Παρασκευή 10 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ψηφίστηκε επί της αρχής

Με την ψήφιση επί της αρχής και την εξέταση των άρθρων συνεχίστηκε χτες στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τη «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις», το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να λανσάρει ως «αρχή» της «νέας μεταμνημονιακής εποχής», με τους μνημονιακούς εφαρμοστικούς νόμους σε πλήρη ισχύ και ενισχυμένους.

Μάλιστα, χτες, στις Επιτροπές τόσο η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, όσο και η υπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, εμπλούτισαν την κυβερνητική προπαγάνδα και το προεκλογικό εμπόριο ελπίδας, εμφανίζοντας ως γενναιοδωρία προς τους εργαζόμενους τα ψίχουλα που τους πετάει η κυβέρνηση αφού τους έχει πάρει το καρβέλι και μιλώντας προκλητικά για «πολύ γενναίες», «εξαιρετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις», που «βελτιώνουν την καθημερινότητα» και «με συνταξιούχους οι οποίοι το μόνο που έχουν να προσδοκούν είναι, στο εξής, αυξήσεις στις συντάξεις τους, αυξήσεις στο ευρύτερο εισόδημά τους».

Οι αγρότες έχουν πια μάθει από τον εμπαιγμό

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν και χτες το μέγεθος της απάτης που επιχειρεί η κυβέρνηση και πως οι εργαζόμενοι αντί κάποιων έστω και ελάχιστων «θετικών» μέτρων βλέπουν κάποια ψίχουλα, που και αυτά λίγοι θα τα πάρουν.

Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα που έφερε μιλώντας στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, με το οποίο φάνηκε ο εμπαιγμός σε βάρος της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς.

Οπως σημείωσε στο άρθρο 9, η κυβέρνηση ανεβάζει το όριο οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου κάποιος να μπορεί να λάβει σύνταξη, από τις 4.000 στις 6.000 ευρώ, και παίρνοντας το παράδειγμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών που χρωστάνε στον ΟΓΑ 12.000 ευρώ και πάνω και είναι σήμερα 67 ετών, σημείωσε ότι με βάση τη ρύθμιση θα περάσουν 10 χρόνια για να πάρει ο αγρότης τη σύνταξη, στα 77! «Πολύ σωστά λένε οι αγρότες ότι δεν θα την πάει ο ταχυδρόμος, αλλά ο Αγιος Πέτρος. Βέβαια, αυτός είναι ο στόχος σας, να μαζέψετε ό,τι μπορείτε, αλλά να μην μπορέσουν να πάρουν και σύνταξη οι αγρότες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Κόμματος.

Τόνισε ότι «οι αγρότες έχουν μάθει πια από τον εμπαιγμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κάθε φορά, όπως με τον νόμο Κατρούγκαλου και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, δεσμεύεται για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όμως από το νόμο Κατρούγκαλου έως σήμερα αυξήθηκαν τα ασφάλιστρα 20% και σήμερα από 95 ευρώ πληρώνουν 115 ευρώ και ο εμπαιγμός συνεχίζεται με τη ρύθμιση των 120 δόσεων που συζητάμε σήμερα». Οσο για τις συντάξεις των αγροτών, σημείωσε ότι αυτές η κυβέρνηση τις κατάντησε με 31 χρόνια ασφάλισης ίσα να φτάνουν τα 340 ευρώ.

Παρεμβάσεις προς όφελος των εργαζομένων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης αναφέρθηκε στις τροπολογίες που έχει καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος στο νομοσχέδιο, που αφορούν την ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών (βλέπε σελ. 5).

Παράλληλα, κατέθεσε τα αιτήματα σωματείων και συλλόγων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, που τους αφορά το νομοσχέδιο. Ενδεικτικά, κατέθεσε το αίτημα των αυτοαπασχολούμενων η περίοδος της αδράνειας «να μη λογίζεται χρόνος στην ασφάλιση και να μην καταλογίζονται εισφορές» και «για οφειλές πριν το 2002 προς τα ασφαλιστικά ταμεία αφού εξοφληθούν οι βασικές οφειλές να διαγραφούν πρόστιμα και τόκοι».

Απαίτησε να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο οι προτάσεις της Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, που ζητούν μέτρα για καταβολή των συντάξεων σε αυτοαπασχολούμενους που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία, να μη μειωθούν οι συντάξεις χηρείας με τον επανυπολογισμό των συντάξεων των θανόντων που προβλέπεται στο νομοσχέδιο (άρθρο 19).

Αναφερόμενος στο άρθρο 31, που προβλέπει παράταση της χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας στους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για ένα χρόνο και με προϋπόθεση τα 50 ένσημα (όταν η ανεργία αυτήν τη στιγμή στη Ζώνη σπάει κόκαλα), ο Χρ. Κατσώτης απαίτησε πλήρη νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη χωρίς καμία προϋπόθεση.

Κατέθεσε ακόμα τις τροποποιήσεις που ζητάει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Περιχώρων όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης που προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Αυτές των εργαζομένων σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.

Απαίτησε να συμπεριληφθεί στο άρθρο που αφορά τους εργαζόμενους μεταφορείς με δίκυκλο (ντελίβερι) η συντήρηση και τα έξοδα μετακίνησης να είναι στην αποκλειστική ευθύνη της επιχείρησης. Να απαγορευτεί η χρονομέτρησή τους από τους εργοδότες, η δουλειά σε περίπτωση δύσκολων καιρικών συνθηκών, να ενταχθούν στα ΒΑΕ κ.ά.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι δήλωσαν υπέρ με επιφύλαξη μέχρι την Ολομέλεια. Επιφύλαξη δήλωσαν Ενωση Κεντρώων και ναζιστική Χρυσή Αυγή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ