ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Τουρκικές προειδοποιήσεις και απειλές

Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας βρέθηκε στην Κύπρο, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η «γεωστρατηγική θέση» της

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χ. Ακάρ, στη μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χ. Ακάρ, στη μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»
Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ επανέλαβε τις απειλές ότι «στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα εργαζόμαστε ακατάπαυστα και χωρίς καμία έλλειψη προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας», ενώ συνεχίζεται μέχρι και μεθαύριο η ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα». Αυτή διεξάγεται ταυτόχρονα σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, με τη συμμετοχή μονάδων όλων των σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ακτοφυλακής αλλά και Ειδικών Δυνάμεων, πολλών από τα στρατιωτικά συστήματα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια σε εγχώριες πολεμικές βιομηχανίες, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης της στρατιωτικής μηχανής της χώρας.

Φανερώνοντας εξάλλου ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί απάντηση της Αγκυρας στις εξελίξεις, ο Ακάρ πρόσθεσε: «Με την ανεύρεση των ενεργειακών δυνατοτήτων στη Μεσόγειο, γνωρίζετε ότι έχει αυξηθεί η σημασία της και γι' αυτό το θέμα κάποιοι εδώ και καιρό κάνουν εργασίες, συζητούν και προσπαθούν. Βλέπουμε να αυξάνεται η παρουσία των παγκόσμιων και περιφερειακών παραγόντων σε αυτήν την περιοχή». Υποστήριξε ότι η Αγκυρα τάσσεται υπέρ «της σταθερότητας και της συνεργασίας στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και σε όλη την περιοχή μας», ότι πρέπει «να αποφεύγονται οι προκλητικές ενέργειες» αλλά και ότι «όπως λέμε πάντα, καμιά απόφαση που αφορά την περιοχή δεν θα είναι βιώσιμη και δεν θα ισχύει χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας (...) Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε τετελεσμένα στην περιοχή μας. Ο,τι χρειάζεται να γίνει, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ, χτες ήταν η μέρα που το «σενάριο» της «Γαλάζιας Πατρίδας» περιλάμβανε και άσκηση απόβασης σε νησί εχθρικής χώρας στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, ανταποκριτές μετέδωσαν ότι το τουρκικής κατασκευής πλοίο «Bayraktar» έφτασε στον κόλπο της Σμύρνης και στη συνέχεια ακολούθησε άσκηση κομάντος αμφίβιων καταστροφών που αποβιβάστηκαν για να «καταλάβουν» το νησί Χεκιμλί, που υποτίθεται ότι ανήκε σε άλλη χώρα.

Ζυμώσεις

Στο μεταξύ, με φόντο τις γεωπολιτικές «διευθετήσεις» που επιταχύνονται σε όλο το τόξο που περιλαμβάνει Μέση Ανατολή - Κασπία - Βαλκάνια - Νοτιοανατολική Μεσόγειο και με την ορμή που απέκτησαν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία μετά και την υπογραφή της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών, «φουντώνουν» οι ζυμώσεις με επίκεντρο και την Κύπρο. Ειδικά μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις για τα ευρήματα φυσικού αερίου στο «10» της κυπριακής ΑΟΖ από τον αμερικανικό κολοσσό «ExxonMobil», οι συζητήσεις δυναμώνουν, με επιχείρημα την ανάγκη «πρωτοβουλιών» για να «αξιοποιηθεί» η Κύπρος ως «πυλώνας σταθερότητας» αλλά και για τη «διαφοροποίηση» του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης (την «απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο).

Ενδεικτική είναι εκδήλωση για την «αυτοψία της συμφωνίας των Πρεσπών» που οργανώνει το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, εξετάζοντας θεματικές όπως: «Τι σημαίνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση;». «Υπάρχει τρόπος να ακυρωθεί ή να μεταβληθεί η Συμφωνία;». «Οι επιδιώξεις και ο ρόλος Ρωσίας και ΗΠΑ». «Οι επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά τις προοπτικές που «ανοίγουν» με μοχλό τους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ, πολλοί προτάσσουν τις αυξανόμενες δυνατότητες για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου - κάτι που θα καθιστούσε την Κύπρο ευρύτερο κόμβο για την περιοχή. Από κει και πέρα βέβαια «ανοίγει» μια μεγάλη γκάμα αντιθέσεων και παζαριών, με πολλαπλούς κινδύνους για τους λαούς, με επισημάνσεις βεβαίως ότι δεν μπορεί να παραβλεφθεί σε καμία περίπτωση ο παράγοντας Τουρκία. «Η εμπορικά συμφέρουσα (σ.σ. οδός για τη μεταφορά του φυσικού αερίου όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου) είναι η δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού προς την Τουρκία», επαναλαμβάνουν πολλοί, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «σοβαρά προβλήματα» για αυτό το ενδεχόμενο αλλά και «δίνοντας πάσες» για κλιμάκωση των παζαριών που όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν σύντομα, ενόψει και των σχεδιαζόμενων γεωτρήσεων αλλά και πιθανού νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στη Λευκωσία η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, τη «μοναδική γεωστρατηγική θέση» της Κύπρου τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που χτες συνάντησε στη Λευκωσία τον Κύπριο υπουργό Αμυνας Σάββα Αγγελίδη, υπογραμμίζοντας ότι αυτό την καθιστά «πολύτιμη ως εταίρο στα προγράμματα της PESCO», δηλαδή της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ.

Η Φον Ντερ Λάιεν τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η συνεργασία στο πλαίσιο της PESCO και ανέφερε ότι πέραν της PESCO συζητήθηκε και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και άλλα γεωστρατηγικής φύσης προγράμματα στην περιοχή. Επίσης, αναδεικνύοντας ότι και η Γερμανία διεκδικεί ρόλο στη διαμόρφωση των ισορροπιών της περιοχής, η Γερμανίδα υπουργός προσπάθησε να εκφράσει ...συμπαράσταση στο θέμα του Κυπριακού, αναφέροντας ότι «είναι σημαντικό να επιδεικνύεται αλληλεγγύη», και να θίξει πολύ προσεκτικά τη στάση της Τουρκίας, αποφεύγοντας βέβαια ακόμα και να την κατονομάσει, καθώς ζήτησε «από όλες τις χώρες να συμμορφώνονται με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Από την πλευρά του, ο Αγγελίδης υποστήριξε ότι οι συνομιλίες ήταν «εξαιρετικές» και ότι η σχέση Κύπρου και Γερμανίας «είναι σχέση εμπιστοσύνης από κάθε άποψη». Τόνισε ότι η χρονική περίοδος της επίσκεψης έχει ειδική σημασία, συμπληρώνοντας ότι οι γεωστρατηγικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή έχουν δημιουργήσει μια πολιτική κατάσταση ιδιαίτερα απρόβλεπτη και ρευστή και «το περιβάλλον ασφάλειας γίνεται πιο πολύπλοκο». Εξήγησε ότι συζητήθηκαν οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, αλλά και στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ.

Τέλος, χτες αναμενόταν να ολοκληρωθούν οι πολυήμερες επαφές του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Βρετανία. Στην ατζέντα βρίσκονταν Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, Brexit κ.ά.


ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ενδοαστικές διεργασίες στην Αλβανία

Ενώ ο Σέρβος Πρόεδρος Βούτσιτς συζητά την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου με ανταλλάγματα

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι προσπάθειες ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ, ΕΕ να προχωρήσουν το σχέδιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στα Δυτικά Βαλκάνια, στον ανταγωνισμό κυρίως με Ρωσία και Κίνα, ενθαρρύνουν σειρά ζυμώσεων και ενδοαστικών διεργασιών σε χώρες της περιοχής. Αυτό φάνηκε χτες τουλάχιστον στην περίπτωση της Αλβανίας, όπου οι ενδοαστικές ζυμώσεις στους κόλπους αντιπολιτευόμενων κομμάτων δημιουργούν νέα δεδομένα στη Βουλή μετά τις πρόσφατες μαζικές παραιτήσεις αρκετών δεκάδων βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Τέσσερις επιλαχόντες βουλευτές από το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης (LSΙ) της Μόνικα Κρεμάντι (σύζυγος του Προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα) αποφάσισαν να μην πειθαρχήσουν στην απόφαση της αρχηγού του κόμματός τους και ορκίστηκαν βουλευτές. Επιπλέον, ένας ακόμη βουλευτής του κόμματος LSI, ο Λευτέρης Κόκκα, που δεν συμφώνησε με την κομματική γραμμή, αποφάσισε να μην παραδώσει την έδρα του και να συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις. Ετσι πέρα από τους 74 βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου θα συμμετέχουν πέντε βουλευτές του LSI. Ολοι μαζί ανέρχονται σε 81. Ξεπερνούν δηλαδή το όριο των 80 βουλευτών που θα πρέπει να είναι παρόντες στο Κοινοβούλιο για να ψηφιστούν νομοσχέδια ευρύτερων μεταρρυθμίσεων, όπως αυτά του υπουργείου Δικαιοσύνης που θεωρούνται σημαντικά από την ΕΕ για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος. Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες μέρες να αυξηθεί ο αριθμός των 5 σε 16 καθώς και άλλοι επιλαχόντες βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων από το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Λουλζίμ Μπασά, σκέφτονται τη μη συμμόρφωση με την κομματική γραμμή.

Ο πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, ανοίγοντας τις εργασίες της χτεσινής συνεδρίασης στη Βουλή, χαρακτήρισε την ορκωμοσία των τεσσάρων βουλευτών «σχηματισμό της νέας αντιπολίτευσης» στο Κοινοβούλιο. Κατηγόρησε τις ηγεσίες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων ότι δεν εκπροσωπούν το λαό αλλά «μία ομάδα πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων» που δυσαρεστήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει παράνομο τον τζόγο. Χαρακτήρισε την πράξη της ομαδικής παραίτησης των βουλευτών της αντιπολίτευσης «πολιτική αυτοκτονία» επιμένοντας ότι η Βουλή θα συνεχίσει το έργο της με τη νέα αντιπολίτευση υπό διαμόρφωση.

Διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο

Ο Μπασά, χτες, μαζί με άλλα ανώτερα στελέχη του κόμματός του, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση χιλιάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στο κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο. Τα κεντρικά αιτήματα είναι η παραίτηση του πρωθυπουργού (που τον κατηγορούν για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα), η συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών και η διεξαγωγή νέων πρόωρων εκλογών.

Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν πως η επόμενη κινητοποίηση θα γίνει στις 16 Μάρτη.

Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα μετά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο ομόλογό του, Μπορούτ Παχόρ, επανέλαβε την έκκληση για διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης παρατηρώντας πως η χώρα περνά «πολιτική, συνταγματική και θεσμική κρίση που θα μπορούσε να είχε αποτραπεί». Τόνισε ότι η εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι απαραίτητη καθώς τον Ιούνη αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Ο Σλοβένος Πρόεδρος πάντως εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της χώρας του στην προσπάθεια της Αλβανίας να ενταχθεί στην ΕΕ, επισημαίνοντας πως η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να αντιμετωπιστεί «ως γεωπολιτικό και όχι ως τεχνικό ζήτημα».

Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν, επίσης, τις προετοιμασίες της Αλβανίας για τη φιλοξενία της Συνόδου της «Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι», στις 8 και 9 Μάη, που επιδιώκει την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και της σταθερότητας με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ανοιχτός στα παζάρια ο Σέρβος Πρόεδρος

Το ίδιο 24ωρο δημοσιοποιήθηκε συνέντευξη του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, όπου μεταξύ άλλων εμφανίζεται θετικός στην ενδεχόμενη, υπό όρους, αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. «Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό αλλά δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το Κοσσυφοπέδιο χωρίς να πάρουμε κάτι από την άλλη πλευρά», είπε και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια των Ευρωπαίων φίλων μας και την υποστήριξη της Ρωσίας, της Αμερικής, της Κίνας και άλλων χωρών θα καταλήξουμε σε λύση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ