Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αποβολές μαθητών 4ου Λυκείου Καρδίτσας

Μετά την αστυνομική βία, η διεύθυνση του 4ου Λυκείου Καρδίτσας επιχειρεί και με την τρομοκρατία των αποβολών να εξαναγκάσει τους μαθητές του σχολείου να σταματήσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για το «νέο Λύκειο». Πριν από λίγες μέρες είχε κληθεί η αστυνομία να τρομοκρατήσει τους μαθητές που έκαναν κατάληψη στο σχολείο, και τρεις απ' αυτούς κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. Οι μαθητές όμως συνέχισαν τον αγώνα, προχωρώντας σε νέα κατάληψη. Αυτήν τη φορά η διεύθυνση του σχολείου συγκάλεσε συνέλευση των καθηγητών, στην οποία αποφασίστηκε να τιμωρηθούν με 2ήμερη αποβολή 7 μαθητές, ως υπεύθυνοι για την κακή κατάσταση στην οποία - όπως ισχυρίζεται - παραδόθηκε το σχολείο μετά την κατάληψη.

Οι μαθητές του σχολείου δεν αποδέχονται την κατηγορία, κάνουν λόγο για άδικη και αδικαιολόγητη τιμωρία και αντιδρώντας προχώρησαν σε 2ωρη αποχή διαμαρτυρίας. Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, μετά το τέλος της κατάληψης την Παρασκευή 12/4, το σχολείο παραδόθηκε στα χέρια της διεύθυνσης χωρίς να υπάρχει καμία ζημιά. Τη Δευτέρα 15/4 οι ίδιοι οι μαθητές τοποθέτησαν στη θέση τους όσα θρανία και καρέκλες είχαν μετακινηθεί, όπως είχαν συνεννοηθεί με τον διευθυντή, και τα μαθήματα έγιναν κανονικά. Και ξαφνικά, με τη λήξη των μαθημάτων και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, 7 μαθητές ειδοποιήθηκαν ότι πρέπει να παραμείνουν ως υπαίτιοι για την κατάσταση στην οποία παραδόθηκε το σχολείο μετά την κατάληψη.

Από κει και πέρα, οι μαθητές καταγγέλλουν ότι στη συνέλευση των καθηγητών, αν και προβλέπεται, δεν παρευρίσκονταν ούτε το 15μελές μαθητικό συμβούλιο ούτε οι γονείς των 7 μαθητών, ενώ δεν δόθηκε καν ο λόγος στους «κατηγορούμενους», από τους οποίους ζητήθηκε να μπαίνουν ένας ένας στο γραφείο μόνο για ν' απαντήσουν σε ερωτήσεις των καθηγητών. Οπως ήταν επόμενο, οι μαθητές αρνήθηκαν να υποστούν αυτήν την αντιδημοκρατική - αντιπαιδαγωγική διαδικασία, ενώ όταν ρώτησαν ποιες συγκεκριμένες αποδείξεις υπάρχουν που δικαιολογούν την τιμωρία τους (σημειωτέον, με τις απουσίες αυτών των δύο ημερών οι 2 από τους 7 τιμωρηθέντες συμπληρώνουν το όριο απουσιών που δικαιούνται και κινδυνεύουν να χάσουν τη σχολική χρονιά) συγκεκριμένη απάντηση δεν πήραν.

Στο πλευρό των μαθητών το ΤΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το Τομεακό Συμβούλιο Καρδίτσας της ΚΝΕ, στην οποία αναφέρει: «Η ΚΝΕ στηρίζει τους αγώνες των μαθητών για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Από την αρχή της χρονιάς, σε όλη την Ελλάδα, και στην Καρδίτσα, οι μαθητές έδωσαν δυναμική απάντηση ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου, που μετατρέπει το σχολείο σε ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο. Η κυβέρνηση σαν τον κλέφτη πάει να περάσει το νομοσχέδιο μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, όταν τα σχολεία θα είναι κλειστά!

Παράλληλα, με τις γνωστές μεθόδους της τρομοκρατίας, διευθυντές και κυβέρνηση προσπαθούν να βάλουν στη γωνία τούς χιλιάδες μαθητές που κινητοποιήθηκαν! Εμείς τους απαντάμε πως καμία απειλή δεν θα περάσει, κανένας μαθητής δεν θα τιμωρηθεί, επειδή αγωνίστηκε για τις ανάγκες και για τα όνειρά του! Αλλωστε οι μαθητές και στο 4ο ΓΕΛ Καρδίτσας, αλλά και πανελλαδικά, έχουν πείρα και γνωρίζουν πως όταν οι αγώνες τους είναι συλλογικοί και μαζικοί κανένας δεν μπορεί να τους βάλει στο χέρι.

Καλούμε τους μαθητές να "κάψουν τα σενάρια" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να συνεχίσουν ακόμη πιο μαζικά και σε συντονισμό με τα άλλα σχολεία τον αγώνα τους! Για ακόμα μία φορά, έτσι και το επόμενο διάστημα, η ΚΝΕ θα είναι στο πλευρό τους στους αγώνες που έρχονται!».

  • Ανακοίνωση εξέδωσαν και μαζικοί φορείς της πόλης - Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, Ομάδα Γυναικών Σέκλιζας - στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, τονίζουν: «Καλό θα είναι όσοι σήμερα κουνάν απειλητικά το δάκτυλο στους μαθητές και θα το κουνήσουν πάλι αύριο, επικαλούμενοι "ζημιές" στα κτίρια, όταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά με ελλείψεις σε βιβλία, όταν οι μειωμένες λειτουργικές δαπάνες οδηγούσαν σε "χρηστή" διαχείριση του καυστήρα θέρμανσης το χειμώνα, σε ελαχιστοποίηση των αναγκαίων αναλώσιμων, απουσία αντισεισμικού ελέγχου των κτιρίων κ.λπ. να μας πουν, τι ακριβώς έκαναν; Δεν τους είδαμε να διαμαρτύρονται με την ίδια ένταση που σήμερα μιλούν για προστασία της σχολικής περιουσίας!

Σαν φορείς της Καρδίτσας δεν κάνουμε βήμα πίσω στον αγώνα μας για τη χρηματοδότηση των σχολείων και των σχολικών επιτροπών στο ύψος των πραγματικών αναγκών!

Συμπαρατασσόμαστε με εκείνους τους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, που διεκδικούν, όπως κι εμείς, ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για όλα τα παιδιά, που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει! Που επιδιώκουν να αποσυρθεί εδώ και τώρα η κυβερνητική πρόταση για το Λύκειο».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org