Παρασκευή 22 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Αναγνωρίζουν κυριαρχία του Ισραήλ στα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Ρ. Ρίβλιν
Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Ρ. Ρίβλιν
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Μετά από 52 χρόνια ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πλήρως την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, που είναι στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ και την περιφερειακή σταθερότητα!». Με αυτήν τη φράση, μέσω «Τουίτερ», ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανήγγειλε χτες την αναγνώριση των κατεχόμενων από το Ισραήλ Υψιπέδων του Γκολάν που αρπάχτηκαν από τη Συρία το 1967. Η εξέλιξη σηματοδοτεί την κλιμάκωση της επιθετικής φιλο-ισραηλινής πολιτικής των ΗΠΑ, μετά την περσινή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, την εκεί μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας και την απόσυρση της υπογραφής τους από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι κινήσεις αυτές επιχειρούν να προωθήσουν τα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, να περιορίσουν κινήσεις ανταγωνιστικών δυνάμεων, πρωτίστως της Ρωσίας, που έχει κερδίσει θέσεις στη Συρία στηρίζοντας την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, σε συνεννόηση με το Ιράν, τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» και έχει συσφίξει τις σχέσεις με την Τουρκία, ώστε να θωρακίσει και τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα (π.χ. ρωσικές στρατιωτικές βάσεις σε Ταρτούζ και Χμέιμιμ Λαττάκειας καθώς και ενεργειακά και άλλα συμβόλαια για τα μονοπώλιά της).

Τα στρατηγικής σημασίας Υψίπεδα του Γκολάν δεν έχουν αναγνωριστεί έως σήμερα από καμία χώρα - μέλος του ΟΗΕ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που βρίσκεται από την Τετάρτη στο Ισραήλ, στο πλαίσιο μίνι περιοδείας που ξεκίνησε από το Κουβέιτ για να κλιμακώσει μεταξύ άλλων τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις και κυρώσεις σε βάρος του ανταγωνιστικού (μεταξύ άλλων για ΗΠΑ και Ισραήλ) Ιράν, είχε αποφύγει (μέχρι την ανάρτηση του Προέδρου Τραμπ στο «Τουίτερ») να ανακοινώσει αλλαγή πολιτικής για τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη ρίχνει λάδι στη φωτιά της έντασης στην περιοχή, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να μεταβαίνει στη Βηρυτό και να ξεκινά σήμερα Παρασκευή συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον Μαρωνίτη Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, τον σιίτη πρόεδρο της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι, και τον σουνίτη πρωθυπουργό, Σαάντ Χαρίρι. Βασικός στόχος του Πομπέο είναι να εντείνει τις πιέσεις για «απομόνωση» της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» που εκπροσωπείται στην κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο του Λιβάνου, αλλά και προς την κεντρική τράπεζα να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά του Ιράν. Ως αντάλλαγμα προτίθεται να δώσει περισσότερη «στρατιωτική βοήθεια» στο στρατό (ώστε να ενισχυθεί έναντι της «Χεζμπολάχ») και να προτείνει αύξηση της «μεσολάβησης» στις διαφορές του Λιβάνου με το Ισραήλ σε διαφιλονικούμενες περιοχές της ΑΟΖ των δύο χωρών που έχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Ενάντια στην παρουσία Πομπέο και την αμερικανική πολιτική το Λιβανέζικο ΚΚ οργάνωσε χτες το απόγευμα συγκέντρωση έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Βηρυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του Λιβάνου έχει προσκληθεί να μεταβεί στις 26 του μήνα στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα επισκεφτεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας τις ΗΠΑ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ...

Συνεχίζονται τα εγκλήματα του Ισραήλ

Τέλος δεν έχει η μακρά λίστα των θυμάτων της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης. Χτες τα ξημερώματα Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν εν ψυχρώ, στη Βηθλεέμ, έναν 26χρονο Παλαιστίνιο με πρόσχημα ότι πέταξε πέτρες... εναντίον αυτοκινήτων με ισραηλινές πινακίδες κυκλοφορίας. Μόνο που, σύμφωνα με το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, το θύμα επέβαινε... σε αυτοκίνητο όταν σκοτώθηκε.

Κατά την ίδια επίθεση, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και άλλος ένας Παλαιστίνιος, που βρισκόταν μέσα στο ίδιο αυτοκίνητο. Την Τρίτη, οι κατοχικές δυνάμεις είχαν σκοτώσει σε Ραμάλα και Ναμπλούς 3 Παλαιστίνιους, έναν 19χρονο, έναν 20χρονο και έναν 21χρονο. Η κλιμάκωση της βάρβαρης βίας των ισραηλινών δυνάμεων δείχνει να αυξάνεται όσο πλησιάζουν οι προγραμματισμένες για τις 9 Απρίλη ισραηλινές βουλευτικές εκλογές.

Ο Ιορδανός βασιλιάς, Αμπντάλα Β', που είχε συναντηθεί πρόσφατα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στην Ουάσιγκτον, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει το ρόλο κηδεμονίας και προστασίας των ισλαμικών και χριστιανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας ότι το θέμα συνιστά «κόκκινη γραμμή» για την Ιορδανία, όσες πιέσεις και να του ασκηθούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα πυραυλική επίθεση Ισραηλινών(2019-07-25 00:00:00.0)
Οξυνση και διεύρυνση εστιών έντασης με αφορμή τους τζιχαντιστές(2015-02-01 00:00:00.0)
Καταγγελία για τα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα(2010-04-24 00:00:00.0)
Ενταση στα σύνορα(2005-06-30 00:00:00.0)
Καθημερινά μεγαλύτερη ένταση(2002-04-09 00:00:00.0)
Κοινοβουλευτικό και διαπραγματευτικό πλήγμα για τον Μπάρακ(2000-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ