Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Εξω το μίσος των εθνικιστών από τα σχολεία - Ζήτω η φιλία των λαών

Εμετικά συνθήματα έγραψαν μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στους τοίχους του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης, προσπαθώντας να χύσουν το δηλητήριο και το μίσος τους μέσα στα σχολεία. Οι φασίστες έγραψαν συνθήματα, όπως «μπουνιές και κλωτσιές στους τουρκόφιλους καθηγητές», «μακεδονική γη ελληνική», «θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη. Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή». Μάλιστα, με ένα από τα συνθήματά τους στοχοποίησαν και εκπαιδευτικούς.

Είναι προφανές πως οι νεοναζί ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από το γεγονός πως σε αυτό το σχολείο δεν έπιασε η προσπάθειά τους το προηγούμενο διάστημα να χύσουν το εθνικιστικό, ρατσιστικό τους δηλητήριο. Με μαζική Γενική Συνέλευση είχε αποτραπεί η απόπειρα κατάληψης με εθνικιστικά συνθήματα. Και αναρτήθηκε πανό με το σύνθημα «Εξω οι φασίστες από τα σχολεία - Οχι στη συμφωνία των Πρεσπών». Καρφί στο μάτι των νεοναζί αποτέλεσε και η στάση των εκπαιδευτικών του σχολείου, που αντιτάχθηκαν στην προσπάθειά τους.

Με ανακοίνωσή του το Τομεακό Συμβούλιο Ξάνθης της ΚΝΕ καταδικάζει το γεγονός και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «οι χρυσαυγίτες απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι:

  • Είναι εχθροί των μαθητών και των αγώνων τους.
  • Βάζουν στο στόχαστρό τους όποιον αγωνίζεται ενάντια στο φασισμό, στον εθνικισμό, στο ρατσισμό, προσπαθούν να σπείρουν το μίσος ανάμεσα στους μαθητές, ανάμεσα στον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.
  • Προσπαθούν να εκφοβίσουν τους μαθητές που με μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες αποφάσισαν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στη μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να πουν το δικό τους "ΟΧΙ" στη συμφωνία των Πρεσπών, που δεν έχει καμία σχέση με τις φασιστικές κραυγές, και έδωσαν και με αυτόν τον τρόπο απάντηση, απομονώνοντας στην πράξη τους ναζιστές».

Το ΤΣ Ξάνθης της ΚΝΕ καλεί τους μαθητές της πόλης και της περιοχής, τα μαθητικά συμβούλια, τους συλλόγους γονέων και διδασκόντων να εντείνουν τη συλλογική δράση τους απομονώνοντας κάθε φωνή που σπέρνει το μίσος ανάμεσα στους λαούς. Με την ανακοίνωση του ΤΣ Ξάνθης, μέλη της Οργάνωσης έκαναν χτες εξορμήσεις σε Λύκεια της πόλης, ανάμεσά τους και στο 3ο ΓΕΛ.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ξάνθης», επίσης, σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αναλάβουν δράση μέσα στα σχολεία! Είναι χρέος των εκπαιδευτικών να υπερασπιστούν το σχολείο και τη νέα γενιά από το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού (...) Να αποκαλύψουμε στα μάτια των μαθητών μας τον πραγματικό ρόλο των φασιστικών κι εθνικιστικών οργανώσεων. Να γνωρίσουν οι μαθητές μας τις εικόνες ολέθρου από τις καταστροφές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα πεινασμένα παιδιά της Κατοχής, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τα καμένα χωριά από τους Γερμανούς, το Δίστομο, την Κάνδανο και τον Χορτιάτη (...)

Οι λαοί των Βαλκανίων έχουν εμπειρία από το πώς αξιοποιήθηκαν οι εθνικισμοί και οι αλυτρωτισμοί, όπως, για παράδειγμα, τη δεκαετία του '90. Διέλυσαν μια ολόκληρη χώρα (την πρώην Γιουγκοσλαβία), γέμισαν αίμα και πόνο την περιοχή μας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που τώρα ξεπλένονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, η πρόσφατη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για την υλοποίηση αυτών των ματωμένων σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων έγινε.

Το τσάκισμα του φασισμού είναι υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Οσο δυναμώνει το εργατικό - λαϊκό κίνημα και το ταξικό του περιεχόμενο, θα απομονώνεται η επιρροή των φασιστικών κι εθνικιστικών οργανώσεων, θα αποκαλύπτεται ο ρόλος τους στις συνειδήσεις των εργαζομένων, των νέων».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org