Παρασκευή 22 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
2019 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ενισχύει την αντιμεταναστευτική κατασταλτική πολιτική της

Ταυτόχρονα «ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα» για φτηνό εργατικό δυναμικό ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου

Το αίσχος της Μόριας είναι το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της αναλγησίας της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, και της ελληνικής

Eurokinissi

Το αίσχος της Μόριας είναι το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της αναλγησίας της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, και της ελληνικής
Το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο διαπάλης ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών - μελών της ΕΕ, αλλά και στο εσωτερικό τους, και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό ζήτημα στις ευρωεκλογές που έρχονται. Το κρίσιμο για τους εργαζόμενους είναι να κατανοήσουν τις αιτίες που το γεννούν καθώς και την ουσία της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, και με βάση αυτό να κρίνουν και τις πολιτικές δυνάμεις.

Στη βάση αυτή, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που φωτίζει πραγματικά τις αιτίες του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους και αποκαλύπτει την υποκρισία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των αστικών κυβερνήσεων, ανάμεσά τους διαχρονικά και των ελληνικών κυβερνήσεων, που συμμετέχουν πρόθυμα και ενεργά σε όλους τους σχεδιασμούς. Αυτοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τις επεμβάσεις και τους πολέμους (βλ. Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία), την καταστροφή, το θάνατο, την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τελικά την προσφυγιά και το ξεσπίτωμα των ανθρώπων από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Οι θύτες στη συνέχεια εμφανίζονται ως «Πόντιοι Πιλάτοι» και «Μαρίες Τερέζες», που δήθεν θα απαλύνουν τον πόνο των κατατρεγμένων. Σ' αυτές τις «ράγες» κινείται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετέχει, προσδοκώντας ανταλλάγματα για το εγχώριο κεφάλαιο, σε όλες τις βρωμοδουλιές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και έχει μετατρέψει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο και στόχο ανταγωνιστικών δυνάμεων.

Ευθυγραμμισμένη με την ΕΕ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόσφατη ημερίδα της Βουλής με θέμα «Ενίσχυση των Πολιτικών Κοινωνικής Ενταξης και Ενσωμάτωσης των Μεταναστών/Μεταναστριών στην Ελλάδα» επιβεβαίωσε την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική της ΕΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (μέχρι πρόσφατα και με τους εθνικιστές ΑΝΕΛ) συνεχίζει στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συμμετέχοντας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επεμβάσεις. Ψηφίζει και εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες, την οποία στηρίζουν επίσης τόσο οι λεγόμενες «προοδευτικές» κυβερνήσεις όσο και οι «εθνικιστικές - ξενοφοβικές», όπως επίσης τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και όλες τις αποφάσεις που έχουν εγκλωβίσει πάνω από 75.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Ψηφίζει όλο και πιο βάρβαρα μέτρα, που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο. Η πολιτική της, παρά τα φτιασιδώματα και τα περί ενσωμάτωσης και εγγραφής προσφυγόπουλων στα σχολεία, σημαίνει περισσότερη καταστολή στα εξωτερικά και εσωτερικά σύνορα, καταπάτηση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, περισσότερες φυλακές ακόμα και για ανηλίκους, διαλογή των μεταναστών και των προσφύγων ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Παρά τις υποτιθέμενες ευαισθησίες της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή του απαράδεκτου Κανονισμού του Δουβλίνου, που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα πρώτης εισόδου, αυτό που βρίσκεται σε εφαρμογή είναι η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που μετατρέπει τα νησιά σε χώρους διπλού εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών. Είναι η αυξανόμενη δύναμη της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, η καταστολή, οι fast track απελάσεις. Είναι η αθλιότητα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, με πιο τραγική περίπτωση το υπερφορτωμένο κέντρο της Μόριας στη Λέσβο. Είναι επίσης οι προτάσεις που προωθούνται για «κλειστά κέντρα», αποστολή σε τρίτες χώρες και «αποθήκες ψυχών», όπως έχει κάνει η Αυστραλία.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που διοχετεύονται και στην Τοπική Διοίκηση, σε Περιφέρειες και δήμους, εξυπηρετούν ακριβώς αυτές τις αντιδραστικές συμφωνίες. Πηγαίνουν σε διάφορες ΜΚΟ και κυκλώματα και δεν μπορούν να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα των εγκλωβισμένων, οι οποίοι βιώνουν έναν δεύτερο πόλεμο επιβίωσης στη χώρα μας, ενώ επιδεινώνουν και την ήδη δύσκολη ζωή των εργατικών - λαϊκών μαζών σε πολλά νησιά της Ελλάδας.

ΕΕ - φρούριο και αξιοποίηση εργατικής δύναμης

Η τελευταία Σύνοδος της ΕΕ για το Προσφυγικό, στις 29 Ιούνη του 2018, είναι αποκαλυπτική για την πορεία που προδιαγράφεται για τους ξεριζωμένους τα επόμενα χρόνια. Αποφασίστηκαν τα εξής:

-- Σε «εθελοντική βάση» δημιουργία «ελεγχόμενων κέντρων», δηλαδή κέντρων κράτησης - σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης, στα οποία θα μεταφέρονται όσοι πρόσφυγες και μετανάστες γλιτώνουν από τα σαπιοκάραβα, είτε από την Τουρκία είτε από τη Βόρεια Αφρική.

-- Αντιμετώπιση των «δευτερογενών μετακινήσεων», που σημαίνει πιο αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και «επιστροφές» στις χώρες πρώτης υποδοχής (δηλαδή και στην Ελλάδα) προσφύγων και μεταναστών που μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Δηλαδή, στους ήδη πάνω από 75.000 εγκλωβισμένους στη χώρα μας (που, σημειωτέον, οι περισσότεροι θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες) θα προστεθούν και νέοι πρόσφυγες και μετανάστες. Στη βάση αυτή υπάρχει προτροπή για «στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών» και για υπογραφή διμερών ή πολυμερών συμφωνιών.

-- Η κατεύθυνση για δημιουργία «πλατφορμών αποβίβασης» μεταναστών σε τρίτες χώρες, σε συνδυασμό με την απόφαση για καταβολή της δεύτερης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία και 500 εκατ. ευρώ σε αφρικανικές χώρες, με στόχο την αύξηση ιδιωτικών επενδύσεων στην Αφρική, δείχνει ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικοοικονομικής διείσδυσης σε τρίτες χώρες. Το σχέδιο αυτό προωθείται αξιοποιώντας τις στρατιές προσφύγων και μεταναστών που δημιουργούνται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στον σφοδρό ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό της ΕΕ με άλλες δυνάμεις - ειδικά στην Αφρική, με την Κίνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις αυτές εξέφρασαν τόσο οι εθνικιστικές κυβερνήσεις της Ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας) όσο και οι κυβερνήσεις των κοσμοπολίτικων δυνάμεων, καταρρίπτοντας το μύθο περί «διαίρεσης» της ΕΕ σε δυνάμεις «του σκότους και της καταστολής» και σ' αυτές «του φωτός και της αλληλεγγύης». Αποδεικνύεται ότι παρά τις αντιθέσεις ανάμεσα σε αστικές τάξεις, όπως δείχνει ανάγλυφα η περίπτωση του Brexit, η ΕΕ ως ένωση του κεφαλαίου είναι ενιαία ενάντια στους λαούς και γίνεται όλο και πιο αντιδραστική.

Ολα αυτά τα χρόνια, ειδικά μετά το 2015, με την έξαρση του πολέμου στη Συρία και την καταστροφή που προκλήθηκε, η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της παίζουν τα γεωπολιτικά τους παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων και μεταναστών. Σηκώνουν φράχτες, κλείνουν τα λιμάνια σε πρόσφυγες και μετανάστες, τους αφήνουν να θαλασσοπνίγονται. Η Frontex και η ΝΑΤΟική αρμάδα, που περιπολούν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και εμφανίζονται υποτίθεται ως διώκτες των λαθρεμπόρων - διακινητών, στην ουσία λειτουργούν ως ανάχωμα για τους ξεριζωμένους και μόνο όταν υπάρχουν ναυάγια επιτρέπονται οι επιχειρήσεις διάσωσης, που πολλές φορές γίνονται καθυστερημένα.

Επίσης, διατηρώντας το αυστηρό πλαίσιο, απαγορεύουν στους κατατρεγμένους να μεταβούν στις χώρες όπου πραγματικά θέλουν και πιθανώς έχουν κάποιον συγγενή, με τα εμπόδια που βάζουν στην επανένωση των οικογενειών ή την τραγική κατάσταση των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών. Οι μόνοι που θα επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση ειδικά στις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες του Βορρά θα είναι όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έχει ανάγκη το κεφάλαιο να εντάξει στην παραγωγή. Είναι γνωστές π.χ. οι εκκλήσεις των Γερμανών βιομηχάνων, που θέλουν να υπάρχει η δυνατότητα να έρθει φθηνό εργατικό δυναμικό, αλλά και πιο εξειδικευμένο.

Η δε πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων, πέρα από τα λιγοστά ψίχουλα και επιδόματα «ελεημοσύνης», κατά των συμφερόντων τόσο των Ελλήνων εργαζομένων όσο και των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν βρεθεί στη χώρα μας.

Στην αντίπερα όχθη το ΚΚΕ

Μόνο το ΚΚΕ αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Καλεί Ελληνες και μετανάστες - πρόσφυγες εργάτες να αντιπαλέψουν από κοινού τις αντιδραστικές και αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ. Δείχνει ότι η διέξοδος βρίσκεται στην κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν. Στην κοινή πάλη για τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η εργατική τάξη. Τελικά στην κοινή πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά την προσφυγιά και την μαζική μετανάστευση.

Το ΚΚΕ καλεί να παλέψουν όλοι μαζί και για τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών: Για τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για τον συνολικό απεγκλωβισμό από την Ελλάδα των προσφύγων και μεταναστών που το επιθυμούν. Για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όσο διάστημα φιλοξενούνται στις προσφυγικές δομές. Για γρήγορες διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, με βάση τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης. Για άδειες διαμονής. Για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και φασιστικής βίας, της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, καθώς και των δουλεμπορικών και εγκληματικών κυκλωμάτων που θέλουν να εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες.

Το ΚΚΕ, παίρνοντας υπόψη του την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και το γεγονός ότι με τους χαμηλούς ρυθμούς που εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου (ελλείψει υποδομών και πολιτικής βούλησης) οι περισσότεροι από τους αιτούντες άσυλο, που σήμερα μένουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς και τα διαμερίσματα, θα παραμείνουν στην Ελλάδα, τονίζει ότι είναι κρίσιμο ζήτημα να ενταχθούν στις οργανώσεις της εργατικής τάξης της χώρας, στο αγωνιστικό - ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Γι' αυτό οι κομμουνιστές, μέσα από το ΠΑΜΕ και αυτοτελώς, αναπτύσσουν πολύμορφη δράση για τους μετανάστες και πρόσφυγες. Πραγματοποιούν εδώ και χρόνια πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως η μεγάλη εκδήλωση του καλοκαιριού στο πάρκο Φιξ στην Αθήνα, άλλες εκδηλώσεις σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα. Διαφωτίζουν τα ταξικά τους αδέλφια ότι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, αλλά αντίθετα έχουν κάθε λόγο να παλέψουν από κοινού ενάντια στον κοινό αντίπαλο: Το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του και τις διεθνείς συμμαχίες του, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ