Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 2015 - 2018
Αντιλαϊκό ξεσάλωμα με το βλέμμα στον νέο γύρο επίθεσης

Οργιο φοροληστείας απέναντι στη λαϊκή οικογένεια, παράλληλα με κατακρεούργηση κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης των κρατικών προϋπολογισμών της περιόδου 2015 - 2018. Πρόκειται για τη «δημοσιονομική απόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου και της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που βέβαια αποτελούν την αδιάλειπτη συνέχεια αυτών που προηγήθηκαν από τις προκάτοχες κυβερνήσεις και την «άλλη όψη» των δεκάδων παρεμβάσεων για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, με φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, «κίνητρα» και «διευκολύνσεις» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο σύνολό της, η αντιλαϊκή γκάμα διατηρείται στο ακέραιο και για τα επόμενα χρόνια, ενώ εμπλουτίζεται παραπέρα, όπως άλλωστε εμφανίζεται τόσο στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019, όσο και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2019 - 2022.

Η πραγματικότητα αυτή κάνει σκόνη και την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα, που τις μέρες αυτές γνωρίζει «νέες δόξες» με αφορμή και την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό, ότι τάχα η κυβέρνηση αποκαθιστά σταδιακά τις αδικίες και ενισχύει «αργά αλλά σταθερά» το λαϊκό εισόδημα. Ακριβώς αντίθετη είναι η πορεία για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Οπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για την έως τώρα επίθεση και οι «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις και εγγυήσεις της κυβέρνησης σε κεφάλαιο και «θεσμούς», καμιά ουσιαστική και μόνιμη ανακούφιση δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, πόσο μάλλον να προσδοκούν αναπλήρωση του λεηλατημένου εισοδήματός τους.

«Εμβληματικές» παρεμβάσεις...

Πίσω από την αρνητική για το λαό εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, προβάλλουν μια σειρά από «εμβληματικές» παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης, όπως είναι η ήδη ισχύουσα κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.), η εκτίναξη των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση), η διάλυση «δαπανών», όπως για το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, το επίδομα θέρμανσης για τα πλέον οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά, η πρέσα διαρκείας στα ποσά της κρατικής επιχορήγησης προς ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία κ.ά.

Μεταξύ αυτών :

Η συνολική μάζα των φορολογικών εσόδων από 43,5 δισ. ευρώ το 2015 απογειώθηκε στα 48,85 δισ. το 2018. Πρόκειται για διόγκωση ύψους 5,35 δισ., που αντιστοιχεί σε ενίσχυση της φοροληστείας με ποσά της τάξης του 1,8 δισ. σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο.

Από αυτά, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) από 7,81 δισ. το 2015 εκτινάχτηκε το 2018 στα 8,64 δισ., διόγκωση ύψους 830 εκατ.

Οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση) αυξήθηκαν από 23,77 δισ. το 2015 σε 27,97 δισ. το 2018, δηλαδή κατά 4,2 δισ. Βασικός άξονας της φοροληστείας από το συγκεκριμένο πεδίο αποτέλεσε ο ΦΠΑ, που εκτινάχτηκε από τα 13,62 δισ. στα 16,22 δισ. (αύξηση 2,6 δισ.).

...φορο-αρπαγής του λαϊκού εισοδήματος

Ηδη από το 2016, η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε δραστικές περικοπές στο αφορολόγητο όριο, ενώ βέβαια φρόντισε να προνομοθετήσει και την επερχόμενη για το 2020.

Ειδικότερα, από το 2016 το γενικό αφορολόγητο όριο συμπιέστηκε στα 8.636 ευρώ, από 9.545 ευρώ που ήταν το 2015.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό με τη φοροληστεία που συντελείται μέσω της φορολογικής κλίμακας, σε εισοδήματα 10.000 ευρώ το χρόνο ο φόρος φτάνει στα 300 ευρώ, έναντι 100 ευρώ το 2015, επιβάλλεται δηλαδή τριπλάσιος φόρος.

Στο παράδειγμα συνταξιούχου ή μισθωτού χωρίς προστατευόμενα παιδιά και με εισόδημα 9.550 ευρώ, το οποίο μέχρι το 2015 βρισκόταν στο αφορολόγητο, από το 2016 μέχρι και σήμερα επιβάλλεται ετήσιος φόρος ύψους 200 ευρώ.

Στα «έργα και τις ημέρες» της σημερινής κυβέρνησης, που πρωτοεφαρμόστηκαν το 2016, συγκαταλέγονται ακόμη αντιλαϊκές παρεμβάσεις όπως η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ (24% από 23%) και μάλιστα σε συνδυασμό με τις μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή, οι ανατιμήσεις σε μια σειρά ειδικούς φόρους κατανάλωσης και διάφορες άλλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στο μέτωπο της φοροληστείας.

Διάλυση δαπανών για κοινωνικές ανάγκες

Την ίδια ώρα, η σημερινή κυβέρνηση έδωσε «ρεσιτάλ» στο πεδίο της διάλυσης των κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη βασικών λαϊκών αναγκών, μεταφέροντας και νέα βάρη στις λαϊκές οικογένειες, που ξηλώνονται ακόμα περισσότερο προκειμένου να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Μεταξύ των δεκάδων τέτοιων παρεμβάσεων ξεχωρίζουν οι εξής:

-- Το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων από 920 εκατ. το 2015 συρρικνώθηκε στα 98 εκατ. το 2018, ενόψει βέβαια και της οριστικής κατάργησής του, με αντίστοιχες «εξοικονομήσεις» σε ετήσια βάση για τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

-- Το επίδομα θέρμανσης για το πετρέλαιο λαϊκών νοικοκυριών από 186 εκατ. (2015) καρατομήθηκε στα 57 εκατ. (2018), δηλαδή οι «εξοικονομήσεις» φτάνουν να αποδίδουν στο κρατικό ταμείο ποσά ύψους 129 εκατ. το χρόνο.

-- Οι κρατικές επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία επίσης αποτελούν βασικό πυλώνα της υπερπαραγωγής φαραωνικών πλεονασμάτων. Συγκεκριμένα, από 1,6 δισ. το 2015 συμπιέστηκαν το 2018 στο 1 δισ., δηλαδή κατά 600 εκατ. και σε ποσοστό 37,5%...

Αφετηρία για την ακόμα πιο άγρια επίθεση

Ολα αυτά όχι μόνο δεν μένουν πίσω, αλλά αποτελούν τη βάση και την αφετηρία για τον επόμενο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης.

Με βάση την προνομοθετημένη περαιτέρω κατακρεούργηση (από το 2020), το γενικό αφορολόγητο όριο συμπιέζεται ακόμη περισσότερο, στα 5.681 ευρώ, δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα (για 14 μισθούς) θα φοροληστεύουν λαϊκά εισοδήματα που ξεκινούν από 405 ευρώ το μήνα, «ξελαφρώνοντας» δηλαδή ακόμη και αυτόν τον κατώτατο μισθό μαζί με τις όποιες «αυξήσεις».

Στην περίπτωση μισθωτού ή συνταξιούχου (χωρίς προστατευόμενα παιδιά) με εισόδημα 8.500 ευρώ - αφορολόγητο μέχρι φέτος - από το 2020 θα επιβάλλεται φόρος ύψους 620 ευρώ το χρόνο. Ακόμη και στην περίπτωση που εφαρμοστούν τα «αντίμετρα» που διαφημίζει η κυβέρνηση (μείωση του συντελεστή από 22% στο 20%), η επιβάρυνση στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα φτάνει στα 450 ευρώ, κοντά δηλαδή στο ένα μηνιάτικο.

Το μέγεθος της φοροληστείας που βρίσκεται μπροστά αποτυπώνεται και στους στόχους για απογείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο της κυβέρνησης, οι αντιλαϊκοί στόχοι, από 6,5 δισ. για το 2018, απογειώνονται ως εξής: 7,5 δισ. για το 2019, 8,18 δισ. για το 2020, 9,26 δισ. για το 2021 και 11 δισ. ευρώ για το 2022. Στη διάρκεια της επόμενης 4ετίας διογκώνονται κατά 4,5 δισ. ή πάνω από 1 δισ. κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση. Με βάση τα παραπάνω, τα πρωτογενή πλεονάσματα στην προσεχή 4ετία προβλέπεται να διογκωθούν σε ποσοστό 60,7%, καθ' υπέρβαση ακόμη και αυτών των αντιλαϊκών στόχων.

Επίσης, το λεγόμενο «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο» που παρουσίασε η κυβέρνηση και το οποίο έρχεται να «κουμπώσει» με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, φόρα παρτίδα τονίζει: «Από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι το έλλειμμα θα έχει εξαλειφθεί».

Θυμίζουμε ακόμη ότι στην ειδική έκθεση για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και συνοδευτικών αντιλαϊκών παρεμβάσεων, καλώντας την κυβέρνηση να βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσει σε «αντισταθμιστικά» μέτρα, έτσι ώστε να καλυφθεί το «δημοσιονομικό κόστος» που ενδέχεται να προκύψει από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά ή από άλλους παράγοντες. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και καλούνται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο βαθμό που θα χρειαστεί, για να επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και οι ετήσιες αναθεωρήσεις του»...


Α. Σ.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Διεθνή και Οικονομία» μπορείτε να διαβάσετε:

ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 2015 - 2018: Αντιλαϊκό ξεσάλωμα με το βλέμμα στον νέο κύκλο επίθεσης

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: «Πράσινη» ενέργεια καταλήστευσης του λαού

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ: Η εκτίναξη των ενοικίων και του κόστους ζωής εκτοπίζει εργαζόμενους και ανέργους

ΓΑΛΛΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Συμφωνίες 1 δισ. δολαρίων κατά την τριήμερη επίσκεψη του Εμ. Μακρόν στο Κάιρο

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Πράσινη» ενέργεια καταλήστευσης του λαού

Το «φιλοεπενδυτικό» θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τις προκλητικές παροχές προς τους ενεργειακούς ομίλους συνολικά και ειδικότερα σε εκείνους που δραστηριοποιούνται στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, παροχές τις οποίες πληρώνουν με όλους τους τρόπους τα λαϊκά στρώματα, φέρνει νέο κύμα εγκαταστάσεων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα.

Σχεδόν 3.000 μεγαβάτ είναι η ισχύς των νέων εγκαταστάσεων που κατατέθηκαν προς έγκριση στη ΡΑΕ από μεγάλες εταιρείες του χώρου, ενώ την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης απευθύνει νέα πρόσκληση στους «επενδυτές», παρουσιάζοντας το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», το οποίο έχει ως βασικό στοιχείο την ενίσχυση των ΑΠΕ και εν τέλει τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο πάρκο αιολικών και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

Τα ΕΛΠΕ, η «Motor Oil», η ΤΕΡΝΑ, η «Ρόκας», η «Siemens» είναι μερικοί από τους ντόπιους και ξένους ομίλους που έχουν καταθέσει αιτήσεις για νέες εγκαταστάσεις, κυρίως σε Βόρεια Ελλάδα και Στερεά, ενώ και η ΔΕΗ ΑΕ μέσω της θυγατρικής της, «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», κάνει «μπάσιμο» στο χώρο, σύμφωνα με το νέο επιχειρηματικό πλάνο που είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο πρόεδρός της.

«Πράσινη» ενέργεια πανάκριβη για τα λαϊκά στρώματα

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μεσοσταθμική τιμή της ΜWh που παράγεται από αιολική ενέργεια, σύμφωνα με το επίσημο δελτίο του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) διαμορφώθηκε την περασμένη χρονιά στα 96,6 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη τιμή για τα φωτοβολταϊκά διαμορφώθηκε στα 289,88 ευρώ/MWh. Για να γίνει αντιληπτή η τάξη μεγέθους, αναφέρουμε ότι η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών «ΝΟΜΕ» (η ηλεκτρική ενέργεια που δημοπρατείται από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς) κινήθηκε πέρυσι μεταξύ 41 και 54 ευρώ/MWh, ενώ οι αρχικές δημοπρασίες των προηγούμενων ετών ξεκινούσαν από τα 32 ευρώ...

Με βάση λοιπόν τις παραπάνω τιμές, στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο επιδοτούνται οι όμιλοι του χώρου, εισέρευσαν πέρυσι συνολικά 1,857 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,747 δισ. πιστώθηκαν στους ομίλους. Μεταξύ των εισροών ενίσχυσης του ΕΛΑΠΕ είναι και το τέλος ΕΤΜΕΑΡ, συνολικού ύψους 576,75 εκατ., χρήματα που κατέβαλαν άμεσα οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και άλλες χρεώσεις που έμμεσα περνούν στην κατανάλωση, όπως το «τέλος λιγνίτη» (26,63 εκατ. ή η «χρέωση προμηθευτών» (220,77 εκατ.).

Απαλλαγές για τους ομίλους της ενεργοβόρου βιομηχανίας

Φυσικά, η κυβέρνηση έσπευσε να διαθέσει ένα σημαντικό τμήμα του πλεονάσματος ύψους 110 εκατ. ευρώ από τον παραπάνω λογαριασμό για τις ανάγκες μείωσης του ενεργειακού κόστους των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανικών ομίλων, ως... πρώτη δόση του συνολικότερου πακέτου στήριξης που ετοιμάζει για τις βιομηχανίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τον Γ. Σταθάκη, σύμφωνα με σχετικές πηγές η πολιτική ηγεσία εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στο αίτημα των βιομηχάνων για μείωση του ενεργειακού κόστους και υποσχέθηκε «συνεργασία» τόσο για τη διαπραγμάτευση υπογραφής νέων συμβάσεων με τη ΔΕΗ ΑΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, όσο και για την ανάληψη «κοινών πρωτοβουλιών» σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λήψη μέτρων που άπτονται ζητημάτων «κρατικών ενισχύσεων», όπως η επέκταση του μέτρου της «διακοψιμότητας» και όχι μόνο.

Οσο για την ΕΕ, μόνο αρνητική δεν είναι όταν πρόκειται για κρατικές ενισχύσεις που αφορούν μονοπωλιακούς ομίλους, όπως καταγράφηκε και στην πρόσφατη έγκριση που έδωσε για τη μείωση τελών στήριξης των ΑΠΕ από τις εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε στις 18 του περασμένου Δεκέμβρη και σύμφωνα με αυτήν η Επιτροπή «σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ενέκρινε σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις της Ελλάδας μειώσεις των προσαυξήσεων που χρηματοδοτούν τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της Ενέργειας «επιτρέπουν μειώσεις των προσαυξήσεων που επιβάλλονται σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις εκτεθειμένες στο διεθνές εμπόριο και οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι διατάξεις αυτές δίνουν στα κράτη - μέλη τη δυνατότητα να στηρίζουν την παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών τους».

Η παραπάνω απόφαση της Επιτροπής είναι ενδεικτική για το πώς διευθετούνται οι σχέσεις μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων παραγωγής Ενέργειας και ομίλων που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς της καπιταλιστικής οικονομίας και η Ενέργεια αποτελεί γι' αυτούς βασικό παράγοντα κόστους. Τα τέλη θα συνεχίσουν να πληρώνονται από τη μεγάλη μάζα των λαϊκών νοικοκυριών, την ίδια στιγμή που οι «εκπτώσεις» για τις βιομηχανίες και άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις είναι εντός «κανόνων», αφού πρέπει να προστατευτούν στον «διεθνή ανταγωνισμό».

Το θέμα ανέδειξε πρόσφατα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία κατέθεσε Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία καταγγέλλει τις προκλητικές απαλλαγές για τις λεγόμενες ενεργοβόρες επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που είναι σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο επιβολής νέων αυξήσεων σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

Στο κείμενο της Ερώτησης ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κ. Παπαδάκης σημείωνε ανάμεσα σε άλλα ότι την ώρα που δίνονται οι απαλλαγές στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, «χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά ανέργων, απλήρωτων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα ήδη υπέρογκα έξοδα για Ενέργεια και θέρμανση, καλούνται να πληρώσουν και το τέλος - χαράτσι για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από το υστέρημά τους προκειμένου να προικοδοτούνται με κονδύλια οι επιχειρηματικοί όμιλοι της λεγόμενης πράσινης οικονομίας». Στην ίδια Ερώτηση κατήγγειλε τις πιέσεις για είσπραξη οφειλών και απειλές για διακοπή ρεύματος σε περίπου 600.000 καταναλωτές χαμηλής τάσης, δηλαδή κυρίως λαϊκά νοικοκυριά.

Αντιλαϊκή στοχοπροσήλωση

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο εξέθεσε για μια ακόμα φορά ο Γ. Σταθάκης, μιλώντας την περασμένη βδομάδα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» (ΕΣΕΚ). Απ' όσα είπε ο υπουργός προκύπτει ότι οι προαναφερθείσες επενδύσεις στις ΑΠΕ αποτελούν μόνο το πρελούδιο της επέλασης που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια, αφού - όπως χαρακτηριστικά σημείωσε - αναμένονται επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, ώστε να καλυφθούν οι στόχοι που απορρέουν από τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την ενίσχυση της «πράσινης» ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή Ενέργειας να φτάσει στο 56% το 2030, σχεδόν δηλαδή διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με σήμερα, και αντίστοιχα να μειωθεί στο μισό η χρήση του λιγνίτη, στο 17% περίπου, από 33% που είναι σήμερα, ενώ ανάλογη αύξηση προβλέπεται στη χρήση φυσικού αερίου, κυρίως στον τομέα της θέρμανσης.

Το μόνο βέβαιο από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, αλλά και από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που αποτελούν κοινό τόπο με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, είναι ότι η πολιτική των προκλητικών παροχών προς τους μονοπωλιακούς ομίλους θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και την υλοποίηση των στόχων για την «κλιματική αλλαγή», που ανοίγουν νέα πεδία και κερδοφόρες διεξόδους στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια.

Τα λαϊκά στρώματα σε αυτόν το σχεδιασμό παίζουν το ρόλο του «υποζυγίου»: Οι μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο πηγαίνουν χέρι χέρι με το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο, οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι ελάχιστες, προσωρινού χαρακτήρα και με πετσοκομμένα δικαιώματα, ενώ για το αγαθό της Ενέργειας τα λαϊκά στρώματα θα δίνουν όλο και μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματός τους και όλο και περισσότεροι θα βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της παραπάνω πολιτικής είναι ορατά με τον υπερδιπλασιασμό των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος την τελευταία δεκαετία, τάση που θα συνεχιστεί, παρά τα όσα υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση περί «στήριξης των κοινωνικά αδύναμων».

Εμπόδιο στην πολιτική αυτή μπορεί να βάλει μόνο η εργατική - λαϊκή πάλη που βάζει στο στόχαστρο τη στρατηγική του κεφαλαίου, την οποία υπηρετούν κυβερνήσεις, αστικά κόμματα και ΕΕ και η οποία βάζει μπροστά την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, συνολικά και σε ό,τι αφορά το αγαθό της Ενέργειας. Προϋπόθεση για να δυναμώσει ο αγώνας αυτός είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού.


Φ. Κ.

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ
Η εκτίναξη των ενοικίων και του κόστους ζωής εκτοπίζει εργαζόμενους και ανέργους

Σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Βερολίνο και το Σιάτλ, με τεράστιες επενδύσεις και ασύλληπτα κέρδη, ο εφιάλτης της στέγης γιγαντώνεται

«Καταυλισμός» αστέγων στο Σιάτλ. Το 2018 ξεπέρασαν τους 12.000

Copyright 2019 The Associated

«Καταυλισμός» αστέγων στο Σιάτλ. Το 2018 ξεπέρασαν τους 12.000
Ολοένα και πιο απρόσιτη γίνεται η στέγη για τους εργαζόμενους σε πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών των ενοικίων και της μεγάλης καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, που καθιστά τη στέγη εμπόρευμα, αντί για ένα δικαίωμα που πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλους.

Πρόκειται για μεγαλουπόλεις που προσελκύουν επενδύσεις, θεωρούνται «κέντρα» καινοτομίας, εδρεύουν εκεί μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και διεθνείς οργανισμοί. Στην Ευρώπη το πρόβλημα της έλλειψης «προσιτών κατοικιών» είναι ιδιαίτερα οξυμένο στα αστικά κέντρα αναπτυγμένων χωρών, όπως στις γερμανικές μεγαλουπόλεις και ιδιαίτερα στο Βερολίνο, στη Στοκχόλμη και άλλες σκανδιναβικές πόλεις, στο Αμστερνταμ, στο Λονδίνο και αλλού.

Τα ενοίκια αυξάνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, άνθρωποι πετιούνται στο δρόμο, αναγκάζονται να μετακομίσουν μακριά από τις δουλειές τους, να νοικιάζουν υπνοδωμάτια σε διαμερίσματα με συγκατοίκους στο ύψος κανονικού ενοικίου, ενώ οι πιο ευάλωτοι μένουν άστεγοι.

«Τρελή πορεία» των ενοικίων στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο, η άνοδος των ενοικίων ακολουθεί μια «τρελή» ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια (κατά μέσο όρο πάνω από 12 ευρώ/τ.μ.), μια πορεία που ήδη έχει καταγραφεί σε άλλες γερμανικές πόλεις, όπως η Φρανκφούρτη, η Κολονία, το Μόναχο, το Αμβούργο κ.ά. Μόνο το 2018 αυξήθηκαν τα ενοίκια στην πρωτεύουσα κατά 6,4% σε σχέση με το 2017, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στη Γερμανία. Σε πρόσφατη μελέτη, η Deutsche Bank εκτιμά ότι το Βερολίνο θα γίνει τα επόμενα χρόνια μία από τις πιο ακριβές ευρωπαϊκές πόλεις, όσον αφορά το κόστος κατοικίας και διαβίωσης. Για τους χαμηλόμισθους, τους ανέργους, τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων «Χαρτς 4», η γερμανική πρωτεύουσα τείνει να γίνει «απαγορευμένη πόλη».

Ο επικεφαλής της «Microsoft», Μπραντ Σμιθ, παρουσιάζει το «επενδυτικό σχέδιο» του ομίλου για την κατασκευή κατοικιών στο Σιάτλ

Copyright 2019 The Associated

Ο επικεφαλής της «Microsoft», Μπραντ Σμιθ, παρουσιάζει το «επενδυτικό σχέδιο» του ομίλου για την κατασκευή κατοικιών στο Σιάτλ
Η έλλειψη κατοικιών, σε συνδυασμό με την όλο και μεγαλύτερη ζήτηση και ανάπτυξη του πληθυσμού και η απουσία προγραμμάτων λαϊκής στέγης, είναι μια από τις βασικές αιτίες. Υπολογίζεται ότι στο Βερολίνο λείπουν 300.000 κατοικίες και έως το 2030 θα χρειαστούν άλλες 190.000. Ταυτόχρονα, γερμανικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις του κλάδου «κάνουν πάρτι», έχοντας στην κατοχή τους χιλιάδες σπίτια. Ενδεικτικά ο όμιλος ακινήτων «Deutsche Wohnen», ένας από τους μεγαλύτερους του κλάδου, κατέχει μόνο μέσα και γύρω από τη γερμανική πρωτεύουσα 115.000 διαμερίσματα. Βρίσκεται συχνά στα «πρωτοσέλιδα» του γερμανικού Τύπου για αυξήσεις ενοικίων που επιβάλλει και για την αντιμετώπιση των ενοικιαστών. Αλλά και διεθνείς επενδυτές ακινήτων, σύμφωνα με την Εκθεση Αγοράς Ακινήτων, επένδυσαν στο Βερολίνο το 2017 το ποσό - ρεκόρ των 18,1 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, πρόσφατα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι το 7% του γερμανικού πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 5 εκατ. άνθρωποι, ζουν σε πολύ μικρά διαμερίσματα (τρία παιδιά σε ένα υπνοδωμάτιο, ή οι γονείς χρησιμοποιούν το καθιστικό σαν υπνοδωμάτιο κ.λπ.). «Η διαμονή σε ένα διαμέρισμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και ταυτόχρονα να είναι οικονομικά προσιτό, είναι για όλο και περισσότερους πολίτες ένα απραγματοποίητο όνειρο», σχολίασε ο διευθυντής της υπηρεσίας «Πρόνοια Εργαζομένων» (AWO) της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Στάντλερ.

Αστεγοι στο Σιάτλ

Στη σκιά της καπιταλιστικής ανάπτυξης, των επενδύσεων και της ασύλληπτης καπιταλιστικής κερδοφορίας ζουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Σιάτλ, την αμερικανική «μητρόπολη» των μεγαλύτερων επιχειρήσεων τεχνολογίας και των νεοφυών, καινοτόμων επιχειρήσεων (start-ups), όπως οι «Microsoft», «Amazon», «Apple» και άλλες πολυεθνικές όπως η «Starbucks».

Εκτοτε, χρόνο με το χρόνο, σκηνές ξεφυτρώνουν στα πεζοδρόμια της πόλης, άστεγοι κοιμούνται σε πάρκα και κάτω από γέφυρες, άνθρωποι ζητιανεύουν στους δρόμους. Οι τεράστιες επενδύσεις δεν έφεραν μόνο «θέσεις εργασίας», όπως συχνά προπαγανδίζουν οι αστικές κυβερνήσεις καλώντας τους εργαζόμενους να κάνουν θυσίες. Εκτόξευσαν το κόστος ζωής και διαμονής, εκτόπισαν χιλιάδες οικογένειες στα περίχωρα, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι - ανάμεσά τους και ορισμένοι υπάλληλοι των παραπάνω εταιρειών - δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα πάγια έξοδα με το μισθό τους.

Να πώς περιγράφει η ίδια η «Microsoft» σε ανακοίνωσή της (16/1/2019) τη σημερινή κατάσταση: «Η ανάπτυξη της περιοχής δημιούργησε επίσης νέες προκλήσεις. Από το 2011, οι θέσεις εργασίας στην περιοχή έχουν αυξηθεί κατά 21%, ενώ η ανάπτυξη στην κατασκευή κατοικιών έχει υποχωρήσει στο 13%.

Αυτό το χάσμα στις διαθέσιμες κατοικίες έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών κατοικιών κατά 96% τα τελευταία οκτώ χρόνια, καθιστώντας την ευρύτερη περιοχή του Σιάτλ την 6η πιο ακριβή περιοχή στις ΗΠΑ, καθιστώντας όλο και περισσότερο αδύνατο για τους εργαζόμενους με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα να αντέξουν οικονομικά να ζήσουν κοντά στην περιοχή όπου εργάζονται. Δάσκαλοι, νοσηλευτές, εργαζόμενοι σε οργανισμούς, επιχειρήσεις και εταιρείες τεχνολογίας αρχίζουν και τελειώνουν τις εργάσιμες μέρες τους με πολύωρες μετακινήσεις από και προς τη δουλειά τους. Και οι άνθρωποι που έμειναν άστεγοι, αντιμετωπίζουν ακόμη πιο τρομακτικά προβλήματα».

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του υπουργείου Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ, το 2018 οι άστεγοι στο Σιάτλ αυξήθηκαν κατά 4%, πολύ περισσότερο απ' ό,τι σε εθνικό επίπεδο (αύξηση 0,3%). Σε απόλυτους αριθμούς, στο Σιάτλ ζουν πάνω από 12.000 άνθρωποι είτε στο δρόμο είτε σε προσωρινά καταφύγια. Ετσι η μητρόπολη των νέων τεχνολογιών βρίσκεται - ήδη από το 2015 - στην τρίτη θέση, πίσω από τη Νέα Υόρκη (78.676 άστεγοι) και το Λος Αντζελες (σχεδόν 50.000 άστεγοι).

Ούτε τα «αποφάγια» τους...

Πάνω σε αυτήν την κατάσταση η «Microsoft» είδε μια ακόμη ευκαιρία για επενδύσεις και κερδοφορία, στην αγορά ακινήτων. Πριν από λίγες μέρες, ανακοίνωσε πως για να «συμβάλλει» στη «λύση του προβλήματος» θα επενδύσει 500 εκατ. δολάρια «για την προώθηση προσιτών λύσεων στέγασης», τοποθετώντας τα χρήματα σε δάνεια και επιχορηγήσεις που θα επιταχύνουν την κατασκευή κατοικιών. Συγκεκριμένα, τα 475 εκατ. θα δοθούν με μορφή δανείου (με επιτόκια είτε χαμηλότερα είτε της τρέχουσας αγοράς) σε ιδιώτες ή δήθεν «μη κερδοσκοπικούς» κατασκευαστές, ή σε κρατικούς φορείς όπως η Αρχή Περιφερειακής Στέγασης. Τα υπόλοιπα 25 εκατ. θα δοθούν ως δωρεά σε οργανώσεις και φιλανθρωπικά προγράμματα για αστέγους.

Το «ενδιαφέρον» και του συγκεκριμένου τεχνολογικού κολοσσού δεν θα μπορούσε να μην είναι υποκριτικό και πάντα στο βαθμό που ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας. Είναι ενδεικτικό ότι όταν το δημοτικό συμβούλιο του Σιάτλ επιχείρησε τον περασμένο χρόνο να επιβάλει φορολογία στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της περιοχής, με τα έσοδα να προορίζονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις των ομίλων. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προέβλεπε πως οι επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη άνω των 20 εκατ. δολαρίων θα κατέβαλαν ετήσιο φόρο 275 δολάρια ανά εργαζόμενο που απασχολούν. Υπολογιζόταν ότι έτσι θα εξασφαλίζονταν περίπου 47 εκατ. το χρόνο για την κατασκευή κατοικιών. Το μέτρο θα ίσχυε για 5 χρόνια.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των καπιταλιστικών επενδύσεων και του απίστευτου πλούτου που παράγεται στο Σιάτλ, το δημοτικό συμβούλιο επιχείρησε να φορολογήσει περίπου 585 επιχειρήσεις, περίπου το 3% όλων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή!

Μέσα σε λίγες βδομάδες, το σχέδιο πάρθηκε πίσω μετά τις απειλές της «οικονομίας» ότι θα σταματήσουν σχεδιαζόμενες επενδύσεις, θα «κινδυνεύσουν» θέσεις εργασίας κ.λπ. Ενδεικτικά η «Amazon», με περίπου 40.000 εργαζόμενους στο Σιάτλ, θα έπρεπε να πληρώνει 11 εκατ. δολάρια το χρόνο, την ώρα που τα ετήσια έσοδά της το 2017 ξεπέρασαν τα 60 δισ. δολάρια! Μάλιστα, εξαιτίας των φοροελαφρύνσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις, η «Amazon» εξασφάλισε το ίδιο έτος επιπλέον 789 εκατ. δολάρια!


Ε. Μ.

ΓΑΛΛΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συμφωνίες 1 δισ. δολαρίων μποναμάς στα μονοπώλια

Συνεχίζονται οι αυξημένοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί από γαλλικές εταιρείες

Από την κεντρική ομιλία του Γάλλου Προέδρου στην πρεσβεία της χώρας του στο Κάιρο

Copyright 2019 The Associated

Από την κεντρική ομιλία του Γάλλου Προέδρου στην πρεσβεία της χώρας του στο Κάιρο
Διμερή μνημόνια, συμφωνίες και σχέδια για νέες μπίζνες αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων υπέγραψε κατά την τριήμερη επίσκεψη που ολοκλήρωσε την Τρίτη στην Αίγυπτο ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπηρετώντας τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων. Παρά τις υποκριτικές γενικόλογες «επικρίσεις», που έκανε για τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις συλλήψεις συνδικαλιστών και άλλων αγωνιστών από την κυβέρνηση του Αιγύπτιου ομολόγου του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, ο Μακρόν συνέχισε αυτό που κάνουν καλά, εδώ και χρόνια, άλλοι προκάτοχοί του (Φρ. Ολάντ, Ν. Σαρκοζί κ.ά.): Στενή συνεργασία ανάμεσα σε ισχυρά γαλλικά μονοπώλια με τον πανίσχυρο αιγυπτιακό στρατό και την αστική τάξη της χώρας αυτής της Βόρειας Αφρικής που ευημερεί ανεξαρτήτως του εκάστοτε Προέδρου στην εξουσία και ο λαός πληρώνει το μάρμαρο με την ένταση της εκμετάλλευσης.

«Η ασφάλεια αυτής της φιλικής χώρας είναι και η δική μας ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά σε μία από τις ομιλίες του στο Κάιρο ο Γάλλος Πρόεδρος, σχεδόν κυριολεκτώντας. Οι ανάγκες της Αιγύπτου σε όπλα, πυρομαχικά και εκσυγχρονισμό των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών δυνάμεων καλύπτονται, σε σημαντικό βαθμό, από τα μονοπώλια της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας. Εναν περίπου μήνα πριν από την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν στο Κάιρο είχε προηγηθεί η υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, που είχε κόψει, μαζί με τον Αιγύπτιο ηγέτη, Α. Φ. Σίσι, στις αρχές Δεκέμβρη, την κορδέλα της πρώτης αιγυπτιακής έκθεσης όπλων EDEX 2018. Η Γαλλία, άλλωστε, όπως θύμιζε πριν από λίγες μέρες εκτενές άρθρο στη γαλλική «Le Monde» με αφορμή την επίσκεψη του Ε. Μακρόν στο Κάιρο, πούλησε κατά την περίοδο 2013 - 2017 (λίγο δηλαδή μετά τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» που ανέτρεψε την πολυετή κυβέρνηση του πρώην Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ) περισσότερα όπλα στην Αίγυπτο και από τις ΗΠΑ.

Τα συμφέροντα των μονοπωλίων ενώνουν τους Προέδρους Μακρόν και Σίσι, παρά τα ψελλίσματα περί παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τα συμφέροντα των μονοπωλίων ενώνουν τους Προέδρους Μακρόν και Σίσι, παρά τα ψελλίσματα περί παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Μόνο πρόπερσι η Γαλλία πούλησε 1,4 δισ. ευρώ στρατιωτικού εξοπλισμού, πυρομαχικών και συστημάτων ασφαλείας. Η μακρά λίστα πώλησης γαλλικών οπλικών συστημάτων προς την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια προκαλεί την «ανησυχία» ανταγωνιστών από Ρωσία, ΗΠΑ, Γερμανία. Διεθνή ΜΜΕ εκτιμούν ότι την περίοδο 2010 - 2016 τα γαλλικά πολεμικά μονοπώλια αύξησαν σημαντικά τον τζίρο από τις πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο, καθώς από 46 εκατ. δολάρια που ήταν τις ανέβασαν σε τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια.

Ανάμεσα στα άλλα, τα γαλλικά πολεμικά μονοπώλια πούλησαν υπερσύγχρονες φρεγάτες αμφίβιων επιχειρήσεων τύπου «Mistral» (μετά την ακύρωση παραγγελίας από τη Ρωσία), 24 μαχητικά «Ραφάλ» (πολεμικό μονοπώλιο «Dassault»), τέσσερις κορβέτες «Gowind», που φτιάχτηκαν στο ναυπηγείο της Αλεξάνδρειας σε κοινοπραξία με τη γαλλική κρατική πολεμική βιομηχανία «Naval Group» (στο πλαίσιο συμφωνίας του 2014 αξίας περίπου 1,14 δισ. δολάρια). Πιο πριν (2013) η «Renault Trucks Defence» είχε πουλήσει δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα «Sherpa» που χρησιμοποιήθηκαν στις αιματοβαμμένες διαδηλώσεις της 14ης Αυγούστου 2013 στο Κάιρο κατά υποστηρικτών του ανατραπέντα εκλεγμένου ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Αλλά και στρατιωτικά συστήματα τηλεπικοινωνιών από την εταιρεία «Sagem», τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Patroller» και «Thales UAV»...

Μακρά και η λίστα στρατιωτικών γυμνασίων

Σε κάθε περίπτωση, τα χρυσά συμβόλαια που κλείνουν επί σειρά ετών τα γαλλικά μονοπώλια στην Αίγυπτο συνοδεύονται και από παράλληλη σύσφιξη της στρατιωτικής και «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας Παρισιού - Καΐρου. Μόνο πέρσι, στρατιωτικές δυνάμεις αμφοτέρων των χωρών συμμετείχαν σε σειρά χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών γυμνασίων και ασκήσεων σε μια περίοδο κατά την οποία αφενός οξύνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, αφετέρου έχει ανοίξει για τα καλά η όρεξη των μονοπωλίων για την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τον Φλεβάρη του 2018, γαλλικές και αιγυπτιακές ναυτικές δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση «ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ» με πρόσχημα την «αύξηση της ασφάλειας» σε Ερυθρά Θάλασσα και Μεσόγειο.

Τον Μάρτη του 2018, οι δύο χώρες επανέλαβαν νέες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και τον Ιούλη της ίδιας χρονιάς πραγματοποίησαν ξανά κοινά γυμνάσια σε αιγυπτιακή βάση της Ερυθράς Θάλασσας.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη ακολούθησαν τα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια «Bright Star 2018», με τη συμμετοχή αιγυπτιακών, γαλλικών και αμερικανικών, μεταξύ άλλων, δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας.

Νέες συμφωνίες και μνημόνια

Αυτήν τη «βαριά κληρονομιά» των στενών σχέσεων που ανέπτυξαν εδώ και χρόνια τα γαλλικά μονοπώλια προσπάθησε να τιμήσει στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Αίγυπτο και ο Πρόεδρος Μακρόν. Συνοδευόμενος από σημαντικούς υπουργούς, διευθυντικά στελέχη γαλλικών μονοπωλίων και σημαντικών επιχειρηματικών ομίλων, ο Γάλλος Πρόεδρος έβαλε την υπογραφή του ή παρακολούθησε την επίτευξη πάνω από 40 συμφωνιών και μνημονίων. Οι περισσότερες από τις συμφωνίες επικεντρώθηκαν στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Εμπορίου, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, των Τηλεπικοινωνιών και της Γεωργίας και εκτιμάται ότι ξεπερνούν σε αξία το 1 δισ. δολάρια. Ανάμεσα στις συμφωνίες αυτές ξεχώρισε εκείνη που υπέγραψαν η γαλλική «Υπηρεσία Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Πληροφορικής» (ITIDA) με τον αιγυπτιακό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό «Orange» του Αιγύπτιου δισεκατομμυριούχου Ναγκίμπ Σαουίρις καθώς και η συμφωνία που υπέγραψε η γαλλική εταιρεία συγκοινωνιών RATP για διεύρυνση του δικτύου σηράγγων στο Κάιρο στο πλαίσιο επέκτασης γραμμών του μετρό. Επίσης, θα αξιοποιηθεί και η αφορμή της συμπλήρωσης 150 ετών από τα εγκαίνια της διώρυγας του Σουέζ (1869) και το γεγονός πως το 2019 έχει χαρακτηριστεί έτος «γαλλο-αιγυπτιακών πολιτιστικών σχέσεων».

Στο περιθώριο, πάντως, συναντήσεων Αιγυπτίων και Γάλλων αξιωματούχων έγινε βολιδοσκόπηση σχεδίων για την αγορά πάνω από 10 επιπρόσθετων μαχητικών αεροσκαφών από το γαλλικό μονοπώλιο «Dassault», δίχως να αποσαφηνιστεί εάν και πότε θα δρομολογηθεί ένα τέτοιο σχέδιο.

Αξιοποιώντας και το εργαλείο της θρησκείας

Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο Γάλλος Πρόεδρος επιδίωξε συναντήσεις και με θρησκευτικούς ηγέτες Σουνιτών, Κοπτών Χριστιανών, αξιοποιώντας το παραμικρό εργαλείο για την προώθηση των γαλλικών γεωπολιτικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή. Μετά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας Ταουάντρος Β' στο Κάιρο, τάχθηκε υπέρ «του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών», λέγοντας πως συνιστά «λύση» απέναντι σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε «κρίση». Ισχυρίστηκε ακόμη πως ο ρόλος της Γαλλίας στην περιοχή είναι να κάνει «ακόμα περισσότερα για να υποστηρίξει το σύνολο των χριστιανών της Ανατολής». Ανήγγειλε έτσι την πραγματοποίηση μιας διαθρησκευτικής συνδιάσκεψης στο Παρίσι τους επόμενους μήνες με επίκεντρο, όπως εξήγησε, τις «θρησκευτικές μειονότητες της Ανατολής».

Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια του Γάλλου Προέδρου για «σύσφιξη» των σχέσεων και της συνεργασίας με την Αίγυπτο δεν θα περιοριστούν στα στεγανά μιας επίσημης επίσκεψης. Η συνέχιση της δράσης τζιχαντιστών στη Χερσόνησο του Σινά, το ξαναμοίρασμα της τεράστιας πίτας ορυκτού πλούτου στη Λιβύη που εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά αποσταθεροποίησης μία οκταετία μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011, η «επόμενη μέρα» στη Συρία και οι νέες μπίζνες των μονοπωλίων Ενέργειας μετά την επιλογή τους για αξιοποίηση νέων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι βέβαιο πως θα μεγαλώσουν την όρεξη της Γαλλίας για αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής και πολλαπλασιασμό των επικερδών συμφωνιών. Με φόντο, βεβαίως, την όξυνση του ανταγωνισμού με άλλους μονοπωλιακούς ομίλους, που διεκδικούν επίσης το «καλύτερο» και μεγαλύτερο κομμάτι από το πλιάτσικο των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών της περιοχής.


Δ. Ορφ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ