Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σε κλίμα «βαρύ» αναχωρεί ο Μουσαράφ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΚΟΥΕΤΑ-ΡΑΒΑΛΠΙΝΤΙ.-

Υπό τη σκιά της επίθεσης αγνώστων ενόπλων στο αεροδρόμιο της Κουέτα αλλά και της δολοφονικής επίθεσης αγνώστων έξω από το δημαρχιακό μέγαρο στο Καράτσι, ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Πακιστανός ηγέτης, Περβέζ Μουσαράφ. Την ίδια στιγμή εντείνονταν οι ανησυχίες για τη σταθερότητα της χώρας, ενώ η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Γουέντι Τσάμπερλεϊν, διαβεβαίωνε, με νόημα, ότι «οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών εντός Πακιστάν και τη λαθραία διακίνηση όπλων προς το Αφγανιστάν, καθώς γνωρίζουν, όπως και ο Πακιστανός ηγέτης, ότι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν συνδέονται με τη σταθερότητα στο Πακιστάν»!

Ομάδα αγνώστων ενόπλων άνοιξε πυρ στην κεντρική πύλη του αεροδρομίου της Κουέτα στην επαρχία του Μπαλουχιστάν, χτες τα ξημερώματα. Ακολούθησε συμπλοκή και ένας φρουρός έπεσε νεκρός, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, τραυματίστηκε και ένας από τους επιτιθέμενους, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν. Οι τοπικές αρχές ασφαλείας ερευνούν το περιστατικό, αν και υποπτεύονται ότι συνδέεται με την αναστάτωση που επικρατεί στην επαρχία με τους εξτρεμιστές ισλαμιστές με αφορμή τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Στο Μπαλουχιστάν βρίσκονται τα δύο από τα τρία αεροδρόμια που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις, στο Πασνί και στο Νταλμπαντίν. Το τρίτο αεροδρόμιο βρίσκεται στο Τζακομπαμπάντ, της γειτονικής επαρχίας Σιντχ, και είχε, επίσης, γίνει στόχος μιας ανεπιτυχούς επίθεσης αγνώστων ενόπλων, τον περασμένο μήνα.

Λίγη ώρα αργότερα, 4 ένοπλοι, που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες, άνοιξαν πυρ στην είσοδο του δημαρχείου στο Καράτσι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι, ένας ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, ένας αστυνομικός και ένας πολίτης, ενώ τραυματίστηκαν 6 άλλοι, ανάμεσα στους οποίους και ένας χριστιανός δημοτικός σύμβουλος. Οι αρχές εκτιμούσαν ότι η δολοφονική επίθεση σχετίζεται περισσότερο με την πολιτική βία που χαρακτηρίζει την πόλη παρά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Παρά τα νέα περιστατικά βίας, ο Περβέζ Μουσαράφ ετοιμάζεται να αναχωρήσει σήμερα για την πρώτη μεγάλη επίσκεψη στο εξωτερικό. Θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Καθ' οδόν προς τις ΗΠΑ θα σταματήσει για συναντήσεις στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Η πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού χαρακτηρίζεται από δυτικούς αναλυτές σε μεγάλα ΜΜΕ ως «η μεγάλη επιτυχία» του Πακιστανού ηγέτη, ο οποίος, συστοιχιζόμενος με τις ΗΠΑ, πέτυχε «να εκμηδενίσει τους εσωτερικούς αντιπάλους του, είτε ισλαμιστές είτε αντιδυτικούς», και ταυτόχρονα να κερδίσει σε κύρος στη διεθνή κοινότητα, αφού πλέον δεν αντιμετωπίζεται ως «απλός δικτάτορας, όπως μέχρι πρότινος».

Για πολλούς, όμως, οι εκτιμήσεις αυτές δεν αποβλέπουν παρά να κατευνάσουν τα πνεύματα καθώς η κατάσταση εντός του Πακιστάν είναι πραγματικά ανησυχητική. Μπορεί οι διαδηλώσεις των εξτρεμιστών ισλαμιστών να μην έχουν συγκεντρώσει το αναμενόμενο πλήθος, όμως, υπογραμμίζουν πολλοί, αυτό οφείλεται στη βιαιότητα των αρχών, ενώ η πλειοψηφία του κόσμου διαφωνεί, χωρίς να το εκφράζει, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για δικτατορία.

Μεγάλη διαδήλωση ειρηνιστών

Η μεγαλύτερη φιλειρηνική διαδήλωση από την έναρξη της κρίσης στο Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκε, χτες, στο Ραβαλπίντι. Δεκάδες χιλιάδες μέλη ανθρωπιστικών, γυναικείων, φιλειρηνικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών ενώσεων, αλλά και διακεκριμένες προσωπικότητες του πανεπιστημιακού χώρου και των γραμμάτων συμμετείχαν στη μεγάλη φιλειρηνική συγκέντρωση, που διαδήλωσε την αντίθεσή της τόσο στις αμερικανικές επιχειρήσεις όσο και στον ισλαμιστικό εξτρεμισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση της βίας και αμερικανικές επιθέσεις(2009-03-04 00:00:00.0)
Πολύνεκρες μάχες(2008-01-15 00:00:00.0)
Αυξάνεται κατακόρυφα η ένταση(2005-07-23 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις, εθελοντές και διπλωματικός αναβρασμός(2001-11-03 00:00:00.0)
Αποτυχημένη επίθεση αγνώστων με ρουκέτες(2001-10-18 00:00:00.0)
Πυροβολισμοί στο Καράτσι, εκρηκτική ηρεμία σε άλλες πόλεις(2001-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ