Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
Ανελέητοι βομβαρδισμοί ... και δηλώσεων
  • Δεκάδες οι άμαχοι νεκροί κατά την 30ή μέρα των βομβαρδισμών κατά τους Ταλιμπάν, που μειώνουν όμως το συνολικό αριθμό των νεκρών στο μέχρι στιγμής απολογισμό
  • Μαίνεται ο «ψυχολογικός πόλεμος»

Θύμα των βομβαρδισμών στη Χεράτ που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Πακιστάν

Associated Press

Θύμα των βομβαρδισμών στη Χεράτ που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Πακιστάν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ- ΝΤΑΣΤ Ι ΓΚΑΛΑΧ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ακριβώς τριάντα μέρες συμπληρώθηκαν από την 7η Οκτωβρίου όταν άρχισαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά ρίχνουν πια βόμβες ακόμη και 7 τόνων, προκειμένου να διατρήσουν ολόκληρα βουνά, που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, τώρα που πια έχουν εκλείψει οι στόχοι. Ως συνήθως οι άμαχοι είναι αυτοί ου καλούνται να πληρώσουν το βαρύ τίμημα και το φόρο αίματος.

Από τα ξημερώματα της Τρίτης οι επαρχίες Μπαλχ και Σαμανγκάν και οι πόλεις Παρουάν, Κουντούζ, Ταχάρ, Χεράτ, Χελμάντ, Ουρουζγκόν και Κανταχάρ, βρέθηκαν στο στόχαστρο των αμερικανικών βομβαρδιστικών. Αξιωματούχοι του καθεστώτος των Ταλιμπάν στην πόλη Τζαλαλαμπάντ δήλωσαν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι από επίθεση που δέχτηκε το χωριό Ινζέρ τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ενώ το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Ταλιμπάν, Μπακτιάρ, μετέδωσε χτες ότι 10 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν στο χωριό έξω από το Μαζάρ ι Σαρίφ και άλλοι 5 σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν στο Κανταχάρ. Οπως πάντα, οι πληροφορίες αυτές δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν.

Το ζήτημα των νεκρών αμάχων έχει εξελιχθεί σε απίστευτη σπαζοκεφαλιά. Αφ' ενός, είναι αδύνατον να υπάρξει κάποιος επίσημος συνολικός αριθμός νεκρών και αφ' ετέρου ο παράγοντας του ψυχολογικού πολέμου είναι καθοριστικός και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, χτες το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο που πρόσκειται στους Ταλιμπάν και έχει την έδρα του στο Πακιστάν, μετέδωσε πως οι νεκροί φτάνουν τους 633 και οι τραυματίες είναι 800 έως 1.000, μεταδίδοντας επίσης ότι τέσσερα αμερικανικά αεροσκάφη έχουν καταρριφθεί, ένα από αυτά ήταν μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό. Μόλις όμως την περασμένη βδομάδα, οι Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την πρώτη ημέρα των βομβαρδισμών. Τέλος, σύμφωνα με το πρακτορείο οι περισσότεροι νεκροί (204) προέρχονται από την πόλη Κανταχάρ, το προπύργιο των Ταλιμπάν.

Πόλεμος εντυπώσεων

Ο πόλεμος της προπαγάνδας, πάντως, μαίνεται. Οι Ταλιμπάν, υποστηρίζουν ότι έχουν καταρρίψει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη, μεταξύ αυτών και ένα Β-52 και μάλιστα χτες παρέλασαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ, κραδαίνοντας απομεινάρια ενός αμερικανικού ελικοπτέρου και κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι κρύβει τις απώλειες στο πεδίο των μαχών και κάνουν λόγο για 95 νεκρούς κομάντο.

Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζέι Στιούκ, τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την πτώση του αμερικανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου, αφού επλήγη από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν και κατέπεσε σε πακιστανικό έδαφος τα ξημερώματα της Δευτέρας. Η πληροφορία επιβεβαιώνεται και από τις πακιστανικές αρχές σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους οι δηλώσεις των Ταλιμπάν «είναι πάντα ψευδείς και υπερβολικές» και επισήμως δηλώνουν ότι έχουν χάσει απλώς δύο μη-επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ενώ σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ, ο νεκρός που παραδόθηκε στον Ερυθρό Σταυρό τη Δευτέρα και σύμφωνα με τους Ταλιμπάν είναι Αμερικανός, τελικά δεν είναι...

Στην Ουάσιγκτον έγινε γνωστό ότι ομάδες αξιωματούχων του Πενταγώνου ελέγχουν τα αεροδρόμια στο Τατζικιστάν, το Καζαχστάν και σε άλλες χώρες της περιοχής, για να διαπιστώσουν κατά πόσο μπορούν να εξυπηρετήσουν ως βάσεις για τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Αφγανιστάν, όπως δήλωσε χτες από την Ουάσιγκτον ο ναύαρχος Τζον Στάφλμπιμ.

Η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όμως Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του βρετανικού «Γκάρντιαν», την Τρίτη, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές στο Πακιστάν, οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να αλλάξουν στρατηγική μετά από μια αποτυχημένη επιχείρηση της Δύναμης Δέλτα στις 20 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκαν σοβαρά πολλοί Αμερικανοί κομάντο, ενώ καταστράφηκε και ένα ελικόπτερο Σινούκ. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και την αιτία για την αλλαγή στρατηγικής, ώστε να χρησιμοποιηθεί η Βόρεια Συμμαχία ως η βασική δύναμη που θα αναλάβει τις επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν.

Τέλος, φυλλάδια με απειλές κατά του πνευματικού ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, με τη φωτογραφία του και τον αριθμό των πινακίδων κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του, ρίχτηκαν την περασμένη Παρασκευή με αεροσκάφη πάνω από το Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ