Τρίτη 5 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σχέδιο αγωνιστικής δράσης που πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε σωματείου

Συζητήθηκε και εγκρίθηκε στην ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση

Από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης
Από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης
Η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και ανέργων της περιοχής, σε συντονισμό με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, συζητήθηκε στην ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στην αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΛ.

Μιλώντας στη συνέλευση, ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι της περιοχής εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντεργατικής πολιτικής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Πολλές επιχειρήσεις βάζουν σε εκ περιτροπής εργασία το προσωπικό, σε άδεια χωρίς αποδοχές (...) Σε πολλές επιχειρήσεις και του νομού Λάρισας, εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με συμβάσεις 4ωρης ημερήσιας εργασίας - σούπερ μάρκετ, καφετέριες, καταστήματα εστίασης, εμπορίου κ.ά. - αλλά στην πράξη αναγκάζονται με την απειλή της απόλυσης να εργάζονται 8 και πλέον ώρες, χωρίς να αμείβονται και να ασφαλίζονται για τις επιπλέον ώρες. Πολλές επιχειρήσεις αναγκάζουν τους εργαζόμενους να εργάζονται υπερωρίες και αργίες, χωρίς πληρωμή και ασφάλιση γι' αυτές. Πολλοί εργοδότες δεν δίνουν Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, άδειες και επιδόματα. Αυτό το πρόβλημα έχει επεκταθεί από κάποιες επιχειρήσεις και στην καταβολή του μηνιαίου μισθού, που υποχρεώνουν εργαζόμενους να επιστρέφουν μέρος του στον εργοδότη.

Στο βήμα ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Τ. Τσιαπλές
Στο βήμα ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Τ. Τσιαπλές
Σε αρκετές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από λίγους μήνες έως και χρόνια - ΣΤΑΦ, "ΘεςΓΑΛΑ", ΚΕΡΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΚΑΡΓΙΑΝΝΗΣ, συμβασιούχοι καθαριότητας ΟΑΕΔ, κατάστημα franchise "COSMOTE" (Παπακυριαζή), "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", "ΑΡΩΓΗ", Κλινική "ΝΤΙΝΑΣ", "ΦΟΡΝΤ", "ΣΟΥΚΟΣ", "ΕΞΠΡΕΣ ΣΕΡΒΙΣ" - όπως και πολλοί απολυμένοι που δεν πήραν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους (σούπερ μάρκετ "Λάρισα", "ΤΟΞΟΤΗΣ", "ΡΟΥΣΕΤΟΣ", "Επιπλοεργοστάσιο ΗΡΑ", "Οινόπνευμα Χατζηδήμα", "ΑΛΦΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ", ΕΑΣ Λάρισας, ΕΑΣ Ελασσόνας, ΕΑΣ Φαρσάλων, κ.ά.)».

Την ώρα που η κυβέρνηση κοκορεύεται για τα κατορθώματά της, πρόσθεσε, «στο νομό Λάρισας καταγράφηκαν 107 εργατικά ατυχήματα μέσα στο 2018, με 3 θανατηφόρα, χώρια αυτά που δεν δηλώνονται υπό τον φόβο της απόλυσης».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου έκανε απολογισμό της πολύμορφης δράσης του ΕΚΛ στο χρόνο που πέρασε, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε τον προγραμματισμό δράσης για το 2019, για τον οποίο, όπως τόνισε, πρέπει να οργανωθεί άμεσα η συζήτηση στα Διοικητικά Συμβούλια και τις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων.

Στις προτεραιότητες δράσης ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, η πάλη για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ, για την κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, η πάλη ενάντια στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, στην ανεργία, στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς σπιτιών εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Υπογραμμίστηκε ακόμα η ανάγκη να οργανωθούν η συζήτηση και η δράση των σωματείων ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για τα προβλήματα της Υγείας - Πρόνοιας, για την Κοινωνική Ασφάλιση, για τις εργαζόμενες γυναίκες, για την ενίσχυση της κοινής δράσης και συμμαχίας με τους μικρομεσαίους αγρότες και μικρούς ΕΒΕ, για τα προβλήματα της νεολαίας, με συντονισμό της δράσης ΕΚΛ - σωματείων που έχουν νεολαία στους τόπους δουλειάς ή σε σχολές.

Στην απόφαση που πήραν οι αντιπρόσωποι των σωματείων, τονίζεται η ανάγκη έντασης της πάλης για να μην περάσουν οι νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων που προστίθενται στα προηγούμενα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα, καθώς και για την κάλυψη των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι σε εισόδημα και δικαιώματα.

Και υπογραμμίζεται: «Δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι! Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και όχι των κερδών των μονοπωλίων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Στη συνέλευση του Εργατικού Κέντρου χαιρέτισαν ο Στέλιος Τσικριτζής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, και η Ελένη Μπακού, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org