Με κυβερνητικές τροπολογίες, αυξάνουν κατά 10% οι τιμές των «φαρμάκων αναφοράς» και ρυθμίζονται υπέρ των βιομηχανιών οι επιστροφές από την κρατική δαπάνη για τα φάρμακα
Με νέες αυξήσεις στα φάρμακα και «δωράκι» 20 εκατ. ευρώ στους φαρμακοβιομήχανους συμπληρώθηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις», το οποίο ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής από τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Το νομοσχέδιο, που βαθαίνει συνολικά την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, περιλαμβάνει επίσης νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ιδιώτες των ιδιωτικών κλινικών, ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεση της έρευνας με τους επιχειρηματίες, στο όνομα της αντιμετώπισης του καρκίνου, αλλά και τη θεσμοθέτηση των «Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης» για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, μαζί με άλλες διατάξεις, στην κατεύθυνση της παραπέρα υποβάθμισης της πρόληψης και της απεξάρτησης με ευθύνη του κράτους (βλέπε σελίδα 18).
Οσον αφορά τις αυξήσεις στα φάρμακα και τα «δωράκια» στους φαρμακοβιομήχανους, πρόκειται για ρυθμίσεις που περιέχονται σε τροπολογία του νομοσχεδίου, στην παράγραφο 4 της οποίας αναφέρεται, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ότι «επανακαθορίζεται το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, προβλέποντας μεταξύ άλλων, κατά τη διαδικασία της ανατιμολόγησης, σταδιακή αύξηση της τιμής των φαρμάκων αναφοράς μόνο κατά ποσοστό 10% κάθε φορά και με ανώτατο όριο τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης».
Πρόσχημα για τη νέα αύξηση, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, είναι ότι «με τον τρόπο αυτόν αποσοβείται ο κίνδυνος απόσυρσης από την ελληνική αγορά φαρμάκων οικονομικών και εγνωσμένης θεραπευτικής αξίας, εξαιτίας της πολύ χαμηλής τιμής που κάνει ασύμφορη την εμπορία τους»!
Οσο για το «δωράκι» προς τους φαρμακοβιομήχανους, αυτό προκύπτει από την παράγραφο 1 της τροπολογίας, που προβλέπει ότι «αυξάνεται κατά 20 εκατ. ευρώ για το 2018 το ανώτατο όριο του ύψους της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) και επαναπροσδιορίζεται η κατανομή του ποσού αυτού μεταξύ των προαναφερόμενων φορέων».
Δηλαδή αντί να επιστρέψουν οι φαρμακοβιομήχανοι τα 20 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, που είναι το παραπάνω ποσό από αυτό που είχε συμφωνηθεί ότι θα τους καταβάλει ο Οργανισμός το 2018 για την αγορά φαρμάκων, θα το βάλουν στην τσέπη!
Τα αστικά κόμματα - με εξαίρεση την Ενωση Κεντρώων που ψήφισε «παρών» - καταψήφισαν το νομοσχέδιο, χωρίς να διαφωνούν στο διά ταύτα, δηλαδή την εμπορευματοποίηση της Υγείας, στήνοντας καβγά στα επιμέρους.
Για παράδειγμα, ο εισηγητής της ΝΔ, Ι. Φωτήλας, κατέκρινε την κυβέρνηση για «κρατικίστικη λογική» στην Υγεία, λέγοντας ειδικά για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ότι «η ευρωπαϊκή λογική προκρίνει τη λειτουργία οργανισμών για τη δημόσια υγεία ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο υλοποιεί και συμπληρώνει το παζλ της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής» που καθορίζεται από τη στρατηγική του κεφαλαίου στον τομέα της Υγείας και «προβλέπει τη μείωση των κρατικών πόρων για να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας, το άνοιγμα του δρόμου για επενδύσεις στον τομέα της Υγείας, ο οποίος θεωρείται ο πλέον κερδοφόρος τομέας για τις επιχειρήσεις και, τέλος, την εξασφάλιση υποτυπωδών υπηρεσιών Υγείας στα κατεστραμμένα λαϊκά στρώματα, για τις οποίες πληρώνουν οι λιγότερο φτωχοί».
Εκανε ειδική αναφορά στα άρθρα που αφορούν το πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών, καθώς προβλέπεται σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η διαμόρφωση «ευνοϊκού απλοποιημένου επενδυτικού περιβάλλοντος». «Αρα είναι καραμπινάτη εξυπηρέτηση αυτών που θέλουν να επενδύσουν», σημείωσε ο Θ. Παφίλης, τονίζοντας ότι «είναι προαπαιτούμενο», προβλέπεται από την ΕΕ και αφορά τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, επισημαίνοντας ότι «λαϊκή Υγεία και κέρδη δεν συμβιβάζονται».