Παρασκευή 22 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Brexit, βιομηχανία και σχέσεις με την Κίνα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τ. Μέι (στο κέντρο) στη Σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ

Copyright 2019 The Associated

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τ. Μέι (στο κέντρο) στη Σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Σε «επείγοντα ζητήματα», όπως το παζάρι για το Brexit, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομικής βάσης, η ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία και οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα επικεντρώνεται η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή.

Οι ηγέτες της Μεγάλης Βρετανίας και των ισχυρότερων δυνάμεων της ΕΕ εντείνουν τα σκληρά παζάρια, με σημείο αιχμής την ημερομηνία μετάθεσης του Brexit. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πίεζε για αναβολή έως τις 30 Ιούνη, αντί για την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία της 29ης Μάρτη. Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. - Κλ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ασκούσαν έντονες πιέσεις να μην πάει το Brexit για μετά τις 18 Απρίλη, εκτιμώντας ότι περαιτέρω αναβολή θα δημιουργούσε εύλογα νομικά προβλήματα και θα προκαλούσε αναγκαστικά τη συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές, που στις άλλες 27 χώρες - μέλη έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μάη. Αργότερα χτες το βράδυ, όμως, πληροφορίες από τη Σύνοδο Κορυφής έκαναν λόγο για συμβιβασμό για τις 22 Μάη εφόσον το σχέδιο συμφωνίας ψηφιστεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο (πρόταση που φέρεται να υποστήριξε ο Ελληνας πρωθυπουργός), ενώ στη συνέχεια εμφανιζόταν ως καταληκτική ημερομηνία η 7η Μάη. Επιπλέον, η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος εκτιμά ότι η Βρετανία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές μέσα στον Απρίλη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «οκτώ μέρες πριν από την επίσημη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (...) δεν έχουμε συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα που μας απασχολεί εδώ και εβδομάδες: Πώς θα γίνει το Brexit». Η στάση της Μέρκελ δεν είναι δυσεξήγητη. Ερευνα του γερμανικού ιδρύματος «Μπέρτελσμαν» έδειξε ότι το Brexit (και κυρίως σε περίπτωση μη συμφωνίας) επιβαρύνει σημαντικά την καπιταλιστική οικονομία της Μ. Βρετανίας και κυρίως της Γερμανίας, με βασικούς «κερδισμένους» δυνάμεις εκτός ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία. Στην έρευνα καταγράφεται ότι τυχόν «άτακτο» Brexit σημαίνει για τη Γερμανία απώλειες εισοδήματος σχεδόν 10 δισ. ευρώ το χρόνο, για τη Μ. Βρετανία ετήσιες απώλειες ύψους 57 δισ. ευρώ, για τη Γαλλία 8 δισ. και για την Ιταλία 4 δισ.

Τέτοιες ενδείξεις αλλά και οι ήδη αισθητές επιπτώσεις της ρευστότητας των εξελίξεων στη βρετανική οικονομία εξηγούν την απόφαση της ένωσης βρετανικών (εργοδοτικών ως επί το πλείστον) συνδικάτων (TUC) να δημοσιεύσουν από κοινού με τη Συνομοσπονδία Βρετανών Βιομηχάνων (CBI) ανοικτή επιστολή στον βρετανικό Τύπο προς την πρωθυπουργό Τ. Μέι. Υποστήριξαν ότι πέρα από τη συμφωνία Μ. Βρετανίας - ΕΕ για την αποχώρηση ή τη μη συμφωνία, θα πρέπει να υπάρξει και ένα άλλο σχέδιο, γιατί η χώρα βρίσκεται σε «έκτακτη ανάγκη» λόγω του Brexit. «Το οικονομικό σοκ θα είναι αισθητό στις γενιές που θα ακολουθήσουν», προειδοποιούν, ζητώντας από την κυβέρνηση τρία βασικά μέτρα: Την αποφυγή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, τη διασφάλιση παράτασης με ικανή διάρκεια ώστε να υπάρξει συμφωνία, και ένα εναλλακτικό σχέδιο που να προστατεύει τους εργαζόμενους, την οικονομία και ανοιχτά ιρλανδικά σύνορα και το οποίο να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Χτες το βράδυ ξεκίνησε και αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα η συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα. Η συζήτηση αυτή γίνεται και μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Κίνας στις 9 Απρίλη, και αναμενόταν να εγκριθεί ένα «κείμενο 10 σημείων» που εξέδωσε η Κομισιόν αυτόν το μήνα, «στο φόντο της αυξανόμενης οικονομικής δύναμης και πολιτικής επιρροής της Κίνας» και με την επισήμανση ότι «η Κίνα, πέρα από στρατηγικός εταίρος, είναι και σημαντικός ανταγωνιστής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ