Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Ζητά από «θεσμούς» και ΜΜΕ πιο ενεργή στήριξη των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Στο όνομα της... μη ανάμειξης της Ρωσίας στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός πρέσβης «επιθεωρεί» το λιμάνι της Θεσσαλονίκης την περασμένη Τρίτη
Ο Αμερικανός πρέσβης «επιθεωρεί» το λιμάνι της Θεσσαλονίκης την περασμένη Τρίτη
Ακόμα μια πλευρά της εμπλοκής της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, όσο και του «ασκού του Αιόλου» που ανοίγει για το λαό, ανέδειξαν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ (στον «ΑΝΤ1») για ενδεχόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογικές αναμετρήσεις του επόμενου διαστήματος καθώς και το κάλεσμά του στους «θεσμούς» του αστικού κράτους, τα ΜΜΕ και τους κάθε λογής μηχανισμούς να είναι «σε εγρήγορση» και ετοιμότητα για να αποκρούσουν μια τέτοια «ανάμειξη».

Συγκεκριμένα, στο περιθώριο της εκδήλωσης που οργάνωσαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η «ΔιαΝΕΟσις», σε συνεργασία με το «Ατλαντικό Συμβούλιο», την αμερικανική αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, στο πλαίσιο του #DisinfoWeek Europe, μιας «βδομάδας εκδηλώσεων στρατηγικού διαλόγου με επίκεντρο την παγκόσμια πρόκληση της παραπληροφόρησης», απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Ρωσία θα μπορούσε να επηρεάσει τις επερχόμενες ευρωεκλογές, τις δημοτικές και τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο Αμερικανός πρέσβης φερόταν να λέει ότι υπάρχουν αποδείξεις για τέτοια ανάμειξη.

Κατόπιν, μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τέτοια δήλωση, επικαλέστηκε λάθος μετάφραση των δηλώσεών του και προς απόδειξη του ισχυρισμού του, διένειμε ο ίδιος την απομαγνητοφώνηση της απάντησής του, που κατά βάση λέει αυτό ακριβώς: Οτι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και οι «αρμόδιοι» πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουν.

Συγκεκριμένα απάντησε: «Ολες οι ανοικτές κοινωνίες μας είναι ευάλωτες σε αυτά τα νέα εργαλεία (σ.σ. παραπληροφόρησης). Το μάθαμε αυτό με τον σκληρό τρόπο στις ΗΠΑ κατά τις προεδρικές μας εκλογές. Εχουμε δει στοιχεία αυτού του είδους της χειραγώγησης των πληροφοριών στην Ελλάδα. Εχουμε δει τις ρωσικές προσπάθειες στην Εκκλησία, τις προσπάθειες υπονόμευσης του ρόλου του Οικουμενικού Πατριάρχη. Δεν μπορώ να σας πω ότι έχω δει ενδείξεις προσπαθειών για ανάμειξη στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδας, αλλά ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης απόψε είναι η ευαισθητοποίηση ώστε τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα της Ελλάδας, ο ελεύθερος Τύπος της Ελλάδας - που είναι όλοι αρκετά ισχυροί - να είναι σε εγρήγορση και ικανοί να απαντήσουν».

Κάθε λογής μηχανισμοί ώστε ο λαός «να υποστηρίξει την εμπλοκή»

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του πρέσβη δεν είναι άσχετες και με τα όσα περιλαμβάνονται στην ολοκληρωμένη Εκθεση («Integrated Country Strategy») του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Ελλάδα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Γενάρη.

Εκεί, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσβλέποντας προφανώς και στις ανεκτίμητες υπηρεσίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έχει συμβάλει όσο λίγοι στο «ξέπλυμα» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ανάμεσα στα υπόλοιπα προαναγγέλλει μια «καταιγίδα» από παρεμβάσεις και στήσιμο μηχανισμών σε όλα τα επίπεδα, ούτως ώστε η ελληνική κοινωνία να... κατανοήσει και να στοιχηθεί με τα προτάγματα των ΗΠΑ.

Για το θέμα αφιερώνεται ξεχωριστή ενότητα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων μέσω της προώθησης κοινών αξιών για τη μείωση της ξένης επιρροής στους πολιτιστικούς και θρησκευτικούς τομείς, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την προώθηση μιας νέας γενιάς ηγετών με ευνοϊκές απόψεις προς τις ΗΠΑ και τις αξίες τους».

Εκεί, παραπέμποντας στους ανταγωνισμούς με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα, η έκθεση τονίζει ότι «για να καταπολεμήσει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της περιοχής, η αποστολή στην Ελλάδα θα στηρίξει τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες που θα μειώσουν την ξένη επιρροή στους θρησκευτικούς και πολιτιστικούς τομείς».

Ενώ σημειώνεται ότι «τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα της πρεσβείας στην Ελλάδα στοχεύουν στη νεολαία, στα κορίτσια και την επόμενη γενιά ηγετών στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία των πολιτών, για να προωθήσουν μια θετική άποψη των αμερικανο-ελληνικών σχέσεων».

Ως στόχος μάλιστα μπαίνει: «Οι Ελληνες πολίτες να κατανοήσουν τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να υποστηρίξουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική εμπλοκή. Οι ελληνικές ΜΚΟ και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν παραπληροφόρηση που πατρονάρεται από κράτη».

Ενδιαφέρον και εδώ έχει η «αιτιολόγηση» του στόχου: «Ορισμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας», σημειώνεται, «είναι ιστορικώς επιφυλακτικά για τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στην άμυνα, στην οικονομία και τα πολιτικά ζητήματα».

Αντίδραση από τη Ρωσία

Η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας. Στο λογαριασμό «Τwitter» της πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα, αναρτήθηκε ως σχολιασμός για τις αιτιάσεις περί ανάμειξης της Ρωσίας στις εκλογές στην Ελλάδα: «Πρόεδρος Πούτιν: Δύσκολα μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος λογικώς σκεπτόμενος άνθρωπος στην Ελλάδα ή στη Ρωσία μπορεί να σκεφτεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει συνωμοσίες εναντίον της Ελλάδας. Είναι απλά ανοησίες, σαχλαμάρες».

Αργότερα επανήλθε και με νέες αναρτήσεις, στις οποίες σημειώνει πως «όσον αφορά τις σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας είναι ειλικρινείς, ανοιχτές, έντιμες και ικανές να αντέξουν οποιεσδήποτε εξωτερικές πιέσεις και παρεμβάσεις», καθώς και ότι «οι ισχυρισμοί περί δήθεν ρωσικής ανάμειξης στα εσωτερικά ζητήματα και χειραγώγησης πληροφοριών δεν αξίζουν καν σχόλιο. Ανήκουν στη γνωστή πλέον κατηγορία του highly likely, η οποία είναι συνώνυμο των fake news».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ