Πέμπτη 24 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στην Κύπρο η 5η συνάντηση των «MED 7»

Η συνάντηση φέρνει στο νησί ηγέτες όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν και επισπεύδει επαφές για τη σύσφιξη ενεργειακών και στρατιωτικών συνεργασιών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στη Λευκωσία θα γίνει την Τρίτη 29 Γενάρη η 5η Σύνοδος των 7 μεσογειακών χωρών («MED 7») που αφορά τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου - Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρο. Πρόκειται για σχήμα που διαμορφώθηκε παράλληλα με το βάθεμα σύνθετων αντιθέσεων και διεργασιών στο εσωτερικό της ΕΕ και αξιοποιείται και ως μοχλός επιτάχυνσης κρίσιμων ενεργειακών και γεωπολιτικών επιδιώξεων.

Η φετινή Σύνοδος φέρνει στην Κύπρο ηγέτες όπως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, για τον οποίο εδώ και καιρό λέγεται ότι οι επίσημες συναντήσεις που θα έχει και με την κυβέρνηση Αναστασιάδη αφορούν τους ρυθμούς και την πορεία υλοποίησης σχεδιασμών που αλληλεπιδρούν με γενικότερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γαλλία επεξεργάζεται πολύ συγκεκριμένα σχέδια για την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Κύπρο (υπάρχουν σενάρια ακόμα και για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στο Μαρί, ανατολικά του Ακρωτηρίου, όπου έχουν ήδη βάση οι Βρετανοί), σε μια περίοδο κατά την οποία ο γαλλικός ιμπεριαλισμός αναβαθμίζει πολύπλευρα τις προσπάθειες «διείσδυσής» του και στη Μέση Ανατολή αλλά και στη Βόρεια Αφρική.Ταυτόχρονα, ο γαλλικός κολοσσός «Total» δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην κυπριακή ΑΟΖ, ετοιμάζοντας τώρα γεωτρήσεις και σε νέα «οικόπεδα».

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου ενόψει της Συνόδου των «MED 7», αναφέροντας ότι «την ημερήσια διάταξη θα απασχολήσει το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, ένα θέμα καθοριστικής σημασίας, και πώς μπορεί η ΕΕ μέσα από δράσεις και συνεργασίες να ενισχύσει την αυτονομία και την ανεξαρτησία της στα θέματα Ενέργειας». Θα συζητηθούν επίσης η «αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», η μετανάστευση, και ειδικά «η εξωτερική διάστασή της», οι αλλαγές που συζητιούνται για την Ευρωζώνη, η επερχόμενη 1η Σύνοδος ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου, οι περιφερειακές εξελίξεις κ.ά. Σ' αυτό το πλαίσιο, θα γίνει ενημέρωση και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για το οποίο ο Χριστοδουλίδης τόνισε πως χρειάζεται «ενεργότερη εμπλοκή» της ΕΕ και πως «η ΕΕ μπορεί να προσφέρει λύσεις σε όλα τα αυτά τα θέματα, όπου στις διαπραγματεύσεις υπάρχει διαφωνία, ή όλα αυτά τα θέματα που οδήγησαν σε αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά».

«Ευέλικτη» η Τουρκία

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να φτάσει στα Κατεχόμενα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με φόντο τις διαρκείς επισημάνσεις Αγκυρας και ψευδοκράτους ότι δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα στη Μεσόγειο τα οποία θα οδηγούν σε αποκλεισμό της Τουρκίας.

Να σημειωθεί πάντως ότι τις τελευταίες μέρες, σειρά δημοσιευμάτων ανέδειξαν το σύνθετο παζάρι που κλιμακώνεται με μοχλό το Κυπριακό και ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ. Ετσι, διάφορα ΜΜΕ αναμόχλευσαν επιστολή της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, για το τελευταίο της ταξίδι στην Αγκυρα, όπου συζήτησε και το Κυπριακό. Σε αυτήν η Ευρωπαία αξιωματούχος κατέγραφε ότι «σε σχέση με τις γεωτρήσεις, η Τουρκία αναγνωρίζει τη δυνητική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά συνεχίζει να επιθυμεί να δει την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των δύο κοινοτήτων», δηλαδή ανήγγειλε νέα κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας αλλά παρουσίαζε και τις διαθέσεις της Αγκυρας να αναδειχθεί σε μελλοντικό εταίρο - συμμέτοχο διαφόρων συνεργασιών. Μάλιστα, η επιστολή της Μογκερίνι τόνιζε - σύμφωνα με τα δημοσιεύματα - πως όπως της μετέφερε πάλι ο Τούρκος ΥΠΕΞ ειδικά για το Κυπριακό, «η Τουρκία είναι ευέλικτη και δεν αποκλείεται καμιά επιλογή». Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «μια διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος θα είχε θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ