Σάββατο 16 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 17 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αξονες διεκδίκησης

Στην ομιλία του, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος παρουσίασε τους εξής άξονες διεκδίκησης για την αντισεισμική προστασία:

  • Διεκδίκηση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ, που θα κατευθυνθούν στην υλοποίηση έργων αντισεισμικής θωράκισης. Χρήματα μπορούν να βρεθούν και από τις υπέρογκες ΝΑΤΟικές δαπάνες, 4 δισ. το χρόνο - που δεν έχουν σχέση με την αμυντική θωράκιση της χώρας - από τους πόρους που έχουν παρακρατηθεί διαχρονικά από την Τοπική Διοίκηση για να στηριχθεί άμεσα και έμμεσα το κεφάλαιο. Συνολικά, χρειάζεται σύγκρουση με την πολιτική της υποχρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, πολιτική που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεν αμφισβητούν στην πράξη τα αυτοδιοικητικά στελέχη από το χώρο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ.
  • Ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου ελέγχου μέσα σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1995, χρονιά εφαρμογής του ΝΕΑΚ (αντισεισμικός κανονισμός) και όχι μόνο αυτά που κατασκευάστηκαν πριν από το 1959. Σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση και του δευτεροβάθμιου, αλλά και του τελικού τριτοβάθμιου, με ιεράρχηση των παρεμβάσεων ανάλογα με τα πορίσματα.
  • Ολοκλήρωση των ελέγχων σε όλα τα δημόσια κτίρια της περιοχής και υλοποίηση των επόμενων δράσεων όπου έχει προχωρήσει ο αρχικός έλεγχος. Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι πλέον έχουμε στα χέρια μας από το 2012, μετά από χρόνια εξέλιξης, ένα σύγχρονο επιστημονικό εργαλείο, τον ΚΑΝΕΠΕ (Κανονισμός Επεμβάσεων), ο οποίος πρέπει να βρει την εφαρμογή του πρώτα και κύρια σε αυτά τα έργα ανάσας για το λαό μας.
  • Ελεγχοι σε ιδιωτικά κτίρια με προτεραιότητα αυτά που στεγάζουν μεγάλους εργασιακούς χώρους ή χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης με συνάθροιση πλήθους.
  • Ουσιαστική κρατική στήριξη και γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντισεισμική προστασία και την ενίσχυση των αρμόδιων φορέων. Ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δόμησης Περιφέρειας και δήμων με κατάλληλο προσωπικό και μέσα που θα συμβάλει στην πράξη στην υλοποίηση έργου και στον ουσιαστικό έλεγχο των αναθέσεων.
  • Υπαγωγή όλων των σχετικών υπηρεσιών και οργανισμών σε έναν ενιαίο οργανισμό - φορέα και γενναία κρατική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της έρευνας και τη διαρκή επικαιροποίηση των αντισεισμικών προδιαγραφών και κανονισμών με κριτήριο την ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών, με τη σημαντική διαχρονική προσφορά του, που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη, χρειάζεται να αναβαθμιστεί, να στηριχθεί με προσωπικό, χρηματοδότηση, έργα και όχι να συρρικνωθεί και να απομακρυνθεί από την περιοχή, όπως προβλέπουν τα σχέδια της κυβέρνησης.
  • Πρόγραμμα κατασκευής νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, σχολείων, φοιτητικής στέγης, υποδομών πολιτισμού και αθλητισμού με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές που να καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες και όχι με αποσπασματικές παρεμβάσεις κομμένες και ραμμένες στους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς Περιφέρειας και δήμων. Και όλα αυτά χωρίς ΣΔΙΤ, που αποδεδειγμένα επιβαρύνουν πολλαπλά την τσέπη των εργαζομένων και δίνουν τη διαχείριση σε ιδιώτες.
  • Πρόγραμμα ανάπτυξης κοινωνικής - λαϊκής κατοικίας με ευθύνη του κράτους, που μπορεί να βελτιώσει έστω σε κάποιο βαθμό τις συνθήκες στέγασης ιδιαίτερα για τμήματα των πιο αδύναμων οικονομικά εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και ενίσχυση του κατασκευαστικού προγράμματός του.
  • Προσανατολισμός των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για την ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή των κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, την πυροπροστασία, τη συντήρηση, τα ατυχήματα μεγάλης έκτασης, τις εγκαταστάσεις διανομής Ενέργειας.
  • Απομάκρυνση επικίνδυνων εγκαταστάσεων από κατοικημένες περιοχές, σχεδιασμός χρήσεων γης και συμπλήρωση των κενών των υπαρχόντων κανονισμών με κριτήριο την προσαρμογή του εργασιακού περιβάλλοντος στις ανάγκες των εργαζομένων.
  • Εκπόνηση συγκεκριμένων σχεδίων άμεσης αντίδρασης, γρήγορης εκκένωσης και διαφυγής σε περίπτωση σεισμού και άλλων καταστάσεων, με προτεραιότητα σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, πανεπιστήμια και ιδρύματα Πρόνοιας, νοσοκομεία. Αλλά και σε άλλους χώρους συνάθροισης, για ενημέρωση και ασκήσεις ετοιμότητας, διασφαλίζοντας τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει, για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου. Εκπαίδευση από την παιδική ηλικία, με «αντισεισμική» αγωγή σε κάθε βαθμίδα της Εκπαίδευσης.
  • Ουσιαστική αναβάθμιση των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, με ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Προστασία και αναβάθμιση των ελεύθερων ανοιχτών χώρων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως χώροι καταφυγής σε περίπτωση σεισμού. Ανάπτυξη και νέων ελεύθερων χώρων με ευθύνη του κράτους και κατάργηση του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου για την εμπορευματοποίηση της γης, των δασών, του νερού, των φυσικών πόρων.
  • Συγκοινωνιακός και κυκλοφοριακός σχεδιασμός, ρυθμίσεις για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, προσβάσεις και οδοί διαφυγής του πληθυσμού. Μέτρα ελέγχου και αποφασιστική αντιμετώπιση κατασκευαστικών ή άλλων αυθαιρεσιών που μπορεί να εμποδίσουν την ελεύθερη διαφυγή. Να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος των οδικών γεφυρών και στην περιοχή μας. Για όλα τα παραπάνω, άμεση αξιοποίηση του ερευνητικού έργου που έχει εκτελεστεί, των μελετών για τη σεισμική διακινδύνευση του πολεοδομικού μας συγκροτήματος, των υποδομών του και επικαιροποίηση του σχεδίου «Ξενοκράτης».
  • Οποτε κι αν χτυπήσει ένας ισχυρός σεισμός, άμεση και ουσιαστική στήριξη - αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων. Αμεση καταβολή ουσιαστικών αποζημιώσεων, πρόγραμμα γρήγορων ελέγχων και αποκατάστασης βλαβών. Ειδικά και επιπλέον μέτρα για τους ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Είμαστε αντίθετοι στην υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση των κτιρίων που προβάλλεται ως πανάκεια στο ζήτημα της αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτιρίων και της ασφάλειας των έργων. Οχι μόνο γιατί δημιουργείται ένα ακόμη πεδίο δράσης και κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου, μέσω της διαχείρισης των κεφαλαίων από την ασφάλιση, αλλά και γιατί θα επιδιώξουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία νέων όρων στο σχεδιασμό, μελέτη και παραγωγή των ακινήτων στη χώρα μας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ