Με αστραπιαίους ρυθμούς «τρέχει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών σε βάρος του λαού, ενσωματώνοντας στο εθνικό Δίκαιο, τη μία μετά την άλλη, όλες τις αντιδραστικές ρυθμίσεις, Οδηγίες και Κανονισμούς της ΕΕ.
Τις επόμενες μέρες ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο κυρώνεται το «Πρωτόκολλο υπ' αριθμόν 16 στη Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών», ενσωματώνεται η Οδηγία 2016/343 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, της 9ης Μάρτη 2016, τροποποιείται ο νόμος 3251/2004 ώστε να ενσωματωθούν πλευρές του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η «εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας»!
Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου εμφάνισε αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο ως «μέρος της αποκατάστασης του πολίτη προς τη Δικαιοσύνη», οι δε εισηγητές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν ότι από θέση αρχής υπερψηφίζουν ό,τι έρχεται από την ΕΕ και εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις για ορισμένες διατυπώσεις στα άρθρα, καταθέτοντας τις δικές τους «εποικοδομητικές» προτάσεις. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε, όχι γιατί διαφωνεί με το νομοσχέδιο αλλά - σύμφωνα με τον ειδικό της αγορητή - «για να μη νομιμοποιήσει την παρούσα τεχνητή πλειοψηφία της κυβερνώσας παράταξης». Επιφύλαξη δήλωσε η Ενωση Κεντρώων.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο, ενώ απαίτησε την απόσυρση του κεφαλαίου 4, δηλαδή τα άρθρα από 16 έως 21, για την αποδοχή από την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με τον διορισμό σε αυτήν και Ελληνα εισαγγελέα.
Οπως ανέφερε, «πρόκειται για διατάξεις που αφορούν την εφαρμογή του αντιδραστικού και επικίνδυνου για τις λαϊκές ελευθερίες θεσμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, στον οποίο έχουμε ήδη έντονα αντιταχθεί και καταγγείλει», σημειώνοντας ότι «ιδιαίτερα αρνητικό και επικίνδυνο είναι το άρθρο 19 του νομοσχεδίου, που δίνει στους Ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς τις ίδιες εξουσίες με τους εθνικούς εισαγγελείς όσον αφορά την έρευνα, τη δίωξη και την παραπομπή υποθέσεων ενώπιον της Δικαιοσύνης».
Συνολικά επισήμανε ότι ευρωενωσιακές Οδηγίες και κατευθύνσεις που ρυθμίζουν θέματα ατομικών δικαιωμάτων αφορούν το «να διευκολυνθεί η ανάπτυξη του αντιδραστικού ''Ενιαίου Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης'' της ΕΕ».
Στη διαμόρφωση αυτού του ενιαίου κατασταλτικού χώρου της ΕΕ εντάσσεται και το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης, διατάξεις του οποίου συμπεριλαμβάνονται στο 3ο κεφάλαιο του νομοσχεδίου.
Ο βουλευτής του Κόμματος υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε αντιταχθεί έντονα στο Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης, καθώς εκτός των άλλων «μεταφέρεται αρμοδιότητα που ανήκει στον στενό πυρήνα του κράτους, και μάλιστα σε σχέση με ατομικά δικαιώματα, από το ελληνικό κράτος σε ευρωπαϊκά όργανα και άλλες χώρες».
«Μπορεί» συνέχισε «να υποχρεωθεί η χώρα να παραδώσει Ελληνα πολίτη ή άλλο πρόσωπο σε τρίτη χώρα για ένα αδίκημα» που ίσως να μην υπάρχει, στην προκειμένη περίπτωση, στο Δίκαιο της Ελλάδας. «Βέβαια, έχει φροντίσει η ΕΕ να ενιαιοποιήσει και να ομογενοποιήσει και σε επίπεδο νομοθεσίας των κρατών - μελών όλα τα βασικά εγκλήματα, για τα οποία ενδιαφέρεται να υπάρχει εκτέλεση Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης», πρόσθεσε. «Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα έχουν μπει ή επιχειρείται να μπουν στο σύνολό τους στο γύψο, με διάφορους τρομονόμους και άλλα μέτρα», κατέληξε ο Μ. Συντυχάκης.