Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Η δωρεάν μεταφορά δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη

Διαμαρτυρία μαθητών και γονιών στο υπουργείο Παιδείας

«

Δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη», δηλώνουν γονείς και μαθητές Καλλιτεχνικών Σχολείων για τη δωρεάν μετακίνησή τους από και προς το σχολείο, η οποία περιορίζεται με την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη μεταφορά μαθητών. Την ανάγκη αυτή διεκδίκησαν με τη μαχητική τους παρουσία χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας μαθητές από τα Καλλιτεχνικά Σχολεία του Περιστερίου και του Κερατσινίου, στην παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην ΚΥΑ, η οποία καταργεί για μεγάλο μέρος των μαθητών των σχολείων αυτών τη δωρεάν μεταφορά.

Ειδικότερα, τίθενται χιλιομετρικοί περιορισμοί, καταργώντας ουσιαστικά τη δωρεάν μεταφορά για όσους μαθητές Γυμνασίου μένουν σε απόσταση λιγότερη των 3 χιλιομέτρων από το σχολείο, ενώ ο αντίστοιχος περιορισμός για το Λύκειο είναι τα 5 χιλιόμετρα. Αναγκάζονται έτσι είτε οι γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους με δικά τους μέσα, κάτι που είναι αδύνατο για πολλούς εργαζόμενους, είτε τα παιδιά να ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί και να διανύουν χιλιόμετρα με μέσα μεταφοράς, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και φορτωμένα συχνά με υλικά απαραίτητα για το μάθημα όπως σχεδιαστικά όργανα και τη σχολική τσάντα.

Στο πλευρό των μαθητών, χτες, βρίσκονταν εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων των παραπάνω σχολείων και άλλων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων (Ιλίου και Γέρακα), της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.

Αντιπροσωπεία μαθητών και γονιών συναντήθηκε με στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με γονείς που συμμετείχαν στη συνάντηση, από τα λεγόμενα των εκπροσώπων του υπουργείου προκύπτει πως η περικοπή στη μεταφορά είναι μέτρο που προχωρά ούτε λίγο ούτε πολύ, προκειμένου να εφαρμοστεί η δίχρονη Προσχολική Αγωγή και για να λειτουργήσουν νέα Καλλιτεχνικά Σχολεία! Οτι, δηλαδή, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων και της δημοσιονομικής πολιτικής τους, οι περικοπές στις μεταφορές θεωρήθηκαν ως... η μικρότερη βλάβη. Από την πλευρά τους, οι γονείς χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη λογική που στερεί τη δωρεάν και ασφαλή μεταφορά στους μαθητές, δηλώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για την κατάργηση των χιλιομετρικών περιορισμών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org