Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Απεργία σήμερα στο εργοτάξιο στο Φάληρο

...και στο εργοτάξιο του ΤΑΡ στον Πέπλο Εβρου
...και στο εργοτάξιο του ΤΑΡ στον Πέπλο Εβρου
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου.

Διεκδικούν βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας, διασφάλιση της τήρησης του νόμιμου ωραρίου με παύση εργασιών τα Σαββατοκύριακα, τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Η απόφαση για την απεργία, που έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, πάρθηκε σε μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο εργοτάξιο, την περασμένη Τετάρτη.

«Δεν δεχόμαστε να μας ξεζουμίζουν οι εργοδότες, να δουλεύουμε ατέλειωτες υπερωρίες, νύχτες και Σαββατοκύριακα, για να κερδίζουν από τον ιδρώτα και το αίμα μας», σημειώνει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του και καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς. Καταγγέλλει την εντατικοποίηση της δουλειάς, η οποία σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα προστασίας και ασφάλειας, δημιουργεί κινδύνους για την υγεία και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Οπως υπενθυμίζει, μάλιστα, οι παραπάνω συνθήκες επικρατούν στο μεγαλύτερο σε εξέλιξη έργο στην Αττική, «όπου η Περιφέρεια έχει μπουκώσει με εκατομμύρια ευρώ την ανάδοχο εταιρεία και τους μεγαλοεργολάβους για να δημιουργήσει την "Αθηναϊκή Ριβιέρα", ενώ την ίδια ώρα έργα που έχουμε ανάγκη εμείς και οι οικογένειές μας δεν κατασκευάζονται, όπως αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά».

Από τις συνελεύσεις των οικοδόμων στην ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου...
Από τις συνελεύσεις των οικοδόμων στην ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου...
Το Συνδικάτο καταγγέλλει την κοροϊδία των εργοδοτών, οι οποίοι στη συνάντηση που είχε ζητήσει προχτές, είτε δεν εμφανίστηκαν είτε μάσησαν τα λόγια τους, στα αιτήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι. «Αξιοποιώντας το νομοθετικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης, ισχυρίστηκαν πως "είναι νόμιμοι"», τονίζει το Συνδικάτο, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν συνεχώς καταγγελίες οικοδόμων «για κλεμμένα ένσημα, δουλειά από το πρωί έως το βράδυ χωρίς βάρδιες, με απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα χωρίς κανένα ρεπό, ελλιπή μέτρα ασφάλειας κ.ά.». Στην κατεύθυνση αυτή, ζητά εκ νέου συνάντηση με τους εργοδότες, την ανάδοχο εταιρεία και όλους τους υπεργολάβους, σήμερα, στις 11 π.μ., στο χώρο του εργοταξίου.

Παράλληλα, στο εργοτάξιο διενεργήθηκε προχτές έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας για τα μέτρα ασφάλειας. «Παρόλο που βρέθηκαν δεκάδες περιπτώσεις που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των εργατών, όπως κομμένα καλώδια μέσα στα νερά, ηλεκτρολογικοί πίνακες χωρίς ρελέ και υπογραφή από ηλεκτρολόγο, φρεάτια χωρίς σήμανση ή προστατευτικά, ελλιπής φωτισμός σε στοές, έλλειψη κουπαστών και πολλά άλλα, η Επιθεώρηση τα θεώρησε "μικροπράγματα" και σημείωσε μερικές παρατηρήσεις», αναφέρει το Συνδικάτο, στηλιτεύοντας τις εξηγήσεις εκπροσώπων της Επιθεώρησης που δήλωσαν πως κρατάνε... «ίσες αποστάσεις» από εργαζόμενους και εργοδοσία.

Στάση εργασίας και συνέλευση στο εργοτάξιο του ΤΑΡ στον Πέπλο Εβρου

Δίωρη στάση εργασίας και μαζική Γενική Συνέλευση πραγματοποίησαν την Τρίτη 16/4 και οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο κατασκευής του σταθμού συμπίεσης του TAP στον Πέπλο του Εβρου, με απόφαση του Σωματείου Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μπει φρένο στην εντατικοποίηση της δουλειάς και την πίεση για να τελειώνει το έργο, που είχαν ως αποτέλεσμα αρκετά εργατικά «ατυχήματα» το τελευταίο διάστημα. Απαιτεί επίσης την καταβολή ολόκληρων των ενσήμων στους εργαζόμενους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στον τελευταίο ενάμιση μήνα γίνονται συχνά «ατυχήματα», με σπασμένα δάχτυλα, σπασμένα πόδια, τροχαία αλλά και ένα ατύχημα με γερανό, όπου από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν θύματα. Μόλις την περασμένη Παρασκευή τραυματίστηκε ένας εργάτης στο πόδι και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Στη συνέλευση μίλησε επίσης ο Διονύσης Κλάδης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», εκφράζοντας συμπαράσταση στα αιτήματά τους και ενημερώνοντάς τους για τον αγώνα που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις ενάντια στη συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ, για Σωματεία εργατών και όχι των εργοδοτών.

Στη Γενική Συνέλευση συζητήθηκαν ακόμα οι εξελίξεις στην περιοχή, με τη βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Εκφράστηκε η ανησυχία για τους κινδύνους που εγκυμονούν για το λαό και τη χώρα και εκδόθηκε ψήφισμα - ανακοίνωση με το οποίο οι εργαζόμενοι απαιτούν: Απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολέμους του ΝΑΤΟ, να φύγουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και να μη γίνει βάση του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη.

Ενισχυμένο στις αρχαιρεσίες το Συνδικάτο Οικοδόμων Ελασσόνας

Στο μεταξύ, με σημαντική αύξηση ψηφισάντων πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Ελασσόνας. Συγκεκριμένα, ψήφισαν 53, από 33 στις αρχαιρεσίες το 2016. Εκλέχθηκαν 1 αντιπρόσωπος για την Ομοσπονδία Οικοδόμων (πρώτη φορά μετά από το 2007) και 3 αντιπρόσωποι για το Εργατικό Κέντρο Ελασσόνας (από 2 το 2016).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org