Πέμπτη 11 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΒΡΕXIT
Σενάρια για μεγαλύτερη ... αναβολή

Από τα χτεσινά πολύωρα παζάρια στην ΕΕ
Από τα χτεσινά πολύωρα παζάρια στην ΕΕ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι αντιθέσεις μεταξύ ισχυρών χωρών της ΕΕ για το εάν, για πόσο και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να συναινέσουν σε νέα καθυστέρηση του Brexit, ξεχώρισαν και στη χτεσινοβραδινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με μοναδικό θέμα συζήτησης την παραπέρα πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ).

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μπαίνοντας στη σύνοδο εμφανίστηκε διατεθειμένη να συμφωνήσει σε μία πολύμηνη καθυστέρηση - αναβολή του Brexit υπό την προϋπόθεση πως θα μπορεί να ξεκινήσει την αποχώρηση της χώρας εφόσον επιτευχθεί νωρίτερα η έγκριση ενός σχεδίου συμφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Εκτίμησε ότι είναι ακόμη πιθανό να επιτευχθεί κάτι τέτοιο στο Κοινοβούλιο έως τις 22 Μάη, ενώ εξέφρασε «μεγάλη λύπη» για το γεγονός πως το ΗΒ «δεν έχει ακόμη αποχωρήσει».

Πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ανέφεραν πάντως πως οι ηγέτες της ΕΕ ήταν «μοιρασμένοι στα δύο» σχετικά με το εάν θα προσφέρουν στην Μέι μία παράταση έως το τέλος του 2019 ή έως την 31η Μάρτη 2020. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, φάνηκε να τηρεί την πιο αυστηρή στάση τονίζοντας κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο ότι «τίποτε δεν έχει αποφασιστεί», απαιτώντας από την Βρετανίδα πρωθυπουργό «σαφήνεια για το τι θέλει η Βρετανία». Πρόσθεσε ακόμη ότι τίποτε δεν πρέπει να υπονομεύσει το «ευρωπαϊκό σχέδιο».

Παρόμοια στάση είχε και ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, υποστήριξε την πολύμηνη καθυστέρηση του Brexit, τονίζοντας ότι η ΕΕ «έχει προσδοκίες από τη Βρετανία». Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, από την άλλη, ζήτησε να μάθει από την Μέι πώς σχεδιάζει να πετύχει την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας της στη Βουλή των Κοινοτήτων (υπονοώντας πως έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές...).

Διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ, που είχαν γνώση επί του σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, τόνισαν πως είχαν αφήσει κενή την ημερομηνία παράτασης του Brexit στη διάρκεια της προπαρασκευαστικής συνόδου που έκαναν πρέσβεις των χωρών - μελών αργά προχτές βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ