ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΙΡΑΝΑ.--
Την προθυμία του να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Κοσσυφοπέδιο, υπό τον όρο της άρσης των δασμών 100% που επέβαλε το Νοέμβρη σε Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη η κυβέρνηση του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου, εξέφρασε χτες ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τη συνάντησή του στο Βελιγράδι με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε. Αρνήθηκε ωστόσο πως δήλωσε προχτές στο ιταλικό πρακτορείο ANSA ότι είναι έτοιμος να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας πως «δεν έχουμε συμβιβαστική λύση για το Κοσσυφοπέδιο - Μετόχια».
Ο Τζ. Κόντε, από την άλλη, εξήρε τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ, λέγοντας πως η χώρα του «θα αποτελέσει τον πρεσβευτή της Σερβίας στην προσπάθειά της να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Το βέβαιο είναι ότι αυξάνονται οι πιέσεις για να συνεχιστούν οι διευθετήσεις που προωθούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο του σχεδίου «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» με σκοπό να ανασχεθεί η επιρροή ανταγωνιστών, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Βεβαίως ως «μοντέλο» σε αυτή την προσπάθεια προβάλλεται η ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών.
Πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξη στη σερβική εφημερίδα «ΚΟΥΡΙΡ» ο Αμερικανός πρέσβης στη Σερβία, Κάιλ Σκοτ, ισχυρίζεται ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν έτοιμες λύσεις για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά θα υποστηρίξουν όποια λύση βρουν Βελιγράδι και Πρίστινα στον μεταξύ τους διάλογο». Προϋπόθεση, τόνισε, είναι η όποια λύση να μπορεί να εφαρμοστεί και να έχει διάρκεια. Υποστήριξε ακόμη πως οι ΗΠΑ δεν χαράσσουν «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά τις προσπάθειες για την «ομαλοποίηση» των σχέσεων Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ ανακοίνωσε στοιχεία που δείχνουν ορισμένες πλευρές της δύσκολης πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι λαοί από το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. Πιο ειδικά, στοιχεία για την παιδική φτώχεια στη Σερβία κάνουν λόγο για τουλάχιστον 115.000 παιδιά σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και γύρω στο 30% των υπόλοιπων παιδιών να «υπάρχει κίνδυνος να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας». Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι μόνο τα μισά παιδιά προσχολικής ηλικίας στη Σερβία είναι ενταγμένα στην Προσχολική Εκπαίδευση, ενώ στα παιδιά των πιο φτωχών το ποσοστό αυτό φτάνει μόλις στο 9% και σε αυτά που ζουν στους οικισμούς Ρομά μόλις 6%.
Στην Αλβανία ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, που φαίνεται ότι με τα ενδοαστικά παζάρια, τον προσεταιρισμό βουλευτών της αντιπολίτευσης καταφέρνει για την ώρα να κρατηθεί στην εξουσία, εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ιταλικού σταθμού. Είπε ότι οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούν σχεδόν κάθε βδομάδα κόμματα της αντιπολίτευσης στη χώρα του «δεν είναι λαϊκός ξεσηκωμός» και υποστήριξε ότι ένα μέρος των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης οφείλεται «στο γεγονός ότι το 2013 υπήρχαν 800.000 στρέμματα καλλιέργειας κάνναβης και σήμερα υπάρχουν 0,8 στρέμματα».
Απάντηση στις δηλώσεις Ράμα έδωσε χτες ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπασά, ο οποίος επανέλαβε ότι «στις 16 Μάρτη (οπότε προγραμματίζεται μεγάλη διαδήλωση μπροστά από το Κοινοβούλιο) θα έρθει το τέλος» της κυβέρνησης Ράμα. Επανέλαβε ακόμη το αίτημά του για διορισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα οδηγήσει σύντομα τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.