Πέμπτη 24 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ - ΖΑΕΦ

INTIME NEWS

Στην Ολομέλεια της Βουλής βρίσκεται από χτες το πρωί η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, με την οποία η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως «αφοσιωμένου εταίρου» στην προώθηση των επικίνδυνων για τους λαούς σχεδιασμών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, για λογαριασμό της κερδοφορίας της εγχώριας αστικής τάξης. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε μετά τα μεσάνυχτα με τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Από την πρώτη μέρα της συζήτησης, η κυβέρνηση τα «έδωσε όλα» για τον εξωραϊσμό της συμφωνίας, με υπουργούς και βουλευτές να την εμφανίζουν από «παράγοντα ειρήνης και φιλίας των λαών» μέχρι... αντιιμπεριαλιστική, καλλιεργώντας ταυτόχρονα επικίνδυνες αντιλήψεις που δίνουν αέρα στα πανιά του εθνικισμού περί «Ελλάδας ηγέτιδας δύναμης» κ.ά.

Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του ΚΚΕ, που αποκαλύπτει στο λαό το ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας, αλλά και τα σπέρματα αλυτρωτισμού που περιέχονται στη συμφωνία και συντηρούν τους εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, προκειμένου να περνάνε πιο εύκολα οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών.

Από την πλευρά τους, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί, για να καλύψουν ότι συμφωνούν με το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας και την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, σήκωσαν κουρνιαχτό με θέματα διαδικαστικά και επικέντρωσαν και αυτήν τη φορά αποκλειστικά και μόνο στο ονοματολογικό, αλιεύοντας ταυτόχρονα στα θολά νερά του εθνικισμού.

Στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει αποκλίνει από την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας που υπερασπίστηκε η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αποφεύγοντας κάθε αναφορά στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ, προϊόν των οποίων είναι η Συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, ο Γ. Κατρούγκαλος επικέντρωσε στη ΝΔ, λέγοντας ότι κατέπεσαν τα επιχειρήματά της, ισχυριζόμενος ότι δεν αναγνωρίζεται εθνότητα, αλλά ιθαγένεια και ότι η μακεδονική γλώσσα είχε αναγνωριστεί πριν δεκαετίες.

Ανέφερε επίσης ότι μόλις κυρωθεί από την Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών, θα πρέπει να αντικατασταθεί η ονομασία «Μακεδονία» από τη «Βόρεια Μακεδονία» εντός και εκτός της γειτονικής χώρας. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που δεν κυρωθεί η Συμφωνία από την Ελλάδα ή η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, τότε έχουν το δικαίωμα να επαναφέρουν το Σύνταγμα στην αρχική μορφή.

Σε άλλο σημείο, απαντώντας σε αιτιάσεις της ΝΔ, ισχυρίστηκε ότι οι αναθεωρημένες τροπολογίες έχουν προστεθεί στο τέλος του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και επικαλέστηκε δήλωση του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς ότι όλα ολοκληρώθηκαν όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κείμενα που ζητήθηκαν να κατατεθούν, ανέφερε ότι πρόκειται για διαβαθμισμένα κείμενα.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρα εναντίον και απέναντι σε αυτή τη Συμφωνία» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να την κυρώσει «γιατί και άλλες κυβερνήσεις δεν κάμφθηκαν από απειλές και άλλων που έσπρωχναν την Ελλάδα να δεχθεί λύση για τη λύση. Δεν μπορείτε λοιπόν εσείς που συνθηκολογήσατε να κατηγορείτε εμάς που δεν συνθηκολογήσαμε». Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αξιοποίησε «ένα εθνικό θέμα για να χτυπήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους για να τους διαλύσετε».

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε πως «δεν μπορούμε να δώσουμε λευκή επιταγή, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε άκριτα και αλόγιστα» και πρόσθεσε ότι «τα Σκόπια κέρδισαν το μείζον, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και έχασαν το έλασσον, ένα γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα που στην πορεία θα εξαλειφθεί».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανέδειξαν ξανά το ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά και τη δυνατότητα που έχουν οι λαοί δυναμώνοντας την αλληλεγγύη τους και την κοινή τους πάλη να αντιπαλέψουν τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ