Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2019 - αριθ. φύλλου: 13201

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Την Παρασκευή η κινητοποίηση για τη Μέρα της Γυναίκας

Στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, όπου καλούν επίσης σωματεία εργαζομένων και σύλλογοι δασκάλων της Αττικής


ΣΕΛ.  15
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Μειώνει τον φόρο στα κέρδη για τους μετόχους επιχειρηματικών ομίλων

Πανηγύρια για το κεφάλαιο και από τη χτεσινή «έξοδο στις αγορές», με το ομόλογο των 2,5 δισ. ευρώ


ΣΕΛ.  3

Κυβερνητική υποκρισία τα δήθεν μέτρα στήριξης των νέων ζευγαριών

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ, με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για τα σύγχρονα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία, στην κοινωνική στήριξη της μητρότητας, της μονογονεϊκής οικογένειας

  • Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει οδηγήσει ώστε οι νέοι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες, να αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας, κάτω από την ανασφάλεια της ανεργίας και της εργασιακής περιπλάνησης, της εργασιακής ζούγκλας, της μετανάστευσης, των «ελάχιστων» και «υποκατώτατων» δικαιωμάτων.
  • Οι προτάσεις της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, «made in EE», οδηγούν στον κατακερματισμό της κοινωνικής ζωής της γυναίκας, φέρνοντας σε αντιπαράθεση το δικαίωμα στην εργασία με την κοινωνική ανάγκη προστασίας της μητρότητας, της οικογένειας.
  • Η συζήτηση για τους δημογραφικούς δείκτες είναι πρόκληση την ίδια στιγμή που η μητρότητα γίνεται συνώνυμο της ανεργίας ή της απόλυσης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, επειδή αποτελεί «κόστος» για το κράτος και τα μονοπώλια.

ΣΕΛ.  4   -   6

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στην ελίτ του ΝΑΤΟ

Το γεγονός ότι όραμα της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στα ΝΑΤΟικά σχέδια στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή ήρθε να επιβεβαιώσει η κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, όπου δόθηκε σαφώς το στίγμα της βαθύτερης εμπλοκής στα δολοφονικά σχέδια. Αυτό που ξεχώρισε για μία ακόμα φορά είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πρωτοστατήσει σε νέες επικίνδυνες διευθετήσεις με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ. Καθόλου τυχαία, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ελίτ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας!

Το πασπάλισμα που έριξε για άλλη μια φορά, περί «σταθερότητας» και «ασφάλειας» που δήθεν απολαμβάνει ο λαός μέσα από την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών της χώρας στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί πια να ξεγελάσει κανέναν.

Στην κοινοβουλευτική συνέλευση, άλλωστε, αποτυπώθηκε ξανά από τον υπουργό Αμυνας ότι αποτελεί «πολιτική αρχών» της κυβέρνησης η «ενεργότερη συμμετοχή στις δομές ασφάλειας και άμυνας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Οπως είπε ο υπουργός, «η χώρα κατέχει ρόλο - κλειδί στην προώθηση συνεργιών και πρωτοβουλιών και λειτουργεί ως αγωγός επικοινωνίας» μεταξύ χωρών της περιοχής, αναπαράγοντας ουσιαστικά όσα κατά καιρούς έχει πει ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ για την «Ελλάδα - γεωπολιτικό μεντεσέ» στα αμερικανικά σχέδια.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης, από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών, με τον «έντιμο συμβιβασμό» που περιέχει, αποτελεί πρότυπο και για τη διευθέτηση στο Κυπριακό. Πρόκειται για παρέμβαση αντίστοιχη με αυτή που έχει κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραμονές της επίσκεψής του στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους τις αποστολές που έχει αναλάβει, δηλαδή την προώθηση των ευρωΝΑΤΟικών διευθετήσεων στην περιοχή.

Οχι τυχαία, τέτοιες τοποθετήσεις έρχονται μαζί με τις ανακοινώσεις των ενεργειακών κολοσσών που λυμαίνονται τον ορυκτό πλούτο στην κυπριακή ΑΟΖ, με τις ανακαλύψεις των κοιτασμάτων να «επηρεάζουν» και την τακτική που ακολουθούν οι αστικές τάξεις, οι κυβερνήσεις και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Σε αυτό το φόντο, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εργάζονται για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους και παρεμβαίνουν με στόχο την «επίλυση» του Κυπριακού, με εξασφαλισμένη τη ΝΑΤΟική παρουσία, κατά τα διχοτομικά πρότυπα. Μια τέτοια «λύση», που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα αξιοποιεί τη ΝΑΤΟική πεπατημένη των «Πρεσπών», προωθείται στο πλαίσιο των σύνθετων παζαριών με την Τουρκία, για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων από τα ενεργειακά μονοπώλια. Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν ξανά στο προσκήνιο, και μάλιστα στον απόηχο της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν, τη συζήτηση γύρω από τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου, παράλληλα με την προσπάθεια αναζήτησης προσχημάτων για τα προβλήματα που προκαλεί σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Αυτές είναι μερικές από τις διευθετήσεις στις οποίες πρωταγωνιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες δείχνουν στην πράξη το πόση «σταθερότητα» εξασφαλίζεται για το λαό της χώρας και τους γειτονικούς λαούς από την προώθηση σχεδίων που μυρίζουν μπαρούτι. Σε αυτό το φόντο, οι αμφισβητήσεις συνόρων από την τουρκική πλευρά συνεχίζονται αμείωτες, όπως φανερώνει και η μεγάλης έκτασης και διάρκειας στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα». Είναι επίσης χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Τούρκου βουλευτή στην κοινοβουλευτική συνέλευση που προαναφέρθηκε, ο οποίος απείλησε με «συνέπειες» αν δεν υπάρξει διαμοιρασμός των κερδών από τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας μάλιστα λόγο για «περιοχή που ανήκει σε δύο πλευρές».

Είναι σαφές ότι ο λαός μας πρέπει να επαγρυπνεί, καθώς τα σχέδια που εξυφαίνονται με τις παρεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους. Οι εξελίξεις αυτές προσφέρονται για να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα, ώστε να συνειδητοποιείται ότι μοναδική διέξοδος για τους λαούς είναι η ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, και με κριτήριο αυτή την ανάγκη να αναπτυχθούν η δράση και η συμπόρευση με το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές.


MotionTeam

ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο με τη βούλα κυβέρνησης - Περιφέρειας
  • Τη διαδικασία αναχώρησης αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, που συμμετείχαν σε συνεκπαίδευση με τις ελληνικές, επιθεώρησε ο Τζ. Πάιατ, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα.
  • ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Τίμιοι αγωνιστές, άνθρωποι του μόχθου που νιώθουν αριστεροί, προοδευτικοί, να αναρωτηθούν αν πλέον «το βαρέλι έχει πιάσει πάτο» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ.

ΣΕΛ.  7


ΕΚ ΠΑΤΡΑΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαμαρτυρία χτες για την Υγεία

ΣΕΛ.  15
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία κλιμακώνει προειδοποιήσεις και απειλές

ΣΕΛ.  8
37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Κινητοποίηση συνδικάτων στις 14/3 στην Καλαμάτα

ΣΕΛ.  16
«ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΟΙΥΕ
Αποκλεισμοί για τους εργαζόμενους, «κόκκινο χαλί» για τους εργοδότες
  • Την επανάληψη του συνεδρίου - παρωδία ετοιμάζει σήμερα η συνδικαλιστική πλειοψηφία
  • Νέο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» για τα «έργα και τις ημέρες» του εργοδότη - «συνδικαλιστή» της ΓΣΕΕ και της ΟΙΥΕ

ΣΕΛ.  16   -   17
ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΝΕΟΛΑΙΑ»
Κριτήριο ψήφου τα οξυμένα προβλήματα σε σχολεία, πανεπιστήμια και ΕΠΑΛ

ΣΕΛ.  11   -   14

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ