αγώνα των μεταλλωρύχων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του κλάδου εκφράζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ενώ καλεί σε συμμετοχή και στην αυριανή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Η εργοδοσία του κλάδου αρνείται να υπογράψει, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαλλαξία και θέτοντας συνεχώς εκβιαστικά διλήμματα, όρους και προαπαιτούμενα σε σχέση με τον χαρακτηρισμό της ισχύουσας ΣΣΕ ως κλαδικής και απαιτώντας την εξαίρεση ειδικοτήτων του κλάδου από τη ΣΣΕ, αρνείται να διαπραγματευτεί επί της ουσίας, μην έχοντας απαντήσει σε κανένα απολύτως από τα αιτήματα που της έχουν τεθεί από τους εργαζόμενους.

Η άρνηση των εργοδοτών του κλάδου για διαπραγμάτευση στοχεύει στη λήξη της μετενέργειας της ισχύουσας κλαδικής ΣΣΕ (έληξε στις 10/6/2019) και παράλληλα με την προσφυγή τους στο ΣτΕ επιχειρείται η κατάργησή της.

Σε ορισμένους χώρους (όπως στη ΔΕΗ) δεν εφαρμόστηκε πλήρως η ισχύουσα ΣΣΕ, ενώ σε άλλους, πέρα από τις αντεργατικές πρακτικές των εργοδοτών, υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με τη συστηματική παραβίαση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, έχοντας ως αποτέλεσμα πολλές φορές εργατικά ατυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ