Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ - ΝΤΑΒΟΣ
Εξωραΐζοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα

Copyright 2019 The Associated

Ξεκίνησε χτες στο Νταβός, θέρετρο της Ελβετίας, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που θα διαρκέσει έως τις 25 Γενάρη. Συμμετέχουν πάνω από 3.000 πολιτικοί, 65 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, διευθυντικά στελέχη μονοπωλιακών ομίλων και διάφοροι καλλιτέχνες, που προπαγανδίζουν υπέρ ενός «πιο ανθρώπινου καπιταλισμού», με επικεφαλής τον πρόεδρο και ιδρυτή του Φόρουμ από το 1971, Κλάους Σουάμπ.

Η φετινή διοργάνωση έχει θέμα «Παγκοσμιοποίηση 4.0: Διαμορφώνοντας μια παγκόσμια αρχιτεκτονική στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».

Ενα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης είναι η απουσία των ηγετών ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, Βρετανίας, Γαλλίας, που έμειναν στις χώρες τους λόγω εσωτερικών εξελίξεων, όπως το πάγωμα των πληρωμών του αμερικανικού Δημοσίου, η επιβράδυνση στη σινική οικονομία, το Brexit, διαμαρτυρίες εργαζομένων στις γαλλικές πόλεις και άλλα.

Ταυτόχρονα, έγινε η πρώτη διεθνής εμφάνιση του αντιδραστικού Προέδρου της Βραζιλίας, Ζάιρ Μπολσονάρο, που επιχείρησε να παρουσιάσει τη Βραζιλία ως «φιλικό» τόπο επενδύσεων μέσα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης υποδομών, εκμετάλλευσης της περιοχής του Αμαζονίου και την επέκταση της παραγωγής βιοκαυσίμων.

Στην Ελβετία τις επόμενες μέρες αναμένονται ανάμεσα σε άλλους η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι κίνδυνοι μιας νέας συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης διαφαίνονται από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, την υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα και τους χαμηλούς ρυθμούς σε άλλες σημαντικές οικονομίες.

Την πρώτη μέρα του Φόρουμ συζητήθηκε ανάμεσα σε άλλα η αύξηση του παγκόσμιου χρέους, κρατικού και ιδιωτικού, που έφτασε στα 244 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Παγκόσμια αίσθηση αλλά και υποκριτικές αντιδράσεις από τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ προκάλεσε, τέλος, η νέα έκθεση της βρετανικής οργάνωσης OXFAM σύμφωνα με την οποία 26 δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο αύξησαν τον πλούτο τους το 2018 κατά τουλάχιστον 12% και είχαν περιουσίες που αναλογούν στα εισοδήματα 3,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων (του μισού πληθυσμού της Γης).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ