Πέμπτη 11 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ
Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες για τον «ωκεανό των ευκαιριών»

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ.--

Ολοκληρώθηκε χτες το διήμερο 5ο Διεθνές Φόρουμ για την Αρκτική στην Αγία Πετρούπολη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων περίπου 300 ρωσικών και 46 ξένων επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και με την παρουσία των αρχηγών των κρατών της περιοχής. Αντικείμενο του Φόρουμ είναι η καπιταλιστική «βιώσιμη ανάπτυξη» της περιοχής, που βρίσκεται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο των ανταγωνισμών, και η εκμετάλλευση των πόρων της.

Το θέμα του φετινού Φόρουμ είναι «Αρκτική: Ενας ωκεανός ευκαιριών» και σε αυτήν τη θεματική ενότητα τοποθετήθηκαν οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, και της Ισλανδίας, Γκούντνι Θ. Γιοχάνεσον, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, και της Νορβηγίας, Ερνα Σόλμπεργκ. Τα προηγούμενα χρόνια το διακυβερνητικό αυτό Φόρουμ ασχολήθηκε με θέματα όπως το περιβάλλον και οι μεταφορές.

«Σκοπεύουμε να προετοιμάσουμε και να εγκρίνουμε τη νέα στρατηγική για την ανάπτυξη της "Αρκτικής Ρωσίας 2035" ήδη από φέτος» (δηλαδή κρατικά προγράμματα και επενδυτικά σχέδια εταιρειών υποδομών και αναπτυξιακά προγράμματα των αρκτικών περιοχών και πόλεων), είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «η σημασία της Αρκτικής στην εθνική οικονομία σίγουρα θα αυξηθεί».

Η Σόλμπεργκ κάλεσε σε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της Αρκτικής, «για τη διασφάλιση της διασυνοριακής ειρήνης και σταθερότητας».

Στο περιθώριο του φόρουμ, ο Λεβέν είχε για πρώτη φορά διμερή συνάντηση με τον Πούτιν για «θέματα που είναι σημαντικά για τη Σουηδία», όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Σουηδού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με σουηδικά ΜΜΕ, αναμενόταν να τεθούν ζητήματα όπως η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων από το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία στη Βαλτική, η Ουκρανία και η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία κ.λπ.

Επίσης ο Πούτιν είχε συνομιλίες με τον Φινλανδό ομόλογό του, όπου αναμενόταν να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, η Ουκρανία, το επεισόδιο στον πορθμό του Κερτς και οι φυλακισμένοι Ουκρανοί ναύτες, όπως ανέφερε ο Νιινίστο. Μετά από τη συνάντηση ο Φινλανδός Πρόεδρος δήλωσε πως «η Ρωσία καταλαβαίνει ότι οι κυρώσεις θα παραμένουν όσο παραμένουν οι αιτίες», δηλαδή η ενσωμάτωση της Κριμαίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ