Συνεχίζονται οι αυξημένοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί από γαλλικές εταιρείες
Copyright 2019 The Associated |
Από την κεντρική ομιλία του Γάλλου Προέδρου στην πρεσβεία της χώρας του στο Κάιρο |
«Η ασφάλεια αυτής της φιλικής χώρας είναι και η δική μας ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά σε μία από τις ομιλίες του στο Κάιρο ο Γάλλος Πρόεδρος, σχεδόν κυριολεκτώντας. Οι ανάγκες της Αιγύπτου σε όπλα, πυρομαχικά και εκσυγχρονισμό των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών δυνάμεων καλύπτονται, σε σημαντικό βαθμό, από τα μονοπώλια της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας. Εναν περίπου μήνα πριν από την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν στο Κάιρο είχε προηγηθεί η υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, που είχε κόψει, μαζί με τον Αιγύπτιο ηγέτη, Α. Φ. Σίσι, στις αρχές Δεκέμβρη, την κορδέλα της πρώτης αιγυπτιακής έκθεσης όπλων EDEX 2018. Η Γαλλία, άλλωστε, όπως θύμιζε πριν από λίγες μέρες εκτενές άρθρο στη γαλλική «Le Monde» με αφορμή την επίσκεψη του Ε. Μακρόν στο Κάιρο, πούλησε κατά την περίοδο 2013 - 2017 (λίγο δηλαδή μετά τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» που ανέτρεψε την πολυετή κυβέρνηση του πρώην Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ) περισσότερα όπλα στην Αίγυπτο και από τις ΗΠΑ.
Τα συμφέροντα των μονοπωλίων ενώνουν τους Προέδρους Μακρόν και Σίσι, παρά τα ψελλίσματα περί παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων |
Ανάμεσα στα άλλα, τα γαλλικά πολεμικά μονοπώλια πούλησαν υπερσύγχρονες φρεγάτες αμφίβιων επιχειρήσεων τύπου «Mistral» (μετά την ακύρωση παραγγελίας από τη Ρωσία), 24 μαχητικά «Ραφάλ» (πολεμικό μονοπώλιο «Dassault»), τέσσερις κορβέτες «Gowind», που φτιάχτηκαν στο ναυπηγείο της Αλεξάνδρειας σε κοινοπραξία με τη γαλλική κρατική πολεμική βιομηχανία «Naval Group» (στο πλαίσιο συμφωνίας του 2014 αξίας περίπου 1,14 δισ. δολάρια). Πιο πριν (2013) η «Renault Trucks Defence» είχε πουλήσει δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα «Sherpa» που χρησιμοποιήθηκαν στις αιματοβαμμένες διαδηλώσεις της 14ης Αυγούστου 2013 στο Κάιρο κατά υποστηρικτών του ανατραπέντα εκλεγμένου ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Αλλά και στρατιωτικά συστήματα τηλεπικοινωνιών από την εταιρεία «Sagem», τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Patroller» και «Thales UAV»...
Σε κάθε περίπτωση, τα χρυσά συμβόλαια που κλείνουν επί σειρά ετών τα γαλλικά μονοπώλια στην Αίγυπτο συνοδεύονται και από παράλληλη σύσφιξη της στρατιωτικής και «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας Παρισιού - Καΐρου. Μόνο πέρσι, στρατιωτικές δυνάμεις αμφοτέρων των χωρών συμμετείχαν σε σειρά χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών γυμνασίων και ασκήσεων σε μια περίοδο κατά την οποία αφενός οξύνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, αφετέρου έχει ανοίξει για τα καλά η όρεξη των μονοπωλίων για την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τον Φλεβάρη του 2018, γαλλικές και αιγυπτιακές ναυτικές δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση «ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ» με πρόσχημα την «αύξηση της ασφάλειας» σε Ερυθρά Θάλασσα και Μεσόγειο.
Τον Μάρτη του 2018, οι δύο χώρες επανέλαβαν νέες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και τον Ιούλη της ίδιας χρονιάς πραγματοποίησαν ξανά κοινά γυμνάσια σε αιγυπτιακή βάση της Ερυθράς Θάλασσας.
Τον περασμένο Σεπτέμβρη ακολούθησαν τα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια «Bright Star 2018», με τη συμμετοχή αιγυπτιακών, γαλλικών και αμερικανικών, μεταξύ άλλων, δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας.
Αυτήν τη «βαριά κληρονομιά» των στενών σχέσεων που ανέπτυξαν εδώ και χρόνια τα γαλλικά μονοπώλια προσπάθησε να τιμήσει στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Αίγυπτο και ο Πρόεδρος Μακρόν. Συνοδευόμενος από σημαντικούς υπουργούς, διευθυντικά στελέχη γαλλικών μονοπωλίων και σημαντικών επιχειρηματικών ομίλων, ο Γάλλος Πρόεδρος έβαλε την υπογραφή του ή παρακολούθησε την επίτευξη πάνω από 40 συμφωνιών και μνημονίων. Οι περισσότερες από τις συμφωνίες επικεντρώθηκαν στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Εμπορίου, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, των Τηλεπικοινωνιών και της Γεωργίας και εκτιμάται ότι ξεπερνούν σε αξία το 1 δισ. δολάρια. Ανάμεσα στις συμφωνίες αυτές ξεχώρισε εκείνη που υπέγραψαν η γαλλική «Υπηρεσία Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Πληροφορικής» (ITIDA) με τον αιγυπτιακό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό «Orange» του Αιγύπτιου δισεκατομμυριούχου Ναγκίμπ Σαουίρις καθώς και η συμφωνία που υπέγραψε η γαλλική εταιρεία συγκοινωνιών RATP για διεύρυνση του δικτύου σηράγγων στο Κάιρο στο πλαίσιο επέκτασης γραμμών του μετρό. Επίσης, θα αξιοποιηθεί και η αφορμή της συμπλήρωσης 150 ετών από τα εγκαίνια της διώρυγας του Σουέζ (1869) και το γεγονός πως το 2019 έχει χαρακτηριστεί έτος «γαλλο-αιγυπτιακών πολιτιστικών σχέσεων».
Στο περιθώριο, πάντως, συναντήσεων Αιγυπτίων και Γάλλων αξιωματούχων έγινε βολιδοσκόπηση σχεδίων για την αγορά πάνω από 10 επιπρόσθετων μαχητικών αεροσκαφών από το γαλλικό μονοπώλιο «Dassault», δίχως να αποσαφηνιστεί εάν και πότε θα δρομολογηθεί ένα τέτοιο σχέδιο.
Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο Γάλλος Πρόεδρος επιδίωξε συναντήσεις και με θρησκευτικούς ηγέτες Σουνιτών, Κοπτών Χριστιανών, αξιοποιώντας το παραμικρό εργαλείο για την προώθηση των γαλλικών γεωπολιτικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή. Μετά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας Ταουάντρος Β' στο Κάιρο, τάχθηκε υπέρ «του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών», λέγοντας πως συνιστά «λύση» απέναντι σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε «κρίση». Ισχυρίστηκε ακόμη πως ο ρόλος της Γαλλίας στην περιοχή είναι να κάνει «ακόμα περισσότερα για να υποστηρίξει το σύνολο των χριστιανών της Ανατολής». Ανήγγειλε έτσι την πραγματοποίηση μιας διαθρησκευτικής συνδιάσκεψης στο Παρίσι τους επόμενους μήνες με επίκεντρο, όπως εξήγησε, τις «θρησκευτικές μειονότητες της Ανατολής».
Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια του Γάλλου Προέδρου για «σύσφιξη» των σχέσεων και της συνεργασίας με την Αίγυπτο δεν θα περιοριστούν στα στεγανά μιας επίσημης επίσκεψης. Η συνέχιση της δράσης τζιχαντιστών στη Χερσόνησο του Σινά, το ξαναμοίρασμα της τεράστιας πίτας ορυκτού πλούτου στη Λιβύη που εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά αποσταθεροποίησης μία οκταετία μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011, η «επόμενη μέρα» στη Συρία και οι νέες μπίζνες των μονοπωλίων Ενέργειας μετά την επιλογή τους για αξιοποίηση νέων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι βέβαιο πως θα μεγαλώσουν την όρεξη της Γαλλίας για αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής και πολλαπλασιασμό των επικερδών συμφωνιών. Με φόντο, βεβαίως, την όξυνση του ανταγωνισμού με άλλους μονοπωλιακούς ομίλους, που διεκδικούν επίσης το «καλύτερο» και μεγαλύτερο κομμάτι από το πλιάτσικο των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών της περιοχής.