Πέμπτη 24 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Διεργασίες και πιέσεις με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών

Από παλιότερη συνάντηση στα Σκόπια του Αμερικανού Μ.Νίμιτς (δεξιά) διαμεσολαβητή του ΟΗΕ με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ

MotionTeam

Από παλιότερη συνάντηση στα Σκόπια του Αμερικανού Μ.Νίμιτς (δεξιά) διαμεσολαβητή του ΟΗΕ με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν τις τελευταίες μέρες τα παζάρια ανάμεσα στον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και τους ηγέτες των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας ενόψει των προεδρικών εκλογών (την άνοιξη).

Πληροφορίες ΜΜΕ των Σκοπίων ανέφεραν πως ο Ζάεφ και ο αρχηγός του αλβανόφωνου κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, «είναι κοντά» σε συμφωνία με σκοπό να στηρίξουν από κοινού την υποψηφιότητα του Ολιβερ Σπάσοφσκι (νυν αρχηγού της αστυνομίας) στις προεδρικές εκλογές (η ημερομηνία των οποίων αναμένεται να καθοριστεί το Φλεβάρη). Το ειδησεογραφικό πόρταλ «Minareport» υποστήριξε ότι σε αυτό το σχέδιο ο Αχμέτι έθεσε ορισμένους όρους, μεταξύ των οποίων ο επόμενος υποψήφιος των δύο κομμάτων στις προεδρικές εκλογές του 2024 να είναι από την αλβανική μειονότητα και σε περίπτωση εκλογής του Σπάσοφσκι, να διοριστεί Αλβανός στρατιωτικός στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της ΠΓΔΜ. Ο Ζάεφ φέρεται σύμφωνος με αυτούς τους όρους, ενώ μιλώντας αργότερα στο αλβανόφωνο δίκτυο «Alsat TV» εξέφρασε προθυμία να ξανανοίξει το φάκελο των συνταγματικών τροποποιήσεων για να ενισχύσει «ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα» που αφορούν την ευρύτερη χρήση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα. Αλλες πληροφορίες ΜΜΕ στα Σκόπια πάντως προβλέπουν ως πιθανό το σενάριο να διεξαχθούν παράλληλα με τις προεδρικές και πρόωρες βουλευτικές εκλογές, κάτι που αναμένεται να φανεί κατά την προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή, συνεδρίαση της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος SDSM, του Ζ. Ζάεφ.

Πάντως, χτες, ο Ζ. Ζάεφ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Αθήνα εκφράζοντας την ελπίδα αφενός ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου τις επόμενες μέρες, αφετέρου ότι θα εγκριθεί με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία και το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ από την ελληνική Βουλή «με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όταν αυτό έρθει προς ψήφιση μέσα στον επόμενο μήνα.

Η συνέντευξη Νίμιτς

Το ίδιο διάστημα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τις συνομιλίες Ελλάδας - ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, δίνοντας αποκλειστική συνέντευξη στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απέρριψε ουσιαστικά ως ασύμφορη τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας των Πρεσπών, αν αυτή δεν τεθεί σε ισχύ από τα συμβαλλόμενα μέρη. Σε περίπτωση μη εφαρμογής της συμφωνίας προέβλεψε πως θα υπάρξουν «βαθιές συνέπειες» μεταξύ άλλων επειδή σε αυτήν την περίπτωση και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επανεξετάσουν πολλά στοιχεία τα οποία τώρα έχουν συμφωνηθεί και θα ξεκινούσαν μία νέα περίοδο παζαριών που θα κρατούσαν «χρόνια, όχι μήνες» δεδομένου ότι «είναι πιθανό να υπάρξουν διαφορετική πολιτική δυναμική και στις δύο χώρες καθώς και αλλαγές στο περιφερειακό και παγκόσμιο περιβάλλον». «Δεν πιστεύω ότι θα ήταν πιθανή μια "ταχεία λύση" σε σχέση με αυτήν τη συμφωνία που έτυχε προσεκτικής διαπραγμάτευσης. Μπορώ να προβλέψω πολλά διαφορετικά σενάρια, τα οποία θα μπορούσαν να είναι δυνατά, μερικά από αυτά αρκετά επικίνδυνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι η συμφωνία των Πρεσπών επιτεύχθηκε μετά από χρόνια «έντονων συζητήσεων και σκληρών διαπραγματεύσεων», διότι η κάθε πλευρά πίστευε ότι είχε επιτύχει τα ουσιώδη στοιχεία των εθνικών της συμφερόντων και ότι «η ειρήνη, η ασφάλεια και η φιλία ήταν πιο πιθανό να συμβούν με τη συμφωνία αυτή παρά με τη συνέχιση της διαμάχης».

Ερωτηθείς, τέλος, «αν από τα Ηνωμένα Εθνη αναγνωρίζεται "μακεδονική γλώσσα"», ο Νίμιτς είπε ότι στον επίσημο κατάλογο με τα ονόματα γλωσσών, συμπεριλαμβανομένων και γλωσσών που έχουν συνταχθεί από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα Γεωγραφικά Ονόματα, υπάρχει αναφορά σε «μακεδονική» γλώσσα (mk: Macedonian).

Ο Χαραντινάι επιμένει στους δασμούς

Στην Πρίστινα πάντως άκαρπη φάνηκε να αποβαίνει χτες άλλη μία συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρέσβη στο Κοσσυφοπέδιο, Φίλιπ Κόσνετ, και τον πρωθυπουργό της χώρας, Ράμους Χαραντινάι. Ο τελευταίος απέρριψε και χτες το ενδεχόμενο να άρει τους δασμούς 100% που επέβαλε το Νοέμβρη στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη λέγοντας ότι οι δασμοί θα παραμείνουν «για πάντα» εκτός και εάν η Σερβία αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.

Από την άλλη, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από το Νταβός, όπου μετέβη για να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, σχολιάζοντας την εξέλιξη επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς στις Βρυξέλλες εάν προηγουμένως δεν αρθούν οι δασμοί. Χαρακτήρισε τις δηλώσεις Χαραντινάι «κακό σημάδι για τη Σερβία και όλη την περιοχή», προσθέτοντας πως δεν μπορεί να απαντήσει με άλλο τρόπο «παρά συνεχίζοντας τις εκκλήσεις για άρση των δασμών». «Μέχρι τότε δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτε», κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνοι σχεδιασμοί απειλούν και πάλι τους λαούς(2019-06-08 00:00:00.0)
Προς νέες ευρωατλαντικές διευθετήσεις με «οδηγό» τις ...Πρέσπες(2019-02-23 00:00:00.0)
Συμφωνία Πρεσπών και «Μεγάλη Αλβανία» στο ΝΑΤΟικό σχεδιασμό(2018-12-13 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αναμόχλευση εντάσεων(2018-12-07 00:00:00.0)
Προωθούνται τα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια(2018-12-04 00:00:00.0)
Εντείνονται οι πιέσεις για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ(2018-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ