Τρίτη 5 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αντιλαϊκά παζάρια με «κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αντιλαϊκές διεργασίες γύρω από τις «εκκρεμότητες» της 2ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», με κυρίαρχο ζήτημα τη διάλυση της όποιας παρεχόμενης προστασίας στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ενόψει της κατάθεσης της σχετικής νομοθετικής διάταξης στη Βουλή αλλά και της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα, προετοιμάζει και τους νέους «κόφτες» με κατεύθυνση τη μεγαλύτερη διεύρυνση της μάζας των οφειλετών που θα βρεθούν έξω από κάθε «προστατευτικό» πλαίσιο.

Σε αυτό το φόντο, πέρα από τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά αναφορικά με τα ιδιαίτερα τσεκουρωμένα εισοδηματικά και άλλα «κριτήρια», στο αντιλαϊκό τραπέζι έχουν πέσει και νέες προτάσεις αναφορικά με τον παραπέρα «εμπλουτισμό» των διατάξεων.

Αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν:

-- Στο ύψος των καταθέσεων του δανειολήπτη, που αναμένεται να συμπιεστεί στο εύρος του 25% με 30% επί του τρέχοντος υπολοίπου του στεγαστικού δανείου. Για παράδειγμα, δανειολήπτης με υπόλοιπο δανείου στα 20.000 ευρώ και με καταθέσεις της τάξης των 5.000 ευρώ θα βρίσκεται εκτός πλαισίου, ακόμη και αν εκπληρώνει και μάλιστα σωρευτικά όλα τα άλλα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της νέας διάταξης.

-- Ως πρόσθετη δικλίδα ασφαλείας δρομολογείται το συνολικό ύψος της ακίνητης περιουσίας ως προς το υπόλοιπο του δανείου. Μάλιστα, η αναλογία αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά το 100%, δηλαδή η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει διάπλατα την «περίμετρο» των πλειστηριασμών και των εκβιασμών που θα εξαπολύσουν οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι απέναντι στην πρώτη κατοικία, ακόμη και για ιδιαίτερα χαμηλές αξίες στις λαϊκές γειτονιές και περιοχές.

Τα παραπάνω έρχονται να θωρακίσουν το αντιλαϊκό οπλοστάσιο. Με βάση όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, μεταξύ άλλων προωθείται καθεστώς πρόσκαιρης 12μηνης «προστασίας» και μάλιστα με διαδοχικούς κόφτες, όπως το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου (μέχρι 130.000 ευρώ μαζί με πανωτόκια και προσαυξήσεις), με εισοδηματικά κριτήρια (έως 12.500 ευρώ το χρόνο για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 21.000 ευρώ για ζευγάρι) κ.ά.

Διεργασίες γύρω από τα «πλεονάσματα»

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμες πηγές των ευρωπαϊκών «θεσμών» αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των στόχων (σήμερα 3,5% του ΑΕΠ) για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» και πριν από τη συμφωνημένη ημερομηνία για το τέλος του 2022. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη έχει όρο και προϋπόθεση την αποφασιστική κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και από τις όποιες διάδοχες κυβερνήσεις που θα βρεθούν στο «τιμόνι» της αστικής διαχείρισης.

Μάλιστα, γύρω από το στόχο μείωσης των πλεονασμάτων διαφαίνονται και κάποιες συγκλίσεις των αστικών κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού, καθώς σε αυτή την περίπτωση ανοίγονται δυνατότητες για νέες παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, για την ανακατεύθυνση πόρων των κρατικών προϋπολογισμών, που σήμερα καταβάλλονται για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους σε τομείς στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου (π.χ. φοροελαφρύνσεις, κρατικές επιδοτήσεις κ.ά.).

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «εάν έναν χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές διαπιστωθεί ότι η οικονομία συνεχίζει να βαδίζει κανονικά και οι οίκοι αξιολόγησης τοποθετήσουν την Ελλάδα σε υψηλότερες επενδυτικές βαθμίδες (investment grade), τότε μπορείς να το διαπραγματευθείς».

Στις χρηματαγορές με «κράχτη» την αντιλαϊκή πολιτική

Στο μεταξύ, με «κράχτη» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για αναζήτηση νέου κρατικού δανείου από τις διεθνείς χρηματαγορές. Πρόκειται για «κοινοπρακτική έκδοση» 10ετούς ομολόγου που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν οι τράπεζες BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Την ίδια ώρα, ο οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης Moody's προχώρησε σε (περιορισμένη) αναβάθμιση του ελληνικού κρατικού χρέους, γεγονός βέβαια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Χαρακτηριστικοί είναι, άλλωστε, οι λόγοι της «αναβάθμισης» που αναφέρει ο Moody's στην ανακοίνωσή του, που αφορούν τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας», λόγω της σημαντικής μείωσης του κόστους εργασίας, την «πρόοδο» στις μεταρρυθμίσεις που καταγράφηκε στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου και μάλιστα «τις καλές προοπτικές περαιτέρω προόδου και τον χαμηλό κίνδυνο αναστροφής (σ.σ. των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων)». Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «τα περισσότερα πολιτικά επώδυνα μέτρα έχουν ήδη υλοποιηθεί, με την οικονομία να δείχνει τελικά ενδείξεις ανάκαμψης, περιορίζοντας τα κίνητρα για κάθε μελλοντική κυβέρνηση να υπονομεύσει τα "κέρδη" που αποκτήθηκαν τόσο δύσκολα».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Moody's, «η συνεχιζόμενη εποπτεία από τους πιστωτές θα περιορίσει περαιτέρω τον κίνδυνο αναστροφής των μεταρρυθμίσεων»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ