Τρίτη 5 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά που έχει ανάγκη ο λαός

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή εκδήλωση

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Αγαπητοί προσκαλεσμένοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση, εκδήλωση που πραγματοποιείται δύο μέρες αφότου η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα το κάλεσμά της για τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Το σύνθημά μας «Ισχυρό ΚΚΕ παντού, μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά» είναι σύνθημα - κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ για όλες τις εκλογικές μάχες.

Και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές, είτε αυτές γίνουν τον Μάη είτε γίνουν τον Οκτώβρη.

Για όλες τις μάχες, που θα τις δώσουμε ενιαία παντού, σε όλη τη χώρα, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στα εργοστάσια, στα γραφεία, στις υπηρεσίες, στα μαγαζιά, στα σχολεία, στις σχολές, στα νοσοκομεία, στις γειτονιές, στα αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, παντού όπου ζει, εργάζεται, μορφώνεται, υποφέρει και στενάζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια, τα νέα παιδιά της πατρίδας μας.

Ενιαία παντού, γιατί ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση του λαού και της νεολαίας στην ενιαία επίθεση που δέχονται η ζωή και τα δικαιώματά μας, από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους δήμους και τις Περιφέρειες ως στηρίγματά τους.


INTIME NEWS

Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να χτίσει πραγματικές γέφυρες που ενώνουν τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία

Απευθύνουμε το κάλεσμά μας σε όλους όσοι μαζί σηκώσαμε τα βάρη της κρίσης για τα κέρδη του κεφαλαίου, βάρη που μας φόρτωσαν οι κυβερνήσεις, η ΕΕ.

Σε όλους όσοι βρεθήκαμε δίπλα δίπλα στους αγώνες για να σωθεί το μεροκάματο, η δουλειά. Που μαζί δυναμώσαμε την αλληλεγγύη για να κρατηθεί όρθια η εργατική - λαϊκή οικογένεια. Σε όλους όσοι τώρα λένε: Φτάνει, ως εδώ.

Αρκετά πληρώσαμε, αρκετά ματώσαμε.

Απευθύνουμε το κάλεσμά μας σε όλους όσοι ξέρουν πως τα μνημόνια δεν τελειώσανε. Είναι εδώ και βασιλεύουν στους μισθούς και τις συντάξεις, στα πετσοκομμένα εργατικά δικαιώματα, στις κουτσουρεμένες δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία, στα ανύπαρκτα έργα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ξέρουν πως τα μνημόνια απλώς άλλαξαν όνομα, τώρα λέγονται «δεσμεύσεις», «μεταρρυθμίσεις»... Και βρίσκονται στα προγράμματα και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, γιατί τα προγράμματά τους είναι οι κατευθύνσεις, οι Οδηγίες της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου.

Απευθύνουμε το κάλεσμά μας σε όλους όσοι δεν ξέπλυναν στη συνείδησή τους τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, όπως με κάθε ευκαιρία κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλους όσοι εξοργίζονται με τα σουλάτσα του Αμερικανού πρέσβη στα υπουργεία, στα δημαρχεία και τις Περιφέρειες.


Ξέρουν πως η «ΝΑΤΟική αμερικανόστροφη αριστερά» δεν είναι αριστερά. Είναι το υπηρετικό αστικό πολιτικό προσωπικό που ανέλαβε να υλοποιήσει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της αστικής τάξης της χώρας.

Σε όλους τους τίμιους αγωνιστές, ανθρώπους του μόχθου που νιώθουν αριστεροί, προοδευτικοί... Και δεν παραχωρούν τους αγώνες τους, τις αξίες και τα ιδανικά τους... Την ιστορία τους και την ιστορία αυτού του τόπου... Τους ηρωικούς αγώνες του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, για να τους λερώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του.

Το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους όσοι απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα. Και όλοι τους, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, συμφωνούν όμως πως η ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος.

Μπορεί να δυναμώσει τη διεκδίκηση για την ανάκτηση των απωλειών. Να αποκαλύψει την εικόνα της δήθεν μεταμνημονιακής εποχής, που είναι ίδια με τη μνημονιακή. Να αποκαλύψει την κοροϊδία περί δήθεν προστασίας των αδυνάτων, που επιδιώκει να κουκουλώσει τα μέτρα που προστατεύουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Μπορεί να δοθεί αποφασιστικό χτύπημα στο συμβιβασμό με τη φτώχεια... Που ανέχεται τα ψίχουλα, τα ελάχιστα και τα κατώτατα, χωρίς να διεκδικεί τα αυτονόητα, μια ζωή με δικαιώματα.


Μπορεί να δυναμώσει την πάλη ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στους οποίους εμπλέκει ο ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα, το λαό μας.

Μπορεί να εκφράσει τη γνήσια αμφισβήτηση ενάντια στην ΕΕ, σε αυτή την καπιταλιστική ένωση που γίνεται χειρότερη γιατί χειρότερος γίνεται ο καπιταλισμός. Να στείλει μήνυμα ελπίδας, μέσα και έξω από την ΕΕ, ότι υπάρχει δρόμος για τους λαούς και αυτός είναι ο δρόμος της ρήξης και της σύγκρουσης για τη δική τους εξουσία.

Μπορεί να χτίσει πραγματικές γέφυρες, τις γέφυρες που ενώνουν τους εργάτες, τους ανέργους, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτήν τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία θα την ενώσουμε σε μια μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία, απέναντι από τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις τους.

Η ακροδεξιά δεν αντιμετωπίζεται με τυχοδιωκτικά «προοδευτικά μέτωπα» από αυτούς που της στρώνουν το έδαφος

Τέτοιες «γέφυρες» έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος... Και όχι αυτές που θέλουν να κολλήσουν τα μικρά σπασμένα κομμάτια του αστικού πολιτικού συστήματος σε κάποια μεγαλύτερα... Και όλα μαζί να στήσουν νέες παγίδες στην εργατική τάξη, στο λαό.

Και η παγίδα για το λαό, αν και παλιά και σκουριασμένη, στήνεται με δήθεν νέο όνομα: «Ισχυρό προοδευτικό μέτωπο που θα φράξει το μέτωπο στην ακροδεξιά»!

Ετσι στήνονται οι ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, με παλιά, σκουριασμένα υλικά. Και η διαχωριστική γραμμή «πρόοδος - συντήρηση», που στήνεται ανάμεσα στους δύο πόλους του συστήματος, βολεύει και τους δύο.

Και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Κι ας προσπαθεί να πλασάρει ο κ. Μητσοτάκης τα δικά του διλήμματα περί «λαϊκισμού και υπευθυνότητας»!

Βολεύει και τους δύο, για να γράφουν και να πρωταγωνιστούν σε καθημερινά επεισόδια στο σίριαλ της δικομματικής αντιπαράθεσης. Αλλά και γιατί και οι δύο παίζουν παιχνίδια με την ακροδεξιά. Ψαρεύουν στα θολά νερά του εθνικισμού. Η ακροδεξιά, ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με τα δήθεν «προοδευτικά μέτωπα» του ΣΥΡΙΖΑ...

Τα οποία στήνονται, τυχοδιωκτικά, προεκλογικά, για να παραπλανήσουν το λαό.

Για να δώσουν άλλοθι στις πομπές των κυβερνώντων, να δώσουν ανάσα στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Πολύ περισσότερο που με αυτά τα μέτωπα, όπως φαίνεται, επιχειρούν να νεκραναστήσουν το πολιτικό προσωπικό των κυβερνήσεων Σημίτη - Παπανδρέου. Να βάλουν στην πρίζα το πλυντήριο, για να ξεπλύνουν το παλιό φθαρμένο ΠΑΣΟΚ, αλλά και διάφορους τυχοδιώκτες γυρολόγους πολιτικούς.

Αργά το θυμήθηκε ο κ. Τσίπρας το μέτωπο στην ακροδεξιά. Και το κάλλιο αργά παρά ποτέ δεν ισχύει στην περίπτωσή του.

Οταν ο ίδιος ξεχείλωνε το «αντιμνημονιακό μέτωπο των αγανακτισμένων» γενικώς, για να τους χωρέσει όλους, μέχρι και τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, δεν υπήρχε ο κίνδυνος της ακροδεξιάς, του φασισμού;

Οταν συγκυβερνούσε τέσσερα χρόνια με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και νομιμοποιούσε στη συνείδηση των λαϊκών ανθρώπων την ακροδεξιά;

Οταν οι υπόδικοι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, οι καθοδηγητές των δολοφονιών συμπολιτών μας, περιδιαβαίνουν και προκαλούν μέχρι σήμερα ελεύθεροι;

Και ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα κοιμάται σπίτι του, επειδή η δίκη σέρνεται πάνω από τέσσερα χρόνια τώρα, ακριβώς δηλαδή όσα χρόνια κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τι γινόταν, αλήθεια, τόσα χρόνια; Η ακροδεξιά είχε πέσει σε λήθαργο και ξύπνησε τώρα ξαφνικά, παραμονές των εκλογών;

Οταν ο Τσίπρας αποθεώνει τον «διαβολικά καλό» ακροδεξιό Τραμπ... Οταν υπογράφει ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίες με σπέρματα αλυτρωτισμού και εθνικισμού... Οταν σηκώνει τη σημαία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στα Βαλκάνια... Τι, δηλαδή; Σηκώνει «τείχος στην ακροδεξιά»; `Η της στρώνει το έδαφος να πατήσει και να σηκωθεί;

Οταν παραπλανά για τις δήθεν «αρχές της αλληλεγγύης και της ισότητας» μέσα στην ΕΕ, που αυτή έχει ως αρχή της την περιβόητη θεωρία των «δύο άκρων», την εξίσωση του ναζισμού με τον σοσιαλισμό, τι ακριβώς κάνει;

Πολεμάει δήθεν τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του φασισμού ή τις εξοπλίζει για να επιτεθούν με μεγαλύτερη λύσσα στο λαό και το κίνημά του;

Πολιτικές δυνάμεις, κόμματα και κυβερνήσεις που υπηρετούν το κεφάλαιο και την εξουσία του, όχι μόνο δεν φράζουν τον δρόμο στην ακροδεξιά, αλλά τη θρέφουν ακόμα περισσότερο... Γιατί θρέφουν το ίδιο το σύστημα που τη γεννά και τη θρέφει.

Το ίδιο έγινε και στην Ιταλία. Οταν ο Ρέντσι άνοιξε τον δρόμο για να περάσει ο Σαλβίνι. Οπως παλιότερα ο Ντ' Αλέμα άνοιξε τον δρόμο στον Μπερλουσκόνι...

Το ίδιο έγινε και με τις δήθεν «αριστερές» κυβερνήσεις της Ρούσεφ και του Λούλα στη Βραζιλία. Που έστρωσαν το έδαφος να πατήσει ο φασίστας Μπολσονάρο...

Πραγματικό μέτωπο στην ακροδεξιά και τον φασισμό μπορεί να αποτελέσει μόνο η μεγάλη ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Για να γκρεμιστεί η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή απ' την τρίτη θέση. Για να πατώσουν οι υποψήφιοί της σε Περιφέρειες και δήμους. Για να απομονωθούν οι μπράβοι της στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές και τους τόπους δουλειάς. Για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στα συμφέροντα που γεννούν και θρέφουν τον φασισμό.

Να ξαναδώσουμε στην έννοια της προόδου το πραγματικό της περιεχόμενο

Είναι αλήθεια πως στα τέσσερα και πλέον χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η εξαπάτηση και η παραπλάνηση πέρασαν σε ανώτερο επίπεδο... Η χειραγώγηση του λαού έγινε επιστήμη... Τις αξίες και τα ιδανικά της αντίστασης, του αγώνα, προσπάθησαν να τα χωρέσουν στα μέτρα του βάρβαρου αυτού συστήματος... Και οι λέξεις έχουν χάσει το πραγματικό τους περιεχόμενο.

Μπροστά λοιπόν και στις μάχες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τις ευρωεκλογές αλλά και τις βουλευτικές εκλογές, είναι μια ευκαιρία να ξαναβρούν οι έννοιες το πραγματικό τους περιεχόμενο.

Και η έννοια της προόδου έχει ταλαιπωρηθεί από τη νέα «βάρδια» της σοσιαλδημοκρατίας, τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως περίπου έκανε και η κλασική σοσιαλδημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ανάλογες ευθύνες έχουν βέβαια και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα, που ωμά και κυνικά ομολογούν πως πρόοδος είναι ό,τι συμφέρει την ολιγαρχία του μεγάλου κεφαλαίου.

Τι είναι λοιπόν σήμερα το πραγματικά προοδευτικό και σύγχρονο;

Είναι τα 586 ευρώ μεικτά, με τη βούλα του υπουργείου και μάλιστα μόνο όταν και αν το επιτρέπει η καπιταλιστική οικονομία; 'Η η σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα;

Τι είναι το πραγματικά προοδευτικό και σύγχρονο; Να περιμένεις να ανοίξει η πλατφόρμα για να πάρεις ένα επίδομα με ψίχουλα, να μπαλώσεις καμιά τρύπα;

'Η να απολαμβάνεις σύγχρονα δικαιώματα;

Τι είναι πραγματικά προοδευτικό και σύγχρονο; Να σε στραγγίζουν στους φόρους για να πιαστούν τα πλεονάσματα; 'Η να ξηλωθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που συνεχίζουν να ματώνουν το λαό για τα κέρδη των λίγων εκμεταλλευτών;

Τι είναι πραγματικά προοδευτικό και σύγχρονο; Να υπηρετούμε τα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ; 'Η να εναντιωθούμε σ' αυτά για να ζήσουμε ειρηνικά, με φιλία και συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς;

Σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, το ερώτημα παραμένει το ίδιο: Ανάπτυξη για ποιον και από ποιον;

Και μιας και η σημερινή μας εκδήλωση αφορά τους δήμους και τις Περιφέρειες, θέλουμε και σ' αυτό το επίπεδο να ανοίξουμε τη συζήτηση για το ποιο είναι το πραγματικά προοδευτικό και σύγχρονο. Αποκαλύπτοντας βέβαια αυτό που θέλουν να κρύψουν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις: Οτι η Δημοτική και Περιφερειακή Διοίκηση είναι μέρος του κράτους. Και μαζί με μηχανισμούς της ΕΕ δρουν ενιαία και εχθρικά απέναντι στο λαό και τις ανάγκες του.

Αυτό ακριβώς προσπάθησαν να κρύψουν με τα περί «αποκέντρωσης και δημοκρατίας», περί «λαϊκής συμμετοχής και ελέγχου από τα κάτω», «στη βάση της εγγύτητας» των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης...

Ετσι προσπάθησαν να «χρυσώσουν το χάπι» των αντιλαϊκών επιλογών, να ενσωματώσουν λαϊκές δυνάμεις.

Οι δήμοι και οι Περιφέρειες, οι διαφόρων ειδών συμπράξεις τους με επιχειρηματίες, οι δημοτικές επιχειρήσεις, τα διαδημοτικά δίκτυα, εξοπλίστηκαν για να στηρίζουν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, σε συνδυασμό με τους αντιλαϊκούς ευρωενωσιακούς και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς.

Εχουν πιο ενεργό ρόλο στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής, συμβάλλοντας στον περιορισμό των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτή είναι η κόκκινη κλωστή που δένει τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τον «Κλεισθένη 1» του ΣΥΡΙΖΑ, με μια νέα «μεταρρύθμιση».

Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται στην Τοπική Διοίκηση ούτε έφεραν ούτε ποτέ θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

Δεν αναιρούν τις περιφερειακές ανισομετρίες, τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια.

Καμία φιλολαϊκή περιφερειακή ή τοπική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει όσο η γενική πολιτική της χώρας έχει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Γι' αυτό, και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, το ερώτημα παραμένει το ίδιο: Ανάπτυξη για ποιον και από ποιον;

Ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες του τόπου και της εποχής μας; 'Η με βάση την κερδοφορία και τον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που όλο και πιο πολύ περιορίζουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών;

Εδώ κρίνονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι εκλεκτοί τους. Ανεξάρτητα αν έχουν το χρίσμα ενός ή παραπάνω κομμάτων. Ανεξάρτητα αν κατεβαίνουν με την προβιά του δήθεν ανεξάρτητου, υπερκομματικού κ.λπ., η οποία τελευταία πολύ φοριέται...

Είναι προοδευτικό και σύγχρονο να προωθούν και να στηρίζουν οι δήμοι και οι Περιφέρειες την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων; Αυτή πρέπει να είναι η δουλειά τους;

Να προωθούν μόνο έργα με βασικό κριτήριο πόσο και ποια μεγάλα συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα θα ωφεληθούν, και όχι - όπως θα έπρεπε - πώς θα ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες;

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δήμοι και οι Περιφέρειες δεν υλοποιούν έργα υποδομών απαραίτητων για τις λαϊκές ανάγκες, γιατί δεν είναι «επιλέξιμα» από την ΕΕ, αφού δεν προσφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Γι' αυτό άλλωστε δεν είναι στις προτεραιότητές τους τα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Οπως με τραγικό τρόπο αποκαλύφθηκε με τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Τη φωτιά στο Μάτι και σε όλη τη χώρα, όπως πρόσφατα στην Κρήτη.

Και η περίπτωση της Κρήτης είναι χαρακτηριστική: Ενα νησί που όλοι αυτοί το χαρακτηρίζουν διεθνή τουριστικό προορισμό, αφού βουλιάζει κάθε χρόνο από τους τουρίστες, φέτος βούλιαξε κυριολεκτικά, κάτω από τις λάσπες, την έλλειψη υποδομών και μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του νησιού.

Στα γκρεμισμένα γεφύρια στην Κρήτη, στα καμένα σπίτια στο Μάτι, στους πλημμυρισμένους δρόμους της Μάνδρας, μπορεί να δει κανείς πώς ενοποιείται η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των δήμων και των Περιφερειών.

Δήμοι και Περιφέρειες έγιναν αρωγοί της αντιλαϊκής πολιτικής και της επικίνδυνης εμπλοκής

Αλήθεια, είναι προοδευτικό και σύγχρονο να λειτουργεί η Τοπική Διοίκηση ως φορομπηχτικός - φοροεισπρακτικός μηχανισμός; Με διεύρυνση της ανταποδοτικότητας, όπως χρόνια τώρα συμβαίνει και με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Μάλιστα η ΝΔ, θέλοντας να ενισχύσει αυτόν τον φοροεισπρακτικό χαρακτήρα, προτείνει και τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους! Αν αυτό δεν είναι η θωράκιση του πιο άδικου νόμου για τα λαϊκά νοικοκυριά, τότε τι είναι; Ενός νόμου που η ΝΔ θέσπισε, και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατήργησε, όπως έλεγε, αλλά διατήρησε και μονιμοποίησε.

Αν αυτό δεν είναι απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης των δήμων και κατά συνέπεια των υπηρεσιών και των υποδομών τους, τότε τι είναι;

Οι δήμοι και οι Περιφέρειες έγιναν αρωγοί:

  • της ανταποδοτικότητας,
  • των ιδιωτικοποιήσεων,
  • της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων,
  • των προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων,
  • «των ελάχιστων κοινωνικών παροχών».

Αποτέλεσμα;

-- Η εκτόξευση της απασχολησιμότητας και της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις.

-- Η κατακόρυφη μείωση του μόνιμου προσωπικού.

-- Η αξιοποίηση του κατ' όνομα μόνο εθελοντισμού.

-- Η συρρίκνωση κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών, που τις υποκαθιστούν ιδιώτες, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, οι φορείς της περιβόητης «κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας».

Είναι μήπως προοδευτικό και σύγχρονο να προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις στις υπηρεσίες των δήμων και των Περιφερειών και μαζί να προχωρά η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εντατικοποίηση της εργασίας, να πληθαίνουν τα εργατικά «ατυχήματα» στους δήμους;

Θυμίζουμε πως οι δήμοι και οι Περιφέρειες κατέχουν μια τραγική πρωτιά.

Αυτή των εργατικών «ατυχημάτων». Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εικοσαετία στους χώρους δουλειάς.

Ενώ την τελευταία πενταετία στους ΟΤΑ οι θάνατοι από εργατικά «ατυχήματα» έφτασαν τους 45.

Οι εργαζόμενοι πλήρωναν και με τη ζωή τους τις άθλιες συνθήκες δουλειάς στους δήμους. Και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν «προστάτεψε τους αδύνατους» και «κράτησε την κοινωνία όρθια».

Είναι προοδευτικό και σύγχρονο να μεταφέρονται στην Τοπική Διοίκηση οι κρατικές αρμοδιότητες στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας;

Για να διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας τους και να ενισχύεται η εμπορευματοποίησή τους;

Να παραχωρείται και με ευθύνη αυτών των τοπικών κρατικών οργάνων η δημόσια γη, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις και υποδομές, στους μεγαλοεπιχειρηματίες;

Και όχι - όπως θα έπρεπε - να προστατεύονται, για να μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη τους ο λαός και η νεολαία;

Και βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε ότι είναι πρόοδος για το λαό η εμπλοκή του στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας. Σχεδιασμούς που υπηρετεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την αρωγή και της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων.

Σ' αυτούς βέβαια τους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς, ενεργό ρόλο παίζουν και δήμαρχοι - περιφερειάρχες που ανήκουν στα αστικά κόμματα.

Δήμαρχοι - μαριονέτες, που βάζουν πλάτη για να μετατραπεί η χώρα μας σε ορμητήριο πολέμου. Με αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, στρατηγεία πολέμου, ακόμα και βάσεις φιλοξενίας πυρηνικών όπλων.

Γι' αυτό και πρέπει να απομονωθούν, να βρουν απέναντί τους τη λαϊκή δράση.

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην πρώτη γραμμή του αγώνα

Ακόμα και μόνο με αυτό το κριτήριο, της ευθύνης που έχουν τα άλλα κόμματα και οι υποψήφιοί τους σε δήμους και Περιφέρειες, για την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια, ο λαός μας και ειδικότερα η νέα γενιά πρέπει να τους απορρίψει. Να στηρίξει μαχητικά τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζει το ΚΚΕ.

Γιατί οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα να δυναμώσει η δράση ενάντια στις επεμβάσεις, στους πολέμους, να μη χρησιμοποιείται η Ελλάδα ως ορμητήριο ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Αποκαλύπτουν στο λαό και τη νεολαία ότι οι ξένες βάσεις δεν προστατεύουν τη χώρα και τα σύνορα. Λειτουργούν μόνο ως ορμητήρια πολεμικής εμπλοκής.

Μετατρέπουν την Ελλάδα σε «μαγνήτη» πιθανών επιθέσεων.

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προσπαθούν να αχρηστεύουν όλες τις παγίδες που στήνουν τα τσιράκια των ιμπεριαλιστών με την «επέκταση» των αμερικανικών, των ΝΑΤΟικών, των ευρωενωσιακών επενδύσεων σε κάθε τόπο.

Επενδύσεων που μυρίζουν μόνο μπαρούτι και αίμα.

Το κύμα των προσφύγων που κατακλύζει και εγκλωβίζεται στη χώρα μας είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών στην περιοχή είναι βαθιά εχθρικοί για τους λαούς.

Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να κλείσει η βάση της Σούδας, τη λειτουργία της οποίας όπου βρεθεί και όπου σταθεί διαφημίζει ο Αμερικανός πρέσβης.

Για να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων.

Να δυναμώσει η πάλη για να αποκρουστούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για αλλαγές συνόρων και επαναχάραξή τους με των λαών το αίμα.

Να αποκρουστεί η ενίσχυση των αλυτρωτισμών και του εθνικισμού, ως αποτέλεσμα αυτών των σχεδίων.

Για να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, του εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας.

Να κλείσουν αμέσως όλα τα hot spots, με βάση τις προτάσεις του ΚΚΕ.

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και να αντιμετωπιστούν ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

Να δυναμώσουν η κοινή πάλη και η αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά.

Να απομονωθεί η Χρυσή Αυγή, αυτά τα τσιράκια του κεφαλαίου που βρωμίζουν τις εργατικές - λαϊκές γειτονιές.

Στον ίδιο δρόμο ή στην αντεπίθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών;

Το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει μπροστά στο λαό είναι ένα:

Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά; `Η θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού, για ν' ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών;

Η δική μας απάντηση είναι: Αντεπίθεση!

Αντεπίθεση απαντούν και οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα. Οι οποίοι είναι δοκιμασμένοι αγωνιστές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, των ριζοσπαστικών συσπειρώσεων των επιστημόνων, των αγροτών και επαγγελματιών, των γυναικών, της νεολαίας.

Αντεπίθεση είναι η δική μας απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου που επεξεργάζονται οι ενώσεις του όπως η ΕΕ, υλοποιούν τα κόμματά του και εξειδικεύουν οι εκλεκτοί τους στους δήμους και τις Περιφέρειες.

Γι' αυτό και οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» διεκδικούν:

-- Την καθολική παροχή υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας, με την ανάπτυξη, στελέχωση και εξοπλισμό των αναγκαίων υποδομών και χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος.

-- Την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων.

-- Τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

-- Την προστασία των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών. Την πρόσληψη του αναγκαίου για τη λειτουργία τους προσωπικού.

-- Την κρατική χρηματοδότηση και υποδομές για τον πολιτισμό, τον μαζικό αθλητισμό, για τους φορείς και τα σωματεία που οργανώνουν αυτές τις αναγκαίες δραστηριότητες στις γειτονιές και τις πόλεις.

-- Το συνολικό σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κ.λπ.), της μεγάλης έκτασης βιομηχανικών και άλλων ατυχημάτων, μολυσματικών εστιών.

-- Τη δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό σε ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση.

-- Την προστασία του περιβάλλοντος: Της ατμόσφαιρας, του νερού, του πράσινου, των ελεύθερων χώρων. Την ασφαλή διευθέτηση των ρεμάτων. Την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας.

-- Τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία.

Οι κομμουνιστές δήμαρχοι πρόβαλαν τα λαϊκά προβλήματα, απέσπασαν κατακτήσεις, έδωσαν ανάσα και κουράγιο στο λαό

Ξέρουμε πολύ καλά πως οι θέσεις και οι προτάσεις μας έχουν οικονομικό και πολιτικό κόστος μόνο για την εξουσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για το πολιτικό προσωπικό που τους στηρίζει κεντρικά και τοπικά.

Οι προτάσεις μας μόνο αυτούς στριμώχνουν και πιέζουν... Ενώ αντίθετα αποτελούν όαση ανακούφισης, ανάσα ζωής για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και τους νέους.

Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, γιατί είναι φιλολαϊκές, γιατί απαντούν στις λαϊκές ανάγκες και η πραγματοποίησή τους απαιτεί σύγκρουση με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις και τους συσχετισμούς.

Για να πάρει ανάσα ο λαός μας, να δυναμώσει η πάλη του, για να επιβάλει έναν άλλο, φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως προτεραιότητα τις σύγχρονες ανάγκες του.

Κι αυτό είναι δυνατό να γίνει με άλλον προσανατολισμό.

Με προσανατολισμό και σχέδιο αξιοποίησης των αντικειμενικών δυνατοτήτων της εποχής μας και της χώρας μας. Με εμπιστοσύνη στις ικανότητες και δυνατότητες του λαού να τις οργανώσει. Με προϋπόθεση ο λαός να έχει πραγματικά την εξουσία, να κάνει κουμάντο στην οικονομία και την κοινωνία συνολικά.

Οι κομμουνιστές δήμαρχοι σε Πάτρα, Καισαριανή, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Ικαρία, οι εκατοντάδες δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το 5χρονο που πέρασε, έδρασαν με τα αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, εναντιώθηκαν σε όλες τις πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Με πλήθος αγωνιστικών κινητοποιήσεων πρόβαλαν τα λαϊκά προβλήματα, απέσπασαν κατακτήσεις, έδωσαν ανάσα και κουράγιο στο λαό.

Οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι στους δήμους όπου άσκησαν διοίκηση, έχοντας στο επίκεντρο της προσοχής τους τις λαϊκές ανάγκες:

-- Εμπόδισαν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς για χρέη των λαϊκών οικογενειών.

-- Μείωσαν σημαντικά τη δημοτική φορολογία. Χτύπησαν την ανταποδοτικότητα σε λειτουργίες και υπηρεσίες του δήμου.

-- Στήριξαν τα σχολεία, διεύρυναν το δίκτυο των παιδικών - βρεφικών σταθμών.

-- Πήραν πρωτοβουλίες για δομές αλληλεγγύης προς τον κόσμο που ζει στη φτώχεια.

-- Στήριξαν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στους δήμους τους.

-- Υπερασπίστηκαν και διεύρυναν με λαϊκές κινητοποιήσεις τους χώρους πρασίνου - αθλητισμού - αναψυχής.

-- Διεκδίκησαν γενικότερα έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας.

-- Διεύρυναν το μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στηρίζοντας την πρόληψη, τα προγράμματα θεραπείας.

-- Διεκδίκησαν χώρους και υποδομές προς όφελος του λαού.

Ξαναβρισκόμαστε στις επάλξεις του αγώνα

Αντεπίθεση απαντούν και ένας προς έναν όλοι όσοι αποφασίζουν να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, γιατί ξέρουν πως εμείς είμαστε αμετακίνητοι στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού.

Στις επάλξεις του αγώνα για τα δίκια του λαού μάς άφησαν πριν από χρόνια και εκεί μας ξαναβρίσκουν.

Για να βαδίσουμε ξανά μαζί, όχι μόνο μπροστά στις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές.

Είναι άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται κι από άλλους πολιτικούς χώρους, που συμπορεύονται όμως με το ΚΚΕ στον αγώνα, στο κίνημα και τις εκλογές.

Μαζί θα βρεθούμε και στους αγώνες για να εμποδίσουμε, να κερδίσουμε, να ανοίξουμε επιτέλους το δικό μας δρόμο, το δρόμο της ικανοποίησης των αναγκών του λαού.

Ισχυρό ΚΚΕ για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, τα διάφορα κόμματα - μπαλαντέρ σε αυτόν τον κάλπικο διπολισμό επικεντρώνουν στο ποια κυβέρνηση από το γνωστό αντιλαϊκό δίπολο θα υπάρχει την επόμενη μέρα.

Εμείς αντιστρέφουμε το ερώτημα. Και απαντάμε:

Οση σημασία έχει ποια κυβέρνηση και τι είδους κυβέρνηση θα είναι την άλλη μέρα, ακόμα ίδια και μεγαλύτερη σημασία έχει και το «ΠΟΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ» θα υπάρχει την επόμενη μέρα.

Για να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα, όταν δεν υπάρχουν ή δεν μπορούν αυτήν τη στιγμή να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μιας πραγματικής φιλολαϊκής διακυβέρνησης, με την εργατική τάξη, το λαό στην εξουσία.

Γιατί εάν η επόμενη κυβέρνηση είναι μια από τα ίδια...

Είτε με αυτοδυναμία κάποιων εκ των δύο...

Είτε με κυβερνητικές πλειοψηφίες - συγκολλήσεις σκορποχωρίων, σαν αυτές που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα...

Πρέπει να τους απαντήσουμε καθαρά ότι σας μάθαμε όλους σας, «και από την καλή και από την ανάποδη».

Ξέρουμε καλά πλέον ποιοι είστε και τι θα κάνετε.

Θα διατηρήσετε τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060.

Θα διατηρήσετε τους μνημονιακούς νόμους.

Θα εφαρμόσετε όλες τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Κομισιόν.

Θα μειώσετε το αφορολόγητο.

Θα αυξήσετε τους πλειστηριασμούς.

Γιατί, για σας, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, οι δεσμεύσεις σας απέναντι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι δεδομένες.

Στέκεστε κλαρίνο μπροστά τους. Και γι' αυτό, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι όποιες διαχωριστικές γραμμές προσπαθείτε να στήσετε, ξεθωριάζουν εντελώς.

Για εμάς, όμως, αδιαπραγμάτευτες, δεδομένες είναι μόνον οι ανάγκες του λαού μας και η ανάγκη αυτές να ικανοποιηθούν και τίποτε άλλο.

Γι' αυτό σας απαντάμε.

Ισχυρό ΚΚΕ για να υπάρχει ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, όπως κι αν αυτή ονομάζεται.

Χρειάζεται ένα ΚΚΕ πολύ πιο ισχυρό στη Βουλή και στο λαό.

Απέναντι στην ΕΕ, με μια ισχυρή παρουσία του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο...

θα γίνει πιο δυνατό το όχι του λαού στην ΕΕ του κεφαλαίου...

θα είναι μήνυμα στους άλλους λαούς και τους συντρόφους μας από άλλες χώρες που δίνουν τη δική τους μάχη.

Απέναντι στο αντιλαϊκό πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης με περισσότερους εκλεγμένους δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης»...

...που δε θα είναι οι υπηρέτες της κεντρικής εξουσίας - κάτι το οποίο αποδείξαμε όπου βρεθήκαμε στις διοικήσεις των δήμων...

θα καταφέρουμε να δώσουμε ανάσες ανακούφισης σε όσους υποφέρουν.

Ισχυρή φωνή του λαού παντού ή υποταγή στο σημερινό μίζερο, βάρβαρο κι αδιέξοδο δρόμο.

Αυτό είναι το δικό μας δίλημμα, για να κάνουμε την πραγματική διαφορά.

Ισχυρό ΚΚΕ παντού:

Στην Περιφέρεια Αττικής, όπου υποψήφιος περιφερειάρχης είναι ο περιφερειακός σύμβουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο πολιτικός μηχανικός Σωτήρης Αβραμόπουλος.

Στη Θεσσαλία ο περιφερειακός σύμβουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές.

Στη Δυτική Ελλάδα, ο περιφερειακός σύμβουλος, βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στη Στερεά ο γεωπόνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Μπασδέκης.

Στην Κρήτη ο κοινωνιολόγος, βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης.

Στην Ηπειρο ο νοσηλευτής Γιώργος Πρέντζας.

Στην Πελοπόννησο ο περιφερειακός σύμβουλος, εφοριακός Νίκος Γόντικας.

Στην Ανατ. Μακεδονία - Θράκη το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Παπατολίδης.

Στη Δυτ. Μακεδονία ο Γραμματέας Περιοχής Θανάσης Χαστάς.

Στα Ιόνια Νησιά, η τραπεζοϋπάλληλος Αλεξάνδρα Μπαλού.

Στο Βόρειο Αιγαίο ο βουλευτής του ΚΚΕ, σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος.

Στο Νότιο Αιγαίο, ο αντιναύαρχος ε.α. Γιάννης Ντουνιαδάκης.

Επίσης:

Σε βασικές μεγάλες πόλεις της χώρας με υποψήφιους δημάρχους:

Για το δήμο Αθήνας: Τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - δημοτικό σύμβουλο Αθήνας και μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ Νίκο Σοφιανό.

Στο δήμο Πειραιά: Την Διαμάντω Μανωλάκου, γεωπόνο, βουλευτή και μέλος της ΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη: Τον ευρωβουλευτή, τραπεζικό υπάλληλο Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Για το δήμο Πάτρας: Τον δήμαρχο, γιατρό, Κώστα Πελετίδη.

Για τη Λάρισα: Τον δημοτικό σύμβουλο, γυμναστή Πέτρο Κρίκη.

Για το Ηράκλειο Κρήτης: Τον Δημήτρη Βρύσαλη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ.

Για το δήμο Ιωαννίνων: Τη δικηγόρο Ολυ Τσουμάνη.

Και βεβαίως τους ήδη εκλεγμένους δημάρχους μας:

Στην Καισαριανή τον Ηλία Σταμέλο.

Στο Χαϊδάρι τον Μιχάλη Σελέκο.

Στην Πετρούπολη τον Βαγγέλη Σίμο.

Και στην Ικαρία ξανά στο δήμο με υποψήφιο τον Νίκο Λαρδά.

Σήμερα, δίνουμε επίσης στη δημοσιότητα τους υποψήφιους δημάρχους σε ακόμα 261 δήμους όλης της χώρας.

Σε όλους τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, δυναμώνουμε τη δύναμη που θα γυρίσει ατόφια ξανά σε αυτούς που θα μας τη δώσουν.

Δηλαδή, στον ελληνικό λαό, στην αδάμαστη νεολαία μας, στο παρόν και το μέλλον μας.

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ