Παρασκευή 22 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνεχή παζάρια με σφραγίδα ΝΑΤΟ

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σταθερά υψηλούς τόνους συνεχίζει να τηρεί η αλβανική αντιπολίτευση, απαιτώντας την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών και τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών. Υποστηρικτές του «Δημοκρατικού Κόμματος» του Λουλζίμ Μπασά με νέα συγκέντρωση στο κέντρο των Τιράνων έξω από το αλβανικό Κοινοβούλιο επιχείρησαν ανεπιτυχώς να εισέλθουν στο κτίριο. Νωρίτερα είχε ζητήσει, εμμέσως πλην σαφώς, σαν λύση στην κρίση την έμμεση παραίτηση του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, που φέρεται πως νοσηλεύεται τις τελευταίες λίγες μέρες σε νοσοκομείο του Βερολίνου, και ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα. Είχε προηγουμένως προσφερθεί να παραιτηθεί και ο ίδιος από το αξίωμά του, προκειμένου να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση. Οι συνεχιζόμενες ενδοαστικές κόντρες έχουν το υπόβαθρό τους στον ευρύτερο ανταγωνισμό στην περιοχή, με δεδομένο ότι όλοι οι αστοί θέλουν να συμβάλουν στο προχώρημα της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», δηλαδή της ένταξης όλων των χωρών σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, για να ανασχεθεί η επιρροή πρωτίστως της Ρωσίας.

Το ίδιο διάστημα στο Βελιγράδι, ο Σέρβος βουλευτής του «Προοδευτικού Κόμματος» Μίλοβαν Ντρέκουν, που συμμετέχει στην κοινοβουλευτική επιτροπή για το Κοσσυφοπέδιο, κατήγγειλε πως στο προτεκτοράτο βρίσκονται δυνάμεις του αλβανικού στρατού στο πλαίσιο κοινής άσκησης με τις λεγόμενες «Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου». «Στέλνεται ένα πολύ επικίνδυνο μήνυμα στη Σερβία, πως μπορεί να ζήσει ξανά η περιοχή τα δεινά νέου πολέμου, εάν επιχειρήσουμε να υπερασπιστούμε τον σερβικό λαό, εάν εκδηλωθεί βία στο βόρειο τμήμα (του Κοσσυφοπεδίου), τότε η Αλβανία θα στείλει τον στρατό της να μας αντιμετωπίσει και πως μπορούμε να περιμένουμε τον αλβανικό στρατό στο όρος Κοπαόνικ, όπου βρίσκονται τα διοικητικά όρια μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και κεντρικής Σερβίας», είπε χαρακτηριστικά. Κάλεσε ακολούθως τη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR να εξηγήσει γιατί επιτρέπει την παρουσία των αλβανικών δυνάμεων στο προτεκτοράτο.

Παράλληλα, στην Πρίστινα ο πρωθυπουργός των Κοσοβάρων Αλβανών, Ράμους Χαραντινάι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Σρέντζαν Νταρμάνοβιτς, επανέλαβε ότι τυχόν επίτευξη διμερούς συμφωνίας ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα προϋποθέτει ως βάση την αμοιβαία αναγνώριση των δύο πλευρών. Ο Μαυροβούνιος υπουργός εμφανίστηκε να υποστηρίζει την είσοδο του Κοσσυφοπεδίου «στο ευρωατλαντικό μονοπάτι και να συνεχιστεί η συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στα Σκόπια γίνεται αύριο η 2η Συνάντηση της λεγόμενης Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, που προβλεπόταν από τη συμφωνία των Πρεσπών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ