Παρασκευή 22 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Επιχείρηση αναστήλωσης της σάπιας σοσιαλδημοκρατίας... μέσω Βρυξελλών

Με το προσκλητήριό του για τα ψευδεπίγραφα προοδευτικά μέτωπα, συμμετείχε χτες ο Αλ. Τσίπρας στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) στις Βρυξέλλες (στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), ξεπλένοντας την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, και αναζητώντας νέα σχήματα για τη συνέχιση της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου και τον εγκλωβισμό του λαού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «την επόμενη μέρα, μετά τις ευρωεκλογές, θα πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουμε ότι έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουμε την εκλογή του ακραία νεοφιλελεύθερου και ακραία δεξιού, Βαυαρού πολιτικού Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν. Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της δεξιάς με την ακροδεξιά και αυτό θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης».

Συνεχίζοντας να επικαλείται τον μπαμπούλα της ακροδεξιάς - που οι ίδιοι με την πολιτική τους τροφοδοτούν, και με τον ίδιο προσωπικά να συνεργάζεται επί χρόνια με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ - είπε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ μια ευρεία προοδευτική συμμαχία για να υπερασπιστεί τις ιδρυτικές της αξίες» που δεν είναι άλλες από αυτές του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων.

Ταυτόχρονα, «μπροστάρης» πάντα στην υλοποίηση του σχεδιασμού του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στη Βαλκανική, αναφέρθηκε και στην «ευρωπαϊκή προοπτική» της Βόρειας Μακεδονίας, επιμένοντας ότι «η άρνηση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ήταν μια απόφαση υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού», πιέζοντας η τέτοια διαδικασία να εκκινήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνη.

Σημειωτέον στη σύνοδο του PES μίλησε και η Φώφη Γεννηματά, ρίχνοντας και αυτή νερό στο μύλο των τέτοιων διεργασιών, παρά τα «ενδοοικογενειακά» καβγαδάκια. Απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα, στηλίτευσε το γεγονός ότι ενώ περιγράφει «κινδύνους από μια πιθανή συνεργασία της ακροδεξιάς με το ΕΛΚ για την ηγεσία της ΕΕ», από την άλλη, «κυβέρνησε επί 3,5 χρόνια με την ακροδεξιά και σήμερα στηρίζεται σε ψήφους ακροδεξιών βουλευτών για να παραμείνει στην κυβέρνηση» και έτσι «δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες (...) Γι' αυτό όσα λέμε στο εξωτερικό είναι καλό να τα τηρούμε και στο εσωτερικό των χωρών μας». «Σε κάθε περίπτωση, θα είναι σημαντικό το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς μετά τις ευρωεκλογές να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη στήριξη του Φρανς Τίμερμανς στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε, δηλώνοντας και αυτήν την ετοιμότητά της για τις διεργασίες αναστήλωσης της σάπιας σοσιαλδημοκρατίας, μέσω ευρωσοσιαλιστών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ