Σάββατο 16 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 17 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γκαζωμένη

«Γκαζωμένη» τρέχει η κυβέρνηση να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες, τις δεσμεύσεις δηλαδή που έχει αναλάβει από το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο. Ετσι, μετά τα ταρατατζούμ για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπου με παχιά λόγια περί «προόδου» έκανε το μαύρο άσπρο, έχουμε και λέμε για το «έργο» της μέσα σε δύο μόλις μέρες: Ιδιωτικοποίηση άλλων δέκα λιμανιών, διαγωνισμός για το ξεπούλημα της ΕΛΒΟ, παράταση της παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» για άλλα είκοσι χρόνια στη «Fraport», προετοιμασία νέου διαγωνισμού για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Από τις μέχρι τώρα ιδιωτικοποιήσεις, οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν πλούσια πείρα και μπορούν να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση τους δουλεύει ψιλό γαζί όταν μιλάει για «αναβαθμισμένες» και «φτηνότερες» υπηρεσίες, «διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων» και άλλα παρόμοια. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η κυβέρνηση κάνει δώρο στους «παραχωρησιούχους» των λιμανιών, δηλαδή στα μονοπώλια, τόσο την ηλεκτροδότηση όσο και τα τοπικά τέλη, την ίδια στιγμή που χαρατσώνει άγρια τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Χώρια που οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές έχουν έντονες γεωπολιτικές «ουρές», καθώς γύρω από τις λιμενικές υποδομές, την Ενέργεια, τα αεροδρόμια και την αμυντική βιομηχανία εξελίσσεται ένας αδυσώπητος ανταγωνισμός, με τις ΗΠΑ να έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να καταλήξουν σε «χέρια» μη ΝΑΤΟικών κρατών. Με αυτά τα δεδομένα, όπως και να το κάνεις, όσο πάνε και γενικεύονται τα «προοδευτικά χτυπήματα» της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα.

Θεμέλιο

Την αναθέρμανση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που είχαν εγκαινιάσει οι Παπούλιας - Γιλμάζ, επιδιώκουν σύμφωνα με δηλώσεις τους οι υπουργοί Αμυνας, Αποστολάκης και Ακάρ, που συναντήθηκαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, σε συνέχεια της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν. Βέβαια, το 2019 δεν είναι 1988. Την τριακονταετία που μεσολάβησε, πολλά έχουν αλλάξει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ μεταβάλλονται και οι γεωπολιτικές συνθήκες που τις επηρεάζουν. Παράγοντες όπως η κρίση στις σχέσεις ΝΑΤΟ - Τουρκίας, η προσέγγιση της δεύτερης με τη Ρωσία, η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με αιχμή τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Ανατ. Μεσόγειο, η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή και βέβαια η πρεμούρα της ελληνικής αστικής τάξης να παίξει ενεργότερο ρόλο στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, για να αναβαθμίσει τη θέση της έναντι των ανταγωνιστών της, επιδρούν καθοριστικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και καθορίζουν το πλαίσιο της όποιας διαπραγμάτευσης. Γι' αυτό άλλωστε τα ΜΟΕ που συζητάει η κυβέρνηση, δεν είναι απλά μια «φόρμουλα» για να χαμηλώσει η ένταση στο Αιγαίο και να αναπτυχθεί παραπέρα η οικονομική δραστηριότητα ανάμεσα στις δυο χώρες, αλλά προβάλλονται ως προϋπόθεση για να γίνουν «ιστορικά βήματα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (Αιγαίο, Θράκη, Κυπριακό, Ανατ. Μεσόγειος), όπως έλεγε ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του πριν από την επίσκεψη στην Αγκυρα. Με άλλα λόγια, τα ΜΟΕ είναι μέρος της διαπραγμάτευσης για συνολικότερες διευθετήσεις, που συνδέονται άμεσα με τους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και τους ρόλους που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για το ξεδίπλωμά τους.

Οι μάσκες...

Επί δύο και πλέον βδομάδες, απ' όταν οι αγρότες βγήκαν στα μπλόκα, δεν πέρασε μέρα που να μην ακούσουμε έναν υπουργό ή ένα παπαγαλάκι της κυβέρνησης να επιτίθενται στον δίκαιο αγώνα τους, επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι «η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει την πλειοψηφία των αιτημάτων τους» και ότι οι ίδιοι αρνούνται το διάλογο. Την Πέμπτη, κάτω από την πίεση του πολυήμερου αγώνα των αγροτών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε τελικά να τους συναντήσει με πολυμελές κλιμάκιο υπουργών, όπως ζητούσαν τα μπλόκα, για να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις στις συγκεκριμένες διεκδικήσεις τους. Τι αποδείχτηκε; Οτι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει ούτε ένα από τα δίκαια και επείγοντα αιτήματά τους, όπως για παράδειγμα το φτηνότερο πετρέλαιο, που σήμερα κατατρώει το εισόδημά τους.

... έπεσαν

Και όχι μόνο αυτό. Στη συνάντηση ο αρμόδιος υπουργός προσπάθησε να πουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», παρουσιάζοντας ως «σωτηρία» τάχα για τους αγρότες βασικές πτυχές της πολιτικής που εφαρμόζουν κυβέρνηση - ΕΕ στον αγροτικό τομέα και είναι αυτή που τους έβγαλε στους δρόμους! Οι μάσκες έπεσαν. Η συνάντηση επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση στέκεται εχθρικά απέναντι στα αιτήματα επιβίωσης και τον αγώνα των αγροτών, προωθώντας με την πολιτική της την ταχύτερη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια, όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για τους αγρότες που βρέθηκαν όλες αυτές τις μέρες στα μπλόκα, όχι μόνο για την παραπέρα οργάνωση και τον προσανατολισμό του αγώνα τους, αλλά και για τις επιλογές τους στις επικείμενες τριπλές εκλογές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 16 Φλεβάρη

1568 Ολόκληρος ο πληθυσμός της Ολλανδίας - 3.000.000 άνθρωποι - καταδικάζεται σε θάνατο από τον Πάπα, επειδή ασπάστηκαν τον προτεσταντισμό.

1907 Γεννιέται ο πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος Αγγελος Τερζάκης.

1936 Στην Ισπανία, το Λαϊκό Μέτωπο πετυχαίνει αποφασιστική εκλογική νίκη. Από τις 473 έδρες λαμβάνει 268 και σχηματίζει κυβέρνηση. Οι φασίστες αρχίζουν πυρετώδεις προετοιμασίες για το πραξικόπημα.

1937 Το ενετικό φρούριο της Ακροναυπλίας μετατρέπεται από τη δικτατορία Μεταξά σε φυλακή, με σκοπό να συγκεντρώσει εκεί τα στελέχη του ΚΚΕ, να απομονώσει τις χιλιάδες των εξόριστων από τους αγωνιστές ηγέτες και έτσι, χωρισμένους, να χτυπήσει όλους τους εξόριστους και φυλακισμένους με την πείνα, την τρομοκρατία, ώστε να τους αναγκάσει - όπως πίστευε - να υπογράψουν «δηλώσεις μετανοίας», αποκήρυξης του κομμουνισμού. Με την κατάληψη της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το καθεστώς παρέδωσε τους 636 δεσμώτες της Ακροναυπλίας στις δυνάμεις κατοχής, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να εκτελεστούν στη συνέχεια ως «αντίποινα» για τη δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

1942 Κυκλοφορεί πλατιά η Ιδρυτική Προκήρυξη του ΕΛΑΣ, όπου διατυπώνονται οι σκοποί του λαϊκού στρατού: 1) Αγώνας για την απελευθέρωση της χώρας από τους ξένους κατακτητές. 2) Περιφρούρηση των κατακτήσεων του λαού και των ελευθεριών του εναντίον κάθε επιβουλής. 3) Εξασφάλιση της τάξης μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε ο λαός να μπορεί να εκφράσει πραγματικά ελεύθερα τη θέλησή του, για το πολίτευμα και την κυβέρνησή του.

1949 Εκτελείται στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Φαρμάκης, μέλος της ΚΕΕ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1955 Με έγγραφό της προς την κυβέρνηση, η Ιερά Σύνοδος καταδικάζει τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, κυρίως τον «Τελευταίο Πειρασμό», ζητώντας να τα απαγορεύσει. Προηγουμένως είχε ζητήσει τον αφορισμό του Καζαντζάκη από το Πατριαρχείο.

1959 Ο Φιντέλ Κάστρο ορκίζεται πρωθυπουργός της Κούβας.

1968 Πραξικοπηματική κατάληψη του ραδιοφωνικού σταθμού «Η Φωνή της Αλήθειας» από την αναθεωρητική ομάδα των Παρτσαλίδη, Ζωγράφου και Δημητρίου για τη μετάδοση μηνύματός τους, λίγες μέρες μετά από τη 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κυριακή 17 Φλεβάρη

1856 Πεθαίνει ο Χάινριχ Χάινε, Γερμανός ποιητής, δημοσιολόγος και κριτικός.

1930 Το Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίδει απόφαση για τη διάλυση της «Εργατικής Βοήθειας». Η «Εργατική Βοήθεια», ελληνικό τμήμα της «Διεθνούς Ερυθράς Βοήθειας» (ΜOPR), ιδρύθηκε το 1924 με απόφαση του 3ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Σκοπός της ήταν η παροχή υλικής και ηθικής βοήθειας στους καταδιωκόμενους, φυλακισθέντες και εξορισθέντες αγωνιστές, καθώς και στις οικογένειές τους.

1947 Αντιπροσωπεία του ΕΑΜ παραδίδει στα μέλη της «Επιτροπής Ερεύνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια», που βρίσκεται στην Αθήνα για να εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα, πολυσέλιδο υπόμνημα. Ηταν μια ύστατη προσπάθεια του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων του ΕΑΜ για την ειρήνευση και την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ομαλής εξέλιξης. Ομως, ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός και το ντόπιο αστικό κράτος είχαν πάρει τις αποφάσεις τους...

1947 Πεθαίνει ο στοχαστής, διακεκριμένος δημοσιογράφος και ποιητής Νίκος Καρβούνης, που μεταξύ άλλων διετέλεσε υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΠΕΕΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ