Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Πράσινη» ενέργεια καταλήστευσης του λαού

Το «φιλοεπενδυτικό» θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τις προκλητικές παροχές προς τους ενεργειακούς ομίλους συνολικά και ειδικότερα σε εκείνους που δραστηριοποιούνται στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, παροχές τις οποίες πληρώνουν με όλους τους τρόπους τα λαϊκά στρώματα, φέρνει νέο κύμα εγκαταστάσεων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα.

Σχεδόν 3.000 μεγαβάτ είναι η ισχύς των νέων εγκαταστάσεων που κατατέθηκαν προς έγκριση στη ΡΑΕ από μεγάλες εταιρείες του χώρου, ενώ την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης απευθύνει νέα πρόσκληση στους «επενδυτές», παρουσιάζοντας το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», το οποίο έχει ως βασικό στοιχείο την ενίσχυση των ΑΠΕ και εν τέλει τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο πάρκο αιολικών και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

Τα ΕΛΠΕ, η «Motor Oil», η ΤΕΡΝΑ, η «Ρόκας», η «Siemens» είναι μερικοί από τους ντόπιους και ξένους ομίλους που έχουν καταθέσει αιτήσεις για νέες εγκαταστάσεις, κυρίως σε Βόρεια Ελλάδα και Στερεά, ενώ και η ΔΕΗ ΑΕ μέσω της θυγατρικής της, «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», κάνει «μπάσιμο» στο χώρο, σύμφωνα με το νέο επιχειρηματικό πλάνο που είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο πρόεδρός της.

«Πράσινη» ενέργεια πανάκριβη για τα λαϊκά στρώματα

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μεσοσταθμική τιμή της ΜWh που παράγεται από αιολική ενέργεια, σύμφωνα με το επίσημο δελτίο του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) διαμορφώθηκε την περασμένη χρονιά στα 96,6 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη τιμή για τα φωτοβολταϊκά διαμορφώθηκε στα 289,88 ευρώ/MWh. Για να γίνει αντιληπτή η τάξη μεγέθους, αναφέρουμε ότι η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών «ΝΟΜΕ» (η ηλεκτρική ενέργεια που δημοπρατείται από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς) κινήθηκε πέρυσι μεταξύ 41 και 54 ευρώ/MWh, ενώ οι αρχικές δημοπρασίες των προηγούμενων ετών ξεκινούσαν από τα 32 ευρώ...

Με βάση λοιπόν τις παραπάνω τιμές, στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο επιδοτούνται οι όμιλοι του χώρου, εισέρευσαν πέρυσι συνολικά 1,857 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,747 δισ. πιστώθηκαν στους ομίλους. Μεταξύ των εισροών ενίσχυσης του ΕΛΑΠΕ είναι και το τέλος ΕΤΜΕΑΡ, συνολικού ύψους 576,75 εκατ., χρήματα που κατέβαλαν άμεσα οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και άλλες χρεώσεις που έμμεσα περνούν στην κατανάλωση, όπως το «τέλος λιγνίτη» (26,63 εκατ. ή η «χρέωση προμηθευτών» (220,77 εκατ.).

Απαλλαγές για τους ομίλους της ενεργοβόρου βιομηχανίας

Φυσικά, η κυβέρνηση έσπευσε να διαθέσει ένα σημαντικό τμήμα του πλεονάσματος ύψους 110 εκατ. ευρώ από τον παραπάνω λογαριασμό για τις ανάγκες μείωσης του ενεργειακού κόστους των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανικών ομίλων, ως... πρώτη δόση του συνολικότερου πακέτου στήριξης που ετοιμάζει για τις βιομηχανίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τον Γ. Σταθάκη, σύμφωνα με σχετικές πηγές η πολιτική ηγεσία εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στο αίτημα των βιομηχάνων για μείωση του ενεργειακού κόστους και υποσχέθηκε «συνεργασία» τόσο για τη διαπραγμάτευση υπογραφής νέων συμβάσεων με τη ΔΕΗ ΑΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, όσο και για την ανάληψη «κοινών πρωτοβουλιών» σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λήψη μέτρων που άπτονται ζητημάτων «κρατικών ενισχύσεων», όπως η επέκταση του μέτρου της «διακοψιμότητας» και όχι μόνο.

Οσο για την ΕΕ, μόνο αρνητική δεν είναι όταν πρόκειται για κρατικές ενισχύσεις που αφορούν μονοπωλιακούς ομίλους, όπως καταγράφηκε και στην πρόσφατη έγκριση που έδωσε για τη μείωση τελών στήριξης των ΑΠΕ από τις εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε στις 18 του περασμένου Δεκέμβρη και σύμφωνα με αυτήν η Επιτροπή «σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ενέκρινε σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις της Ελλάδας μειώσεις των προσαυξήσεων που χρηματοδοτούν τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της Ενέργειας «επιτρέπουν μειώσεις των προσαυξήσεων που επιβάλλονται σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις εκτεθειμένες στο διεθνές εμπόριο και οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι διατάξεις αυτές δίνουν στα κράτη - μέλη τη δυνατότητα να στηρίζουν την παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών τους».

Η παραπάνω απόφαση της Επιτροπής είναι ενδεικτική για το πώς διευθετούνται οι σχέσεις μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων παραγωγής Ενέργειας και ομίλων που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς της καπιταλιστικής οικονομίας και η Ενέργεια αποτελεί γι' αυτούς βασικό παράγοντα κόστους. Τα τέλη θα συνεχίσουν να πληρώνονται από τη μεγάλη μάζα των λαϊκών νοικοκυριών, την ίδια στιγμή που οι «εκπτώσεις» για τις βιομηχανίες και άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις είναι εντός «κανόνων», αφού πρέπει να προστατευτούν στον «διεθνή ανταγωνισμό».

Το θέμα ανέδειξε πρόσφατα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία κατέθεσε Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία καταγγέλλει τις προκλητικές απαλλαγές για τις λεγόμενες ενεργοβόρες επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που είναι σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο επιβολής νέων αυξήσεων σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

Στο κείμενο της Ερώτησης ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κ. Παπαδάκης σημείωνε ανάμεσα σε άλλα ότι την ώρα που δίνονται οι απαλλαγές στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, «χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά ανέργων, απλήρωτων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα ήδη υπέρογκα έξοδα για Ενέργεια και θέρμανση, καλούνται να πληρώσουν και το τέλος - χαράτσι για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από το υστέρημά τους προκειμένου να προικοδοτούνται με κονδύλια οι επιχειρηματικοί όμιλοι της λεγόμενης πράσινης οικονομίας». Στην ίδια Ερώτηση κατήγγειλε τις πιέσεις για είσπραξη οφειλών και απειλές για διακοπή ρεύματος σε περίπου 600.000 καταναλωτές χαμηλής τάσης, δηλαδή κυρίως λαϊκά νοικοκυριά.

Αντιλαϊκή στοχοπροσήλωση

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο εξέθεσε για μια ακόμα φορά ο Γ. Σταθάκης, μιλώντας την περασμένη βδομάδα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» (ΕΣΕΚ). Απ' όσα είπε ο υπουργός προκύπτει ότι οι προαναφερθείσες επενδύσεις στις ΑΠΕ αποτελούν μόνο το πρελούδιο της επέλασης που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια, αφού - όπως χαρακτηριστικά σημείωσε - αναμένονται επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, ώστε να καλυφθούν οι στόχοι που απορρέουν από τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την ενίσχυση της «πράσινης» ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή Ενέργειας να φτάσει στο 56% το 2030, σχεδόν δηλαδή διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με σήμερα, και αντίστοιχα να μειωθεί στο μισό η χρήση του λιγνίτη, στο 17% περίπου, από 33% που είναι σήμερα, ενώ ανάλογη αύξηση προβλέπεται στη χρήση φυσικού αερίου, κυρίως στον τομέα της θέρμανσης.

Το μόνο βέβαιο από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, αλλά και από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που αποτελούν κοινό τόπο με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, είναι ότι η πολιτική των προκλητικών παροχών προς τους μονοπωλιακούς ομίλους θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και την υλοποίηση των στόχων για την «κλιματική αλλαγή», που ανοίγουν νέα πεδία και κερδοφόρες διεξόδους στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια.

Τα λαϊκά στρώματα σε αυτόν το σχεδιασμό παίζουν το ρόλο του «υποζυγίου»: Οι μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο πηγαίνουν χέρι χέρι με το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο, οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι ελάχιστες, προσωρινού χαρακτήρα και με πετσοκομμένα δικαιώματα, ενώ για το αγαθό της Ενέργειας τα λαϊκά στρώματα θα δίνουν όλο και μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματός τους και όλο και περισσότεροι θα βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της παραπάνω πολιτικής είναι ορατά με τον υπερδιπλασιασμό των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος την τελευταία δεκαετία, τάση που θα συνεχιστεί, παρά τα όσα υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση περί «στήριξης των κοινωνικά αδύναμων».

Εμπόδιο στην πολιτική αυτή μπορεί να βάλει μόνο η εργατική - λαϊκή πάλη που βάζει στο στόχαστρο τη στρατηγική του κεφαλαίου, την οποία υπηρετούν κυβερνήσεις, αστικά κόμματα και ΕΕ και η οποία βάζει μπροστά την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, συνολικά και σε ό,τι αφορά το αγαθό της Ενέργειας. Προϋπόθεση για να δυναμώσει ο αγώνας αυτός είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού.


Φ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετατρέπουν βουνά και λαγκάδια σε «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες» για «fast track» ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά(2022-12-23 00:00:00.0)
«Γεωπολιτικές αστάθειες», ενεργειακή εξάρτηση και νέα πεδία κερδοφορίας(2018-04-20 00:00:00.0)
Τα ενεργειακά ζητήματα σταθερά στο επίκεντρο(2014-04-10 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία του κεφαλαίου(2010-02-04 00:00:00.0)
Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας(2007-02-18 00:00:00.0)
Παραδίδονται εξ ολοκλήρου στους ιδιώτες(2000-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ