Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Οργια νοθείας στο Εργατικό Κέντρο Θήβας

«Η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Θήβας νομιμοποίησε τη νοθεία και τον εκφυλισμό! Ομερτά τέλος! Ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων! Να ξεμπερδεύουμε με τους εργατοπατέρες που κατσικώθηκαν στο σβέρκο μας για να περάσουν τα σχέδια των βιομηχάνων και των μεγαλοεπιχειρηματιών στην περιοχή!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ.

Οπως καταγγέλλει, την Τρίτη 16/4 η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚ Θήβας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ)«νομιμοποίησε δεκάδες αντιπροσώπους που προήλθαν μέσα από νόθες και παράτυπες διαδικασίες, παρά τις σοβαρές καταγγελίες της ΔΑΣ.

Σας γνωστοποιούμε ότι μετά τον έλεγχο που κάναμε διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Εχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες διπλοψηφίες! Αξίζει να σημειωθούν δύο μόνο παραδείγματα που δείχνουν το μέγεθος της νοθείας: α) Μέλος του ΔΣ του ΕΚΘ (...) ψήφισε σε 2 σωματεία ("Μεταλλουργικών" και "Παπαστράτος") εκλέγοντας αντιπροσώπους σε 2 Ομοσπονδίες (ΠΟΕΜ και Καπνεργατών) και σε 2 Εργατικά Κέντρα (Θήβας και Ελευσίνας)! β) Σε "σωματείο" - σφραγίδα που είχε αύξηση ψηφισάντων 1.000% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (από 32 σε 320!), φέρεται να έχει ψηφίσει δύο φορές ο ίδιος εργαζόμενος, με το ίδιο ονοματεπώνυμο, διαφορετικό πατρώνυμο και ίδιο αριθμό ταυτότητας!
  • Υπάρχουν πολλές παρατυπίες στις εκλογές Σωματείων: α) Σωματεία που δεν κατέθεσαν τα πρακτικά των εκλογών τους στο Πρωτοδικείο. β) Σωματεία που έκαναν εκλογές εκπρόθεσμα. γ) Σωματεία που εξέλεξαν Εφορευτική Επιτροπή χωρίς την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου. δ) Σωματεία που ξεκίνησαν τις εκλογές τους πριν τελειώσει η εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής κ.ά.
  • Υπάρχουν σωματεία όπου ψήφισαν διευθυντές μαζί με τους εργάτες, αντίθετα με όσα προβλέπει ο ν. 1264/82 για τη μη συμμετοχή διευθυντών στα σωματεία των εργαζομένων.
  • Η πλειοψηφία του ΕΚΘ "βάζει χέρι" στα πρακτικά των εκλογών αλλοιώνοντας τα στοιχεία τους. Για μια σειρά από σωματεία, άλλα πρακτικά εμφανίζονται στο Πρωτοδικείο και άλλα στο ΕΚΘ.
  • Υπάρχουν δεκάδες εργαζόμενοι που φέρεται να έχουν ψηφίσει σε "σωματεία" - φαντάσματα χωρίς να το έχουν κάνει, δηλαδή έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή τους! Εχουμε στα χέρια μας υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων που αρνούνται ότι έχουν ψηφίσει στα συγκεκριμένα "σωματεία" και θα κινηθούν νομικά ενάντια σε κάθε υπεύθυνο (εφορευτικές επιτροπές, δικηγόροι ή δικαστικοί αντιπρόσωποι που φέρεται να παρευρίσκονται στις εκλογές).
Κάλεσμα σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή και εργαζόμενο, ενάντια στον εκφυλισμό

Μπροστά σ' αυτό το όργιο νοθείας και παρατυπιών, η ΔΑΣ υποστήριξε ότι Συνέδριο με τέτοιες προϋποθέσεις δεν μπορεί να γίνει και πρότεινε τα εξής:

«Να μη γίνει καμία νομιμοποίηση αντιπροσώπων. Να μην προχωρήσει η σχεδιαζόμενη από την πλειοψηφία του ΕΚΘ επίσπευση του Συνεδρίου για το Μάη, αλλά να γίνει στην ώρα του, τέλη Ιούνη, ώστε να δοθεί χρόνος σε όλες τις παρατάξεις να πραγματοποιήσουν έλεγχο στις εκλογές των σωματείων και να διαπιστωθούν οι καταγγελίες μας. Να δοθεί χρόνος στα σωματεία να λύσουν εκκρεμότητες με τα χαρτιά τους, να φέρουν στο ΕΚΘ τα Μητρώα Μελών με πλήρη στοιχεία, αφού σε πολλά σωματεία υπάρχουν ΜΟΝΟ ονοματεπώνυμα, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο (πατρώνυμο, ΑΜΑ, Αρ. Ταυτότητας)».

Τη θέση αυτή απέρριψαν οι άλλες παρατάξεις (ΣΑΕΚΕ - ΠΑΣΟΚ, ΔΑΚΕ - ΝΔ, ΑΣΚ - ΣΥΡΙΖΑ) και προχώρησαν στη νομιμοποίηση όλων των νόθων αντιπροσώπων.

«Η "διαπαραταξιακή επιτροπή" που αποφάσισαν να δημιουργήσουν δήθεν για τον έλεγχο των καταγγελιών μας είναι (...) για να δώσουν "δημοκρατικό" άλλοθι στις βρωμιές τους», τονίζει η ΔΑΣ. «Ο λόγος είναι απλός: Αν δεν εξασφαλιστεί ομοφωνία όλων των παρατάξεων για τις καταγγελίες και τις ενστάσεις, αυτές παραπέμπονται στο Σώμα του Συνεδρίου (που έχουν ήδη εγκρίνει και περιλαμβάνει και τους νόθους) για να αποφασίσει τη συμμετοχή ή όχι αντιπροσώπων. Ουσιαστικά δηλαδή επιδιώκουν να βάλουν τους νόθους να ψηφίσουν για τη συμμετοχή τους!».

Και υπογραμμίζει: «Θέλουν πάση θυσία να διατηρήσουν το ρόλο τους ως κρίκος για να προωθείται η αντιλαϊκή πολιτική μέσα στο εργατικό κίνημα (...) Ειδικότερα στην περιοχή μας, όπου υπάρχει η τεράστια βιομηχανική ζώνη Θήβας - Οινοφύτων, οι "υπηρεσίες" που προσφέρει η πλειοψηφία του ΕΚΘ στους βιομήχανους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ και αποθηκών - logistics είναι "πολύτιμες"».

Η ΔΑΣ απευθύνεται «σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη της περιοχής, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που δεν ανέχεται αυτή την κατάσταση, αυτή τη σαπίλα και τον εκφυλισμό: Μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε όλα τα σωματεία υπάρχουν δυνάμεις που δεν είναι εργοδοτικές (...) Σε αυτά, τα πραγματικά σωματεία, μπορούμε εμείς οι εργάτες να συζητάμε, να συμφωνούμε, να διαφωνούμε και να επιλέγουμε πώς θα αγωνιστούμε. Οχι όμως να έχουμε τους εργοδότες και τους νόθους μέσα στα πόδια μας, να μας μιλάνε για "δημοκρατία" και "δημοκρατικές διαδικασίες", που τελειώνουν στην είσοδο των σούπερ μάρκετ, των εργοστασίων, και θέλουν να υποτάξουν τους εργαζόμενους.

Γι' αυτό, από δω και πέρα, είναι κριτήριο η στάση που θα κρατήσει ο καθένας, η καθεμιά, το κάθε συνδικάτο απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org