Παρασκευή 10 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εν αναμονή πολύπλευρων εξελίξεων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Περαιτέρω κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας προμηνύουν και οι νέες δηλώσεις του Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας σε δόκιμους αξιωματικούς στην Αγκυρα, κάλεσε τη νέα γενιά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ετοιμότητα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του τουρκικού κεφαλαίου. «Εσείς θα σταματήσετε τις αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», είπε και μεταξύ άλλων συνέχισε τις προκλήσεις, προσθέτοντας: «Ησασταν εσείς και πάλι που σώσατε τους αδελφούς μας που υπέφεραν από την τυραννία των δολοφονικών συμμοριών στην Κύπρο», περηφανευόμενος ουσιαστικά και πάλι για τη στρατιωτική εισβολή του 1974 και την κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού, που συνεχίζεται.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στην ίδια ομιλία, ο Τούρκος ηγέτης επανέφερε τα σχέδια για νέα «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, υποστηρίζοντας ότι ο τουρκικός στρατός είναι «η μεγαλύτερη δύναμη» ενάντια σε εκείνους που θέλουν να πολιορκήσουν τη χώρα με τρομοκρατικές οργανώσεις και ξεκαθαρίζοντας ότι η Αγκυρα προτάσσει την ενίσχυση της στρατιωτικής της μηχανής, για την προώθηση των σχεδιασμών της σε όλο το τόξο από τη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.

Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα...

Στο μεταξύ, το έντονο ιμπεριαλιστικό «ενδιαφέρον» για Κύπρο και ΝΑ Μεσόγειο συνολικά αναμένεται να καταγραφεί και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώνεται σήμερα στο Βουκουρέστι, όπου αναμενόταν να συζητηθούν και οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου από την περασμένη Παρασκευή η Αγκυρα έστειλε το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» αναγγέλλοντας γεωτρήσεις.

Στη γνωστή γραμμή που βάζει το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, «ενημέρωσε» χτες τους ομολόγους του για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ζητώντας απ' την ΕΕ «να επιδείξει την αλληλεγγύη της απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου», υποστηρίζοντας ότι υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών της η ΕΕ θα αναβαθμίσει το ρόλο της στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, πόσο μάλλον που «έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό, αλλά και ενεργειακό συμφέρον στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, που ενημέρωσε σχετικά τους Ντ. Τουσκ, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ και Φ. Μογκερίνι, είπε ότι «ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση» και πρόσθεσε ότι απώτερος στόχος των μέτρων που θα εξεταστούν «είναι ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, που πιθανότατα θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω μια ταραχώδη περιοχή και θα επιφέρουν περισσότερη αποκλιμάκωση».

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Πρ. Προδρόμου, «υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «ζήτησα τόσο εγώ όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος, στην επόμενη Σύνοδο, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, να εξετάσουμε εμπεριστατωμένα, συγκεκριμένα και μεθοδικά τα απαραίτητα βήματα, τις απαραίτητες ενέργειες και τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε, αν αυτή η μονομερής προκλητική συμπεριφορά και η μονομερής παραβίαση του διεθνούς δικαίου συνεχιστούν».

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η Λευκωσία είναι σε επαφή «ειδικότερα με τα γειτονικά κράτη τα οποία ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις», αλλά και «με εκείνες τις χώρες που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Μάλιστα, είπε ότι τα αμέσως επόμενα 24ωρα αναμένονται ανακοινώσεις για τη συνέχιση του ενεργειακού σχεδιασμού. Σημειωτέον ότι χτες και σήμερα είχαν προγραμματιστεί σειρά συναντήσεων με την ηγεσία του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας, με τη συμμετοχή στελεχών από κολοσσούς όπως οι «Total» και ENI, αλλά και «Noble», «Shell», «Delek», με θέμα τους όρους εκμετάλλευσης νέων και παλιών κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επιστολή στον ΟΗΕ για υφαλοκρηπίδα

Στο μεταξύ, με επιστολή του αναπ. μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, πρέσβη Διον. Καλαμβρέζου, η οποία εστάλη προς τον γγ του Οργανισμού Αντ. Γκουτέρες στις 25/4, η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει ως «νομικά αβάσιμους, λανθασμένους και αυθαίρετους» τους ισχυρισμούς που περιέχονται σε επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου, στις 18/3, με την οποία αναφερόταν στα όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην επιστολή του, ο Ελληνας αντιπρόσωπος σημειώνει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί αγνοούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή και συγκεκριμένα τις νόμιμες θαλάσσιες ζώνες των Δωδεκανήσων και ότι «σύμφωνα με βασική αρχή του Δικαίου της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, έχουν πλήρη δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, όπως και τα χερσαία εδάφη». Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη ότι όσα υποστηρίζει η τουρκική πλευρά συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδας να συνάψει συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα έχει, εκ του γεγονότος (ipso facto) και εξ αρχής (ab initio), κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία στην προαναφερθείσα περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, βάσει των διατάξεων της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία κωδικοποιεί το εθιμικό διεθνές δίκαιο, καθώς και βάσει της εθνικής της νομοθεσίας. Και παραθέτει προηγούμενες ελληνικές επιστολές για το θέμα αυτό, που έχουν κυκλοφορήσει ως επίσημα έγγραφα του ΟΗΕ.

Παραιτήθηκε η «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα

Στο μεταξύ, τη δική τους επίδραση στις γενικότερες διεργασίες στο Κυπριακό (και όχι μόνο) ασκούν και οι πολιτικές εξελίξεις στα Κατεχόμενα, όπου χτες παραιτήθηκε η «κυβέρνηση».

Είχε προηγηθεί προχτές η απόφαση της ηγεσίας του («μεταρρυθμιστικού») Κόμματος του Λαού, του («υπουργού Εξωτερικών» και στενού συνεργάτη της κυβέρνησης Ερντογάν) Κουντρέτ Οζερσάι, να αποχωρήσει από το τετρακομματικό κυβερνητικό σχήμα που είχε σχηματιστεί μετά τις εκλογές του Γενάρη του 2018. Ο Οζερσάι επικαλέστηκε «έλλειψη εμπιστοσύνης» στο κυβερνητικό σχήμα (με αφορμή και διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς), ωστόσο είναι γνωστό ότι ειδικά το τελευταίο εξάμηνο είχε πρωτοστατήσει για την επίσπευση εξελίξεων στο Κυπριακό, με απανωτές επαφές σε Αγκυρα, Ουάσιγκτον αλλά και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ