Τρίτη 5 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Επείγει» η «απελευθέρωση» σε φυσικό αέριο και γεωθερμία

Με τη γνωστή απαράδεκτη διαδικασία του επείγοντος ξεκίνησε χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στη Βουλή, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την «απελευθέρωση» της αγοράς φυσικού αερίου και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, την παράδοση του πλούσιου εγχώριου γεωθερμικού δυναμικού στους επιχειρηματικούς ομίλους και τη διάλυση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και αντικατάστασή του από μια νέα υποστελεχωμένη υπηρεσία.

Αποκαλυπτική των στοχεύσεων που υπηρετεί και αυτό το νομοσχέδιο είναι η αποστροφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, που υπεραμυνόμενος του κυβερνητικού έργου συνολικά στον τομέα της Ενέργειας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις «επιτυχίες» που έχουν καταγραφεί στο ενεργητικό της κυβέρνησης στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι απέτυχε στη μία και μοναδική ενεργειακή ιδιωτικοποίηση που επιχείρησε, εκείνη του ΔΕΣΦΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ΝΔ δεν φημίζεται για την ικανότητά της στις ιδιωτικοποιήσεις», στέλνοντας μ' αυτόν τον τρόπο μηνύματα προς κάθε ενδιαφερόμενο...

Περί «απαξίωσης της πώλησης» της ΔΕΠΑ έκανε λόγο ο τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ, Κ. Σκρέκας, αφού, όπως είπε, ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός «δεν θα επιτρέψει να υπάρξει υψηλό τίμημα για το Δημόσιο», μην καταφέρνοντας κατά τ' άλλα να παρουσιάσει μια ουσιαστική διαφωνία με τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ενώ ο εκπρόσωπος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής εστίασε στο ζήτημα της γεωθερμίας, ζητώντας επί της ουσίας άμεση και μαζική εκμετάλλευση των εγχώριων γεωθερμικών πεδίων για λογαριασμό φυσικά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση εκχωρεί έναν ακόμη ενεργειακό πόρο στο μεγάλο κεφάλαιο

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του ΚΚΕ επί της αρχής και ταυτόχρονα κατήγγειλε τον χαρακτήρα του «επείγοντος» που επέλεξε η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι είναι «απαράδεκτο και προκλητικό να προωθηθεί με τέτοιες διαδικασίες, που στόχο έχει να μη συζητηθούν επί της ουσίας τα μεγάλα αυτά ζητήματα, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση της γεωθερμίας, η αποσύνθεση του ΙΓΜΕ και η "απελευθέρωση" της αγοράς φυσικού αερίου».

Η Διαμάντω Μανωλάκου στην παρέμβασή της υπογράμμισε ότι και η λεγόμενη «μεταμνημονιακή» εποχή περιλαμβάνει μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι σταθερά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει και στον τομέα της Ενέργειας την πολιτική των προκατόχων της. Πρόσθεσε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί την παράδοση των γεωθερμικών πεδίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς είναι γνωστό ότι η χώρα διαθέτει πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό υψηλής απόδοσης. Ηδη, συνέχισε, πραγματοποιούνται συναντήσεις ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών με εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, στη Βόρεια Ελλάδα, με αντικείμενο την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων στις περιοχές τους.

Σημείωσε επίσης και την περιβαλλοντική διάσταση του ζητήματος, λέγοντας ότι η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων κρύβει και κινδύνους, ενώ είναι γνωστό ότι μπροστά στην επιδίωξη του κέρδους οι κανόνες ασφαλείας υποχωρούν. Με λίγα λόγια, κατέληξε, η κυβέρνηση εκχωρεί έναν ακόμη εγχώριο ενεργειακό πόρο στο μεγάλο κεφάλαιο.

Για το ζήτημα της ΔΕΠΑ και τη διάσπασή της σε δύο εταιρείες, υποδομών και εμπορίας, η Δ. Μανωλάκου είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιηθεί το εμπορικό τμήμα που αφήνει άμεσα και μεγαλύτερα κέρδη, ενώ το τμήμα της υποδομής που έχει μεγάλο κόστος θα παραμείνει στο κράτος. Υπενθύμισε ότι η μέχρι σήμερα πείρα από την πολιτική της «απελευθέρωσης» είναι αρνητική για τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των σημερινών εργολαβικών εργαζομένων στη ΔΕΠΑ, για τους οποίους δεν προβλέπεται η αναγνώριση της μακρόχρονης προϋπηρεσίας τους εάν μεταφερθούν στη νέα εταιρεία που θα σχηματιστεί. Τέλος, για το ΙΓΜΕ η Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι μετά τη χρόνια απαξίωσή του, έρχεται και η οριστική του διάλυση και δυστυχώς η συσσωρευμένη γνώση του προσωπικού του χάνεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για το ΚΚΕ ο φυσικός πλούτος αποτελεί λαϊκή περιουσία και όχι αντικείμενο καπιταλιστικής - επιχειρηματικής εκμετάλλευσης(2023-02-24 00:00:00.0)
Συνεχίζει να κωλυσιεργεί για την επανασύσταση του ΙΓΜΕ(2015-06-23 00:00:00.0)
Ζητά εκτίναξη της εγγυημένης τιμής γεωθερμίας(2011-02-19 00:00:00.0)
Συγκέντρωση ενάντια στην απαξίωση του Ινστιτούτου(2010-10-16 00:00:00.0)
Φτηνός εντυπωσιασμός με ακριβή ενέργεια(2009-05-21 00:00:00.0)
Και εδώ θα εισβάλουν ιδιώτες!(2003-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ