Παρασκευή 10 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
Η νεολαία ψηφίζει διεκδικητικά και ανυπότακτα, ψηφίζει ΚΚΕ γιατί παλεύει να κάνει πράξη τα όνειρά της

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή εκδήλωση

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Νέοι και νέες,

Στις 26 Μάη είναι η ώρα να μιλήσει η νεολαία. Οι μαθητές, οι φοιτητές, οι σπουδαστές της επαγγελματικής εκπαίδευσης, οι νέοι εργαζόμενοι, οι άνεργοι. Είναι η ώρα να μιλήσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά και να πουν ότι δεν θέλουν να πάνε με το «μία από τα ίδια».

Η σημερινή μας συγκέντρωση στέλνει μήνυμα αισιόδοξο, μαχητικό, ελπιδοφόρο! Μας γεμίζει με ελπίδα ότι θα γίνει πράξη αυτό που φοβούνται όλα τα επιτελεία του συστήματος και κάνουν τη μία μέτρηση πίσω από την άλλη για να δουν πώς θα ψηφίσει η νεολαία. Η νεολαία ψηφίζει διεκδικητικά και ανυπότακτα! Ψηφίζει ΚΚΕ γιατί παλεύει να κάνει πράξη τα όνειρά της, γιατί θέλει να ζήσει μία ζωή με αξιοπρέπεια, σύγχρονα δικαιώματα.

Ψηφίζει ΚΚΕ γιατί πρόοδος σήμερα για τους νέους και τις νέες είναι να απολαμβάνουν μία ζωή καλύτερη από αυτή που είχαν οι γονείς και παππούδες τους.

Γιατί στην εποχή μας, εποχή μεγάλης ανάπτυξης της επιστήμης και της παραγωγής, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι όλο και λιγότεροι νέοι θα μορφώνονται ολοκληρωμένα, ότι όλο και λιγότεροι νέοι θα έχουν σταθερή δουλειά. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι όλο αυτόν τον πλούτο που βγαίνει από τα χέρια και το μυαλό εκατομμυρίων εργαζομένων θα τον απολαμβάνουν μία χούφτα μέτοχοι.


Η αντίθεση σε αυτό είναι το μόνο σύγχρονο. Αυτό είναι το καινοτόμο. Κι αυτή είναι η καρδιά της πρότασης πάλης και εξουσίας του ΚΚΕ. Παλεύουμε σήμερα με αυτήν την προοπτική.

Γι' αυτό το ΚΚΕ είναι σταθερός αντίπαλος του συστήματος. Γι' αυτό το ΚΚΕ είναι δίπλα, συμπαραστάτης και στήριγμα σε κάθε δίκαιο αγώνα της νεολαίας, για όλα τα προβλήματα που συναντάει στην εκπαίδευση, στη δουλειά, στην κατάρτιση, στην προσπάθειά της να ψυχαγωγηθεί, να αθληθεί, να ζήσει.

Η ΕΕ φτιάχτηκε για να υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων ενάντια στους λαούς

Η πολιτική της ΕΕ, η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν τη συμμαχία των εκμεταλλευτών, είναι ασυμβίβαστη με τη ζωή που έχει ανάγκη η νέα γενιά. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς.

Η ΕΕ φτιάχτηκε, υπάρχει και για όσο θα υπάρχει, θα υπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των λίγων ενάντια στους λαούς και τον ανταγωνισμό τους με άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και μεγάλα κέντρα, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία. Γι' αυτό, κάθε φορά που μας λένε ότι αλλάζει η ΕΕ, ένας καινούριος εφιάλτης γεννιέται για τους λαούς. Καλύτερη δεν μπορεί να γίνει, κι αυτό το δείχνει πλέον η πολύχρονη πείρα.

Κι όταν πάνε να μας μπερδέψουν, λέγοντας ότι εμείς «δεν είμαστε με την Ευρώπη», τους απαντάμε καθαρά. Καμία σχέση δεν έχει η Ευρώπη, οι λαοί και η νεολαία της Ευρώπης, όλοι αυτοί που ζουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με την ΕΕ των μονοπωλίων. Αλλο Ευρώπη κι άλλο ΕΕ.


Αρκετά λοιπόν με τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και τις προτροπές τους η νεολαία να επενδύσει τις ελπίδες στη βελτίωση αυτής της ΕΕ. Γιατί βλέπουμε τι είδους αλλαγή έχει γίνει στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια.

-- Εχει γίνει πιο επιθετική απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των πολλών για να εξασφαλίζει τα κέρδη των λίγων.

-- Συρρικνώνει διαρκώς τα δικαιώματα των εργαζομένων για να εξασφαλίζονται η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

-- Η ΕΕ μιλάει για ίσες ευκαιρίες, που στην πράξη οδηγούν στη διόγκωση των ταξικών, οικονομικών διακρίσεων.

Το ξαναλέμε: Για το ΚΚΕ η μόρφωση, η δουλειά, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, η Υγεία, η κατοικία αλλά και η επιλογή ενός νέου ζευγαριού να οργανώσει τη ζωή του και να δημιουργήσει οικογένεια, δεν είναι κάποιες ευκαιρίες, είναι δικαιώματα. Είναι δικαιώματα, που μπορούσαν σήμερα να είναι κατοχυρωμένα για όλους τους νέους και τις νέες, αλλά αντίθετα βλέπουμε να συρρικνώνονται. Γιατί η σημερινή, η καπιταλιστική οικονομία, έχει ως κριτήριο και ως προτεραιότητά της αποκλειστικά τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Διαμορφώνει ένα όλο και πιο εχθρικό οπλοστάσιο για τις λαϊκές ελευθερίες

Η ΕΕ στρατιωτικοποιείται, με μέτρα πολεμικής προετοιμασίας, στήριξης του ΝΑΤΟ, αλλά και δημιουργίας ευρωενωσιακών μηχανισμών ασφαλείας, όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία.


INTIME NEWS

Στη νεολαία παρουσιάζουν την ΕΕ σαν βασίλειο της δημοκρατίας! Λες και δεν είναι η ΕΕ αυτή που διαμορφώνει ένα όλο και πιο εχθρικό οπλοστάσιο για τις λαϊκές ελευθερίες.

Οι τρομονόμοι και η ένταση της κρατικής καταστολής σε όλες τις χώρες έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ και των κυβερνήσεών της. Και σε αυτήν την κούρσα τρέχουν όλες οι κυβερνήσεις, όπως αυτή του Μακρόν, της μασκότ του ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ και μήνες ματώνει τους Γάλλους εργαζόμενους που κινητοποιούνται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν μιλήσει για τις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ, καλά θα κάνει να βουτήξει τη γλώσσα του στην πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πήραν το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος του 2015 και το έκαναν ΝΑΙ στην ΕΕ και στα μνημόνια διαρκείας.

Παρουσιάζουν την ΕΕ σαν ένα γήπεδο όπου ο καθένας, και οι λαοί και οι καταπιεστές, μπορούν να παίξουν μπάλα και να κερδίσουν. Αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτό το παιχνίδι έχει εξαρχής χαμένους τους λαούς.

Φτάνουν στο σημείο να παρουσιάζουν την ΕΕ ως μία ένωση για την ειρήνη και την αλληλεγγύη. Ας πάνε να τα πουν αυτά στους σακατεμένους λαούς της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Αφρικής, από τα βομβαρδιστικά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η αλληλεγγύη της ΕΕ είναι στον πάτο του Αιγαίου και της Μεσογείου, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων, στη μετατροπή ολόκληρων χωρών, όπως η χώρα μας, σε αποθήκες ψυχών, στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό που φέρνει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.


Το ποια Ελλάδα και ποια Ευρώπη θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, το έχουν αποδείξει κυβερνώντας. Τώρα, υψώνουν τους τόνους μεταξύ τους, σε μία βαρετή αντιπαράθεση, αλλά η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όχι μόνο δεν τους χωρίζει άβυσσος, αλλά τους ενώνει η συμφωνία τους με την αντιλαϊκή πολιτική, με τη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ.

Πώς αλλιώς εξηγείται ότι την περασμένη πενταετία νεοφιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, «αριστεροί», «ευρωσκεπτικιστές» και ακροδεξιοί ψήφισαν μαζί το 90% των αποφάσεων της ΕΕ; Αυτό, δυστυχώς, είναι το «προοδευτικό μέτωπο» του ΣΥΡΙΖΑ σε Ελλάδα και Ευρώπη!

Δίνουν ψίχουλα στη μια τσέπη για να τα πάρουν από την άλλη και ζητάνε ευχαριστώ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ όταν μιλάνε στη νεολαία ξεχνάνε ότι ο ένας κυβερνάει ήδη 4 χρόνια και ότι ο άλλος κυβερνούσε επί πολλά χρόνια πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, δεν γίνεται να μιλάνε με δακρύβρεχτα λόγια για το brain drain οι ίδιοι, που έχουν υπογράψει τη στρατηγική της ΕΕ για την κινητικότητα εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, που στέλνουν νέους ανθρώπους για δουλειά και σπουδές στο εξωτερικό, οι ίδιοι που έχουν αφήσει με τεράστια κενά την Υγεία, τους πιάνει ο πόνος που φεύγουν οι γιατροί μας στο εξωτερικό.

Γιατί, δεν γίνεται να παριστάνει τον άμοιρο ευθυνών ο Τσίπρας, για τη λεγόμενη «επισφάλεια», όταν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, οι θέσεις μερικής απασχόλησης που δημιουργούνται, έχουν γίνει περισσότερες από τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, όταν σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, για κάθε 100 προσλήψεις αντιστοιχούν 95 απολύσεις, ενώ η ανεργία στους νέους παραμένει σε υψηλά επίπεδα.


Γιατί, πάει πολύ να παρουσιάζουν μια μαγική εικόνα για την αγορά εργασίας, σύμφωνα με την οποία επιστρέφουν οι Συλλογικές Συμβάσεις και ανεβαίνουν οι μισθοί, όταν γίνεται ακριβώς το αντίθετο.

Δεν υπάρχει ούτε ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ο μέσος μισθός να μην έχει μειωθεί και μάλιστα αυτές οι μειώσεις έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις επί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και αυτός ο άθλιος υποκατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, τον οποίο διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ για 4 χρόνια, δεν καταργήθηκε, όπως λένε, απλώς μετατράπηκε σε επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ για τους νέους της μαθητείας και της κατάρτισης, συνεχίζει να ισχύει ότι θα πληρώνονται με το 75% του ήδη πολύ χαμηλού κατώτατου μισθού.

Δίνουν, δηλαδή, κάποια ψίχουλα, στη μία τσέπη των νέων παιδιών που εργάζονται, για να τους τα πάρουν από την άλλη και περιμένουν να τους πουν και ευχαριστώ και να τους ανταμείψουν με την ψήφο τους για αυτή τους τη γενναιοδωρία!

Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε το άρθρο 16, μπας και τσιμπήσει κανέναν ανυποψίαστο και την ίδια στιγμή, η κυβέρνησή του γενίκευσε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ενώ ιδρύει και τμήματα προπτυχιακών σπουδών με δίδακτρα. Δένει όλο και πιο σφιχτά - όπως ζητά και η ΕΕ - την εκπαίδευση με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, τους στόχους τους και τα συμφέροντά τους.

Η νεολαία να απαντήσει στη μιζέρια του δήθεν μικρότερου κακού

Η ΝΔ και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ καλούν τους νέους και τις νέες, να επιλέξουν τον έναν αντί για τον άλλον, γιατί είναι «λίγο καλύτεροι» ή είναι, όπως λένε, το «μικρότερο κακό».

Υπάρχουν όμως κάποιοι σε αυτήν τη χώρα που δεν έχουν τέτοιες ανησυχίες, όπως για παράδειγμα οι Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι, είναι πρώτη δύναμη παγκοσμίως, φορολογούνται εθελοντικά και με ΝΔ και με ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα, που οι «ράμπο» της εφορίας κυνηγούν της φτωχές οικογένειες για χρέη λίγων ευρώ.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε ακόμη περισσότερο το ποσό αυτής της εθελοντικής φορολόγησης, παίρνοντας τα συγχαρητήρια από τη ΝΔ. Ετσι μάλλον εξηγούνται και οι διακοπές σε κότερα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κάνουν διαγωνισμό ποιος είναι το καλύτερο παιδί του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Εδώ βλέπετε, δεν επιτρέπονται διαφωνίες και κοκορομαχίες. Με ένα στόμα και μια φωνή παραμυθιάζουν τον κόσμο, για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» που θα φέρει η εντονότερη παρουσία τους στην περιοχή μας, για το πόσο θα ωφεληθούμε από την όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας.

Μεγαλύτερο ψέμα δεν υπάρχει. Το αποδεικνύουν και οι τελευταίες εξελίξεις με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, με τις απειλές της τουρκικής κυβέρνησης για την Κύπρο και το Αιγαίο καθώς και με την όξυνση της εγκληματικής επιθετικότητας του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα.

Στη μιζέρια του δήθεν λιγότερου κακού, η νεολαία απαντάει:

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, τη δύναμη της σύγκρουσης και της ανατροπής. Απέναντι στην ΕΕ και την Ελλάδα της φτώχειας, των μνημονίων και των πολέμων, μόνο ένα αντίπαλο δέος υπάρχει σήμερα:

Ο αγώνας για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού. Ο αγώνας που δίνει το ΚΚΕ στην Ελλάδα και δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σε όλη την Ευρώπη.

Τιμάμε αυτούς που με τη δράση τους έκαναν πραγματικότητα το έπος της Αντιφασιστικής Νίκης

Η σημερινή μέρα έχει να πει πολλά στους νέους και τις νέες, ιδιαίτερα τους αγωνιστές. Να τους διδάξει για το χτες αλλά και για το αύριο! Είναι η μέρα της Νίκης, η μέρα της συντριβής του ναζιστικού τέρατος, που υπέγραφε τέτοιες μέρες το 1945 συνθηκολόγηση άνευ όρων. Ο,τι κι αν κάνει η ΕΕ αυτή η μνήμη δεν σβήνεται.

Μία μεγάλη μέρα, που όπως όλες οι μεγάλες μέρες, έχει από πίσω της εκατομμύρια μικρές ιστορίες ηρωισμού, αυταπάρνησης, θυσίας, σθένους και θάρρους. Εκατομμύρια νεκρούς, που έπεσαν όμως, για μία δίκαιη υπόθεση, μαχόμενοι για ιδανικά και αξίες, για τη λευτεριά και την προκοπή των εργαζομένων.

Ιστορίες γραμμένες με πράξεις κομμουνιστών, μαχητών αντιφασιστών, ανταρτών και απλών λαϊκών ανθρώπων, στη χώρα μας, την Ελλάδα, στη Σοβιετική Ενωση, στα Βαλκάνια, σε κάθε γωνιά του πλανήτη που μάτωσε από τον Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο.

Οι ήρωες του Κόκκινου Στρατού, του Στάλινγκραντ και της τελικής επιχείρησης στο Βερολίνο, οι παρτιζάνοι και τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στις χώρες της Ευρώπης που ψυχή τους ήταν τα Κομμουνιστικά Κόμματα, οι αντιφασίστες που δρούσαν μέσα στη ναζιστική Γερμανία, οι μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και η προσφορά του ΚΚΕ σε αυτόν τον τιτάνιο αγώνα εδώ στη χώρα μας. Ο λαός και η νεολαία που διάλεξαν τη μάχη ενάντια σε έναν πανίσχυρο αντίπαλο.

Αυτούς θυμόμαστε σήμερα και τιμάμε! Αυτοί είναι που με τη δράση τους έκαναν πραγματικότητα το έπος της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Είναι αυτοί που δεν δείλιασαν μπροστά σε έναν ισχυρό αντίπαλο, να σηκώσουν ανάστημα, να παλέψουν και τελικά να νικήσουν με καθοριστική τη συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης, του πρώτου εργατικού κράτους στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

Ας φανταστεί κανείς τι θα γινόταν, αν τότε επικρατούσε η λογική «οι ναζί είναι πανίσχυροι, δεν γίνεται να τα βάλεις μαζί τους». Τα καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης έδωσαν ανάσες στη ναζιστική Γερμανία για να εξαπολύσει την επίθεσή της στην ΕΣΣΔ, πολύ πριν την επίσημη έναρξη των επιχειρήσεων και μπήκαν ουσιαστικά στον πόλεμο για να υπηρετήσουν τις δικές τους ταξικές σκοπιμότητες όταν αυτός όδευε στο τέλος του.

Σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στρώνουν το δρόμο στην ακροδεξιά

Πολλοί μπορεί να αναρωτηθείτε: Τι σχέση έχουν αυτά με το 2019, με το σήμερα;

Δεν είναι μόνο το ρητό που λέει ότι «αν δεν ξέρεις την ιστορία, τότε θα την ξαναζήσεις», για να σκεφτούμε, λοιπόν, πόσο επίκαιρα, είναι όλα αυτά σήμερα, που οι εκμεταλλευτές βγάζουν τον άσο της ακροδεξιάς από το μανίκι τους!

Και σήμερα, τέτοιες δυνάμεις - ακροδεξιές, φασιστικές, εθνικιστικές - πότε, αλήθεια, ενισχύονται;

Ο ακροδεξιός Σαλβίνι στην Ιταλία ακολούθησε τον σοσιαλδημοκράτη Ρέντσι, αυτόν που αντάλλασσε γραβάτες με τον Τσίπρα. Ο φασίστας ακροδεξιός Μπολσονάρο στη Βραζιλία ακολούθησε την πολύχρονη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση εκεί, των Λούλα - Ρούσεφ. Το πρόσφατο παράδειγμα των εκλογών στην Ισπανία, επίσης αποδεικνύει ότι η ενίσχυση της σοσιαλδημοκρατίας, κάθε άλλο παρά έφραξε το δρόμο στους νοσταλγούς του Φράνκο, το ακροδεξιό Βοξ.

Αν υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής, σε όλες τις περιπτώσεις, είναι η εφαρμογή από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις μιας άγριας αντιλαϊκής πολιτικής που διέψευσε προσδοκίες, διόγκωσε τη λαϊκή δυσαρέσκεια, φτιάχνοντας το γήπεδο για να παίξουν μπάλα τέτοιες δυνάμεις, φασιστικές, ακροδεξιές.

Απάντηση στην ακροδεξιά και τον φασισμό μπορεί να δώσει η νεολαία με ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, για να γκρεμιστεί από την 3η θέση η ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή.

Γιατί, όποιος ανησυχεί και του σηκώνεται η τρίχα, από τα κηρύγματα φασιστικού, ρατσιστικού μίσους δεν συγκυβερνάει με τέτοιες δυνάμεις επί 4 ολόκληρα χρόνια, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, ούτε ξερογλείφεται με ακροδεξιούς όπως ο Τραμπ.

Γιατί, όποιος θέλει να κλείσει τα στόματα των ναζί, δεν βγάζει άνετος «σέλφι» μαζί τους, όπως έχουν κάνει δεκάδες φορές στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με υπόδικους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και άλλους σεσημασμένους φασίστες.

Γιατί, όποιος θέλει να ξαναμπούν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας αυτές οι δυνάμεις, δεν μπορεί να λέει ότι η ενίσχυση της ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά και τον εθνικισμό.

Αυτό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και γελάνε και οι πέτρες που ξέρουν ότι Ευρωπαϊκή Ενωση σημαίνει:

 • Αντικομμουνισμός, απαγόρευση κομμουνιστικών κομμάτων και συμβόλων.
 • Ηρωοποίηση των ναζί και σενάρια κακής επιστημονικής φαντασίας.
 • Οπως η λεγόμενη «θεωρία των δύο άκρων» που την περιφέρουν με άνεση πότε σοσιαλδημοκράτες, πότε φιλελέ, πότε οπορτουνιστές και διάφορα άλλα ναυάγια της ταξικής πάλης...
Η Χρυσή Αυγή δίνει μάχες για τους ίδιους στόχους με τα άλλα αστικά κόμματα

Γιατί η διάγνωση έχει μεγάλη σημασία για τη θεραπεία. Και για το πρόβλημα της ανόδου τέτοιων δυνάμεων πρέπει να δούμε:

-- Μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που τους ενισχύουν και τους αξιοποιούν, είτε ως αιχμή του δόρατος απέναντι στους κομμουνιστές και το εργατικό κίνημα, είτε ως απεργοσπαστικό, τρομοκρατικό μηχανισμό απέναντι σε όποιον σηκώνει κεφάλι.

-- Την ίδια την ΕΕ, που με την πολιτική της θρέφει τους φασίστες. Οπως π.χ. με τη μετατροπή ολόκληρων νησιών σε hot spot άθλιας διαβίωσης προσφύγων, με τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους μαζί με τους φονιάδες του ΝΑΤΟ.

-- Την κυβέρνηση, που πέρα από όλα τα παραπάνω, τη βαραίνει ολοσχερώς το γεγονός ότι ακόμα οι φονιάδες του Παύλου Φύσσα κοιμούνται ήσυχοι, σαν να μην έκαναν τίποτα. Με δική της ευθύνη σέρνεται η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής εδώ και τέσσερα χρόνια, αφού καθυστέρησαν αναγκαία μέτρα για τη γρήγορη διεξαγωγή της.

-- Επίσης τη ΝΔ, που για να ψαρέψει ψήφους από το κοινό της Χρυσής Αυγής επιδίδεται σε αντικομμουνισμό και ακροδεξιά παραληρήματα.

-- Το γεγονός ότι το μπαρούτι των ιμπεριαλιστικών πολέμων μυρίζει κάθε μέρα και πιο πολύ. Και ότι ο εθνικισμός, το μίσος ανάμεσα στους λαούς, είναι λίπασμα για να σπείρουν οι ιμπεριαλιστές πολέμους και συγκρούσεις.

Η Χρυσή Αυγή, για τους ίδιους στόχους με όλα τα άλλα αστικά κόμματα:

-- Δίνει μάχες για τους εφοπλιστές και τη φοροασυλία τους, έχει καταθέσει δεκάδες Ερωτήσεις στη Βουλή.

-- Λέει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να θυσιάζουν τους μισθούς, τις Συλλογικές Συμβάσεις τους, τα εργασιακά τους δικαιώματα προκειμένου να προχωράνε οι επενδύσεις, τα «μπίζνες πλαν» μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

-- Ούτε που τολμάει να ψελλίσει ότι όλοι οι μαθητές πρέπει να έχουν δωρεάν μόρφωση.

-- Παριστάνουν τους γενναίους και τους υπερπατριώτες, αλλά ούτε για αστείο δεν λένε να φύγει εδώ και τώρα η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ.

-- Οπως και τα άλλα κόμματα, λέει ΝΑΙ στην Ευρωπαϊκή Ενωση της φτώχειας και των πολέμων, στο όνομα μίας «μεγάλης Ελλάδας», όπως λέει.

-- Μιλάνε στο όνομα της χώρας και της πατρίδας, αλλά αυτοί ως πατρίδα εννοούν τα συμφέροντα των λίγων αυτής της χώρας, που έχουν την εξουσία.

-- Οπως και τα άλλα κόμματα, βαφτίζουν εθνικά συμφέροντα τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

-- Δείχνουν τα δόντια τους σε μετανάστες, φτωχούς, αγωνιστές εργάτες και μαθητές, αλλά είναι κότες λειράτες μπροστά στα αφεντικά, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

-- Μιλάνε για τιμή την ίδια ώρα που έχει χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα από τα «κονέ» και τα βολέματα μεταξύ συγγενών και «ημετέρων» μέσα στη Χρυσή Αυγή.

-- Μιλάνε για ιδανικά και εννοούν τα ιδανικά της αδικίας, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, του «ο θάνατός σου η ζωή μου».

Τα ιδανικά του σάπιου συστήματος είναι τα ιδανικά των φασιστών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέχτηκε για να βγάλει τη βρώμικη δουλειά υπέρ των λίγων

Ο καθένας, μετά τη διάγνωση, μπορεί να σκεφτεί πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο φασισμός, η ακροδεξιά. Γιατί η άνοδος της ακροδεξιάς απαιτεί ένταση της πάλης ενάντια στην πολιτική και το σύστημα που ταΐζει την ακροδεξιά. Απαιτεί ένταση της διεκδίκησης σε κάθε χώρο, της σύγκρουσης με κυβέρνηση - ΕΕ, με τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που εξελίσσονται, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται σημαιοφόρος τους!

Τέτοιο «μέτωπο κατά της ακροδεξιάς», τέτοια «προοδευτική συμμαχία», με τη σημαία του ΝΑΤΟ και τα κολλητιλίκια με τον Τραμπ, ομολογούμε ότι δεν είχαμε δει. Ποιος να το φανταζόταν πριν λίγα χρόνια ότι στο όνομα της «αριστεράς» θα ξεπλένουν τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, τους πολέμους, τα πραξικοπήματα, όπως πρόσφατα στη Λατινική Αμερική. Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε πράξη. Γι' αυτό επιλέχτηκε άλλωστε. Για να βγάλει τη βρώμικη δουλειά υπέρ των λίγων μέσα και έξω από τη χώρα.

Γι' αυτό άλλωστε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «πετύχαμε εκεί που η ΝΔ απέτυχε» και φουσκώνει σαν το παγώνι μπροστά στον Αμερικανό πρέσβη, στους εφοπλιστές, στην Κομισιόν, στους τραπεζίτες, στην Μέρκελ.

Πριν λίγα χρόνια λέγαμε ότι οι εργάτες και οι νέοι δεν ψηφίζουν τα κόμματα που ψηφίζουν οι μεγιστάνες του πλούτου. Τώρα πλέον πρέπει να πούμε: Οι εργαζόμενοι δεν ψηφίζουν τα κόμματα που έχουν υποψηφίους ακόμα και τα αφεντικά τους.

Αυτό πλέον ενώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, μαζί με το πάθος τους για το ποιος θα κάνει πράξη τους στόχους των εκμεταλλευτών.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, νέες και νέοι,

Οι προκλήσεις πρέπει να απαντιούνται. Και είναι πρόκληση τα καλέσματα του Τσίπρα και του Μητσοτάκη στη νεολαία. Μάλιστα ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι «έχει εμπιστοσύνη στη νέα γενιά»!

Μόνο που η πραγματικότητα είναι άλλη:

 • Εκλεψε την οργή της νεολαίας το 2015 και τη μετέτρεψε σε μοιρολατρία και απογοήτευση.
 • Πήρε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα - απάτη και το έκανε ΝΑΙ στην ΕΕ και στα μνημόνια, μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του συστήματος.
 • Εφερε πρόσφατα νόμο για τα σχολεία και πανεπιστήμια με τα σχολεία κλειστά! Τόση «εμπιστοσύνη» έχει στη νεολαία.
 • Πάει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τους νέους να τον ψηφίσουν για να αποδυναμώσουν το παλιό κομματικό σύστημα.
 • Αλήθεια, όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και όλο αυτό το συνονθύλευμα, που αποκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ «προοδευτική συμμαχία», σε ποιο «νέο σύστημα» ανήκουν;
Με το ΚΚΕ για το δίκιο, την ελπίδα, την ανατροπή!

Νέοι και νέες,

Περνάμε απέναντι! Απέναντι από την ΕΕ, το σύστημα, τα κόμματά τους! Παίρνουμε θέση με το ΚΚΕ, για το δίκιο, την ελπίδα, την ανατροπή!

Στις εκλογές της 26ης Μάη, οι νέοι και οι νέες της χώρας έχουν όλους τους παραπάνω και πολλούς ακόμα λόγους να πάνε σε όλες τις κάλπες με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο χέρι.

 • Για να είναι περισσότεροι οι κομμουνιστές στο Ευρωκοινοβούλιο που θα αποκαλύπτουν, θα ενημερώνουν το λαό για ό,τι του ετοιμάζουν στις Βρυξέλλες. Που θα εκθέτουν την ΕΕ και τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα, όπως έχουν κάνει τόσες και τόσες φορές, σπάζοντας τη σιωπή και την ομοφωνία όλων των υπόλοιπων.
 • Για να είναι περισσότεροι οι κομμουνιστές δήμαρχοι, οι κομμουνιστές και αγωνιστές δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, που δεν θα πουν ποτέ ότι τα μεγάλα προβλήματα των νέων «δεν είναι αρμοδιότητά τους», αλλά θα μπουν μπροστά στον αγώνα για την αντιμετώπισή τους, κόντρα σε ΕΕ, κεφάλαιο, κυβερνήσεις.
 • Για να είναι την επόμενη μέρα πιο δυνατοί οι δικοί τους αγώνες. Για να ανοίξει ο δρόμος για το πραγματικά σύγχρονο: Την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού!

Με ισχυρό ΚΚΕ κάνουμε τη διαφορά στις ευρωεκλογές! Με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές!

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες και όλους τους μουσικούς και καλλιτέχνες για τη συμμετοχή τους σήμερα: Τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη, την Ρίτα Αντωνοπούλου, την Φωτεινή Βελεσιώτου, τον Δώρο Δημοσθένους, τον Στάθη Δρογώση, τον Παντελή Θαλασσινό, την Βιολέττα Ικαρη, την Πολυξένη Καράκογλου, την Μαριώ, τον Σωτήρη Μπαλλά, την Πέννυ Μπαλτατζή, τους Πυξ Λαξ, την Μιρέλα Πάχου, τον Γιώργο Σαρρή, τον Γιώργη Χριστοδούλου και φυσικά την Σεμίνα Διγενή για τη συμβολή της να πραγματοποιηθεί αυτή η πολύ όμορφη εκδήλωση σήμερα, σ' αυτή τη σημαδιακή μέρα, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ