Πέμπτη 11 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εντείνουν τις πιέσεις τους στο πλαίσιο του σχεδίου ανατροπής της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, που έχει ένα βασικό στόχο, πέρα από τα παραμύθια περί «δημοκρατίας» και «ανθρωπίνων δικαιωμάτων»: Τον επανέλεγχο του τεράστιου ορυκτού πλούτου της Βενεζουέλας και την ανάσχεση της δράσης στη χώρα μονοπωλίων της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων χωρών οι οποίες κέρδισαν εκεί θέσεις τα τελευταία 20 χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης.

Ετσι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ξεκινά από σήμερα Πέμπτη περιοδεία σε τρεις χώρες - συμμάχους των ΗΠΑ, τη Χιλή, την Παραγουάη και το Περού, ενώ την Κυριακή θα βρίσκεται στην Κολομβία, η αντιδραστική κυβέρνηση της οποίας αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επίθεσης κατά της γειτονικής Βενεζουέλας. Σε μια άκρως προβοκατόρικη κίνηση, ο Πομπέο θα επισκεφτεί τη μεθοριακή κολομβιανή πόλη της Κούκουτα.

Το βράδυ της Τρίτης, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο Διαρκές Συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) προχώρησαν στον διορισμό του Γκουστάβο Τάρε (αντιπροσώπου του αχυράνθρωπού τους Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και αυτοανακηρυχθέντος Προέδρου) ως πρεσβευτή της χώρας στον ΟΑΚ. Στην ψηφοφορία καταγράφηκαν 18 ψήφοι υπέρ, εννέα κατά, έξι αποχές και μία απουσία. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατήγγειλε την ενέργεια ως κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ως προσπάθεια νομιμοποίησης του εσωτερικού πραξικοπήματος στη χώρα και του σχεδίου ανατροπής.

Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς υπέβαλε χτες σε έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το αίτημα να αναγνωριστεί ο Γκουαϊδό ως Πρόεδρος της Βενεζουέλας και ζήτησε να απομακρυνθεί ο Μαδούρο, ως υπεύθυνος για την «ανθρωπιστική καταστροφή». Αμεση ήταν η αντίδραση του πρέσβη της Βενεζουέλας Σαμουέλ Μονκάδα, που κατήγγειλε την επιθετικότητα των ΗΠΑ με τις ασφυκτικές πιέσεις, όπως και των πρεσβευτών της Ρωσίας (Β. Νεμπέζνια), της Κίνας και άλλων χωρών, οι οποίοι επίσης κατήγγειλαν τις επεμβάσεις στα εσωτερικά της Βενεζουέλας και στάθηκαν στην ανάγκη να προχωρήσει ο λεγόμενος Μηχανισμός του Μοντεβιδέο, τον οποίο στηρίζουν το Μεξικό και η Ουρουγουάη, για «διάλογο για ειρηνική επίλυση της αντιπαράθεσης».

Ο Πενς είχε επίσης συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της αντιδραστικής κυβέρνησης της Βραζιλίας, Χάμιλτον Μοουράο, στον Λευκό Οίκο, όπου συζήτησαν τη σκλήρυνση των κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας και την άσκηση περαιτέρω πίεσης στο στρατό της χώρας, καθώς και στις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας να αποσύρουν τη στήριξή τους στον Μαδούρο. Ο Μοουράο στο παρελθόν έχει διατελέσει στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Βραζιλίας στο Καράκας και του ζητήθηκε να αξιοποιήσει την όποια επιρροή του. Παράλληλα, ο ακροδεξιός Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, αφήνει ανοιχτή τη συμμετοχή της χώρας του σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, εφόσον συμφωνήσει το βραζιλιάνικο Κοινοβούλιο. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Βενεζουέλα να γίνει νέα Κούβα ή Βόρεια Κορέα».

Την ίδια ώρα, στη Βενεζουέλα είχαν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, με την τελευταία να αξιοποιεί και νέα διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος (συνέχεια των προηγούμενων επιθέσεων και σαμποτάζ), που συνέβη το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη στο Καράκας και σε μερικές ακόμα περιοχές.

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας

Στο μεταξύ, στο Καράκας πραγματοποιείται σήμερα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) η περιφερειακή συνάντηση της Αμερικής και της Καραϊβικής υπό τη φιλοξενία της οργάνωσης COSI (Επιτροπή για τη Διεθνή Αλληλεγγύη και Ειρήνη - μέλος του ΠΣΕ), όπου θα εκφραστεί η αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας. Συμμετέχουν η πρόεδρος του ΠΣΕ, Σοκόρο Γκόμες, και ο εκτελεστικός του γραμματέας, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, καθώς και εκπρόσωποι από τα αντιιμπεριαλιστικά - φιλειρηνικά κινήματα της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Κολομβίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, του Μεξικού, των Μπαρμπάντος, της Κούβας, της Δομινικανής Δημοκρατίας και του Παναμά.

Παράλληλα, από τις 12 έως τις 14 Απρίλη, το ΠΣΕ και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ - το Γενικό της Συμβούλιο συνεδριάζει στις 10 και 11 Απρίλη) συνδιοργανώνουν τη 2η Διεθνή Αποστολή Αλληλεγγύης με το λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας, με τη συμμετοχή οργανώσεων και κινημάτων από 55 χώρες, όπου συμμετέχει και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ