ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ολη η γκάμα των αντιδραστικών προτάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των λοιπών αστικών κομμάτων για τη μητρότητα, την Υγεία - Πρόνοια, το Ασφαλιστικό, την Προσχολική Αγωγή κ.ά. ξεδιπλώθηκε χτες με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) προσήλθαν με προτάσεις που έφεραν ατόφια τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται και στη σχετική έκθεση της Επιτροπής. Αφού εξέφρασαν υποκριτικά την ανησυχία τους για τους δημογραφικούς δείκτες, υπερασπίστηκαν στη συνέχεια όλοι μαζί την πολιτική που θυσιάζει κάθε ανάγκη της λαϊκής οικογένειας στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, μετατρέποντας σε εμπόρευμα από την προστασία της μητρότητας μέχρι την Προσχολική Αγωγή, ενώ πλειοδότησαν για ορισμένες ...παροχές - φιλοδωρήματα για την ακραία φτώχεια. Οσο για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, πρόσφερε τη δική της στήριξη σε αυτήν την πολιτική καταφεύγοντας στα γνωστά εθνικιστικά και αντιδραστικά παραληρήματα.

Το ΚΚΕ κατέθεσε δικό του πόρισμα, ενώ και χτες έκανε σαφές ότι οι δημογραφικοί δείκτες είναι άμεσα συνυφασμένοι με τις συνθήκες διαβίωσης του λαού, κάτι που προσπαθούν να κρύψουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, που εμφανίζονται τάχα να ανησυχούν ενώ την ίδια ώρα ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει για μέτρα που χειροτερεύουν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας για να θωρακιστεί η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Ανέδειξε ότι η ανάπτυξη της παραγωγικότητας της εργασίας, τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα κάνουν κάτι παραπάνω από ρεαλιστική τη βελτίωση των όρων δουλειάς, αμοιβής και συνολικά διαβίωσης των λαϊκών οικογενειών, για μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, Κοινωνική Ασφάλιση, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία - Πρόνοια, ελεύθερο χρόνο κ.ο.κ., τονίζοντας ότι εμπόδιο σε αυτά μπαίνει το καπιταλιστικό κέρδος. Απηύθυνε το κάλεσμα οι προτάσεις αυτές να γίνουν στόχοι πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος με προμετωπίδα την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, για ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.


Υποκρισία τα περί στήριξης των νέων ζευγαριών απ' όσους τσακίζουν τα δικαιώματα των νέων και των γυναικών

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Eurokinissi

Κυρίες και κύριοι,

Και η σημερινή συζήτηση για τις δημογραφικές εξελίξεις στη χώρα μας, από τη μείωση των γεννήσεων και την αύξηση της μέσης ηλικίας του πληθυσμού μέχρι τις μεταναστευτικές ροές, ήμασταν σίγουροι και επιβεβαιώνεται στην πράξη απ' τη μέχρι τώρα συζήτηση ότι θα συνοδευόταν με μπόλικες δόσεις υποκρισίας.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι στις δημογραφικές τάσεις επιδρούν και παράγοντες που σχετίζονται με την πολιτιστική παράδοση, με την κουλτούρα του λαού, με την εξέλιξη στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, στην εργασία, στην οικογένεια.

Ομως, το κύριο στην απόφαση ενός νέου ζευγαριού πότε και πόσα παιδιά θα κάνει, είναι οι οικονομικές, κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζει.

Από τις έρευνες που παρουσιάστηκαν και στην Επιτροπή της Βουλής φαίνεται ότι στα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, ενισχύθηκε η τάση αναβολής απόκτησης του πρώτου παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία.

Και εσείς, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενοι κύριοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έχετε φροντίσει, οι νέοι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες, να αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας, κάτω από την ανασφάλεια της ανεργίας και της εργασιακής περιπλάνησης, της εργασιακής ζούγκλας, της μετανάστευσης, των «ελάχιστων» και «υποκατώτατων» δικαιωμάτων.

Είναι υποκρισία, να έρχεστε με προτάσεις για δήθεν μέτρα στήριξης του νέου ζευγαριού, όταν με τις υπογραφές σας στους μνημονιακούς, αντιλαϊκούς νόμους και με τις δεσμεύσεις σας στους επιχειρηματικούς κολοσσούς έχετε διαγράψει από το λεξιλόγιο της νεολαίας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

«Κόστος» η μητρότητα για κράτος και μονοπώλια

Και παρουσιάζετε ως «σύγχρονο» και «νέο» τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ για τις περίφημες δήθεν «ίσες ευκαιρίες» στην απασχόληση.

Οι «ίσες ευκαιρίες» έρχονται σε αντίθεση με το καθολικό, κοινωνικό δικαίωμα.

Οι «ίσες ευκαιρίες» σας σημαίνουν «ευέλικτη εργασία» με «ευέλικτα δικαιώματα», σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, δουλειά τις Κυριακές.

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: Σε επίπεδο ΕΕ το 31,5% των εργαζόμενων γυναικών δουλεύει με μερική απασχόληση.

Πώς θα αποφασίσει μια κοπέλα να δημιουργήσει οικογένεια, όταν, με το αντεργατικό σας οπλοστάσιο, έχετε αφήσει τη μεγαλοεργοδοσία να ξεσαλώνει;

Δεν γνωρίζετε για τους εκβιασμούς της καπιταλιστικής εργοδοσίας σε νεοπροσλαμβανόμενες κοπέλες για να βάλουν στο «ψυγείο», στην κρυοσυντήρηση τη χαρά της μητρότητας;

Γιατί θέλουν να ξεζουμίζουν τους εργατοϋπαλλήλους, ιδιαίτερα τις γυναίκες, χωρίς διακοπές στον εργάσιμο βίο τους και χωρίς άλλες προσωπικές, οικογενειακές υποχρεώσεις.

Είναι πρόκληση να συζητάμε για τους δημογραφικούς δείκτες και την ίδια στιγμή η μητρότητα να γίνεται συνώνυμο της ανεργίας, της απόλυσης και από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αλλά και από το Δημόσιο.

Δεν γνωρίζετε για τις απολύσεις εγκύων ή νέων μωρομάνων, ορισμένες από τις οποίες ήταν με συμβάσεις έργου ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου;

Δηλαδή δεν καλύπτεται ούτε στοιχειωδώς το δικαίωμά τους στην προστασία της μητρότητας.

Υπάρχουν περιπτώσεις νέων εργαζόμενων γυναικών, οι οποίες χάνουν το επίδομα της άδειας μητρότητας, γιατί δεν έχουν συμπληρώσει τα 200 ένσημα για να το πάρουν!

Γιατί η μητρότητα αποτελεί «κόστος» για το κράτος και τα μονοπώλια.

Κι εδώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει και ορισμένα πρόσφατα δείγματα γραφής.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι γυναίκες εκπαιδευτικοί που δουλεύουν ως αναπληρώτριες.

Βρίσκονται μπροστά στην προοπτική της απόλυσης, όταν αντιμετωπίζουν μια δύσκολη εγκυμοσύνη, όταν δεν μπορούν να επιστρέψουν στην τάξη σε σύντομο διάστημα μετά τον τοκετό.

Πώς αντιμετωπίζει την παραπάνω κατάσταση η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας;

Διατηρεί την άθλια εργασιακή σχέση των αναπληρωτών.

Ενώ, με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση προβλέπεται η χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου για τρεισήμισι μήνες στις εργαζόμενες ως αναπληρώτριες νέες μητέρες, την οποία μπορούν να την πάρουν μόνο μέχρι να λήξει τον Ιούνη η σύμβασή τους.

Δηλαδή, πρέπει να προγραμματίσουν να μείνουν έγκυες πριν ξεκινήσει το σχολείο, για να πάρουν το σύνολο της άδειας των 3,5 μηνών...

Εδώ δεν αντιμετωπίζετε ούτε το ζήτημα της συνυπηρέτησης για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς!

Δεν υλοποιείτε ούτε στοιχειώδη μέτρα στήριξης των οικογενειών των χιλιάδων εκπαιδευτικών, αλλά και των υγειονομικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο διαμονής τους, μακριά από τα παιδιά τους.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η πρόταση της ΝΔ, η οποία παρουσιάζει ως «βοήθεια» στις νέες μητέρες την επέκταση της «ευελιξίας» στην άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας.

Η «ευελιξία» έρχεται να στηρίξει τις ανάγκες της καπιταλιστικής εργοδοσίας και όχι της εργαζόμενης μητέρας.

Συρρίκνωση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας

Ομως, σύγχρονο και προοδευτικό είναι η ισότιμη συμμετοχή όλων των γυναικών στην κοινωνική εργασία με βάση το αντικείμενο ειδίκευσης.

  • Με λιγότερες ώρες εργασίας και αυξήσεις σε μισθούς.
  • Μέτρα για την προστασία της μητρότητας, του γυναικείου οργανισμού στο χώρο εργασίας, με άδειες μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.
  • Προοδευτικό είναι η κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Συντηρητικό και αντιδραστικό σήμερα είναι μια θέση εργασίας να μοιράζεται σε 2-3 εργαζόμενες και εργαζόμενους.

Συντηρητικές και αντιδραστικές είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ που τρέχετε να υλοποιήσετε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, με όχημα τη δήθεν «συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Πρόκειται για το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που προχωράτε, για να διαχειριστείτε τις οξυμένες συνέπειες από την επέκταση της μισθωτής εργασίας των γυναικών και την έλλειψη στήριξης της μητρότητας, σε συνθήκες που συρρικνώνονται και εμπορευματοποιούνται οι υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας.

Στο σημερινό σύστημα Υγείας, όπου η υγεία, όπως και η ανθρώπινη εργατική δύναμη, αποτελεί εμπόρευμα, είναι φυσικό επακόλουθο, η αναπαραγωγική διαδικασία, η γενικότερη πρόληψη και θεραπεία, ο προγεννητικός έλεγχος, η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, ο τοκετός, ο οικογενειακός προγραμματισμός και η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή να αποτελούν κυρίως ατομική - οικογενειακή ευθύνη.

Να γίνονται όλα αυτά πεδία κερδοφορίας στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της Υγείας, αλλά και στις δημόσιες μονάδες Υγείας, αφού ένα μέρος των εξετάσεων, των θεραπειών, των φαρμάκων δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Αλλά και αυτά που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, στην πράξη δεν μπορούν να γίνουν στις δημόσιες μονάδες, λόγω της υποστελέχωσης, της έλλειψης εξοπλισμού και υποδομών, με αποτέλεσμα τα νέα ζευγάρια να εξαναγκάζονται σε αναζήτηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας επιπλέον ποσά.

Τα δημόσια μαιευτήρια, άλλες κρατικές δομές για τη μάνα και το νεογέννητο είναι ανεπαρκείς και ανύπαρκτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τομέας της μαιευτικής και γυναικολογίας, όπως και οι σύγχρονες δυνατότητες που έχει δημιουργήσει η εξέλιξη της επιστήμης, όπως η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, οι τράπεζες ωαρίων, ομφαλικών κυττάρων, αποτελούν σε μεγάλο βαθμό πεδίο δραστηριοποίησης του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, με τζίρο 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Διαγωνίζεστε στη «διδακτέα ύλη» της ΕΕ

Με αφορμή τη συζήτηση για το δημογραφικό, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κυριολεκτικά διαγωνιστήκατε στη ...διδακτέα ύλη της ΕΕ.

Διαγωνιστήκατε στις προτάσεις

  • για εφάπαξ επιδόματα,
  • για «κουπόνια» εξασφάλισης μιας θέσης σε παιδικούς σταθμούς,
  • σε εξαγγελίες για παροχές - ψίχουλα που χορηγούνται με κριτήριο τα απαράδεκτα όρια της φτώχειας.

Με άλλα λόγια, ακούσαμε προτάσεις που παγιώνουν τη σημερινή βαρβαρότητα που βιώνουν τα νέα ζευγάρια, οι νέες μητέρες.

Ακόμα και από τη δική σας τη σκοπιά, η δήθεν συμφιλίωση των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων δεν συνδέεται με εκτεταμένες δωρεάν κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν το ωράριο εργασίας της μητέρας, τον αναγκαίο χρόνο για την κάλυψη άλλων οικογενειακών αναγκών.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Eurostat για τη φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας:

  • Ποσοστό μικρότερο του 10% των παιδιών έως 3 ετών και μικρότερο του 60% των παιδιών 3 έως 6 ετών καλύπτονται από «δομές προσχολικής φροντίδας» στην Ελλάδα.
  • Οι δημοτικοί σταθμοί παραμένουν συρρικνωμένοι, ανεπαρκείς, σε ενοικιαζόμενα, ακατάλληλα πολλές φορές κτίρια για να υλοποιηθεί με ασφάλεια το παιδαγωγικό έργο.

Αντίστοιχα, εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Ειδική Αγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, το 12,5% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού έχει ανάγκη Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Ομως, σήμερα είναι εγγεγραμμένα 10.000 παιδιά σε δημόσια ειδικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 3.000 παιδιά στην Παράλληλη Στήριξη, ενώ το 2008 ήταν 20.000 μαθητές.

Στα ιδιωτικά κέντρα Ειδικής Αγωγής είναι ενταγμένα περίπου 40.000 - 50.000 παιδιά.

Ακόμα και τα λεγόμενα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης λειτουργούν χωρίς αναπτυξιολόγο, χωρίς παιδονευρολόγο ή παιδοψυχίατρο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η έγκαιρη εξέταση και διάγνωση ενός παιδιού.

Και παρουσιάζετε ως «πρόοδο» την ανάθεση στον σύλλογο διδασκόντων να συγκροτήσει ομάδα εκπαιδευτικής στήριξης του παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες, στην οποία μπορεί να μη συμμετέχει ούτε ένας ειδικός.

Και βέβαια, η υποκρισία σας ξεχειλίζει όταν μιλάτε για εφάπαξ επιδόματα στήριξης της οικογένειας, τη στιγμή που έχετε πετσοκόψει την κρατική χρηματοδότηση για τα κοινωνικά επιδόματα.

Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την περικοπή του επιδόματος τοκετού, το οποίο δίνεται μόνο σε όσες γυναίκες γεννούν στο σπίτι.

Για τέτοια πρόοδο μιλάτε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι νέες γυναίκες να γεννούν όπως οι γιαγιάδες τους πριν μισό και πλέον αιώνα.

Το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή την κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, όπως και των πολυτεκνικών.

Απέρριψε τον περιορισμό τους μέσω της αυστηροποίησης των κριτηρίων, όπως είναι αυτά των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων.

Θέσαμε αυτά τα ζητήματα στις οργανώσεις των εργαζομένων προκειμένου να αποτελέσουν στόχους πάλης στο κίνημα.

Το Δημογραφικό ως εργαλείο εκβιασμού για αντιασφαλιστικές ανατροπές

Είναι χαρακτηριστικό, όμως, και το πώς αξιοποιούνται οι δημογραφικές εξελίξεις σε σχέση δήθεν με τη «βιωσιμότητα» του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε πρόσφατη μελέτη της «ΔιαNέοσις», το 2018, αναφέρεται:

«Η δεξαμενή των συνταξιούχων διευρύνεται καθώς η αναλογία πληθυσμού άνω των 65 ετών αυξάνεται και επίσης την ίδια στιγμή ο πληθυσμός της εργάσιμης ηλικίας μειώνεται (...) Μοναδική αιτία της συρρίκνωσης του μεριδίου ενεργού πληθυσμού είναι η αναλογική αύξηση των ηλικιωμένων και κατ' επέκταση των συνταξιούχων. Το σύστημα συντάξεων θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής (...) (περίπου ένα έτος κάθε δεκαετία)», μελέτη που παρουσιάστηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 2018.

Ουσιαστικά, επιδιώκετε με εκβιαστικά διλήμματα την υποταγή των εργαζομένων και των συνταξιούχων στις αντιασφαλιστικές ανατροπές που υλοποιούνται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Προκλητικά, μιλάτε για «ενεργό γήρανση» και «ευέλικτη συνταξιοδότηση», δηλαδή να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα και να προσπαθούμε να επιβιώσουμε με μια μερική σύνταξη και ένα μισθό μερικής απασχόλησης.

Στην πραγματικότητα, οι προτάσεις όλων των αστικών κομμάτων, made in EE, οδηγούν στον κατακερματισμό της κοινωνικής ζωής της γυναίκας, φέρνοντας σε αντιπαράθεση το δικαίωμά της στην εργασία με την κοινωνική ανάγκη προστασίας της μητρότητας, της οικογένειας.

Παρουσιάζετε ως ζήτημα ατομικής ευθύνης και ικανότητας της γυναίκας την «επιλογή» ανάμεσα στην «επαγγελματική ανέλιξη» και τη δημιουργία οικογένειας.

Η επίκληση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών στην «αγορά εργασίας» και το ενδιαφέρον για την καλύτερη κατανομή των ευθυνών φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, υπηρετούν το στόχο της γενίκευσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο σύνολο του εργατικού δυναμικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, για χάρη της διαχείρισης της παρατεταμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, αναβίωσαν και θεωρίες που προπαγανδίζουν ότι η γυναίκα πρέπει να διακόψει την εργασία της για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να πάνε τα παιδιά στο σχολείο ή για να αφιερωθεί στον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για δύο και πλέον χρόνια.

Η άλλη όψη του ίδιου αντιλαϊκού σκοταδιστικού νομίσματος είναι οι γνωστές αντιδραστικές απόψεις της ναζιστικής Χρυσής Αυγής για τον πρωταρχικό ρόλο της γυναίκας ως μητέρας, στην ανατροφή της οικογένειας.

Προτείνει μέχρι και την κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις και άλλα αντιδραστικά και οπισθοδρομικά, όπως την «οικονομική ενίσχυση των μητέρων που επιλέγουν να μην εργάζονται, ώστε να φροντίσουν οι ίδιες τα παιδιά τους»!

Το ΚΚΕ, με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα που καταθέσαμε.

Για τα σύγχρονα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία, στην κοινωνική στήριξη της μητρότητας, της μονογονεϊκής οικογένειας.

Ωστε να είναι πραγματικά ελεύθερη η επιλογή ενός νέου ζευγαριού για το πότε και αν θα κάνει και πόσα παιδιά, στηριγμένη στον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των δύο φύλων, στηριγμένη αποκλειστικά στη σωματική, πνευματική, ψυχική έλξη, χωρίς να περιορίζεται από οικονομικούς ή άλλους κοινωνικούς παράγοντες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ