Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Γαλλο-ιταλικές αντεγκλήσεις με φόντο την κόντρα για την Αφρική

ΡΩΜΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Την όξυνση του ανταγωνισμού για τη μοιρασιά στη «μαύρη ήπειρο» αλλά και τις σύνθετες αντιθέσεις που σιγοβράζουν εντός ΕΕ αναδεικνύει ο νέος γύρος αντεγκλήσεων μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, με αφορμή δηλώσεις του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης (και υπουργού Εργασίας και Βιομηχανίας), Λουίτζι ντι Μάγιο, ο οποίος κατηγόρησε τη Γαλλία για τις αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων από την Αφρική.

Συγκεκριμένα, ο ντι Μάγιο (που είναι και επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Κίνημα 5 Αστέρων», το οποίο συγκυβερνά μαζί με την επίσης ευρωσκεπτικιστική «Λέγκα») ισχυρίστηκε ότι «αν σήμερα οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την Αφρική είναι γιατί ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γαλλία, ποτέ δε σταμάτησαν να στήνουν αποικίες σε δεκάδες αφρικανικές χώρες». Κατηγόρησε τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ότι «πρώτα μας δίνει διαλέξεις (σχετικά με την υποδοχή των μεταναστών), μετά συνεχίζει να χρηματοδοτεί το δημόσιο χρέος με χρήματα με τα οποία εκμεταλλεύεται την Αφρική...». Μάλιστα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, ο ντι Μάγιο εκτίμησε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στο Παρίσι αλλά και να θέσει το ζήτημα στον ΟΗΕ. Επέμεινε δε να μιλά για το «(γαλλικό νόμισμα) φράγκο των αποικιών)» και να υποστηρίζει ότι «για να κρατήσουμε τους Αφρικανούς στην Αφρική, θα αρκούσε να κρατηθεί η Γαλλία στην έδρα της (και να μην πηγαίνει στην Αφρική)», ενώ με έντονο ύφος τόνισε: «Η Γαλλία πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια της (στους μετανάστες). Θα πάμε τους μετανάστες στη Μασσαλία μέχρι να σταματήσουν να "κόβουν νόμισμα" για την Αφρική στη Λιόν».

Χτες, το ANSA μετέδωσε ότι το γαλλικό ΥΠΕΞ κάλεσε την Ιταλίδα πρέσβειρα στο Παρίσι, Τερέσα Καστάλδο, και διαμαρτυρήθηκε για τις δηλώσεις του ντι Μάγιο, ενώ γαλλικές διπλωματικές πηγές δήλωναν στο πρακτορείο ότι οι δηλώσεις του ήταν «εχθρικές και αναίτιες, δεδομένης μάλιστα της εταιρικής σχέσης που οι δύο χώρες διατηρούν εντός της ΕΕ...». Ενώ προσπάθησαν να τις συνδέσουν με «την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της Ιταλίας».

Σχολιάζοντας τις αντεγκλήσεις, ο (Γάλλος) επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «κάποιες δηλώσεις που γίνονται για εθνική χρήση μοιάζουν προκλήσεις γιατί το περιεχόμενό τους είναι κενό ή ανεύθυνο, έτσι είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε να υποχωρούμε σε προκλήσεις». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «η ποιότητα των σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας είναι σημαντική» και εξέφρασε την ευχή για γρήγορη λήξη αυτής της «συγκρουσιακής φάσης, που θεωρώ αρνητική και χωρίς νόημα». Κατέληξε εκτιμώντας ότι «οι προκλήσεις συνήθως ζημιώνουν εκείνους που τις κάνουν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ