Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Τιμάμε την 8η Μάρτη δυναμώνοντας τον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει

Με κινητοποιήσεις αύριο Παρασκευή, 8η Μάρτη, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, τιμά η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Στην Αθήνα, η κινητοποίηση θα γίνει στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια.

Αντίστοιχα, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στη Θεσσαλονίκη οργανώνουν κινητοποίηση στις 11 π.μ., μπροστά στην 3η - 4η ΥΠΕ στην Αριστοτέλους.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες οργανώνονται από Συλλόγους και Ομάδες της ΟΓΕ και σε άλλες πόλεις: Στη Λαμία, θα γίνει κινητοποίηση στις 10.30 π.μ. στο νοσοκομείο. Στη Χίο, ο Σύλλογος Γυναικών μαζί με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ καλούν σε κινητοποίηση στις 7 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς.

«Σήμερα, στη χαραυγή του 21ου αιώνα, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να έχουμε όλες μια ζωή με μόνιμη και σταθερή εργασία, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, με ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά και θα μπορούμε να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση», σημειώνει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της.

«Οι ανάγκες μας όμως σκοντάφτουν στην πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των αντιλαϊκών περιφερειακών - τοπικών διοικήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες», προσθέτει η ΟΓΕ.

«Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, είναι να δυναμώσουμε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους, να εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας», υπογραμμίζει.

Στο επίκεντρο τα προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση της Αθήνας έχουν απευθύνει συνδικαλιστικές οργανώσεις, εστιάζοντας στα προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών στους κλάδους και στην ανάγκη συμμετοχής στα σωματεία.

«Στον κλάδο μας, συναδέλφισσές μας δουλεύουν καθημερινά σε χώρους ακατάλληλους, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, σε συνθήκες έντονης υγρασίας, αναγκάζονται να κουβαλούν μεγάλα βάρη, χωρίς τα απαραίτητα διαλείμματα, με υπερωρίες, με εντατικοποίηση της δουλειάς, με τρομοκρατία από την εργοδοσία», σημειώνει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, καλώντας τις εργαζόμενες να πάρουν μέρος στον αγώνα μέσα από τα Συνδικάτα «για κάθε ζήτημα που αφορά τη ζωή και τις οικογένειές μας».

«Οι εργαζόμενες στα εμπορικά καταστήματα, στα σούπερ μάρκετ, στις αποθήκες, ζούμε στο πετσί μας την εκμετάλλευση, την εντατικοποίηση, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Οι εργοδότες μάς θέλουν 24 ώρες το 24ωρο στη διάθεσή τους, χωρίς δικαιώματα», προσθέτει και υπενθυμίζει τη δουλειά τις Κυριακές, τη μερική απασχόληση που «σπάει τα κοντέρ» στον κλάδο, τα ρεπό που δίνονται όποτε και αν θέλει η εργοδοσία, το φόβο των εργαζομένων να αρρωστήσουν, να κάνουν χρήση της γονικής άδειας κ.ο.κ. «Η πολιτική της ΕΕ, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, θέλουν να γίνει ατομική ευθύνη της καθεμιάς μας η κάλυψη όσων μας παρέχονταν ως κοινωνική μέριμνα και αποτελούσαν κατακτήσεις της τάξης μας», αναφέρει και καλεί τις εργαζόμενες να πάρουν τη θέση τους στην καθημερινή δράση μέσα από τις γραμμές της.

Στην αντιμετώπιση της μητρότητας ως «κόστους» για την εργοδοσία αναφέρεται και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι στον κλάδο οι εργαζόμενες που έχουν προσληφθεί μέσα από «δουλεμπορικά» συνεργεία ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου «δεν έχουν καμία απολύτως κάλυψη για τη μητρότητα». Καλεί τις εργαζόμενες στην πάλη, τονίζοντας πως η συμμετοχή τους είναι απαραίτητη ώστε οι αγώνες «με τα αιτήματα και το πλαίσιο που θα βάζουν μπροστά τις δικές μας ανάγκες» να είναι πιο αποτελεσματικοί.

Στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που οργανώνονται για την 8η Μάρτη καλεί και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Μεταξύ άλλων επισημαίνει την επιδείνωση που επέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο καθεστώς των εφημεριών που πρέπει να κάνουν οι ειδικευόμενες μητέρες γιατροί, μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από τον τοκετό: «Ενώ πριν προβλεπόταν να κάνουν τον ελάχιστο επιτρεπτό αριθμό των τεσσάρων εφημεριών, με τη νέα εγκύκλιο (του υπουργείου Υγείας με ημερομηνία 22/5/2017) "εναπόκειται στον εκπαιδευτή τους να ορίζει τον αριθμό εφημεριών που πρέπει να κάνουν"».

Κοινή πρωτοβουλία για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Αναπληρωτριών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Γ. Σεφέρης», «Ο Σωκράτης», «Νίκος Πλουμπίδης» και Παλαιού Φαλήρου.

Επιπλέον, σε μια κοινή πρωτοβουλία με την ΟΓΕ, οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 28/3 στις 2 μ.μ., για τα προβλήματα των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών. «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και διεκδικούμε να εξασφαλιστούν σε όλες και όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση. Οπως εξηγούν, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν «την αλλαγή του τόπου διαβίωσης κάθε χρόνο», το νοίκι και τα έξοδα, για τα οποία δεν αρκεί ο πενιχρός μισθός, αλλά και μια σειρά από διακρίσεις σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Εκδηλώσεις Σωματείων και Συλλόγων

Εκδήλωση με θέμα τις εργαζόμενες στην Καθαριότητα, τις επιπτώσεις της δουλειάς στον οργανισμό και την υγεία τους, αλλά και τη μητρότητα, οργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β). «Ολο και περισσότερες γυναίκες κρέμονται από τα σκαλιά των απορριμματοφόρων και μετακινούν τους κάδους. Οι ελαστικές μορφές εργασίας γίνονται ο κανόνας, μαζί με την εργασιακή ανασφάλεια», σημειώνει και καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα.

Εκδήλωση οργανώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, σήμερα στις 12.30 μ.μ. (Συγγρού 80 - 88, 7ος όροφος)

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) οργανώνει σήμερα στις 7 μ.μ., στο Εμπορικό Επιμελητήριο, εκδήλωση με έμφαση στο δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή.

Σε στάση εργασίας (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) και εκδήλωση στη 1 μ.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, αύριο Παρασκευή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις εργαζόμενες του νοσοκομείου που διεκδικούν με κινητοποιήσεις «σταθερή και μόνιμη δουλειά, να μην απολυθεί κανείς και καμία».

Ανακοινώσεις από ΜΑΣ, ΠΑΣΕΒΕ και ΕΕΔΔΑ

Να παλέψουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά και στη δημιουργική ζωή, κόντρα σε κυβερνήσεις - ΕΕ - επιχειρηματικούς ομίλους, καλεί τις φοιτήτριες το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.«Δεν συμβιβαζόμαστε με την κάλπικη "ελευθερία" και "ισότητα". Δεν συμβιβαζόμαστε με τις "ίσες ευκαιρίες" στην εργασιακή ζούγκλα, στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση που μας μετατρέπει σε πελάτες», τονίζει το ΜΑΣ και καλεί στην κινητοποίηση. Η ιστορική επέτειος της 8ης Μάρτη «είναι και σήμερα φάρος για τις νέες γυναίκες στον αγώνα για ισότιμα δικαιώματα», σημειώνει.

Στις αυτοαπασχολούμενες που αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν «στις ατελείωτες επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις» και να συνδυάσουν «ατελείωτες ώρες εργασίας και μητρότητα», απευθύνεται η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, η οποία απευθύνει κάλεσμα στα Σωματεία και στις Ομοσπονδίες «να ενθαρρύνουν έμπρακτα τη συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων γυναικών στις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις, στις αγωνιστικές δραστηριότητες. Να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της πάλης για τις ιδιαίτερες ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων γυναικών, για κοινωνικά μέτρα προστασίας της μητρότητας, στήριξης της οικογένειας».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί τις γυναίκες του μόχθου «με οδηγό και την ιστορική πείρα της δεκαετίας 1940 - 1949, να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στους αγώνες του λαού» μέσα από τις γραμμές της ΟΓΕ και των ταξικών σωματείων. «Η συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνική παραγωγή και στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, όπως ο αγώνας του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ (...) μπορεί να οδηγεί και στην κατάκτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, στη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση», σημειώνει.

Στις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες «που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή σε τόπους ξένους, πολλές φορές αφιλόξενους και σκληρούς γι' αυτές» αναφέρεται ιδιαίτερα η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • «Εξω η εργοδοσία από τα σωματεία!»: Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη μάχη που δίνουν συνδικάτα και συνδικαλιστές ενάντια στη νοθεία και την ωμή εργοδοτική παρέμβαση στο εργατικό κίνημα.
  • 8η Μάρτη - Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας: Κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες οργανώνουν η ΟΓΕ, σωματεία και φορείς.
  • Αυτοαπασχολούμενοι - μικροεπαγγελματίες: Με κριτήριο την πείρα τους και τα συμφέροντά τους μπορούν να δώσουν μαζικά κόκκινη ψήφο σε όλες τις μάχες.
«ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Δεύτερο φιάσκο από τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές μέσα σε λίγες μέρες

Σε επαγρύπνηση απέναντι στις μεθοδεύσεις εργοδοσίας - εργατοπατέρων καλεί η ΔΑΣ

Από τη συγκέντρωση συνδικαλιστών και αντιπροσώπων έξω από το ξενοδοχείο όπου εκτυλίχθηκε το δεύτερο επεισόδιο της παρωδίας των εργατοπατέρων
Από τη συγκέντρωση συνδικαλιστών και αντιπροσώπων έξω από το ξενοδοχείο όπου εκτυλίχθηκε το δεύτερο επεισόδιο της παρωδίας των εργατοπατέρων
Σε φιάσκο μετατράπηκε χτες από τους εργατοπατέρες, για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μόλις μέρες, το «συνέδριο» της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), καθώς οι δυνάμεις της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ - ομάδα Βασιλόπουλου) δεν εμφανίστηκαν καν στο χώρο που υποτίθεται πως θα διεξαγόταν!

Μετά τη ματαίωση των εργασιών του συνεδρίου στις 23 - 24 Φλεβάρη, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης, που επιστράτευσε ακόμα και μπράβους για να διασφαλίσει τη συμμετοχή εργοδοτών και νόθων «αντιπροσώπων», οι ίδιες δυνάμεις «πρωταγωνίστησαν» και στη χτεσινή φαρσοκωμωδία, με οργανωμένο σχέδιο διάλυσης. Στο «συνέδριο» που οι ίδιοι ανακοίνωσαν για τις 6 και 7 Μάρτη, ενημερώνοντας στο «παρά 5» σωματεία και αντιπροσώπους από όλη τη χώρα και καλώντας τους να βάλουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη για τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους, δεν έκαναν τον κόπο ούτε καν να πατήσουν το πόδι τους...

Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, εργαζόμενοι και σωματεία συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από το ξενοδοχείο όπου υποτίθεται πως θα γίνονταν οι εργασίες, στέλνοντας για μια ακόμα φορά το μήνυμα: «Εξω η εργοδοσία από τα Σωματεία - Σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών».

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων δεν έλειψαν τα σχόλια για το κατάπτυστο κείμενο διευθυντικού στελέχους στην επιχείρηση «My Market», που μοιράζει οδηγίες στους εργαζόμενους να χαμογελούν επειδή έχουν δουλειά και πληρώνονται έστω και με 300 ευρώ: «Χαμογέλα ρε... Τι σου ζητάνε;», έγραφε πανό που άνοιξαν εργαζόμενοι - μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Απευθυνόμενοι στους εργοδοτικούς συνδικαλιστές, που εκλέγονται με τις ψήφους ακριβώς αυτών των διευθυντικών στελεχών (η διευθύντρια που υπογράφει το απαράδεκτο κείμενο... εμφανίζεται και ως ψηφοφόρος σε «σωματείο εργαζομένων» στα σούπερ μάρκετ), οι συγκεντρωμένοι φώναξαν: «Κόβετε μισθούς απ' την εργατιά και χαμογελάτε με τα αφεντικά»!

Καθώς οι «συνδικαλιστές» της πλειοψηφίας παρέμεναν άφαντοι, αντιπροσωπεία εργαζομένων τους... «ξετρύπωσε» στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Κατόπιν εορτής, στο χώρο αναγκάστηκαν να παρουσιαστούν ο γενικός και ο οργανωτικός γραμματέας της ΟΙΥΕ, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επέλεξε να χρησιμοποιήσει την πίσω πόρτα χωρίς να καταφέρει να αποφύγει την κατακραυγή των εργαζομένων...

Τελικά, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΙΥΕ ανακοίνωσε την αναβολή του συνεδρίου, χωρίς να ορίσει νέα ημερομηνία διεξαγωγής. Σε επιφυλακή και ετοιμότητα κάλεσε τους εργαζόμενους η ΔΑΣ, τονίζοντας ότι όπου και όποτε κι αν γίνει το συνέδριο, δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να αλωθούν τα σωματεία από την εργοδοσία και τα τσιράκια της.

Οργανική σχέση με την εργοδοσία

Τη νέα προσπάθεια για «συνέδριο» - παρωδία κατήγγειλε σε δήλωσή του ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΙΥΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ξεκαθάρισε πως οι δυνάμεις που ευθύνονται για την κατάσταση αυτή έχουν ονοματεπώνυμο: «Είναι οι δυνάμεις του εργοδοτικού ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ - της ομάδας Βασιλόπουλου, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Είναι οι δυνάμεις αυτές που πριν από δέκα μέρες δεν δίστασαν, προκειμένου να επιβάλουν την εργοδοτική παρέμβαση, να φέρουν μπράβους και φουσκωτούς, νονούς της νύχτας και ποινικούς, για να διαλύσουν τις συλλογικές διαδικασίες», τόνισε. Επισήμανε ότι τόσο το παράδειγμα του «My Market», όσο και μια σειρά από άλλες καταγγελίες αποδεικνύουν την «οργανική σχέση» που συνδέει αυτές τις δυνάμεις με την εργοδοσία.

«Συνέδριο με τους εργοδότες μέσα στις γραμμές μας δεν πρόκειται να γίνει», τόνισε και πρόσθεσε: «Αν θέλουν να κάνουν συνέδριο με διευθυντές, με διευθυντικά στελέχη, με προέδρους ΑΕ, όπως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, να πάνε να το κάνουν στις εργοδοτικές ενώσεις, στον ΣΕΒ και στους εφοπλιστές. Στα σωματεία τα εργατικά κουμάντο θα κάνουν αποκλειστικά οι εργάτες».

Βαρέλι δίχως πάτο η κατρακύλα των εργατοπατέρων

Με «βαρέλι δίχως πάτο» παρομοιάζει η ΔΑΣ ΟΙΥΕ την κατρακύλα των δυνάμεων της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας (ομάδα Βασιλόπουλου/ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), μετά το δεύτερο μέσα σε λίγες μέρες «συνέδριο» - φιάσκο.

«Στο συνέδριο, που όρισαν οι ίδιοι με ανεπίτρεπτες διαδικασίες μέσω mail και στη συνέχεια με fast track συνεδριάσεις ΔΣ, δεν πάτησαν το πόδι τους, δεν εμφανίστηκαν», τονίζει η ΔΑΣ και καταγγέλλει ότι αφού στις 23 - 24 Φλεβάρη «διέλυσαν το συνέδριο με μπράβους και φουσκωτούς», χτες «έλαμψαν διά της απουσίας τους!».

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ σημειώνει σχετικά με τη χτεσινή φαρσοκωμωδία: «Με οργανωμένο σχέδιο διάλυσης, δεν ήρθαν καν οι δεκάδες αντιπρόσωποι που έχουν αυτές οι δυνάμεις στο Λεκανοπέδιο, υπονομεύοντας κάθε συλλογική διαδικασία. Ο γενικός γραμματέας της ΟΙΥΕ, κάτω από την πίεση των εκλεγμένων αντιπροσώπων της ΔΑΣ, ήρθε στο συνεδριακό χώρο μισή ώρα μετά την προγραμματισμένη έναρξη του συνεδρίου. Ο εργοδότης - πρόεδρος της ΟΙΥΕ την ίδια στιγμή έδινε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι, έξω από το κτίριο της ΓΣΕΕ. Εμφανίστηκε δε στο χώρο του συνεδρίου σαν τον κλέφτη από την πίσω πόρτα, μία ώρα μετά! Οι δεκάδες εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, καθώς και άλλοι συνάδελφοι που δεν ανέχονται τις αθλιότητες της πλειοψηφίας και τις εργοδοτικές παρεμβάσεις, ήταν από νωρίς στο χώρο του συνεδρίου! Αρκετοί συνάδελφοι άφησαν τις δουλειές τους και με δικά τους έξοδα ταξίδευαν όλη τη νύχτα για να είναι παρόντες στο συνέδριο, για δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες».

«Δεν θέλουν να πραγματοποιηθεί συνέδριο εργαζομένων! Θέλουν και απαιτούν να έχουν λόγο οι εργοδότες στις γραμμές μας!», τονίζει η ΔΑΣ και υπενθυμίζει πως οι δυνάμεις της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΟΙΥΕ, «που όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να νομιμοποιήσουν την εργοδοσία μέσα στις εργατικές οργανώσεις, είναι απέναντι από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων», με τα στοιχεία που βγαίνουν καθημερινά στο φως της δημοσιότητας για τα «έργα και τις ημέρες» των συγκεκριμένων εργατοπατέρων να μην αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας. «Να χαίρονται τον πρόεδρο της ΟΙΥΕ που, όπως και ο ίδιος ενημερώνει, αποτελεί έναν νόμιμο εργοδότη! Του ευχόμαστε "καλές δουλειές". Να χαίρονται τον διευθυντικό μηχανισμό στα σούπερ μάρκετ που καλεί τους εργαζόμενους να χαμογελούν πάνω στην άγρια εκμετάλλευσή τους. Είναι σάρκα από τη σάρκα τους! Η διευθύντρια στα "My Market" όπως και δεκάδες άλλοι διευθυντές, πρωτοκλασάτα στελέχη και golden boys των επιχειρηματικών ομίλων βρίσκονται ως ψηφίσαντα μέλη στα σωματεία - μηχανισμούς τους!», αναφέρει.

Η ΔΑΣ και οι δεκάδες εκλεγμένοι αντιπρόσωποί της ξεκαθαρίζουν για μια ακόμα φορά πως δεν θα επιτρέψουν την ωμή εργοδοτική παρέμβαση στα σωματεία. «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον! Οποτε κι αν ορίσουν νέο συνέδριο, αν ορίσουν, όπου ορίσουν, με οποιεσδήποτε διαδικασίες, είτε εν κρυπτώ και παρασκηνιακά είτε φανερά, είτε κινητοποιώντας εργοδοτικούς μηχανισμούς είτε με την κυκλοφορία χρημάτων αγνώστου προέλευσης, που προορίζονται για κλεισίματα εισιτηρίων των αντιπροσώπων τους σε όλη τη χώρα, εμείς θα είμαστε παρόντες, θα είμαστε εκεί!», τονίζουν και καταλήγουν: «Με ακόμα μεγαλύτερη ορμή, με ακλόνητη πίστη στο δίκιο των εργαζομένων, θα βρισκόμαστε απέναντι στους εργοδοτικούς μηχανισμούς και τα τσιράκια τους, απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αλώσει τις εργατικές - συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους τα σωματεία - φαντάσματα...

Την προσπάθεια των εργοδοτικών συνδικαλιστών να καλέσουν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να συμμετέχουν σε αρχαιρεσίες ενός σωματείου - «φαντάσματος» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν».

Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη εμφανίστηκε μόρφωμα με την επωνυμία «Σωματείο εργαζομένων σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Αθήνας», το οποίο κάλεσε ανεπιτυχώς τους εργαζομένους της καθαριότητας να πάρουν μέρος σε εκλογές «για τις οποίες έμαθαν όλοι μόλις 2 μέρες πριν την εμφάνιση της κάλπης».

Το Σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο αναφέρει πως πρόκειται για «ψευτοσωματείο χωρίς ίχνος συλλογικής διαδικασίας», ενώ, όπως καταγγέλλει, το μόνο που είναι γνωστό είναι το γεγονός ότι τα έχει «κάνει πλακάκια με την εταιρεία (δηλαδή τον εργολάβο που ξεζουμίζει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα)» και προσπάθησε «να φρενάρει τις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονταν με τη στήριξη του σωματείου του "Αττικού" με αίτημα να φύγουν οι εργολάβοι», να υπονομεύσει τους αγώνες των εργαζομένων στην καθαριότητα.

«Δεν θα τους περάσει, όπως δεν τους πέρασε», τονίζει το Σωματείο και στηλιτεύει την ανάμειξη «εταιρειών, μπράβων και εργοδοτών» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αλλά και την ίδια τη ΓΣΕΕ.

«Εργα και ημέρες του εργοδότη που ντύθηκε εργάτης... »

Καταγγελία από το ΠΑΜΕ για τις νέες «μαϊμουδιές» του Δ. Καραγεωργόπουλου

Με τίτλο «Εργα και ημέρες του εργοδότη που ντύθηκε εργάτης», το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ έδωσε χτες το απόγευμα στη δημοσιότητα σχόλιο, με το οποίο αποκαλύπτει νέα στοιχεία στη δράση του γνωστού εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου, στελέχους της ΠΑΣΚΕ και υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου της ΓΣΕΕ, ο οποίος, όπως αποκάλυψε και χτες ο «Ριζοσπάστης», κλιμακώνει τα επιχειρηματικά του πάρε - δώσε...

Συγκεκριμένα, στο σχόλιό του, το ΠΑΜΕ ανέφερε τα εξής:

«Εργαζόμενοι από το χώρο των καζίνο μάς κατήγγειλαν ότι ο γνωστός συνδικαλιστής - εργοδότης Καραγεωργόπουλος πάει στα κρυφά σε συνεργασία με την εργοδοσία των καζίνο να κάνει συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τυχερών Παιχνιδιών, για να εκλεγεί αντιπρόσωπος στο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Ενημερώνουμε ότι αυτή η Ομοσπονδία ήδη από τις 29/6/2018 έχει πραγματοποιήσει συνέδριο για την εκλογή αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ, στο οποίο και δεν εκλέχτηκε.

Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση πως ό,τι και να κάνει ο εργατοπατέρας, οι εργαζόμενοι τον έχουν αποβάλλει από τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Μπορεί να πάει να εκλεγεί στην ένωση των εργοδοτών και του ευχόμαστε "Καλές Δουλειές"».

Δεν πέρασαν λίγες ώρες και οι καταγγελίες που έφτασαν στο ΠΑΜΕ επιβεβαιώθηκαν.

Σε νεότερη ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Το ταξικό εργατικό κίνημα ξετρύπωσε τον γνωστό εργοδότη που παριστάνει τον συνδικαλιστή Καραγεωργόπουλο. Αύριο (σ.σ. σήμερα) Πέμπτη 7 Μάρτη στήνει στα κρυφά συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στα Τυχερά Παιχνίδια, στο Καζίνο στο Λουτράκι, μαζί με τις ρουλέτες, με στόχο να εκλεγεί αντιπρόσωπος στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Ενα συνέδριο μαϊμού χωρίς καμία διαδικασία, με σωματεία που δεν γνωρίζουν τίποτα. Η ενημέρωση των αντιπροσώπων έγινε τηλεφωνικά, 18 ώρες πριν το συνέδριο. Ακόμη η λαθροχειρία του έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Βάζει θέματα που καμιά σχέση δεν έχουν με την εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ». Και η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ καταλήγει: «Είναι γελασμένος αυτός και όσοι τον στηρίζουν, ότι τέτοιες ενέργειες θα περάσουν».

«Μεταγραφές» και αλισβερίσια...

Οσο πλησιάζουμε στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, τόσο πυκνώνουν οι υπόγειες αλλά και φανερές προσχωρήσεις, «μεταγραφές» και τα αλισβερίσια μεταξύ των παρατάξεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του σημερινού προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σ. Τσώνη, στελέχους της ΔΑΚΕ, ο οποίος, σε συνέντευξη που έδωσε, ανακοίνωσε ότι στο επικείμενο Συνέδριο της ΓΣΕΕ δεν θα είναι υποψήφιος με τη ΔΑΚΕ, αλλά με την ΠΑΣΚΕ, του νυν προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου.

Φαινόμενα όπως το παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά ότι μεταξύ των παρατάξεων της πλειοψηφίας της διοίκησης στη ΓΣΕΕ, όχι μόνο δεν υπάρχουν τείχη, αλλά λειτουργούν στενοί «δεσμοί αίματος», αφού υπηρετούν την ίδια αντεργατική γραμμή, μαζί με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της, απέναντι από τους εργάτες.

Σε σχόλιό της για το θέμα, η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ επισημαίνει: «Οι διαχωριστικές γραμμές είναι πολύ ξεκάθαρες: Από τη μία όλοι μαζί και όλα για το κεφάλαιο, στήριγμα της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και εργοδοσίας. Από την άλλη, εκατοντάδες σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις, συνδικαλιστές που παλεύουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Καλούμε κάθε εργαζόμενο να βγάλει τα συμπεράσματά του, να συμμετέχει στη συγκέντρωση τη μέρα έναρξης του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Να μη δεχτεί να νομιμοποιήσει ένα Συνέδριο νόθων και εργοδοτών».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στα δικαστήρια

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των σωματείων
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των σωματείων
Σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και πορεία στα δικαστήρια προχώρησαν χτες εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Οικοδόμων Κέρκυρας, καθώς και επιχειρησιακών σωματείων σε ξενοδοχεία του νησιού («Sandy», «Mediterraneo», «Sunshine», «La Grotta», «Pelekas», «Ikos», «Bolentaco»).

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με αφορμή την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν ζητήσει τα σωματεία, για 19 αντιπροσώπους που έχουν εκλεγεί με παράτυπες διαδικασίες. Απ' αυτούς οι 9 είναι συνταξιούχοι, οι 2 είναι δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι 8 έχουν αναδειχθεί από σωματείο που έχει στήσει η εργοδοσία στον όμιλο «Ikos» και το οποίο πραγματοποίησε εκλογές με την απροκάλυπτη παρέμβαση των στελεχών της.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει ήδη εκδώσει προσωρινή διαταγή ενάντια στη συμμετοχή των συγκεκριμένων 19 αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου. Για να «παρακάμψουν» την εξέλιξη αυτή, οι εργατοπατέρες προχώρησαν σε μεθοδεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να μη γίνουν οι προγραμματισμένες για την προηγούμενη βδομάδα εκλογές. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

Μεθοδεύσεις εργατοπατέρων και στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας

Στο μεταξύ, τις παρατυπίες και τις ενέργειες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που υπονομεύουν τη διεξαγωγή του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας καταγγέλλει η ΔΑΣ, σημειώνοντας πως τα παραπάνω έρχονται ως συνέχεια της μετατροπής του Εργατικού Κέντρου σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό με μοναδικό σκοπό να μαζεύει «κουκιά».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους του νομού σε επαγρύπνηση και πάλη απέναντι σε αυτήν την κατάσταση αλλοτρίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Μπροστά στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας (7 Μάρτη Γενική Συνέλευση και 8 Μάρτη εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ), η πλειοψηφία της διοίκησης ("Ελεύθερη Βούληση"), με επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, δεν εφαρμόζει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για αρχαιρεσίες σε συνδικαλιστικά όργανα.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 27/2/2019 προχώρησαν σε εκλογή εφορευτικής επιτροπής χωρίς να γίνουν Γενική Συνέλευση αντιπροσώπων, συγκρότησή τους σε σώμα, απολογισμός δράσης και οικονομικός απολογισμός, νομιμοποίηση αντιπροσώπων που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο. Μεγάλη ευθύνη φέρει και η δικηγόρος, η οποία είχε οριστεί για να ελέγχει τη διαδικασία και ανέχτηκε αυτές τις παρατυπίες, ενώ όταν η ΔΑΣ υπέβαλε ένσταση για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαδικασία, η δικηγόρος προσπάθησε να μην τη δεχτεί με διάφορες προφάσεις.

Καταγγέλλουμε αυτές τις ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν τη διεξαγωγή του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου, μια κορυφαία διαδικασία που θα έπρεπε να αφορά όλη την εργατική τάξη του νομού (....) Αντί αυτού, το Εργατικό Κέντρο έχει μετατραπεί σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό χειραγώγησης, με σωματεία - φαντάσματα, χωρίς ουσιαστικές διαδικασίες, με μοναδικό σκοπό να μαζεύει τα "κουκιά", μακριά από αγώνες και διεκδικήσεις, και να στηρίζει τη γραμμή του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ.

Η εργατική τάξη του νομού δεν πρέπει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια όσο και αν προσπαθούν να την κρατήσουν ναρκωμένη οι εκπρόσωποι των εργοδοτών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Ολοι οι δρόμοι στις 14 Μάρτη οδηγούν στην Καλαμάτα

Κάλεσμα σε κινητοποίηση τη μέρα έναρξης του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ

Σε κινητοποίηση την Πέμπτη 14/3 στις 6.30 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, με αφορμή την έναρξη του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, καλούν Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα όλης της χώρας.

«Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καλαμάτα», τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε εργαζόμενους και συνδικάτα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να απαιτήσουν: «Εξω οι εργοδότες από τα Συνδικάτα. Συνδικάτα εργατών - Οχι των εργοδοτών. Εξω οι "μαϊμούδες" - αντιπρόσωποι».

Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που δίνουν «τη μάχη της οργάνωσης της εργατικής τάξης, της οργάνωσης της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας» απευθύνουν κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο «που δεν ανέχεται την παρουσία της ίδιας της εργοδοσίας μέσα σε εργατικές οργανώσεις να συμμετάσχει στη συγκέντρωση τη μέρα έναρξης του συνεδρίου. Να μη δεχτεί να νομιμοποιήσει ένα συνέδριο νόθων και εργοδοτών».

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν:

Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, Εμφιαλωμένων Ποτών, Εργαζομένων στο Φάρμακο, Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό - Δέρμα, Λογιστών, Μισθωτών Τύπου - Χάρτου.

Τα Εργατικά Κέντρα Λαμίας, Νάουσας, Αρτας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Θεσπρωτίας, Σάμου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσων, Λέσβου, Ιωαννίνων και Λευκάδας.

Πικετοφορίες και περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Πικετοφορία με σύνθημα «Εξω οι εργοδότες από τα Συνδικάτα. Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών» οργανώνει σήμερα, Πέμπτη, η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ., στον πεζόδρομο της Αριστομένους, στην πλατεία 23ης Μάρτη.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς μπροστά στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ από το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής νομού Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα του Συνδικάτου περιλαμβάνει τους εξής χώρους δουλειάς: Σήμερα, Πέμπτη: «Baresquare», «Sigma Soft». Αύριο Παρασκευή 8/3: «Softweb», «Λογισμός». Τη Δευτέρα 11/3: «Octabit», «Deloitte». Την Τρίτη 12/3: «Kenotom».

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΕΜΠΟΡΟΙ
Υπάρχει σημαντική πείρα για να δοθεί μαζικά κόκκινη ψήφος σε όλες τις κάλπες

Από εξόρμηση υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε μαγαζιά στο Καματερό
Από εξόρμηση υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε μαγαζιά στο Καματερό
Στην τελική ευθεία για τις τοπικές εκλογές (περιφερειακές - δημοτικές), εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες θα βρεθούν μπροστά σε μια σειρά κάλπικα διλήμματα, που έντεχνα διαμορφώνουν τα αστικά κόμματα και οι υποψήφιοί τους προκειμένου να αποσπάσουν εκ νέου την ψήφο τους. Θα ακούσουν εκ νέου υποσχέσεις για βελτίωση της θέσης τους με το μερίδιο που θα πάρουν από την ανάπτυξη της οικονομίας. Θα γίνουν δέκτες ανούσιων κοκορομαχιών μεταξύ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των λοιπών αστικών κομμάτων, διαφόρων «ανεξάρτητων» υποψήφιων δημάρχων, για το ποιος μπορεί να εγγυηθεί μια ανάπτυξη «δίκαιη» ή «με ίσες ευκαιρίες για όλους», για το ποιος θα ενισχύσει καλύτερα την «επιχειρηματικότητα» ή την τοπική οικονομία.

Βεβαίως, η ελληνική καπιταλιστική οικονομία διανύει το δεύτερο χρόνο της - αναιμικής - ανάκαμψής της. Η μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολουμένων έχει ήδη λάβει επαρκή σινιάλα για να αντιληφθεί ότι η ανάπτυξη αυτή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα για τους ίδιους: Οτι αφορά κυρίως τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα κέρδη τους και τους όρους του ανταγωνισμού τους με άλλες αστικές τάξεις στην ευρύτερη περιοχή. Οτι η όποια περαιτέρω «αύξηση της πίτας» της οικονομίας, η αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας σε ορισμένους κλάδους είναι για την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων περιορισμένη, εύθραυστη ή και εποχική. Οτι δεν πρόκειται να ανατρέψει τη δύσκολη θέση που έχει βρεθεί η πλειοψηφία τους, να παλεύει καθημερινά για τα βασικά, καταχρεωμένη, σε συνθήκες ολοένα και μεγαλύτερης ανασφάλειας για το αύριο.

Οι τοπικές - περιφερειακές εκλογές δεν είναι άσχετες από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι οικογένειές τους εξαιτίας της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Αλλωστε, οι διοικήσεις σε δήμους και Περιφέρειες των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ πρωτοστάτησαν σε πολιτικές που θίγουν τους μικρούς εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι συνέπειες των οποίων προστίθενται στα συνολικά προβλήματα που βιώνουν, της αναδουλειάς, της φορολεηλασίας, των κατασχέσεων, της Υγείας - Ασφάλισης, της Παιδείας, αλλά και των αυξανόμενων κινδύνων από την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις. Ολοι οι υποψήφιοι των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ, αλλά και όσοι φοράνε το μανδύα του «ανεξάρτητου», στηρίζουν το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση ως «αναγκαίο κακό». Ως ένας ακόμη μηχανισμός του κράτους, ο ρόλος του είναι να πρωτοστατεί στο να υλοποιούνται αντιλαϊκά μέτρα, σε περισσότερες μορφές φοροληστείας, στους πλειστηριασμούς, στην προώθηση συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων... Αρα, είναι ένας θεσμός εχθρικός για τα λαϊκά στρώματα και τα συμφέροντά τους.

Ενεργός ρόλος της Τοπικής Διοίκησης στην ανάπτυξη προς όφελος των μονοπωλίων

Μέσω σειράς ευρωενωσιακών προγραμμάτων που υλοποιούν τόσο οι Περιφέρειες όσο και οι δήμοι, συνεπικουρούν την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα στις υποσχέσεις περί «στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας». Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι η στήριξη αυτή αφορά την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και ενός μικρού αριθμού μικρών και μεσαίων, κατά κύριο λόγο, επιχειρήσεων σε ορισμένους μόνο κλάδους και περιοχές.

Απόδειξη είναι τα «μεγάλα έργα» τα οποία διαφημίζουν από κοινού οι υποψήφιοι ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ, ως αυτά που θα δώσουν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα, που φανερώνουν την κοινή στόχευση της πολιτικής τους. Η παράδοση 5.300 στρεμμάτων στο Ελληνικό σε ιδιωτικά συμφέροντα, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, το λιμάνι του Πειραιά, η ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας και πολλά άλλα παραδείγματα σε όλη τη χώρα, αποτελούν σημαντικά πεδία κερδοφορίας για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση ούτε για τα εργατικά στρώματα ούτε για την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών. Αλλωστε, η μεγάλη κερδοφορία στον κλάδο του Τουρισμού, που σημειώνεται σταθερά εδώ και χρόνια σε διάφορες περιοχές της χώρας, φανερώνει ποιος κερδίζει μακροπρόθεσμα, ποιος απολαμβάνει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του τζίρου που δημιουργείται. Ακόμα και αν ένα μικρό τμήμα μικροεμπόρων ή άλλων επαγγελματιών βελτιώνει το εισόδημά του, αυτό επιτυγχάνεται σε συνθήκες εργασίας εξοντωτικές, προκειμένου να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό με τα μεγαθήρια της αγοράς.

Στην ίδια λογική κινείται και η προώθηση των «Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου» (Open Malls), που στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό οριοθετημένων εμπορικών και οικονομικών ζωνών και προβάλλεται ως «βάλσαμο» για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Στην πραγματικότητα, παρέχει κυριολεκτικά ελάχιστες ενισχύσεις για τα μικρομάγαζα (2.000 ευρώ περίπου έκαστος) κυρίως για έργα «βιτρίνας», που φυσικά δεν πρόκειται να αντιστρέψουν την επέλαση των μονοπωλίων, των εμπορικών αλυσίδων, των πολυκαταστημάτων στις ζώνες αυτές.

Ο καθορισμός των λεγόμενων τουριστικών περιοχών, που αποτελούν αρμοδιότητα των Περιφερειών και των δήμων και διαφημίζεται ως το «δυνατό χαρτί» πολλών υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών, στην πράξη εξελίσσεται σε «δούρειο ίππο» για την «απελευθέρωση» του ωραρίου και το χτύπημα της κυριακάτικης αργίας. Ετσι, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι στο Εμπόριο και όχι μόνο θα αναγκάζονται να «επιλέξουν» ανάμεσα στην οικονομική και τη φυσική τους εξόντωση, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις του ανταγωνισμού. Ηδη, χιλιάδες ήταν και είναι οι μικροεπαγγελματίες που ξημεροβραδιάζονται στα μαγαζιά τους χωρίς ξεκούραση. Χιλιάδες είναι οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες που, λόγω έλλειψης αντίστοιχων υποδομών στήριξης, μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέσα στα καταστήματά τους.

Ενδεικτικά παραδείγματα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που καθόρισε το καλοκαίρι που μας πέρασε ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Χαλκιδική έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα για το διάστημα από 23/7 έως 30/10, η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία επιδίωξε να περάσει ρύθμιση για ανοιχτά μαγαζιά έως τις 11 το βράδυ από 1/4 έως 30/11 και λειτουργία 7 μέρες τη βδομάδα, με πρόσχημα την τουριστική περίοδο. Ολες οι διοικήσεις των Περιφερειών, είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ, έπαιξαν και παίζουν ρόλο για να υλοποιηθεί η Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με βάση την οποία έχει «απελευθερωθεί» η λειτουργία των καταστημάτων έως και 32 Κυριακές το χρόνο σε ορισμένες περιοχές.

Πολλές δημοτικές αρχές, μεταξύ αυτών και της Αθήνας, του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ κ. Καμίνη, χαρακτηρίζουν ολόκληρους τους δήμους τουριστικές περιοχές. Βέβαια, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπου δραστηριοποιούνται χιλιάδες μικροεπαγγελματίες, οι μεγάλες αλυσίδες αποσπούν τη μερίδα του λέοντος, ενώ στα υπόλοιπα διαμερίσματα της πόλης, στην Κυψέλη, στα Σεπόλια κ.λπ., τα χρέη μεγαλώνουν και τα λουκέτα παραμένουν καθημερινό φαινόμενο.

Πρωταγωνιστές στη φοροληστεία, στα χαράτσια, στις κατασχέσεις

Η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων συνεχίζει να δυσκολεύεται να εκπληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της τόσο στην εφορία όσο και για την Ασφάλισή της, πόσο μάλλον να αποπληρώσει και οφειλές που έχουν συσσωρευθεί από τα προηγούμενα χρόνια. Δίπλα στη ληστρική φορολόγηση από το 1ο ευρώ (με 22% για τις ατομικές επιχειρήσεις), στο τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ για τις ατομικές εταιρείες), στον ΕΝΦΙΑ, οι δήμοι προσθέτουν στις πλάτες τους έναν μεγάλο κατάλογο τελών και χαρατσιών: Από τα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό (που σε πολλούς δήμους ξεπερνούν τα 4,5 - 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και στο δήμο της Αθήνας κυμαίνονται από 5,40 έως 6,11 ευρώ/τ.μ.), μέχρι τέλη για ταμπέλες, απόβλητα, για χρήση κοινόχρηστων χώρων και άλλα για διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών.

Οι περισσότεροι δήμαρχοι των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ έσπευσαν να εφαρμόσουν το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με βάση τον οποίο οι δήμοι μπορούν να κυνηγάνε με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς οικιών και καταστημάτων όσους χρωστούν ακόμα και μικροποσά. Και αυτό γιατί αποδέχονται πλήρως τη συρρίκνωση των πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους δήμους και τις Περιφέρειες και την αύξηση των ιδίων πόρων, δηλαδή της τοπικής φορολογίας, των ανταποδοτικών τελών για ολοένα και περισσότερες παρεχόμενες υπηρεσίες, τα πολύμορφα χαράτσια, το κυνηγητό προστίμων κ.λπ. Αποδέχονται δηλαδή να διαμορφώνονται προϋπολογισμοί των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης με 60-70% ίδιους πόρους και μόλις 20-30% κρατική χρηματοδότηση.

Την ίδια ώρα, βέβαια, το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει, πέρα από τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις από κρατικά πακέτα και ευρωπαϊκά προγράμματα, και μια σειρά «διευκολύνσεις» για να ενισχύει την κερδοφορία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δήμο Αθηναίων, από τα 1,1 εκατ. ευρώ που καταγράφονταν ως βεβαιωμένα χρέη των ξενοδόχων το 2018, εισπράχτηκαν μόλις 88.000 ευρώ από το προβλεπόμενο τέλος παρεπιδημούντων. Ενώ για το 2019, η πρόβλεψη για τα έσοδα είναι πάλι στα 1,1 εκατ. ευρώ, παρά τα πανηγύρια για την αύξηση του τουρισμού και τους 5 εκατομμύρια επισκέπτες της πόλης, που κατά προσέγγιση έπρεπε να οδηγεί σε έσοδα για το δήμο από τους μεγαλοξενοδόχους σχεδόν 5 εκατ. ευρώ.

Με «πυξίδα» την πείρα και το πραγματικό δίλημμα

Η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των μικροεμπόρων έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την πείρα της και να μη βρεθεί πάλι «στα ίδια». Οι εκλογικές μάχες, τόσο για την Τοπική Διοίκηση όσο και για τις ευρωεκλογές, αλλά και οι εθνικές εκλογές όποτε και αν προκηρυχθούν, δίνουν τη δυνατότητα με τα κόκκινα ψηφοδέλτια σε όλες τις κάλπες να κάνουμε τη διαφορά και να είμαστε σε καλύτερη θέση την επόμενη μέρα των εκλογών στην πάλη και τη διεκδίκηση των αναγκών μας.

Στο επίκεντρο της σκέψης και κριτήριο της ψήφου και της στάσης των αυτοαπασχολούμενων πρέπει να μπουν τα συμφέροντά τους και το πραγματικό δίλημμα που τίθεται: Αν χρειάζονται δημάρχους, περιφερειάρχες και συμβούλους διαχειριστές της μιζέριας του λαού, συμπρωταγωνιστές στην υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών και της επιχειρηματικής λειτουργίας δήμων και Περιφερειών ή αν χρειάζονται δημάρχους, περιφερειάρχες και ακόμα περισσότερους συμβούλους που θα παλεύουν μαζί με τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, θα κινητοποιούν, θα διεκδικούν από θέσεις αντιπολίτευσης στους ισχυρούς, τις κυβερνήσεις και τις Τοπικές Διοικήσεις τους.

Να σκεφτούν ότι τους συμφέρει η ισχυρότερη δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση και από τα παραδείγματα από τη στάση που κράτησαν οι πέντε κομμουνιστές δήμαρχοι, στην Πάτρα, στο Χαϊδάρι, στην Πετρούπολη, στην Καισαριανή, στην Ικαρία. Ανάμεσα σε άλλα, εξάντλησαν τα περιθώρια ανακούφισης του λαού στους προϋπολογισμούς κόντρα στις υποδείξεις κυβέρνησης και Περιφερειών, σταμάτησαν την πορεία ιδιωτικοποίησης κρίσιμων υπηρεσιών, στήριξαν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, δεν προχώρησαν σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, μείωσαν τα δημοτικά τέλη, κινητοποιήθηκαν για αντιπλημμυρικά έργα, για δομές Υγείας, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους, πήραν μέτρα για τη στήριξη των ανέργων.

Κόκκινη ψήφος σε όλες τις κάλπες είναι η εγγύηση για να συνεχιστεί και να ενταθεί ο αγώνας σε αυτή την κατεύθυνση.


Του Χάρη ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ*
*Ο Χάρης Βουρδουμπάς είναι μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ