Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λόγια της ... Μαλακάσας!

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Εγώ δέχομαι κάθε σύγκριση κι έχει αποδειχτεί ότι από το 1994 μέχρι σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προώθησαν και προωθούν ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα δημοσίων έργων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ασφάλεια των πολιτών. Διαχειριστήκαμε τους πόρους, εθνικούς και κοινοτικούς, με πίστη στη διαφάνεια, με πίστη στην ποιότητα και στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, και το έχουμε αποδείξει».

Ποιος είναι αυτός που... απέδειξε όλα αυτά τα πράγματα, ακριβώς μία μέρα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες με τους τέσσερις νεκρούς; Ο τέως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης!

Μήπως, όμως, ο λαλίστατος και «ναυαγός» του Εθνικού Κτηματολογίου κ. Λαλιώτης μπορεί να μας πει γιατί το αεροδρόμιο Σπάτων - έξι μόλις μήνες μετά την παράδοσή του - «μπάζει»; Μήπως μπορεί να μας πει γιατί και το έτερο μεγάλο του έργο, το φορτωμένο και με δεκάδες δισ. δρχ. «πανωπροίκια», δηλαδή το μετρό της Αθήνας, «έμπαζε» και αυτό σε τέσσερις σταθμούς, μεταξύ των οποίων και του Συντάγματος, ακριβώς δίπλα στο... περιβόητο εκθετήριο που διαφημίζει τα έργα Λαλιώτη;

Η απάντηση είναι απλή: Γιατί τα έργα δε γίνονται με βάση το δημόσιο όφελος και συμφέρον, αλλά για να γεμίσουν οι τσέπες των εργολάβων, και όχι μόνο. Ολα τα υπόλοιπα είναι, δυστυχώς, λόγια της... Μαλακάσας!

Από τα... καπέλα στα φαντάσματα

Την πρόταση για συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στο αυριανό αντιπολεμικό συλλαλητήριο έκανε η ΕΣΑΚ Υγειονομικών στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή απ' τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ - έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία - ενώ ακούστηκαν και... επιχειρήματα περί κομματικοποιημένης και «καπελωμένης» συγκέντρωσης.

Ειδικότερα, όμως, για την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ το ολίσθημα είναι διπλό, καθώς η ίδια είχε οργανώσει πριν δυο χρόνια ημερίδα στα Γιάννινα, όπου παρουσιάστηκαν οι στόχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας με τίτλο «Στόχοι για υγεία για όλους», που θέτουν ως πρώτη προϋπόθεση την «απελευθέρωση από το φόβο του πολέμου». Μάλιστα, τότε είχαν αρχίσει οι βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα εκεί θύματα.

Αλίμονο, λοιπόν, σε αυτούς που νομίζουν ότι εξευμενίζουν τους πολεμοκάπηλους με την άρνησή τους να συμμετάσχουν σε αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Θυμίζουν τον μυθικό Περσέα, που φορούσε κουκούλες και κυνηγούσε φαντάσματα.

Η «Αυγή», ο ΣΥΝ...

Ευτυχώς και υπάρχει και η «Αυγή». Ετσι, μάθαμε χτες, μετά από σιωπή δύο βδομάδων, ποιος οργανώνει το αυριανό συλλαλητήριο. Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχετικό ρεπορτάζ το συλλαλητήριο οργανώνουν η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και ο Χώρος Διαλόγου, ενώ παρεμπιπτόντως συμμετέχουν και κάτι «σωματεία του ΚΚΕ» που διαφωνούν με το πλαίσιο των οργανωτών του συλλαλητηρίου. Α, ναι, στο συλλαλητήριο, γράφει η Αυγή, καλούν και 220 συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, μαζί με άλλους του ΣΥΝ, της ΚΕΔΑ κλπ.

Ομολογούμε το λάθος μας. Κακώς καταγράφουμε δυο βδομάδες τώρα έναν προς έναν τους πάνω από 120 φορείς (συνδικάτα, κινήσεις ειρήνης, άλλες μαζικές οργανώσεις) που πήραν την πρωτοβουλία για το συλλαλητήριο. Μας παραπληροφόρησαν προφανώς οι οργανωτές που μοίρασαν ως και κάλεσμα των Μίκη Θεοδωράκη, Μανώλη Γλέζου, Π. Κρητικού και άλλων προσωπικοτήτων για το συλλαλητήριο. Οπως, επίσης, ήταν οφθαλμαπάτη οι δεκάδες συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς όπου συζητήθηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Ολα είναι ένα ψέμα. Η μόνη αλήθεια γράφεται από τη χθεσινή «Αυγή»...

... και η πραγματικότητα

Στο ίδιο ρεπορτάζ διαβάζουμε πως σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε προχτές μίλησαν πολλοί και διάφοροι για το Κέντρο Δράσης που στήνει ο ΣΥΝ. Παραθέτει μάλιστα και τα ονόματά τους. Αν το θέλει η «Αυγή», βέβαια, συνέβη κι αυτό. Δε ρωτάνε όμως και τον συντάκτη τους Νίκο Φίλη που ήταν εκεί. Γιατί οι μισοί, απ' όσους αναφέρει ότι μίλησαν, πολύ απλά δεν παραβρέθηκαν καν στη συνέντευξη.

Για να σταματήσει το καλαμπούρι. Δεν είναι κακό να έχει άποψη η «Αυγή» για το ποιο πλαίσιο διαδήλωσης είναι σωστό και ποιο λάθος. Κακό είναι να δέχεται ως πραγματικότητα ό,τι αποφασίζει η ηγεσία του ΣΥΝ ότι είναι δήθεν πραγματικότητα κι αυτό να το παρουσιάζει ως ρεπορτάζ. Κακό είναι να ξεχνάς πως ο αντικομμουνισμός τυφλώνει. Κι επειδή το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια, ραντεβού αύριο στη διαδήλωση...

Η λαθροχειρία του υπουργείου Παιδείας

Σε μια περίοδο που εντείνονται οι πιέσεις από την πλευρά της αμερικανικής πρεσβείας να καμφθεί το αντιιμπεριαλιστικό φρόνημα του λαού μας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να δώσει τις εξετάσεις της. Με αφορμή τη φετινή εξέγερση του Πολυτεχνείου, εντείνει την προσπάθειά της να υπονομευτεί ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο του νεολαιίστικου και λαϊκού ξεσηκωμού του Νοέμβρη του '73 ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα. Ετσι, επιχείρησε να περιορίσει μέσα στα σχολεία στις τρεις τελευταίες ώρες τις εκδηλώσεις γιορτασμού του Πολυτεχνείου, με σχετική αρχική εγκύκλιο, που απ' ό,τι φαίνεται την αποσύρει, αφού ξεσήκωσε τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών και μαθητών. Η κυβέρνηση, ωστόσο, δε μένει εκεί...

Από φέτος επιχειρεί να ενσωματώσει την εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Παγκόσμια Μέρα (17 του Νοέμβρη) Φοιτητών, μια επέτειο που έτσι κι αλλιώς υπήρχε και ήταν ανακηρυγμένη ως τέτοια από το 1941. Από τότε που η Διεθνής Ενωση Φοιτητών την έχει καθιερώσει προς τιμήν των φοιτητών της Πράγας για την αντίστασή τους στους ναζιστές, πόλη η οποία ήταν από τις πρώτες στην Ευρώπη που έμπαινε κάτω από την μπότα του φασισμού. Δεν πείθει κανέναν η κυβέρνηση ότι δήθεν τώρα θυμήθηκε την επέτειο. Αλλος είναι ο σκοπός της και αυτός γίνεται ξεκάθαρος με την άλλη λαθροχειρία στην οποία προβαίνει. Με την οποία συνδέει, δηλαδή, τη μέρα αυτή «με τον ξεσηκωμό των Τσεχοσλοβάκων φοιτητών στις 17 Νοέμβρη 1989, που αγωνίζονταν για μια δημοκρατική κοινωνία»!!! Δηλαδή, τη διαδικασία ανατροπής της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας την παρουσιάζει σαν γεγονός που πρέπει και εμείς στην Ελλάδα να το γιορτάσουμε...

Αυτή η μεθόδευση, βέβαια, δεν πρέπει καθόλου να μας ξενίζει. Πάει «ασορτί» με τη σημερινή προσπάθεια της κυβέρνησης να ξαναγράψει την Ιστορία, και την παλιά αλλά και την πρόσφατη ακόμα και αυτή που γράφεται σήμερα. Απλά φτιάχνει μια «σαλάτα» για το Πολυτεχνείο με λίγο απ' όλα, που κυρίως κρύβει τον χαρακτήρα του, το αντιιμπεριαλιστικό αντιαμερικανικό μήνυμά του. Αυτό την κόφτει. Αυτές τις εντολές τής δίνει προς εκτέλεση το αφεντικό. Γιατί σε μια στιγμή που η κυβέρνηση συμμετέχει στη δήθεν αντιτρομοκρατική σταυροφορία των ιμπεριαλιστών, την ίδια στιγμή που παρέχει διευκολύνσεις για να ξερνούν θάνατο οι ευρωατλαντικοί φονιάδες στους λαούς όλου του κόσμου, πότε με το πρόσχημα του ανθρωπισμού και πότε με αυτό της πάταξης της «τρομοκρατίας», είναι ενοχλητικό το πρόσταγμα του μηνύματος του Πολυτεχνείου.

Στις σημερινές μέρες το μήνυμα αυτό σημαίνει: Συνέχιση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, ένταση της πάλης για να σταματήσει ο άδικος πόλεμος στο Αφγανιστάν, να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας, να μην περάσουν τα μέτρα που περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Αυτά τα «αγκάθια» θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση με την επιχείρηση... αποστέωσης της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73. Ας την κάνουμε να μείνει με την... όρεξη. Με την ακόμα πιο μαζική μαχητική συμμετοχή στα αντιιμπεριαλιστικά ραντεβού του λαού μας και αύριο στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια και την άλλη βδομάδα στις εκδηλώσεις για την 28η επέτειο του Πολυτεχνείου.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Οι ... κακοτεχνίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΙΚΑ και παρά τις πλημμύρες, η μεγαλύτερη «κακοτεχνία» είναι οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ (του Λαλιώτη) και τη Νέα Δημοκρατία, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση (του Σημίτη και του Γιωργάκη) μας κοροϊδεύει.

Η Νέα Δημοκρατία μη χάσει καμιά ευκαιρία και δε μιλήσει για σκάνδαλο, κάτι θα πάθει. Ψάχνει απεγνωσμένα να αναδείξει τη ...διαφορετικότητά της και πιάνεται από όπου βρει.

Ο Λαλιώτης πάλι είναι προφανές πως έχει αποφασίσει να απογειώσει το λαϊκισμό σε άλλα επίπεδα και να τον επανατοποθετήσει ως «πολιτική επιστήμη». Δε λέμε, παράγει γέλιο, αλλά θα γίνει κι επικίνδυνος.

Οσο για την κυβέρνηση, επιμένει και προσπαθεί να μας πείσει ότι ζούμε στον «ευρω-παράδεισό» της και όλα οφείλονται στη συγκυριακή ατυχία να προκύψουν τα χειρότερα καιρικά και φυσικά φαινόμενα που γνώρισε η ανθρωπότητα.

ΚΑΙ ΜΕΣΑ στον όλο χαμό, ο Νίκος Χριστοδουλάκης πήγε στις Βρυξέλλες, συνεννοήθηκε για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», «ψήνει» κι άλλες ιδιωτικοποιήσεις και μας έδωσε και ...αισιόδοξο μήνυμα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί χωρίς ελλείμματα.

Προφανώς, εννοεί βέβαια τα λογιστικά ελλείμματα και όχι το μόνιμο και αυξανόμενο συνεχώς έλλειμμα βιοτικού επιπέδου του Ελληνα εργαζόμενου, που, όμως - ευτυχώς γι' αυτόν - δεν έχει και έλλειμμα λογικής, ώστε να τα πιστεύει κάτι τέτοια.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, επειδή «δείπνησαν» μόνοι τους οι εκπρόσωποι των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών και δεν είχαν ...πιάτο και γι' αυτόν.

Τόσο πολύ θέλει πια να φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι ενεργό μέρος αυτών των επιχειρήσεων; Τόσο περήφανος νιώθει για την επιλογή της συμπόρευσης με τους Αμερικανούς; `Η, μήπως, προσδοκά οφέλη από κάτι τέτοιο;

Αν είναι το τελευταίο, ας μην αγχώνετε και ιδιαίτερα. Είναι γνωστό πως οι «σύμμαχοί» μας πάντα αφήνουν κάποια ψίχουλα...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αναγκαία φλυαρία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μήπως προτίθεται η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, να θέσει στον Τζεμ το θέμα της βάναυσης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μετά και τα προχτεσινά φρικιαστικά γεγονότα - πολιτικές δολοφονίες, ρωτήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι απάντησε ο κ. Πρωτόπαπας; Μεταξύ άλλων και τα εξής: «Εχει επισημανθεί από την ΕΕ το έλλειμμα που υπάρχει σε σχέση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία». Ακόμη, ότι «η Ελλάδα θέλει την Τουρκία στην ΕΕ», ότι «για να γίνει αυτό υπάρχουν κάποιοι όροι που έχουν τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι», ότι «μεταξύ των άλλων στους όρους αυτούς συμπεριλαμβάνεται και το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή τη χώρα» και ότι «η Ελλάδα θα επιμείνει σταθερά σε αυτή τη θέση»...

Καταλάβατε, φυσικά, ότι η πολυλογία του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν απολύτως αναγκαία, διότι, πολύ απλά, ο πρωθυπουργός δε θα βγάλει «κιχ» για τα εγκλήματα του καθεστώτος της Αγκυρας κατά των αγωνιστών απεργών πείνας.

«Ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο Ι. Τζεμ

Το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση Σημίτη αν διέθετε ίχνη έστω δημοκρατικής αλληλεγγύης και ευαισθησίας θα ήταν να ματαιώσει τη σημερινή επίσκεψη του Ι. Τζεμ στην Αθήνα. Ο Τούρκος αξιωματούχος θα έπρεπε να κηρυχτεί «persona non grata» (ανεπιθύμητο πρόσωπο), ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας για την προχτεσινή σφαγή στη συνοικία Κιουτσουκαρπουτλού της Κωνσταντινούπολης με στόχο να καταπνίξουν την εξέγερση και τον πολύχρονο αγώνα των Τούρκων αγωνιστών για την κατάργηση των «λευκών κελιών».

Ομως η κυβέρνηση Σημίτη δεν το έκανε, ακριβώς γιατί έχει προ πολλού δείξει ότι συμμερίζεται τον ορισμό περί «τρομοκρατίας» που δίνει το καθεστώς της Αγκυρας. Τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της αντιτρομοκρατικής συμμαχίας όσο και για τους Κούρδους, τους Τούρκους αγωνιστές στις φυλακές κ.ο.κ. Ετσι, σήμερα ο Ι. Τζεμ δε θα έχει πρόβλημα «επικοινωνίας» στις επαφές που θα έχει με την ελληνική κυβέρνηση, όταν θα χαρακτηρίσει «τρομοκράτες» τους απεργούς πείνας. (σ.σ. Εννοείται ότι θα αναφερθεί στο θέμα μόνο αν το θελήσει. Γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι συνομιλητές του από την κυβέρνηση Σημίτη δεν πρόκειται να τον «ενοχλήσουν» με «αγενείς» επισημάνσεις...).

Ολοι κατάλαβαν

Μπορεί ο Ν. Κωνσταντόπουλος στη συνέντευξή του στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» να τονίζει ότι «το βασικό στοιχείο του σημερινού σκηνικού είναι η ταύτιση πολιτικών ΠΑΣΟΚ - ΝΔ», αλλά θα απαντήσει θετικά στην πρόσκληση διαλόγου και συνεργασίας του νέου γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και δεν αποκλείει τη συνεργασία με το κυβερνών κόμμα στις δημοτικές εκλογές, εκτός των τριών μεγάλων δήμων και «όπου οι εκλογές προσλαμβάνουν πολιτικό χαρακτήρα».

Μπορεί, βέβαια, αυτό το τελευταίο, να μην το καταλάβαμε καλά, αλλά οι πάντες κατάλαβαν πόσο... άτεγκτα και... αποτελεσματικά «αντιπαλεύει» την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης η ηγεσία του ΣΥΝ.

Μήπως τα 'χουν συμφωνήσει;

Την επόμενη βδομάδα θα δημοσιευτεί η τελική απόφαση για τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία, είπε προχτές ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος.

Υποτίθεται, ότι το σχέδιο για την απόφαση δημοσιοποιήθηκε, πριν μερικές μέρες, για να γίνουν οι όποιες αλλαγές με βάση τις προτάσεις που θα διατυπώνονταν απ' τους φορείς. Ανάμεσα στους φορείς και η ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία ανακοίνωσε, ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, στις 20.11.2001, «για να ενημερωθεί για τις πολιτικές του υπουργείου Υγείας». Η 20ή Νοέμβρη, όμως, βρίσκεται μια βδομάδα παραπέρα από τη δημοσίευση της ανάλγητης απόφασης. Τότε τι νόημα έχουν οι προτάσεις των φορέων;

`Η μήπως τα 'χουν συμφωνήσει;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απανθρωπιά!

Ενώ οι εκατοντάδες ψυχές θαλασσοδέρνονταν στο σαπιοκάραβο της δυστυχίας στη Ζάκυνθο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απεφάνθη: «Δεν πρόκειται για πολιτικούς πρόσφυγες»! Η δήλωση του κ. Πρωτόπαππα δεν έγινε τυχαία. Εκδίδοντας ένα «πόρισμα» που ακυρώνει τις προσπάθειες αυτών των κυνηγημένων να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, ο υπουργός έθεσε και το θεμέλιο λίθο της «νομιμότητας» που διέπει την κυβερνητική αντίληψη. Και η αντίληψη δεν είναι άλλη από τη λεγόμενη «επαναπροώθηση» των λαθρομεταναστών. Ούτε επ' αυτού ήταν φειδωλός ο κ. Πρωτόπαππας: «Από την απάντηση που έδωσα - συμπλήρωσε αργότερα - είναι σαφές ότι αντιμετωπίζεται και το θέμα της επανεισδοχής τους στη χώρα προέλευσης»...

Το μόνο επιπλέον που είπε χτες η κυβέρνηση ήταν να ζητήσει από την Τουρκία να είναι πιο «συνεργάσιμη», για να μη φτάνουν από τα παράλιά της λαθρομετανάστες στην Ελλάδα. Σ' αυτήν τη «συνεργάσιμη» Τουρκία θέλει να επαναπροωθήσει τους «ναυαγούς» της Ζακύνθου. Οτι οι άνθρωποι αυτοί είναι Κούρδοι, δηλαδή εκ προοιμίου «τρομοκράτες» (!) στην Τουρκία, δεν την πτοεί! Οτι μόλις προχτές στην Τουρκία είχαμε, ως απόδειξη του εκεί «ανθρωπισμού», τις 6 νέες πολιτικές δολοφονίες κατά των απεργών πείνας, ούτε αυτό πτοεί την κυβέρνηση! Η θέση της είναι δεδομένη: «Επαναπροώθηση»!

Αυτή η κυβερνητική στάση δεν αφορά μόνο στο δράμα των 1.250 ανθρώπων στη Ζάκυνθο. Μέρες τώρα, οι Αφγανοί πρόσφυγες βολοδέρνουν στο Πεδίον του Αρεως, εκλιπαρούν για προστασία και φροντίδα, αλλά ουδείς κυβερνητικός ανταποκρίνεται. Φαινόμενα, όπως το προχτεσινό στο Αλιβέρι, που από κοινού οι δημοτικοί προύχοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «απαιτούν» (!) την απομάκρυνση των Κούρδων μεταναστών, γιατί, όπως λένε, υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθούν μολυσματικές ασθένειες από τον αέρα (!), δεν είναι μεμονωμένα.

Η κυβέρνηση ας μην καμώνεται την «αθώα» και την «προστάτιδα» της «εσωτερικής ασφάλειας» και «ευημερίας», που δήθεν τις απειλούν οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι οικονομικοί μετανάστες. Ο δρόμος που ακολουθεί είναι διπλά ολισθηρός: Αφ' ενός, συνυπογράφει την πολιτική της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού, που στερεί από τους λαούς δικαιώματα, πατρίδα, δουλιά και τους οδηγεί στο δρόμο της προσφυγιάς. Αφ' ετέρου, όταν τα θύματα της πολιτικής των «έξυπνων» βομβών και της νεοαποικιακής εκμετάλλευσης ολόκληρων ζωνών φτάνουν στην Ελλάδα, η κυβέρνηση παίζει το χαρτί του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Υποκρίνεται ότι η άρνησή της, να περιθάλψει, να παράσχει άσυλο και να εντάξει στην εσωτερική ζωή τους οικονομικούς μετανάστες, υποκινείται από τα «αγαθά» ελατήρια της προστασίας των Ελλήνων πολιτών!

Ομως, οι Ελληνες εργαζόμενοι, όχι γιατί το επιβάλλει ο Ξένιος Δίας, αλλά γιατί έχουν ταξική συνείδηση και ταξικό ένστικτο, δε θα επιτρέψουν τέτοια απανθρωπιά.

Σκαρτούρα

Εργα δημόσια,

χάρτινα όλα,

φτιαγμένα νύχτα

στο «άρπα κόλλα»

διαφημίζονται

τάχα ως μεγάλα

και καταρρέουν

στην πρώτη στάλα!

*

Εργα δημόσια

σκέτη απάτη,

μα ο εργολάβος

γερά εισπράττει,

μέγα παράδειγμα

η Μαλακάσα,

αποκαλύπτει

όλη τη μάσα!

*

Εργα δημόσια

που δισ. κοστίζουν

κι ούτε δεκάρα

μια δεν αξίζουν,

δρόμοι για πέταμα,

κτίρια νούλα,

ζήτω η μίζα

και η ρεμούλα!

*

Τα εγκαινιάζουνε,

κάνουνε ντόρο,

μας χαρατσώνουνε

και μ' ένα φόρο

κι όταν στη φόρα

βγαίνουν τα σάπια,

οι πριν λαλίστατοι

κάνουν την «πάπια»!


Ο οίστρος
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org