Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε αποστολή

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η έκθεση του «ιδρύματος Σόρος» για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι τουλάχιστον υποκριτικές, από εκείνους που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο της συγκεκριμένης συμφωνίας, πτυχές του οποίου έχουν δει το φως της δημοσιότητας με διάφορες αφορμές. Εφτασαν μάλιστα ορισμένοι να ανακαλύπτουν οργισμένοι τάχα ότι το «ίδρυμα Σόρος» δαπάνησε από το 1992 περίπου 100 εκατ. ευρώ στην ΠΓΔΜ για δράσεις που «ενθαρρύνουν» τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της χώρας, σε αντιπαράθεση με την επιρροή της Ρωσίας. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει στενές σχέσεις με τον κρατικό μηχανισμό των ΗΠΑ, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντεπανάσταση στην Ανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα σχετίζεται με τους Δημοκρατικούς και χρηματοδοτεί ανά τον κόσμο χιλιάδες ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς, ακόμα και απευθείας τα κράτη, προκειμένου να προωθούν «μεταρρυθμίσεις» σύμφωνες με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Βέβαια, το «ίδρυμα Σόρος» δεν είναι το μοναδικό που κάνει αυτήν τη δουλειά. Μόλις πριν από λίγες μέρες γράφαμε για ανάλογα προγράμματα του πανεπιστημίου Columbia, ενώ η ίδια η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα ενθαρρύνει τη δράση και χρηματοδότηση ΜΚΟ, προκειμένου να αμβλύνεται ο αντιαμερικανισμός και να προχωράνε τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή. Πάντως, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις, αλλά και τα πανηγύρια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών για τη συμφωνία, είναι τουλάχιστον πρόκληση να επιμένει η κυβέρνηση ότι έκλεισε ένα «διμερές» ζήτημα, για να εξοικονομήσει διπλωματικό κεφάλαιο στην αντιπαράθεση με την Τουρκία...

Αχαριστία

Εναν ακόμα «άσφαιρο» καβγά στήνουν κυβέρνηση και ΝΔ, αυτήν τη φορά με αιχμή τον κατώτατο μισθό. Τελευταίο επεισόδιο αυτής της αντιπαράθεσης ήταν οι δηλώσεις Τζανακόπουλου ότι η ΝΔ με τη στάση της επιβεβαιώνει το μίσος της για τον κόσμο της εργασίας. Βέβαια, ο λόγος που ωρύεται η ΝΔ, είναι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ της παίρνει την μπουκιά από το στόμα, εφαρμόζοντας δικούς της νόμους, τους οποίους παρουσιάζει μάλιστα ως «φιλολαϊκούς», ενώ τους καταψήφιζε και τους κατήγγειλε όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τούς έφερναν στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι ο γνωστός μνημονιακός νόμος Βρούτση, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε «νόμο - δολοφόνο», κατάργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, που πλέον καθορίζεται με κυβερνητικό φιρμάνι. Αυτόν τον άθλιο νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τον κατάργησε ως κυβέρνηση, αλλά τον εφαρμόζει και πρώτος, αφού πρώτα τον ενεργοποίησε στη Βουλή με τις ψήφους και της ΝΔ, που του έδωσε συγχαρητήρια! Τελικά η κυβερνητική... αχαριστία δεν έχει όρια. Και το διπολικό παιχνίδι προσφέρει όλο και πιο σουρεαλιστικές στιγμές, με στόχο να εγκλωβίσει το λαό στα κάλπικα δίπολα.

Ανάμειξη

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συντάχθηκε πλήρως όχι με την ευρωπαϊκή, αλλά με τη σκληρή αμερικανική γραμμή Τραμπ, μην περιμένοντας καν να εκπνεύσει η προθεσμία της μίας βδομάδας που έχει δώσει η ΕΕ στον Μαδούρο για την προκήρυξη εκλογών στη Βενεζουέλα». Ετσι απαντάνε πηγές της κυβέρνησης στην κριτική της ΝΔ ότι «στηρίζει τον Μαδούρο». Τι καλύτερη απόδειξη για την ταύτισή της με την ωμή παρέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας; Οσο για τα περί «σκληρής» ή «μαλακής» γραμμής, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται από το ότι δεν έχει τολμήσει να αρθρώσει ούτε μια λέξη καταδίκης της επέμβασης των ΗΠΑ, ενώ έχει βάλει την υπογραφή της στο ευρωενωσιακό τελεσίγραφο κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης, που κατά τ' άλλα δήθεν αναγνωρίζει. Αν κάτι επιβεβαιώνει το «γαϊτανάκι» αυτό των δηλώσεων για τη Βενεζουέλα, είναι η κοινή στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπέρ της ανάμειξης στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, όπου ξεδιπλώνεται ένας επικίνδυνος σχεδιασμός από ΗΠΑ και ΕΕ. Μόνη ξεκάθαρη στάση είναι αυτή του ΚΚΕ, που καταδικάζει κατηγορηματικά τον βρώμικο ρόλο ΗΠΑ - ΕΕ και ταυτόχρονα υπερασπίζεται το δικαίωμα κάθε λαού, και του βενεζουελάνικου, να επιλέγει ο ίδιος τον δρόμο του, καλώντας τον να αγωνιστεί ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση, να δυναμώσει την πάλη απέναντι σε κάθε μορφής εκμετάλλευση.

Βραβεία

Σαν «γύφτικο σκεπάρνι» καμαρώνει η κυβέρνηση για τη θρυλούμενη υποψηφιότητα Τσίπρα - Ζάεφ για το βραβείο Νόμπελ. Για να μην αγωνιά όμως «στο περίμενε», οι αγρότες τής απέδωσαν ήδη από τα μπλόκα το Νόμπελ του αυταρχισμού, μετά τις κλήσεις σε δίκη που δέχονται συνδικαλιστές της μικρομεσαίας αγροτιάς, πριν ακόμα προλάβουν τα τρακτέρ να βγουν στους δρόμους. Κατά τον ίδιο τρόπο, η κυβέρνηση έχει να λαμβάνει μερικά ακόμα βραβεία. Οπως το βραβείο εξαπάτησης από τους 400.000 αμειβόμενους με τον κατώτερο μισθό, οι οποίοι στα 8 χρόνια εφαρμογής των μειώσεων με την ΠΥΣ 2/2012, έχασαν πάνω από 7 δισ. ευρώ από το εισόδημά τους και τώρα η κυβέρνηση τους δίνει μια αύξηση του πενηντάρικου, απαιτώντας να της πουν κι ευχαριστώ. Δικαιούται επίσης η κυβέρνηση βραβείο δήμιου της λαϊκής κατοικίας, όχι μόνο επειδή νομοθετεί την απογείωση των πλειστηριασμών, καταργεί ακόμα και τη στοιχειώδη προστασία και ποινικοποιεί τον αγώνα ενάντια στις δημεύσεις κατοικιών, αλλά και επειδή αφαιρεί τα σπίτια που απέκτησαν με μεγάλο κόπο δικαιούχοι του ΟΕΚ, όπως η περίπτωση που δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», ενώ τους είχε υποσχεθεί ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή και την πλήρη κτήση της ιδιοκτησίας τους. Η κυβέρνηση επομένως έχει να λαμβάνει πολλά ακόμα «βραβεία» για την αντιλαϊκή της πολιτική, πριν οι υπηρεσίες της στο κεφάλαιο και στο σχεδιασμό των ιμπεριαλιστών αναγνωριστούν και με ένα βραβείο Νόμπελ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1929 Οι μεταλλωρύχοι της Γαλλικής Εταιρίας του Λαυρίου κηρύσσουν απεργία με αίτημα αρχικά την αύξηση μισθών, που θα διαρκέσει 47 μέρες και θα αναδειχθεί σε μια από τις πιο μαχητικές απεργίες της περιόδου. Παρά την άγρια καταστολή, η απεργία λύθηκε στις 16/3 με νίκη των απεργών και την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους: Επαναπρόσληψη όλων των απολυθέντων, αναγνώριση του σωματείου τους, ίδρυση ταμείου συντάξεων και αύξηση ημερομισθίων κατά 10%.

1936 Πεθαίνει ο στρατιωτικός και πολιτικός Γεώργιος Κονδύλης. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας (1/10-30/11/1935), θέση στην οποία αυτοδιορίστηκε έπειτα από πραξικόπημα. Στη διάρκεια της σύντομης θητείας του επανέφερε τον βασιλιά με νόθο δημοψήφισμα (97,88% υπέρ της βασιλευομένης δημοκρατίας και 2,12% υπέρ της αβασίλευτης).

1946 Ο εκπρόσωπος της Σοβιετικής Ενωσης στον ΟΗΕ Αντρέι Γκρομίκο, μιλώντας για το ελληνικό ζήτημα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, καταγγέλλει ότι αιτία της κατάστασης στην Ελλάδα είναι η παρουσία των βρετανικών στρατευμάτων και απαιτεί, εκ μέρους της σοβιετικής κυβέρνησης, την άμεση και χωρίς όρους αποχώρησή τους.

1962 Ο Νίκος Ζαχαριάδης ταχυδρομεί στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα επιστολή που απευθυνόταν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικείου Αθήνας και στην οποία έγραφε: «Παρακαλώ να μου γνωρίσετε αν εκκρεμούν ενάντιά μου κατηγορίες για την κομμουνιστική, επαναστατική μου δράση ενάντια στην αστοτσιφλικάδικη Αντίδραση και στην υποδούλωση της Ελλάδας στον ξένο, τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Πιστεύω ότι, στις κρίσιμες στιγμές που περνά ο λαός και η Ελλάδα, και η παραμικρή συμβολή στον αγώνα του ελληνικού λαού για τη Δημοκρατία, την Ειρήνη, την Ανεξαρτησία και το Σοσιαλισμό, για την υπεράσπιση της τύχης και των επαναστατικών παραδόσεων του λαού μας, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Εφόσον ενάντιά μου εκκρεμούν κατηγορίες και εφόσον θα μου επιτραπεί, είμαι έτοιμος να γυρίσω στην Ελλάδα για να τις αντιμετωπίσω και ανατρέψω ακόμα μια φορά και μπροστά στην καραμανλική (ελληνική) δικαιοσύνη, για να επιβεβαιώσω ακόμα μια φορά την απόλυτη προσήλωσή μου στην υπόθεση του λαού που με γέννησε, ανέδειξε και μου 'δωσε την τιμή να με συγκαταλέξει στις γραμμές του σαν αγωνιστή του». Η επιστολή δεν έφτασε στον Ελληνα πρέσβη. Ετσι, στις 10/3 ο Ν. Ζαχαριάδης την παρέδωσε προσωπικά στον ίδιο. Στις 8/4/1962, του δόθηκε κατηγορηματικά αρνητική απάντηση.

1966 Μεγάλη συγκέντρωση της ΕΦΕΕ στα Προπύλαια με συνθήματα «1-1-4», «έξω οι χαφιέδες από τα πανεπιστήμια» κ.ά.

1971 Συνέρχεται η 15η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1-6/2/1971), με θέματα α) την κατάσταση στην Ελλάδα και τα καθήκοντα των κομμουνιστών, β) τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα και γ) τροποποιήσεις στο Καταστατικό του Κόμματος. Στην Ολομέλεια αποφασίστηκε και η αναβολή του 9ου Συνεδρίου.

1977 Εφαρμόζεται η εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία όλα τα δημόσια έγγραφα στην Ελλάδα θα συντάσσονται πλέον στη Δημοτική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ